Jump to content

spzg1234

Korisnik
 • Broj objava

  103
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

Sve što je spzg1234 objavio

 1. Vrijednost

  U kaznenom zakonu čl. Pronevjera razlikuje se mala i velika vrijednost. 1. Koja je tu granica odnosno kolika je mala vrijednost? 2. Koji je rok zastare za kazneni progon kad se radi o produljenom djelu pronevjere kod jedne i kod druge vrijednosti?
 2. Vrijednost

  Znači, ukratko, kod produljenog djela pronevjere imamo, odnosno trebalo bi imati, samo dva roka zastare, ili 10 ili 25 g?
 3. Vrijednost

  Osnovni oblik je privilegirani oblik?
 4. Vrijednost

  Dobro, osnovni oblik, ali u svjetlu okvalificiranja zastare produljenog djela pronevjere, je li taj oblik spada..?gdje spasa?
 5. Vrijednost

  Hvala na takvom pohvalnom komentaru.
 6. Zatezna kamate

  Hvala.
 7. Zatezna kamate

  Obzirom da ova tema nije događaj nego tema za raspravu, otvorio sam nju u ovoj rubrici umjesto u kaznenom, ne znam je li sam dobro postupio. Tema: službena osoba radi u javnoj ustanovi, počini neke malverzacije ili pronevjeru ili gospodarski kriminal..itd, kazneno se proglasi krivim. Sad, povrh mjere ili kazne koju sud izriče, 1.mora li javna ustanova, mora li po sili zakona, podnijeti i tužbu za vračanje nelegalno zarađenog novca ili to ide automatizmom izrećenom presudom? 2. Ako se to podnese posebnom parnicom, može li ustanova ne goniti počinitelja za vračanje novca tj oprostiti ga? 3. Mora li javna ustanova zatražiti, osim glavnice, i zatezne kamate ili ima pravo počinitelju oprostiti zatezne kamate? 4. U slučaju da se radi o nedefiniranom iznosu dakle iznosu koji se teško može dokazati nego samo procijeniti na osnovi nekih događaja mada se, npr pronevjera, i odvijala, može se, ipak, sudski proglasiti počinitelja krivim i može li, odnosno mora li, javna ustanova zatražiti neku glavnicu i kamate?
 8. Zatezna kamate

  Promaklo mi prvi put kad sam pročitao Vaš odgovor, kažete u korist okrivljenika, niste možda greškom napisali okrivljenika!?
 9. Zatezna kamate

  Da, hvala.
 10. Zatezna kamate

  Ne znam je li se tako zove ali evo par primjera: u jednoj javnoj firmi je bilo priča o krađi goriva, u drugoj su bili putni troškovi, bilo je govora o zaradi prilikom tankanja goriva, i npr zlouporaba službenog vozila u privatne svrhe a toga ima dosta, malverzacije kod javne nabave...itd. Dakle, u svim slučajevima gdje nakon protekla nekog vremena objektivno ne možete točno računati nego samo neku procjenu donijeti.
 11. Zatezna kamate

  Nema postupka, nema realnog događaja, postavljam hipotetsko - edukativno pitanje, nisam pravne struke, zato možda nespretno izražavam pitanje. Ali, kad ste već spomenuli oduzimanje protupravne stečene koristi presudom, postavljam pitanje zakonske mogućnosti da javna ustanova ne zatraži zatezna kamate, ili te mogućnosti nema tj zatezne kamate sd u svakom slučaju moraju platiti? I što u slučaju da se protupravna korist ne može objektivno procijeniti?
 12. Isplata štete

  Hvala.
 13. Isplata štete

  Cijenjeni, vodim parnicu protiv osiguravateljsku kuću preko odvjetnika, ukratko zbog prometne nesreće u kojoj sam nastradao, stvari su čiste i drugi vozač je priznao krivnju, tako da nedoumica nema. Problem zbog kojeg se javljam je taj što moj odvjetnik svaki put mi isplati dio odštete (prvi put samu odštetu, drugi put razliku u zaradi zbog bolovanja) u kešu i bez da mi pokaže rješenja. Je li to normalno i legalno? Ako nije i ako želim odjaviti punumoć odvjetniku i prijeći drugome odvjetniku, koja je procedura? LP.
 14. Isplata štete

