Jump to content

spzg1234

Korisnik
 • Broj objava

  142
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

Sve što je spzg1234 objavio

 1. Poštovani, imam jednu temu odnosno problem i molim vaše mišljenje. Sad su mi 56 godina starosti i tek sada skupljam financijske snage za izgradnju kuće, cijeli život sam podstanar i pri tome namjeravam i djeci nešto graditi, samo grube gradnje jer novaca nemam za dovršenje svega. Prije što uopće ulazim u sam projekt, htio sam vidjeti što me čeka od troškova kako ne bi ušao u rupu bez dna i kako svoje financije ne bi izneredio. I tako sam pozavao dvojicu građevinara radi procjene troškova (internetom sam prelistao neke ponude) i vidio sam da cijene u velikim svotama variraju npr jedan od one dvojice najprije rekao 150 000 € da bi isti, kasnije tijekom razgovora, rekao 'moglo bi se to raditi za 120 000 €'. Sutra dan sam pozvao drugog građevinara da čujem njegovu ponudu, rekao mi je 140 000€. Njemu odgovorim da mi je zadnja procjena bila 120 000, ovog zadnjeg znam kao čovjeka i znam po kvalitetnom i poštenom radu, jednostavno je korektna osoba i volio bih da mi on kuću gradi ali, cijena je velika, to sam mu dao na znanje. Tada mi on kaže : 'vidi, ja ti mogu po 120 000 € kao što ti je onaj rekao ali da bi se meni isplatilo jedino možemo da službeno potpišemo ugovor na 80 000€ a meni 40 000 € daš u ruke tako da mi PDV bude manje, to činim isključivo prijateljima kojima vjerujem '. Jako mi je stalo da mi ta osoba gradi kuću zbog povjerenja primarno, ali, već me sada mući savjest JE LI JE U REDU da pristajem na takav način isplate. Još ništa nisam odlučio jer me to muči. Poštovani, Kad bi ja pristao na takvu ponudu, činim li ja kazneno djelo ili prekršaj? Je li se takvo djelo zove utaja ili izbjegavanje poreza? Hvala unaprijed.
 2. Utaja ili izbjegavanje poreza.

  Oprostite i dozvolite još jedno pitanje, što konkretno znači u spomenutom čl iznos dvadeset tisuća kuna? Drugim riječima, ako utaja iznosi manje od tog iznosa onda nije posrijedi kazneno djelo?
 3. Uporabna dozvola

  Hvala.
 4. Uporabna dozvola

  Poštovani, kod izgradnje novog objekta, dakle nove gradnje, koji bi se trebao sastojati od podruma, garaže i dva kata, može li arhitekt napraviti projekt za čitav ovakav objekt a da se uporabna dozvola traži samo za jedan dio objekta npr za podrum, garažu i jedan kat tako da se uporabna dozvola za drugi kat traži naknadno, za 5 godina npr? I drugo pitanje, molim lijepo, za dobiti uporabnu dozvolu, koja je sa svoje strane uvjet za odbijanje priključak za struju koliko znam, da li je uvjet toplinska izolacija? Energetski Certifikat jeste uvjet za uporabnu dozvolu ali, ako toplinska izolacija nije uvjet za energetski Certifikat, može li se uporabna dozvola dobiti bez da se zgrada toplinski izolira? Hvala unaprijed.
 5. Uporabna dozvola

  Zanimljivo. Ali, nešto se nismo razumjeli naime, građevinska i komunalija se plaća kompletno za čitav objekt uključujući i drugi kat a uporabna se traži samo za prvi kat i tako se čeka na dovršetak gradnje drugog kata. Moje pitanje, ako u roku od 5/7 godina ne uspijem izgraditi drugi kat, što onda? Ima li sankcija?
 6. Uporabna dozvola

  Hvala na odgovoru. Što onda slijedi ako izgradnju ne dovršim unutar 5 godina?
 7. Uporabna dozvola

  No, za naglasiti je da bez obzira i na ovakov način građenja još uvijek imate rok od 5 godina za završetak građevine, što znaći i postavljanje fasade, tako da vas u konačnici ovakav način gradnje izađe financijski više a ništa posebno ne dobijate. I ovako i onako imate 5 god za dovršetak građevine.
 8. Fizički napad, prekršaj!

