Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

Skywalker007

Korisnik
 • Broj objava

  85
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. Klasa optimist 1.7
 2. Trajno-Privremeno hrvi

  Poštovani Kompa, Šimunac, kolega Specijalac sve stoji kako si prošao postupak i mislim da ljudima koji su u mirovini bez HRVI i koji se liječe 10-20 godina ta još jedna godina ne predstavlja ništa ako su i do sada čekali, njima je bitno da se nešto pokrenulo u pozitivnom smjeru za njih i da država rješava nešto. Mada je meni ovo sve kozmetički da se malo zamaže i da nam se da neka moralna satisfakcija, jer sad zamisli jednog pripadnika neprijateljske postrojbe koji je pucao na nas i mirnom reintegracijom došao raditi kod nas u policiju MUP RH će imati istu mirovinu kao ja, koji sam se borio za stvaranje države a on se borio za rušenje iste. Imam prijatelja i kolega srba koji su bili s nama cijelo vrijeme i za njih sve najbolje želim, ali ljudima koji nisu htjeli ovu državu i pokušavali je rušiti ne vidim što su zaslužili da im se država odužuje mirovinama koju većinom potroše u srbiji, i zbog toga su ljudi ljuti. Mislim da smo i mi branitelji malo zavidni između sebe ali ja polazim sa stavom ako je netko nešto ostvario na vrijeme tko mi je kriv što nisam i ja ili hvala bogu pa sam bio zdrav i što sam mogao raditi tako dugo a sad kad ne mogu polako mirovina pa samo da dobro zdravlje potraje
 3. Trajno-Privremeno hrvi

  Da prema uredbi o metodologijama vještačenja stoji do 3 godine privremeno, ali je stav braniteljskih udruga da se onim braniteljima koji su u kumuliranim mirovina prema zakonu o braniteljima a koji nemaju HRVI s dugotrajnim liječenjem od 10 do 15 godina da pravo da ostvare trajno HRVI nakon 2 komisije tj. dvije godine. Samim time njima se ništa ne povećava mirovina nego će dobiti naknadu za invalidnost i dopunsko zdravstveno osiguranje. Znači oni mogu dati na novi izračun ali protekom 10-15 godina izgubili su puno pridodanog staža pa smatram da nema baš nekog povećanja nego se samo daje satisfakcija braniteljima koji nisu imali HRVI da sad imaju. I ja sam u postupku na I stupanjskoj 30% na II manje od 20, ali sam otišao u starosnu mirovinu s 41 staža prema čl. 6 zakona o DVO i PS a ova mirovina s HRVI bi mi bila neznatno veća s obzirom da imam status dragovoljca 1800 dana bs, specijalna policija, 41 godina staža i viši pol. narednik-bojnik. Pa ako bude bude jer sam zbog bolesti morao napustiti službu ali da nisam bolestan bio bi i dalje u službi s 8500 kn plaće i radio bi dok me mogu trpiti
 4. Trajno-Privremeno hrvi

  Tendencija braniteljskih udruga je da se privremeno rješenje s 3 godine smanji na 2 godine. Nadam se da će ministarstvo branitelja ispoštovati dogovor s braniteljskim udrugama.
 5. usporedni izračun mirovina

  Poštovani prof pvb za ukupni staž na njihovom rješenju nema ali imam s e-građani 1,2374 ali bez 2018 što sam dao izračunati prošle godine. S obzirom da sam išao po čl.6 uzeli su najboljim 10 godina 2000-2009.god. 1,2184. E sad ona vaša rečenica da bi trebali uzeti u obzir pvb za cijeli staž ako je povoljnije za korisnika tj. čl. 9a st.2 DVO PS.
 6. usporedni izračun mirovina

  Poštovani Prof, da vam se zahvalim na svemu što radite ovdje za nas branitelje, vojnike i policijske službenike. Također vam se zahvaljujem u moje osobno ime na preciznoj tabeli odnosno pogriješili smo u izračunu mirovine u samo 3 lipe, što znači da ste super točno sve napravili. evo šaljem vam vašu tabelu i izračun mirovinskog po čl. 6 zakona o DVO i PS. Još ćemo svakako surađivati ali još jednom hvala na svemu prof puno zdravlja tebi i tvojoj obitelji
 7. Predpostavljam da ste 2004.god. otišli u kumuliranu mirovinu prema zakonu o braniteljima i to jednim dijelom prema zakonu o DVO i PS a jednim dijelom prema zakonu o braniteljima zbog opće nesposobnosti i trajnog HRVI (omjer iz teksta mi je nepoznat ) a zbog 100% nesposobnosti za obavljanje poslova vojnika ili policajca zbog oboljenja koje je nastalo u obrani suvereniteta RH. Ima tu još nepoznanica za obračun a koji su vidljivi u vašem rješenju.
 8. Hrvi-dragovoljac polazni faktor

