Jump to content

Skywalker007

Korisnik
  • Broj objava

    637
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  • Osvojio dana

    64

Skywalker007 je na 4. ožujka zadnji put osvojio dan.

Posjetitelji rado čitaju što Skywalker007 objavi!

Nedavni posjetitelji profila

7161 pregleda profila
  1. Mislim da nemaju, ja sam predao potvrdu o broju dana u borbenom sektoru iz ministarstva branitelja i status dragovoljca. Jedino nisam mogao o čini tj. zvanju jer to oni traže po službenoj dužnosti. Tako je bilo prije par godina pa svakako provjerite i nadopunite svoj predmet.
  2. Poštovani Akiko, vi samo polako na bolovanju budite dok poslodavac ne primi pravomoćno rješenje da ste u mirovini. Nadam se da će vam firma isplatiti i otpremninu prema zakonu a ako vam je ostalo puno dana godišnjeg odmora to morate sami napisati u 2 rečenice prema članku 82. što sam vam gore napisao. Vjerujem da će se vaš status uskoro riješiti tj. da će referentica uskoro poslati pravomoćno rješenje. Lijep pozdrav.
  3. Poštovani Akiko, samo da pitam da li su vas pustili u mirovinu tj. jeste napokon riješili problem s poslodavcem? Da li ste išli u HZMO po pečat izvršnosti i kako je za otkazni rok i za otpremninu prošlo ?
  4. Poštovani, oduvijek je bilo da civilni invalidi počinju imati neka prava tek s 30% i da se više kao i kod HRVI računaju oštećenja i oboljenja donjih ektremiteta da bi imali prava na pogodnosti cestarinu, trajekt itd...Nadalje inkluzivni dodatak za civile možete i vi ostvariti ako imate invalidnost HRVI 20% a civilnu invalidnost na vid, donje ektremitete, kičmu veću od 60% na način da se odreknete invalidnine HRVi i idete na vještačenje ili već imate civilnu invalidnost i pokrenete postupak u centru za socijalnu rad a zosi vas vještači i donos mišljenje. Oko mene 50 ljudi koji su u mirovinama većinom od 1996 pa do 2005 i nitko nikada nije imao nikakvu problema u svezi ostvarene mirovine ili invaliditeta. Osobno znam par slučajeva revizije invalidnosti ali zbog nekih krivo upisanih činjenica opis bolesti i ranjavanje od mina, ali ne poznajem nikoga kome su neka prava oduzeta. Ne kažem da nema ali ja osobno ne znam nikoga.
  5. Poštovani sve je već odavno jasno da to nema veze sa postotkom invalidnosti, već je to mirovina i mirovinsko vam određuje kumuliranu invalidsku mirovinu prema zakonu braniteljima. Da bi dobili kumuliranu mirovinu treba odrediti koji dio se računa od sudjelovanju u obrani suvereniteta koji izvan toga. Onaj dio koji se računa da je bio u obrani suvereniteta parametri su poznati manje više svima dani u borbenom sektoru, status dragovoljca, čin ili zvanje, 40 godina staža, pripadnih gardijskih brigada, specijalne policije ili izvan toga. Onaj dio izvan obrane je civilni dio staža PVB, pridodani staž. Za oba dijela se određuje postotak naprimjer 20-80, 30-70 pa se tako na oba dijela dobije i osobni bod koji se onda zbroji i pomnoži sa aktualnom vrijednosti mirovine. Uglavnom bilo je dosta postova gdje su poštovani Prof i par kolega branitelja objasnili sve detalje i tko to s razumijevanjem pročita taj će i shvatiti što u svom slučaju što točno znači.
  6. Koliko imam informacije za dvojicu mojih kolega su ispravili s 70 na 80 i s 30 na 40 relativno brzo dok još nisu izašle invalidske kartice jer je došla uputa da se provjeri u registru pa da se onda ispravlja prije izrade kartica.
  7. Poštovani, koliko znam HZMO nikome ne izdaje informativni izračun za braniteljsku mirovinu i mirovinu po čl. 6 Zakona o DVO i PS, neke moje kolege su i plaćali po 70 kn pa im nisu izračunali za te dvije opcije. Koliko znam to radi jedino naš poštovani Prof pa vjerujem da će on pročitati ove vaše podatke i nešto komentirati jer je Prof čovjek koji uviek pomogne pri približnom izračunu i savjetima za odlazak u mirovinu.
  8. Poštovani, to je izjava da bi vam to rješenje odmah postalo pravomoćno i da ga možete početi koristiti. Od datuma 10.05.2021. do 10.05.2023. niste imali pravo na ponovno vještačenje i povećavanje invalidnosti HRVI nakon toga ponovo imate tu mogućnost.