  Zanima me i nikada meni nije bilo jasno odakle je zakonodavstvu logika da se fizički napad na drugu osobu tretira kao prekršaj ako nije posrijedi teže ozljede. Ova 'zagonetka' mi je oduvijek bila nelogična, a sada pogotovo. Moga sina, jeste punoljetan, studira u drugom gradu, fizički je pretukao, nokautirao i iscipelario divljak na javnoj cesti jer po njemu nije mu se maknuo dovoljno da prođe na nogostupu, a sin je čak jednu nogu spustio na samu cestu.. No, bitna je stavka u ovom svemu ta emocionalna, naime, mada težih ozljeda nije bilo po zdravstvenom pregledu, same modrice koje su vidljive i sada nakon 12 dana i sama činjenica da vam je na sina neko digao ruke...strašno boli, lakše je čovjeku da ga takav divljak istuče nego da se to svom djetetu dogodi. Složiti će se sa mnom svaki roditelj.
 9. Fizički napad, prekršaj!

  Sasvim jasno, hvala na savjetu.
 10. Fizički napad, prekršaj!

  Shvatio sam, odustajem od ideje. Hvala.
 11. Fizički napad, prekršaj!

  Pa ja nisam ni mislio skriveno nego otvoreno, dakle, jasno neka se vidi da sam ja, otac od tog maloga-dečka, informiram ovoga i onoga, dakle, kad pitam 'mogu li' pri tome mislim na zakon, bi li time kršio zakon, ne briga me trag na emailu jer bi se jasno na njemu potpisao.
 12. Fizički napad, prekršaj!

  Nema uvrede, jer sam mu sam sugerirao i zamolio da niti razmišlja o nekom obliku osvete. Teško je podnio negiranje od strane tog divljaka upravo jer je jako pravedan i zato je išao tražiti ima li nadzorne kamere što je policija trebala brzo obaviti, ali nije, nego tek nakon nešto manje od mjesec dana. Vjerum da će se sa vremenom ohladiti, ali ja neću, no, racionalno i ja znam da ništa ne smijem činiti. Ali, sad mi pada na pamet nešto, kao fina osveta. Ako se ne bude istinski pokajao i ako mu sud izreče bilo kakvu kaznu makar bila i mjera, smijem na otvoren način, emailom npr, poslati rješenje suda upravi njegove firme? Time bi samo dao na znanje njemu da se ne isplati divlje ponašati i da se društvo o tome lako može informirati. Divljak je iscipelario moga sina na javnoj i prometnoj cesti po danu a dvoje male djece drži u autu, pred njima. Treba li išta drugo komentirati!? Takvo što, i da se radi o drugim ljudima, osobno doživljavam kao jedan od najtežih kaznenih djela, pa kamoli ne prekršaj, jer je osoba koja je kadra da se tako drsko ponaša, mislim da je spremna na sve.
 13. Fizički napad, prekršaj!

  Hvala lijepa.
 14. Fizički napad, prekršaj!

  Znam da sam vam dosađivao ali dopustite mi još koje pitanje, vjerujte daleko bi mi bilo lakše da sam ja pretučen nego moje djete, bez obzira što je punoljetne. Dakle, ja na raspravi moram biti miran, dobro, mogu li onda napisati neke natuknica da ih moj sin govori i mogu među tim natuknicama napisati nešto što bi sin ovako citirao, u svoje ime: ' ja samo tražim ispriku i kajanje te da mi nadoknadite trošak mob od 4000 kn što ste mi razbili, ne budete se ispričali, moj otac vam poručuje da će vas i krivično goniti po čl. 117 jer ste me iscipelarili po nogama i udarala po glavi'. Može to tako?
 15. Fizički napad, prekršaj!

