Jump to content

spzg1234

Korisnik
 • Broj objava

  74
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. Pojam 'kriminalac'.

  Je li pojam 'specijalni recidivizam', određen vremenskim rokom unutar kojeg se istvrsna radnja mora ponoviti? Je li se taj pojam odnosi na sva kaznena djela ili samo na neka? I po čemu se specijalni recidivizam razlikuje od produljenog k djela? Samo silovanje se može dokazati, bar donekle, nekim objektivnim elementima. Ali, da bi se neka radnja okvalificirala kao pokušaj silovanja od kojeg se odustalo, je li pri tome presudno isključivo doživljaj i mišljenje žrtve? npr muškarac namamljen alkoholom, nećemo kazati da je pijan jer se opravdanja za pijanog čovjeka mogu naći, dakle, samo je pripit pa je svijest ipak, do neke mjere, očuvana, u mraku i na cesti, nasrne na žensku osobu, legne na nju i samo ju ljubi par puta bez da ju pokušava skidati, ali, ona se naravno pripadne i zove upomoć, ljudi ga odmaknu od nje i puste da ide kući. Sad, s obzirom na ovakav prizor - scenarij, može žrtva samim svojim strahom koji je pretrpjela optužiti napadača za pokušaj silovanja? Dakle, kod ovakvih i sličnih slučajeva, gdje nema pipljivih dokaza za pokušaj silovanja u užem smislu riječi, je li ipak dovoljan strah žrtve i kako je ona doživjela incident da bi se to okvalificiralo kao pokušaj silovanja?
 2. Pronevjera

  Jasno mi je u vezi ugleda i klijenata ali kad bi DORH saznao za to bi li tada, DORH, po službenoj dužnosti procesuirao?
 3. Pronevjera

  Ako smijem upadati, znači, uprava banke ne mora prijaviti slučaj?
 4. Uporabna dozvola

  Hvala.
 5. Uporabna dozvola

  Ispričavam se, kad kažete da može, pri tome mislite da to može po propisima?
 6. Uporabna dozvola

  Molim Vas, nešto slično ali ipak drugačije. Prilikom izrade navedenog projekta, naravno od strane arhitekta--projektanta, može li arhitekt ne predvidjeti toplinsku izolaciju i onda za takav projekt dobiti građevinsku dozvolu?
 7. Pojam 'kriminalac'.

  I Vaš komentar mi je jasan osim jedne stvari. Vi ste spomenuli slučaj sa prometnim nesrećama, i mada su bile smrtne pisljedice, nažalost, i budemo realni, svima nama nešto tako može se desiti, ne tako olako naravno nego uz nemara i neodgovornu vožnju. Želim kazati da tu vrlo rijetko može biti namjera. Ruby je spomenula uvjetnu za bludne radnje, u redu, ali gotovo sigurno silovanje ne može proći sa uvjetnom, bar ja tako mislim, to su traume koje mogu doživotno trajati. Ali, što je sa pokušajem silovanja, tj aktom koji je u sredini između bludnih radnji i samog čina silovanja tj škakljive naravi, vi pravnici neusporedivo bolje od mene to znate i zato bih Vas kao pravnog autoriteta molio komentar, bi li se takve prometne, i mada su praćene smrtnim posljedicama, mogle uspoređivati sa pokušajem silovanja za koji sumnjam da može proći sa uvjetnom, ne znam, nisam pravnik.
 8. Pojam 'kriminalac'.

  Jasno.
 9. Uporabna dozvola

  Znači, arhitekt ne može napraviti projekt bez da u samom startu predviđa i toplinsku izolaciju radi uporabne dozvole?
 10. Uporabna dozvola

  Poštovani, kod izgradnje novog objekta, dakle nove gradnje, koji bi se trebao sastojati od podruma, garaže i dva kata, može li arhitekt napraviti projekt za čitav ovakav objekt a da se uporabna dozvola traži samo za jedan dio objekta npr za podrum, garažu i jedan kat tako da se uporabna dozvola za drugi kat traži naknadno, za 5 godina npr? I drugo pitanje, molim lijepo, za dobiti uporabnu dozvolu, koja je sa svoje strane uvjet za odbijanje priključak za struju koliko znam, da li je uvjet toplinska izolacija? Energetski Certifikat jeste uvjet za uporabnu dozvolu ali, ako toplinska izolacija nije uvjet za energetski Certifikat, može li se uporabna dozvola dobiti bez da se zgrada toplinski izolira? Hvala unaprijed.
 11. Pojam 'kriminalac'.

  Nije mi bila namjera o toj temi govoriti dalje ali vaš cijenjeni i detaljan komentar mi je otvorilo još mogućnosti za daljnju raspravu, ako dozvolite. Pouzdano znam za neke ljude koji imaju odnosno pate od nekih poremećaja, što ne mora značiti i bolest, kao što su opsesivne misli (inteligencija im može biti neupitna sjetimo se N Tesla je imao izrazit takav poremećaj), jedna osoba od tih je u par navrata vršila bludne radnje tipa diranja žena u međunožje, to je bilo prije 60 godina, tada je imala oko 20 godina, meni osobno poznata, nikad nije bila uhvaćena zbog toga i govori mi 'jednom sam vidio kako to radi jedan muškarac na cesti i nakon par dana sam osjetio svakog dana navečer da me to vuče da isto radim, tijekom 2 tjedna sam to radio dok jedna žena nije jako vikala, tada mi je strah ušao u kosti i nikada više, odjednom više nisam osjetio da moram to raditi nego naprativ, zgadilo mi se'. Možda ima i drugih primjera iz drugih kaznenih djela, ne znam, uzrokovani ovim ili sličnim poremećajima. Pitanje, kako se sud postavlja prema takvim slučajevima? Drugo pitanje, može se, makar teoretski, nekome suditi za npr 10 kaznenih djela tijekom životnog vijeka uvjetno? Npr, čovjek iz već spomenutog primjera bludnih radnji kad je imao 20 godina, pa sa 25 g krivotvori neki službeni dokument kao student, sa 30 godina vidi kako je susjed zatvorio vrata svoje kuće ( bez da zaključi bravu, da ne govorimo o teškoj provali, jer teško neko može dobiti uvjetnu za nešto tako, ako se ne varam) i dok je susjed išao baciti smeće taj mu brzo ulazi u stan pretraži hlače i iz novčanika mu ukrade npr 500 eura, pa sa 35 godina pronevjeri npr 5000 eura...itd. Ovo sam samo šematski prikazao kao mogući scenarij moguće sudske prakse o mogućnosti da sud nekome daje drugu šansu svaki put kad počini kazneno djelo, uvjetnu shvaćam kao drugu šansu za 'popravak'.
 12. Zatezna kamata

  Hvala.
 13. Zatezna kamata

  Molim ko zna da mi kaže kolika je bila stopa zateznih kamata u drugoj polovici 2004 i u prvoj polovici 2005 g. Hvala.
 14. Pojam 'kriminalac'.

  Bi li bio kriminalac onaj koji je počinio običnu krađu i odnio više od 1000 kuna a ne bi bio silovatelj kriminalac?! I da samo komentiram što je gosp Drot13 rekao, da jesu mafijaši ugledni ali samo u svom društvu i to samo naizgled zbog straha za svoje životu, ne vjerujem da njih iko voli istinski. To je moje mišljenje ako smijem.
 15. Pojam 'kriminalac'.

  Hvala gosp. Drot13
×