  9. Dodatak II. Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike KOLEKTIVNI UGOVORI VLADA REPUBLIKE HRVATSKE, Zagreb, Trg svetog Marka 2, (u daljnjem tekstu: Vlada), kao poslodavac, zastupana po ministru rada i mirovinskoga sustava Josipu Aladroviću i SINDIKAT POLICIJE HRVATSKE, Zagreb, Bužanova 4, zastupan po Dubravku Jagiću, NEZAVISNI SINDIKAT DJELATNIKA MINISTARSTVA UNUTARNJIH POSLOVA, Zagreb, Avenija Gojka Šuška 1, zastupan po Zdravku Lončaru, SINDIKAT DRŽAVNIH I LOKALNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA REPUBLIKE HRVATSKE, Zagreb, Trg kralja Petra Krešimira IV. br. 2, zastupan po Borisu Pleši, (u daljnjem tekstu: sindikati) zaključili su 29. studenoga 2019. godine sljedeći Članak 8. Ugovorne strane sporazumno utvrđuju da će otpremnina prilikom odlaska u mirovinu službenika i namještenika od 1. siječnja 2020. godine iznositi dvije osnovice za izračun plaće državnog službenika i namještenika, koje će biti važeće na zadnji dan rada u državnoj službi prije odlaska službenika i namještenika u mirovinu. Koliko sam shvatio ove 2 otpremnine prije su bile 3 primjenjuju se kada se ide u invalidsku mirovinu po članku 11. ako razlog nije ozljeda na radu i profesionalna bolest. Dodatak II.pdf
  10. Poštovani ne znam kako da vam jednostavnije objasnim ali mup nikoga ne šalje u mirovinu po članku 6a to radi samo morh. Mup vas šalje ili po članku 11. ako je ozljeda na radu ili profesionalna mirovina ide 12 otpremnina, ako je zbog ranjavanja ili ptsp hrvi onda je 3 otpremnine. Po članku 6. je starosna mirovina 10 otpremnina. Zakon o pravima iz mirovinskog osiguranja djelatnih vojnih osoba i ovlaštenih službenih osoba Članak 11. Ako zdravstvena komisija nadležnog ministarstva proglasi osiguranika nesposobnim za djelatnu vojnu službu, odnosno za poslove ovlaštene službene osobe, ovlašteni vještak iz članka 113. stavka 1. Zakona o mirovinskom osiguranju utvrdit će kod tog osiguranika postojanje profesionalne ili opće nesposobnosti za rad prema tom Zakonu. Svakako se raspitajte u vašoj PU jer su tako prošli moje kolege 2022 pa dobili profesionalnu po čl 11. i bez otpremnine, jedino je kolega koji je imao hrvi uspio dobiti kumuliranu po zakonu o braniteljima jer je imao hrvi i predao riješenje odmah u mirovinskom pa su ga po tome vještačili. Ali najbolje će vam objasniti u vašoj PU kako sad ide postupak pa da znate točno.
  11. Poštovani, vidim da imate već hrvi za stalno i da ste još u sustavu. Ako idete na procjenu radne sposobnosti za mjesto policajca onda vas oni mogu poslati jedino u mirovinu po članku 11. jer tako onda oni izbjegnu da vam isplate otpremninu pa ne prakticiraju članak 6a. To vam je profesionalna nesposobnost i ta je mirovina dosta mala za nekih 20%. Vi trebate gledati kada vas pošalju na procjenu radne sposobnosti i proglase nesposobnim jer bi tako s hrvi dobili 2 policijska zvanja više da pokrenete i vještačenje za kumuliranu invalidsku mirovinu po zakonu o HB. Malo je to zeznuto jer kada odete na procjenu radne sposobnosti u ZOSI taj datum vas mirovinsko piše da ste u profesionalnoj mirovini pa ni sam ne znam kako će te to izvesti.
  12. U slučaju da prihvate žalbu zaostaci vam idu od dana koje vam piše na tom rješenju na koje ste se žalili da imate pravo na određeni iznos.
  13. Poštovani zlatko, vidim da ste prije ovog rješenja imali 54 g i 9 mje.starosti, pa su vam uzeli jako puno pridodanog staža ako ste otišli ranije u mirovinu, pa s omjerom 20-80 niste dobili ono što ste očekivali.
  14. Poštovani Zlatko napišite ovdje što su vam napisali u novom rješenju a da treba u tablicu. Cijenjeni Prof mi je unazad par mjeseci vršio neke izračune i dosta su precizni do 2 ili 3 eura odstupanja. Znači po meni je ova tablica dosta precizna ako se precizno znaju svi parametri za izračun.
  15. Poštovani, još vam nedostaje najbitnija informacija koliki vam je PVB ( prosječni vrijednosni bod ) za cijeli staž, kako bi vam naš poštovani Prof približno izračunao iznos mirovine kumulirani uzrok po zakonu o braniteljima. Zvanje iz specijalne bi vam bilo ili vojnik ili stožerni narednik ali to ovisi o mupu.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija