Jump to content

Ana1978_2

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Radi se o novom reprogramu starog kredita potpisanom sredinom prošle godine (ista banka, isti sudužnik, a ja sam dodana kao bračni drug zalogodavca i samo se u jednom dijelu ugovora: Bračni drug Zalogodavca izričito izijavljuje da je suglasan sa zasnivanjem založnog prava u korist Banke na nekretninu iz stavka x.y ovog članka, te se odrče prava utvrđivanja svog udjela, odnosno suvlasničkog dijela, po osnovi zajedničke imovine stečene u braku) Pokušat ću prvo dogovorom (sporazumom) doći do novaca, a onda tužba ako bude potrebe. Zahvaljujem svima na odgovorima i savjetima.
  2. Nisam sudužnik na kreditu, nego bračni drug zalogodavca i iz ugovora proizlazi samo da se odričem prava utvrđivanja svog udjela, odnosno suvlasničkog dijela stana, po osnovi imovine stečene u braku. Sudužnik (treća osoba u ovom slučaju) preuzima sve druge obveze. E sad, ja iz tog Ugovora samo isčitavam da ne smijem polagati nikakva prava na stan (što i ne želim), ali pretpostavljam da na pola uplaćenog kredita za vrijeme trajanja zajednice imam pravo. Zašto samo glavnice? Što je s kamatom koja je prvih godina kredita značajnog iznosa? I da li je tužba za podjelu bračne stečevine (u slučaju da ne dođe do dogovora) dio brakorazvodne parnice, ili to pitanje potežem nakon što se razvedemo? Ima li kakve razlike za mene sporazumni razvod ili čekati da suprug tuži? U smislu vjerojatnosti dobitka tužbe za stečevinu.. Nadam se da je pitanje jasno
  3. Ja niti ne želim taj stan, njegov je. Samo me zanima mogu li dobiti išta za ovih 6 godina. Radi se o prilično velikom iznosu novaca koji smo uplatili za kredit, a ja sam sudjelovala mogu reći i više od 50% u svemu. Mogu možda dobiti promet po računu za sve te godine iz banke gdje se barem djelomično vidi koliko sam uplaćivala. Zanima me da li uopće tih 50% uplata za kredit mogu dobiti. I što ako on meni nema otkuda to isplatiti, jer je gotovo na minimalcu i ima postojeći kredit? Mogu dignuti ovrhu ili se samo slikati?
  4. Suprug i ja u braku smo 6 godina i sada je zatražio razvod. Radi djece i mira u kući vjerojatno ću pristati na sporazumni razvod iako to nikako nije moja želja. Živimo u stanu koji je suprug kupio i za koji je digao kredit prije 10 godina (dok se još nismo poznavali) i sam otplaćivao kredit prvih par godina. Nakon što sam se presilal kod njega (godinu dana prije braka) počela sam maksimalno sudjelovati u financijama kućanstva. Ja sam (obzirom da imam bitno viša primanja) dio vremena plaćala i kredit i režije, dio samo režije i financirala supruga. Na kreditu se u zadnje dvije godine vodim kao bračni dužnik. Sada me zanima kakva su moja prava nakon rastave. Naime, imamo dvoje malodobne djece i suprug predlaže da s djecom ostanem u tom stanu sve dok su djeca tu, međutim mene već brine što kada djeca odu ili se on nedaj bože predomisli u nekom trenutku i izbaci me na ulicu. Da li meni išta pripada za ovih 6 bračnih i 1 izvanbračnu godinu ili ne? I ako ostanem u stanu X godina, i on me izbaci, mogu li ga naknadno tužiti za te zajedničke godine provedene u stanu, odnosno postoji li zastara? Bila bih zahvalna na bilo kakvoj pomoći!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija