Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

NutCoco

Korisnik
 • Broj objava

  60
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. Znakovi i pravo prolaza

  Ovako uređeno križanje je u Zagrebu na Radničkoj. Lijeva sporedna cesta s trokutom je ona koja dolazi od SuperKonzuma. Ova gornja bi bila Radnička kada se u nju uđe s Vukovarske. Desna cesta je Radnička koja dolazi od Plinare, a ova donja je između RBA i Bataka. Prije su obje sporedne imale isti znak (mislm trokut) i dosta je vozača koji su dolazili od SK-a oduzimalo prednost ovima iz donje ceste. Onda su promijenili znak donjoj u stop i svi se sada ponašaju kao da ova s trokutom ima prednost pred ovom sa stopom.
 2. Preuzimanje j.d.o.o. kad si blokiran

  Ne ovisi li to o visini bruto plaće koju ima kod trenutnog poslodavca? Neće li imati obavezu podmiriti doprinose ako joj je bruto plaća manja od 5.491,20 kn?
 3. Opis poslova direktora - ugovor o dopunskom radu

  Manje je više. Neće biti opisa. Hvala
 4. Nadam se da je pitanje za ovu temu, a ne radno pravo. Trebam regulirati svoju plaću jer sam u jednom društvu direktor, a zaposlenik sam u drugom na plaću koja je manja od minimalno propisane za direktora. Sklopio bih s društvom u kojem sam direktor ugovor o dopunskom radu. Prilažem nacrt ugovora koji sam pripremio na osnovu jednog primjera takvog ugovora iz računovodstvenog časopisa. Mora li u ugovoru biti opis poslova? U članku 1. piše da se ugovor sklapa za obavljanje poslova direktora. Moram li u članku 2. napisati opis poslova direktora, tj. što ti poslovi obuhvaćaju? Ili se zna što radi direktor? Ako mora biti opis, ima li netko nekakav osnovni primjer? Direktor - ugovor o dopunskom radu.pdf
 5. Razvod braka

  Peticija i referendum su kako bi se to pravilo o četriri godine odvojenog života ukinulo, a ne uvelo. https://www.telegraph.co.uk/news/2019/05/26/ireland-referendum-voters-back-plan-allow-divorce-without-four/ Under current legislation, which is enshrined in the country's constitution, a person can only apply for a divorce after living separately from their spouse for four out of the previous five years.
 6. Plaća direktora

  Hvala, Mario.
 7. ZSPC i propuštanje pješaka

  Moje iskustvo. Davno me policajac zaustavio kada sam na skuteru vozeći se od juga prema sjeveru skretao desno iz Savske ceste u Vukotinovićevu, u Zagrebu. Pitao me znam li zašto me zaustavio rekao sam da ne znam na što mi je objasnio da sam prekršio zakon jer nisam propustio pješake koji su se kretali sa sjevera na jug te su stupili na pješački prijelaz, a ja se nisam zaustavio nego sam nastavio kretanje najjužnijom trakom. Dakle oni su bili na početku sjeverne trake, između nas je još bila srednja traka, a ja na kraju južne trake. Odgovorio sam da mi je jasno o čemu govori, da priznajem svoju grešku, ali da također smatram da bi u gradu nastao kolaps da se svi slijepo pridržavaju takvih propisa. Pustio me uz opomenu.
 8. Plaća direktora

