Jump to content

spzg1234

Korisnik
 • Broj objava

  106
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. Fizički napad, prekršaj!

  Hvala
 2. Fizički napad, prekršaj!

  Hvala
 3. Fizički napad, prekršaj!

  Zanima me i nikada meni nije bilo jasno odakle je zakonodavstvu logika da se fizički napad na drugu osobu tretira kao prekršaj ako nije posrijedi teže ozljede. Ova 'zagonetka' mi je oduvijek bila nelogična, a sada pogotovo. Moga sina, jeste punoljetan, studira u drugom gradu, fizički je pretukao, nokautirao i iscipelario divljak na javnoj cesti jer po njemu nije mu se maknuo dovoljno da prođe na nogostupu, a sin je čak jednu nogu spustio na samu cestu.. No, bitna je stavka u ovom svemu ta emocionalna, naime, mada težih ozljeda nije bilo po zdravstvenom pregledu, same modrice koje su vidljive i sada nakon 12 dana i sama činjenica da vam je na sina neko digao ruke...strašno boli, lakše je čovjeku da ga takav divljak istuče nego da se to svom djetetu dogodi. Složiti će se sa mnom svaki roditelj.
 4. Vrijednost

  Znači, ukratko, kod produljenog djela pronevjere imamo, odnosno trebalo bi imati, samo dva roka zastare, ili 10 ili 25 g?
 5. Vrijednost

  Osnovni oblik je privilegirani oblik?
 6. Vrijednost

  Dobro, osnovni oblik, ali u svjetlu okvalificiranja zastare produljenog djela pronevjere, je li taj oblik spada..?gdje spasa?
 7. Vrijednost

  Hvala na takvom pohvalnom komentaru.
 8. Vrijednost

  U kaznenom zakonu čl. Pronevjera razlikuje se mala i velika vrijednost. 1. Koja je tu granica odnosno kolika je mala vrijednost? 2. Koji je rok zastare za kazneni progon kad se radi o produljenom djelu pronevjere kod jedne i kod druge vrijednosti?
 9. Zatezna kamate

  Hvala.
 10. Zatezna kamate

  Promaklo mi prvi put kad sam pročitao Vaš odgovor, kažete u korist okrivljenika, niste možda greškom napisali okrivljenika!?
 11. Zatezna kamate

  Da, hvala.
 12. Zatezna kamate

  Ne znam je li se tako zove ali evo par primjera: u jednoj javnoj firmi je bilo priča o krađi goriva, u drugoj su bili putni troškovi, bilo je govora o zaradi prilikom tankanja goriva, i npr zlouporaba službenog vozila u privatne svrhe a toga ima dosta, malverzacije kod javne nabave...itd. Dakle, u svim slučajevima gdje nakon protekla nekog vremena objektivno ne možete točno računati nego samo neku procjenu donijeti.
 13. Zatezna kamate

  Nema postupka, nema realnog događaja, postavljam hipotetsko - edukativno pitanje, nisam pravne struke, zato možda nespretno izražavam pitanje. Ali, kad ste već spomenuli oduzimanje protupravne stečene koristi presudom, postavljam pitanje zakonske mogućnosti da javna ustanova ne zatraži zatezna kamate, ili te mogućnosti nema tj zatezne kamate sd u svakom slučaju moraju platiti? I što u slučaju da se protupravna korist ne može objektivno procijeniti?
 14. Zatezna kamate

  Obzirom da ova tema nije događaj nego tema za raspravu, otvorio sam nju u ovoj rubrici umjesto u kaznenom, ne znam je li sam dobro postupio. Tema: službena osoba radi u javnoj ustanovi, počini neke malverzacije ili pronevjeru ili gospodarski kriminal..itd, kazneno se proglasi krivim. Sad, povrh mjere ili kazne koju sud izriče, 1.mora li javna ustanova, mora li po sili zakona, podnijeti i tužbu za vračanje nelegalno zarađenog novca ili to ide automatizmom izrećenom presudom? 2. Ako se to podnese posebnom parnicom, može li ustanova ne goniti počinitelja za vračanje novca tj oprostiti ga? 3. Mora li javna ustanova zatražiti, osim glavnice, i zatezne kamate ili ima pravo počinitelju oprostiti zatezne kamate? 4. U slučaju da se radi o nedefiniranom iznosu dakle iznosu koji se teško može dokazati nego samo procijeniti na osnovi nekih događaja mada se, npr pronevjera, i odvijala, može se, ipak, sudski proglasiti počinitelja krivim i može li, odnosno mora li, javna ustanova zatražiti neku glavnicu i kamate?
 15. Isplata štete

  Hvala.
×