  U međuvremenu i nakon što sam odvjetniku inzistirao da mi zatraži rješenje od osiguratelja ili ću ja otići do njih i zatražiti jer, napomenuo sam, da ću ja osobno angažirati financijskog sudskog vještaka da mi vrši obračun, odvjetnik mi kaže: 'otići ću ja i zatražiti, oni su iznos uplatili na moj žiro račun i tako sam tebi predao, oni obično ne daju specifikaciju ni rješenje jedino ako se ide na sud'! Ima li tu logike?
 15. Isplata štete

  Hvala puno.
 16. Isplata štete

  Neke stvari su išle na sud dok druge nisu a kod prve vrste isplate kao i kod druge on mi daje novce bez ikakvog rješenja a meni je neugodno tražiti specifikaciju, znamo se dugo, ali kod zadnje isplate mi se ćini za oko dvadesetak tisuća kuna manje isplaćeno i on na to ne bi podnio žalbu. Znači ne treba ništa pisano radi odjave punomoći. Hvala lijepa.
 17. Carinski prekršaj

  Kazneni sud ili prekršajni sud?
 18. Poljubac

  Jasno.
 19. Poljubac

  Na internetskim stranicama čitamo o činu ljubljenja jednog muškarca novinarke jedne njemačke tv postaje za vrijeme emitiranja izvještaja o nogometu iz Rusije. Smatra se takvo što bludnom radnom?
 20. Uporabna dozvola

  Hvala.
 21. Uporabna dozvola

  Poštovani, kod izgradnje novog objekta, dakle nove gradnje, koji bi se trebao sastojati od podruma, garaže i dva kata, može li arhitekt napraviti projekt za čitav ovakav objekt a da se uporabna dozvola traži samo za jedan dio objekta npr za podrum, garažu i jedan kat tako da se uporabna dozvola za drugi kat traži naknadno, za 5 godina npr? I drugo pitanje, molim lijepo, za dobiti uporabnu dozvolu, koja je sa svoje strane uvjet za odbijanje priključak za struju koliko znam, da li je uvjet toplinska izolacija? Energetski Certifikat jeste uvjet za uporabnu dozvolu ali, ako toplinska izolacija nije uvjet za energetski Certifikat, može li se uporabna dozvola dobiti bez da se zgrada toplinski izolira? Hvala unaprijed.
 22. Uporabna dozvola

  Poštovani, jednom sam postavio slično pitanje ali zadnje vrijeme dobivam različite odgovare iz različitih izvora. Naime, arhitekt mi pravi projekt za gradnju podruma, prizemlje i 2 kata. Od ovoga svega planiram samo jedan kat sredit za useljenje, ugraditi termoizolaciju i zatvor--prozore za čitav objekt, dok ću ostatak, uključujući pregradnih zidova, parketa, kupaona, instalacija...itd ostaviti da to čeka bolja vremena u financijskom smislu. Arhitekt je već napravio nacrt uključujući i pregradnih zidova, kupaona, instalacija...sve za čitav objekt. Moje pitanje, kad predam ovakav kompletan projekt radi građevinske dozvole za ČITAV objekt a unaprijed imam u planu samo jedan kat srediti, kao što sam već spomenuo, i za taj isti kat zatražiti uporabnu dozvolu (kad taj kat bude gotov za stanovanje) hoće biti problema tada s obzirom da je sam projekt odnosno nacrt obuhvaćao kompletenu gradnju tj pregradnih zidova, kupaona...itd drugog kata i podruma?
 23. Cijenjeni, ako podnosim tužbu upravnom sudu protiv jednog ministarstva, sam pišem tužbu bez odvjetnika, i ako spor izgubim, koliki bi bili odnosno, kako se utvrđuju troškovi spora koje bi ja trebao snositi ako se spor riješi u korist ministarstva?
 24. Optuzena za kradju u Nemackoj

 25. Optuzena za kradju u Nemackoj

  Pa je li se zna koje je vrijednosti sitna krađa u Njemačkoj?
×