  Poštovani Spiro tema obrađena i zaključena već puno puta u drugim postovima. Znači obračun mirovine se ne vrši retroaktivno, već se daje mogućnost braniteljima koji su u mirovini bez hrvi od 2007 a imaju dugotrajno liječenje da isti ostvare hrvi mada se niti njima koji imaju opću nesposobnost, 1440 dana borbenog sektora i status dragovoljca neće ništa mijenjati osim što će dobiti 114 kn za 20% invalidnosti i besplatno dopunsko osiguranje. Pošto imate već rješenje za mirovinu zamolite poštovanog PROFA da vam izračuna kolika bi vam sad bila mirovina s novim izračunom i vjerujem da bi vam bila dosta manja. Lijep pozdrav.
 9. Hrvi-dragovoljac polazni faktor

  Poštovani Spiro, kako ste naveli vi ste u mirovini s HRVI 20%, stoga se ovaj zakon ne odnosi na vas tj. ne primjenjuje se retroaktivno na branitelje koji su već u mirovini s HRVI. Naravno kada dobijete status dragovoljca vi možete predati na novi izračun ali mislim da bi vam bila mirovina manja jer ste otišli 2001. godine i gubite puno pridodanog staža. Ali svakako možete sve provjeriti u uredu za branitelje u županiji gdje stanujete. Lijep pozdrav.
 10. stručna procjena hrvi

  Poštovani stručnu procjenu ne možete vidjeti na e-građani ali me čudi da vam nisu rekli da li je vaša bolest vezana uz rat. Pošto bolnički centri vraćaju predmete uredima za branitelje gdje ste i pokrenuli ovaj upravni postupak mislim da bi oni imali pravu informaciju kako ste prošli na stručnoj komisiji tj. da li vaš predmet dalje proslijeđuju na prvostupanjsku komisiju centra za vještačenje u vašem mjestu boravka. Stoga je najbolje da tamo pitate i provjerite.
 11. Poštovani mika vidim da ste već u mirovini prof.nesposobnost za rad prema zakonu o braniteljima bez statusa HRVI s obzirom da imate omjer 50% rat 50% mir. Moje skromno mišljenje je ali neka me prof ili maličovjek isprave za vas bi bila povoljnija opća nesposobnost za rad i to otprilike veća za 20 % na tadašnji obračun. Ako sad dobijete HRVI i idete na novi obračun po mom mišljenju možete imati i manju mirovinu ako vam smanje omjer rat, mir i izgubite skoro 10 godina pridodanog staža jer ste išli u mirovinu a mlađi ste od 60 godina. Uglavnom mislim da se vama ne bi ništa drastično mijenjalo osim ako bi imali opću nesposobnost za rad u mirnodobskom dijelu (koeficijent 1 a prof. nesposobnost koef. 0.8 ) po meni bi vam to bila povoljnija mirovina.
 12. Priznavanje HRVI

  Žalio sam se prije 7 dana na rješenje drugostupanjske iz Zagreba. Zvao sam pa mi kažu da se čeka oko 2-3 mjeseca na novo rješenje po reviziji.
 13. Priznavanje HRVI

  Najbolje je u policijsku starosnu mirovinu po čl.6 Zakona o mirovinskom osiguranju DVO i PS jer se množi s koeficijentom 1 a prof. invalidska se množi s 0.8.
 14. Priznavanje HRVI

  Tako sam i ja Osijek 30 % normalno zadovoljan sve se zvijezde i horoskop poklopio kad Zagreb 19 %
 15. stručna procjena hrvi

  Poštovani, ako ste bili na stručnoj komisiji ona samo utvrđuje uzrok bolesti tj. da li je bolest povezana s ratom. Od njih ništa ne dobijete nego oni šalju uredu za branitelja gdje ste i predali dokumente za pokretanje. Ured za branitelje onda šalje predmet na vještačenje a za to će te dobiti poziv poštom na kućnu adresu. Tamo će vam reći da li ste HRVI i u kojem postotku te će te nakon njihove drugostupne komisije dobiti privremeno rješenje na 1 godinu a koje može sveukupno trajati do 3 godine. Znači nakon 3 godine i 3 komisije možete dobiti trajno rješenje i onda ostvarivati prava iz mirovinskog. Što se tiče invalidnine i dopunskog zdrav. to će te moći koristiti i s privremenim rješenje. Eto ukratko o tome kako taj postupak ide. Lijep pozdrav
×