  Osoba je direktor u prvom društvu, ali je zaposlena samo u drugom društvu uz bruto plaću 4.000,000 kn, manju od propisane direktorske (5.491,20 kn za 2019.). Našao sam mišljenja da je dovoljno da se osoba zaposli i u prvom društvu u nepunom radnom vremenu ili u dopunskom radu uz bruto plaću od 1.491,20 kn te da se takvom kombinacijom dođe do propisane direktorske plaće. Ali mi neki kažu da u takvom slučaju prvo društvo, u kojem je osoba direktor, mora platiti doprinose na punu propisanu direktorsku plaću 5.491,20 kn, bez obzira što drugo društvo istovremeno plaća doprinose na 4.000,00 kn. Što je točno?
 9. Osim što su mi naplatili više za fiksne usluge produžli su mi i ugovornu obavezu, kao da sam usluge ugovorio u svibnju ove godine. I na to sam uložio prigovor. Uvažili su sve - izdali su odobrenje za razliku u mjesečnoj naknadi između ugovorene usluge i nove koju su samoinicijativno aktivirali, vratli su ugovorenu uslugu da se i dalje ona naplaćuje, vratili su trajanje ugovorene obaveze na još godinu dana, a ne dvije. Ostaje mi sada još jednom pokušati s nekim vidjeti mogućnost promjene podataka na koga se izdaju računi ili odustati od promjene pa neka šalju račune još godinu dana na pripojenu firmu. Mogu li imati problema ako računi i dalje stižu na staru firmu?
 10. S vlasnikom nekretnine sklopite ugovor o najmu poslovne adrese i poštanskog sandučića. Mi smo za naš d.o.o. stavili da je najamnina 100,00 kn mjesečno. Nije nužna ovjera potpisa na ugovoru kod javnog bilježnika. Ugovor je potrebno prijaviti Poreznoj upravi, vlasnik nekretnine ili netko u njegovo ime. Porezna pošalje rješenje o porezu, ne više od 10,00 kn mjesečno (za najamninu od 100,00 kn) koje će vlasnik trebati platiti.
 11. Upravo to. I ja bih htio da kao pravni sljednik stupim u postojeći pravni odnos, tj. zadržim postojeći ugovor s pripadajućim uslugama, njihovim cijenama i obavezom trajanja ugovora. Računovodstvo mi je reklo da sve račune prebacim na sljednika. Kada sam ih pitao do kada to moram obaviti, odgovorili su mi "u razumnom roku". Što je razuman rok? Mogu li ne promijeniti firmu na računu dok ne istekne ugovorna obaveza, sljedećih godinu dana?
 12. Nije meni problem renumeracija kao takva nego to što zbog njihove tehničke nemogućnosti promjene podataka o pretplatniku, nameću novi ugovor koji povlači novu ugovornu obavezu i nove pakete. I to financijski nepovoljnije. Dobio sam račun za peti mjesec na kojem je jedna usluga naplaćena razmjerno dijelu mjeseca po ugovorenoj cijeni, a ostatak mjeseca su naplatili po novoj cijeni koja je skuplja. A račun je i dalje došao na tvrtku A. Ni telefonski ni mailom nisam pristao na bilo kakve promjene pa mi nije jasno zašto je došlo do promjene cijene. Platio sam račun po ugovorenoj cijeni i pisao prigovor na račun. Jesu li oni morali nakon svog pripajanja raditi sve nove ugovore i odustati od ranije dogovorenih uvjeta, što prema svojim kupcima što prema dobavljačima? "Upisom pripajanja u sudski registar, pripojeno društvo T-Mobile Hrvatska d.o.o. je prestalo postojati. Društvo preuzimatelj HT d.d. postalo je sveopći pravni slijednik pripojenog društva te je time stupilo u sve pravne odnose pripojenog društva." Ili je HT jednostavno preuzeo sve ugovorene obaveze?
 13. U tom Zakonu o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj piše: Članak 5. Zaposlenici u dane iz članka 1. i 3. ovog Zakona imaju pravo na naknadu plaće. U našoj se firmi radi uredski posao od ponedjeljka do petka. Gledam platne liste za travanj kada je ponedjeljak 22. 4. bio neradni dan, Usrsknji ponedjeljak. Na jednoj platnoj listi piše: - Fond sati poslodavca prema kalendaru 176 h - Rad po vremenu - redovni rad - 152 h - Naknada za blg./neradni dan - 8 h (to je ovaj 22. 6.) - Naknada za godišnji odmor - 16 h (kolega je dva dana bio na godišnjem) Praznici nam, ako nisu vikendom, ulaze u mjesečni fond sati, ali se plaćaju kao i godišnji odmor. Možda naše računovodstvo radi pogrešno. Ili to ovisi o nečem drugom?
 14. Nadam se da sam pogodio dobar podforum za sljedeći problem: Tvrtka A ima ugovor s jednim telekomom za usluge mobitela, interneta, fiksnog telefona, televizije... S ugovornom obavezom još nekih godinu dana. Tvrtka A je u trećem mjesecu pripojena tvrtki B te sam zatražio telekom da promijene podatke i buduće račune izdaju na tvrtku B koja je preuzela sve obaveze tvrtke A. Poslao sam im dopis i rješenja trgovačkog suda o pripajanju. Odgovaraju mi da promjena nije moguća jer je fiksni telefon na optičkoj liniji i ne mogu promijeniti vlasnika. Na moje pitanje zašto ne mogu, je li to po nekom zakonu, uredbi, pravilniku... - odgovor je da kolege u njihovom sistemu ne mogu provesti takvu promjenu kada se radi o optici. Te da se mora raditi novi ugovor na tvrtku B s novim fiksnim brojem (ali se nakon toga može izvršiti renumeracija, tj. dobiti opet stari broj koji je koristila tvrka A). Novi ugovor naravno povlači i novu ugovornu obavezu na 2 godine. A i za mobilne usluge postojeći paket više nije dostupan. Sada mi nude neke nove pakete i opcije koje tek moram proučiti jesu li povoljniji ili nisu. Smiju li uvjetovati sklapanje novih ugovora, novih paketa i opcija, s novom ugovornom obavezom jer oni u svom sistemu ne mogu provesti promjenu? Moguće je da su novi paketi i opcije povoljniji pa bih na to pristao, ali što ako nisu? I nikako mi se ne sviđa nova ugovorna obaveza na 2 godine.
 15. prelazak iz firme u firmu

  Budući da zakon propisuje minimalna prava radnika, kažu mi da dajući radniku iznad tog zakonskog minimuma ne narušavamo prava radnika nego poboljšavamo njegove uvjete pa smo mirni, tj. ne bi nas netko zbog toga trebao kazniti.
×