Jump to content

Logo2.jpg.df467c50602ed1173e41130f1129f825.jpg   XXXI. REDOVNO SAVJETOVANJE " AKTUALNOSTI KAZNENOG PRAVA U SVJETLU ODLUKA USTAVNOG SUDA REPUBLIKE HRVATSKE"

Hrvatsko udruženje za kaznene znanosti i praksu od 6. do 8. prosinca 2018. održava svoje 31. redovno savjetovanje pod nazivom "Aktualnosti kaznenog prava u svjetlu odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske". Savjetovanje će se ove godine održati u Remisens Premium Hotelu Kvarner.

Program savjetovanja, prijavnicu, kontakte, kao i druge detalje vezane uz Savjetovanje, možete preuzeti u dokumentu: Program - Opatija 2018.

NutCoco

Korisnik
 • Broj objava

  13
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. OIB - državljani Bosne i Hercegovine

  Pišem o nečemu što se događalo od 2011. do petog mjeseca 2014. Stranci bi nam poslali ovjerenu punomoć da naša firma u njihovo ime može zatražiti OIB, fotokopiju svog dokumenta (sve stranice pasoša ili osobne) te imena i prezimena roditelja. Mi bismo ispunili ZAHTJEV ZA ODREĐIVANJEM I DODJELJIVANJEM OSOBNOGA IDENTIFIKACIJSKOG BROJA i predali ga u Poreznu upravu s punomoći i kopijom dokumenta te izjavom na memorandumu firme da će zaposlenik (ime i prezime, broj osobne, izdana od..) preuzeti potvrdu o OIB-u. Njihovi OIB-i su nam trebali kod isplate honorara kako bismo mogli prijaviti plaćene poreze, doprinose... Desetke OIB-a smo tako tada dobili. Kasnije nam više nisu trebali pa ne znam je li se nešto promijenilo.
 2. Snimanje telefonskog poziva

  Nakon što u razgovorima s agentima telekoma nisam mogao riješiti problem, a informacije koje su mi davali bile su proturječne, pri sljedećem razgovoru, upozorio sam agenta da snimam naš razgovor, a on mi je odgovorio da ne smijem i da će prekinuti vezu. Oni sebi daju pravo snimati razgovore, ali ne bi da se njih snima
 3. video zapis kao dokaz u postupku

  Možda mi zato blagajnice često ne vraćaju odmah karticu nego ju drže u ruci dok ne izađe slip i račun te onda sve zajedno daju. No, ovakav postupak nije moguć gdje kupci sami provlače karticu kroz POS.
 4. Isplata godišnjeg odmora

  Radi se o privatniku.
 5. Isplata godišnjeg odmora

  Poslodavac inače regres isplaćuje u šestom mjesecu svima koji su u tom trenutku zaposleni. Što s onima koji iz firme odu prije te isplate? I njima bi se trebao isplatiti regres? Tada, u šestom mjesecu, ili u trenutku odlaska iz firme (npr. u trećem). Ovisi li ta isplata o tome koji dani godišnjeg odmora su se koristili u tekućoj godini - stari godišnji odmor iz prethodne godine ili novi iz tekuće?
 6. Mnogi uzgajivači u ugovore stavljaju razne odredbe kako bi zaštitili životinje i pasminu. Primjeri iz ugovora za pse koje sam vidio: - ako smatraju da štene nije vrhunsko, prodaju ga jeftinije kao kućnog ljubimca, a ne izložbenog psa pa ga onda vlasnik ne bi smio izlagati na izložbama - vezano uz to, često obvezuju na sterilizaciju - u slučaju nasljednih bolesti, kako se ne bi dalje prenosile, uvjetuju sterilizaciju - kada vlasnik iz nekog razloga više ne može ili ne želi brinuti o psu, traže da oni odobre kome će se pas dati ili traže da se njima pas vrati Je li takve stvari moguće nametnuti ugovorom? Ako ih se kupac ne bi pridržavao, bi li izgubio na sudu? Jasna mi je namjera i slažem se s njom, samo me zanima što bi se dogodilo u praksi.
 7. Tako ćemo i učiniti. Ove godine još po starom. A sljedeće, tko do proljeća ne iskoristi ili ne da plan korištenja do 30. 6., uprava će mu odrediti kada ide. Hvala oboma.
 8. Privatna firma. I dogovaralo se interno korištenje tih dana i dosta nakon 30. 6. Ali sve je više zaposlenika i takvih situacija pa je postalo nesnosno pratiti koliko tko ima dana na papiru, a koliko u stvarnosti, što je prijavljeno na plaći, što nije, a treba ili ne treba... Hvala, Potočnice.
 9. Događa se da radnicima ostanu neiskorišteni dani godišnjeg odmora iz prethodne godine koje ne iskoriste do 30. 6. tekuće godine jer nisu tražili da ih koriste. Nije im poslodavac onemogućio korištenje. Što poslodavac može i smije učiniti? Isplatiti im neiskorištene dane? Poslati ih na godišnji svojom odlukom ako vidi da do 30. 6. ti dani neće biti iskorišteni?
 10. Imaju li i kakva prava nasljeđivanja biološka braća/sestre posvojčeta? Osoba je posvojena kao beba, posvojitelji se razveli kasnije. Kao odrasla osoba naslijedila posvojiteljicu. Nije bilo braće, sestara. Bake, djedovi pokojni. Posvojitelj je imao brata (stric posvojčetu), a on svoju obitelj ženu i djecu. Posvojče s njima nema nikakav kontakt nakon posvojiteljeve smrti. Posvojče živi u neregistriranom životnom partnerstvu preko deset godina. Pojavila su se biološka braća koja su odrasla s biološkim roditeljima. Imaju li pravo na nasljeđivanje posvojčeta? Što je s rodbinom posvojitelja? Navedeni stric, neka druga rodbina (bake i djedovi su imali braću i sestre, a oni svoje potomke). Imaju li oni neka prava? Ili sve nasljeđuje neregistrirani životni partner? S druge strane, tko nasljeđuje posvojčetovog partnera? Partneru je živa majka, a ima i brata, koji ima ženu i dijete. Za pretpostaviti je da će majka umrijeti prije partnera. Brat ima neka prava ili sve ide posvojčetu/partneru?
 11. Kazna za parkiranje na nogostupu

  Sada sam shvatio, prvo je dio za zaustavljanje, a drugo za parkiranje. Brzopleto čitanje.
 12. Zagreb, Krešimirov trg. Policija mi je ostavila ispod brisača obavijest o počinjenom prekršaju - vozilo parkirano na nogostupu - članak 82., stavka 1. točka 10. No, u istom članku imamo i stavku 2. Za pješake je ostavljeno 1,6 m širine koji nisu uz rub kolnika. Evo i fotografija - prva, druga. Jesam li u prekršaju?
×