  Hvala na trudu.
 16. Fizički napad, prekršaj!

  Hvala.
 17. Fizički napad, prekršaj!

  Budite strpljivi još i odgovorite mi na slijedeća pitanja, to Vas molim. 1. Kad bude rasprava, može mene moj sin usmeno opunomoćiti pred sudom da povremeno uskoćim i sudjelujem u raspravi? To pitam jer je on još neiskusan u životu općenito i ako počinitelj bude u pratnji nekog odvjetnika tada se bojim da će ga to sve 'uplašiti' mada je situacija čista. 2. Ako je odgovor na prethodno pitanje negativan, smijem li otvoreno utiho šaptati sinu i davati mu koji savjet tijekom rasprave? 3. Bude njemu postavljeno neko pitanje koje ga možda zbunjuje, smije on izraziti želju da konzultira mene odnosno roditelje? 4. Spomenuli ste da nemam pravo sudjelovati u raspravi, dobro, smijem odnosno je li uobičajeno da bar mogu dignuti ruku(jasno pri tom zamolivši da nešto govorim) pa ako suac/sutkinja odobri, odobri, ako ne, tada mirno dalje sjedim?
 18. Fizički napad, prekršaj!

  Sve mi je to jasno racionalno ali ne i emocionalno. Hvala.
 19. Fizički napad, prekršaj!

  Upravo sam i mislio počinitelju u oči kazati par riječi ali uz prethodno odobrenja suda.
 20. Fizički napad, prekršaj!

  Kad prekršajni sud uputi poziv mom sinu i počinitelju, smijemo mi članovi moje obitelji prisustvovati raspravi bez obzira na njegovu punoljetnost?
 21. Fizički napad, prekršaj!

  Hvala puno.
 22. Fizički napad, prekršaj!

  Ok, hvala. Nadam se da će gosp Drot po običaju dati svoje mišljenje u vezi kamere a isto me zanima je li postoji mogućnost da je kamera gradska- javna i, u tom slučaju, službeno tražiti od policije, ili suda, snimku jer, ako je javna kamera i ako se takvoj svrsi ne služi, čemu onda, zar ne!? U međuvremeno sam dobio email od policije da je podnošen prekršajni prijedlog protiv počinitelja(inicijala) po čl. 13 zakona o javnom redu.
 23. Fizički napad, prekršaj!

  Jučer popodne je počinitelj ponovo pozvan i moj sin ga je ponovo prepoznao ali on opet opovrgava. Policija je obavijestila moga sina da oni više od toga ne mogu i da će proslijediti prekršajnom sudu, onako kako ste Vi gosp Drot rekli. Nakon toga je moj sin išao na mjesto napada, toliko je izrevoltiran negiranjem počinitelja, i gledao okolo ima li nadzornih kamera, nazvao me je i rekao da je primijetio u blizini 'vjerojatno' nadzornu kameru koja nije baš usmjerena prema mjestu napada. 1. Tehnički, je li moguće da takva kamera (ako je kamera, jer sin misli da je kamera sa velikom vjerojatnosti) može pružiti prizor samog napad što bi sve dokazalo? 2. Kako sada zatražiti od policajca koji je ovo sve da on ode tamo i premotava film?
 24. Fizički napad, prekršaj!

  Hvala lijepa na detaljnom objašnjenju.
 25. Fizički napad, prekršaj!

  Iz Vašeg komentara, te obzirom da su ozljede lake ali i obzirom na iscipelarenje i udaranje u glavu sve na tlu te na pretrpljen stres i strah proizlazi da je najprikladnije podnijeti kaznenu prijavu zbog pokušaja TTO-a. Je li se slažete?
×