Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

spzg1234

Korisnik
 • Broj objava

  158
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. Novac na cesti

  Hvala svakako, kontaktirao sam PU i sve sam riješio.
 2. Novac na cesti

  Upravo su mi u PU rekli da nemaju takav ured tj nalazni ured, prije su imali sad više nemaju. Što da radim?
 3. Novac na cesti

  Upravo sam danas predvečer našao 200 kuna na podu kafića jednog šoping centra u kojem sam popio kavu, pitam konobaricu 'je li ko prijavio gubitak novca' ona odgovara negativno(i naravno pita zašto ali ja nisam htio odgovoriti zašto da mi ne bi lažno rekla 'da'), isto sam išao i pitao na infopultu pa je odgovor bio isto ali sam njima rekao razlog pa su mi rekli da ako hoću mogu njima predati i potpisati na zapisniku no meni je sigurnije ideja bila da se javim policiji, nazovem 192 i sa razglasa mi se činilo, skoro sam siguran, da mi je policajac rekao 'uzmite sebi'. Svejedno ja nisam bio uvjeren u takav odgovor pa sam 192 nazvao ponovo sat vremena kasnije i tada je razgovor bio jasan, policajac, isti ili drugi ne znam, najprije me je jako hvalio i po tom me je pitao gdje je to bilo i gdje živim i tako me je spojio sa pripadajućom policijskom postajom, pa sam policajcu iz te postaje odmah spomenuo kako znam da postoji nalazni ured i kako da novac predam..itd onako kako sam na ovom cijenjenom forumu pročitao ali, taj policajac, bar se meni tako činilo, nije bio siguran da postoji takav ured tj nalazni pa mi je rekao 'sutra njih nazovite do 3 sata'. Ok, tako ću sutra i činiti. Imate kakav komentar, molim vas?
 4. Novac na cesti

  I molim lijepo još jedno pitanje u užem pa i u širem smislu. Da je kojim slučajem neko prijavio gubitak tih 200 DM tada(23 ili 25 godina a možda je to bilo 1997!) bi li se takva evidencija, papirnata pretpostavljam (tada još nije bila informativno kompjuterizirana tehnologija kao danas) sačuvala do danas ili se to baca nakon nekog vremena?
 5. Novac na cesti

  U tom intenzivnom razmišljanju, sjetio sam se da sam prije oko 2 godine pronašao 20(ili 40)kuna u šoping centru Mall, tada sam se javio u infopult i zamolio da mi se jave ukoliko se neko javi da je izgubio navedeno. Znam da je to mali iznos ali s obzirom da u ovakvom slučaju zastara nije nastupila, bi li sada morao gubiti vrijeme i ići u PU da predam taj iznos? Unaprijed se zahvaljujem.
 6. Novac na cesti

  Inače, gdje spada nalazni Ured? Je li se nalazi pri PU?
 7. Poštovani, muškarac 50-ak godina ima troje punoljetne djece(jedno djete na studiju) u legalnom braku pravi vanbračno djete sa ženom koja je isto u legalnom braku. Kako se alimentacija izračuna u takvom slučaju? Kojom metodom odnosno postotkom od plače?
 8. Novac na cesti

  To su ustvari bile dvije novčanice od 100 njemačkih maraka, složene skupa, i ja sam tako proizvoljnom rekao 800 kn. A što ću sa kamatama?
 9. Novac na cesti

  Iskreno se zahvaljujem.
 10. Novac na cesti

  Zahvaljujem se na odgovoru, jedino ako možete pojasniti ništavnost zakonsopravne strane.
 11. Novac na cesti

  Aj molim Vas pomozite i pomno pročitajte ovo. Ja sam uistinu prije oko 24, 25 ili 26 g pronašao novac, tada u protuvrijednosti oko 800 kuna, dok sam se pješke vratio kući iz grada, tada sam se vrlo razveselio jer sam bio podstanar, ustvari još sam uvijek podstanar, kuća se tek počinje graditi, jedno djete ( ili već dvoje tada, davno je to bilo pa se točno ne mogu sjetiti) i student. Ali ono što je i jako bitno, ja sve do sada nisam ni slutio, možda nisam ni razmišljao, da pronađen novac i ako nije popraćen identifikacijskim dokumentima treba predati policiji. Zato sad Vas ponizno pitam, što sada mogu ili moram poduzeti? Po mnogima imam osjetljivu savjest i pustimo sada moralnu stranu o kojoj mogu pričati sa drugim pozivima kao je što svećenik npr, nego me čisto zanima zakonsko pravna strana, što trebam sada poduzeti? Da li da idem u pripadajuču policijsku postaju i kažem 'prije oko 25 godina sam slučajno pronašao na cesti novac u protuvrijednosti oko 800 kuna i to sam sebi prisvojio ne znajući čiji niti da to moram predati policiji'? Ili što predlažete? Želim svoju savjest umiriti. Najiskrenije se zahvaljujem.
 12. Novac na cesti

  Čitam danas na portalima kako je jedan vozač u Michiganu u SAD-u izgubio na autocesti 30 000 dolara na način da se novac odletio kroz prozor dok je vozio kamion i policija poziva građane da vrate novac. To mi je dalo ideju da pitam kako naš zakon regulira takvu pojavu, ili npr, ja šetam na javnoj cesti i naiđem na100 eura bez popratnih identifikacijskih dokumenata, smijem taj novac uzeti ili ga po zakonu moram vratiti policiji? (davno mi je jedan svećenik rekao 'glupo ne uzeti jer ako ga ti ne uzmeš, uzeti će ga neki drugi').
 13. Moral i zakon

  Hvala lijepa.
 14. Moral i zakon

  Poštovani, prije par godina, možda 5 a možda 3, na jednom parkiralištu sam okrznuo, da, lagano okrznuo, jedno auto koje je bilo parkirano iza mene, bilo je mrak i nekako je skušeno i, istina, pitanje je, je li ono auto bilo parkirano na propisanoj udaljenosti od moga! Ja sam se na kraju malo više naprezao i izašao iz parkirališta svojom putem. No, ni iz daleka mi nije palo na pamet da će me taj 'bijeg' sa mjesta 'sudara' sada navijati grižnju savjesti (kažem sudar mada je uistinu bilo samo okrznuče, koliko se sjećam, jer i upravo zbog dvaju auta s moje lijeve i desne strane i zbog tog auta koje je bilo parkirano iza mene nisam se mogao vratiti u natrag (rikverce) drugačije nego vrlo laganim gasom. Sad, savjesti radi, što mogu činiti? Niti znam vlasnika niti mogu saznati kako bi se javio i rekao da podmirim štetu, mada bi trajala biti mala(niti sam izašao gledati niti bi možda dobro vidio da sam izašao jer je bilo mračni nego sam otišao dalje). Pada mi na pamet ova ideja, da stavim oglas u Narodne Novine i opišem slučaj otprije možda 5 g(možda 3! nikako da se sjetim točno) i ako mi se javi vlasnik tog auta tada radi provjere bi zatražio da mi opiše kako mu je auto bilo parkirano..itd i tako bi mu podmirio štetu. Moje pitanje: kad bi to tako napravio, bi li mene organi gonjenja proganjali? Želim samo svoju savjest rasteretiti. Hvala lijepa.
 15. SRETAN USKRS

  Također, svima.
×