Jump to content

Goguleta

Korisnik
  • Broj objava

    9
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Poštovani, Molim Vas neka mi netko odgovori - smije li poslodavac naplaćivati proizvode kojima je istekao rok trajanja, a za koje ne postoji opcija povrata po punoj cijeni svojim zaposlenicima? Radim u malom kvartovskom dućanu, veličine 80kvadrata najčešće sama u smjeni. Dućan je krcat robom, posla ima. Mi bi za svaki proizvod trebali tri puta prijavljivati kad ističe rok, par dana prije, na dan isteka ujutro i na dan isteka navečer. Ukoliko se preskoči ijedan od ovih koraka poslodavac naplaćuje prodavaču robu po punoj cijeni. Ne moram ni napominjati koliko je to teško izvedivo uz sav posao preuzimanja robe, naručivanja, punjenja polica, rezanja narezaka, posluživanje i naplaćivanje kupcima, pauze niti nemamo kad radimo sami smjenu, radimo i prekovremeno (što se ne računa), a imamo samo jedan dan u tjednu slobodan.
  2. Hvala na odgovoru. To je i meni bilo čudno. Ali vjerojatno nitko nije ni pročitao medicinsku dokumentaciju. A u centru za socijalnu skrb tvrde da je to tako, da otkada smo u europskoj uniji nikome ne oduzimaju poslovnu sposobnost u potpunosti pa čak niti osobama kao što je moj brat, koji nije niti živ niti mrtav, samo tako leži, a mi ga čistimo, hranimo, dajemo mu lijekove. Što sad? Da li je uopće bitno koji mu je status? Mi ćemo se za njega brinuti u svakom slučaju kao i do sada. On nema nikakve imovine ni primanja, nije se ženio i nema djece. Ima neke kredite u bankama, ali sam ih davno otkantala (banku) da me ne jašu za tuđi dug. Što sad s tim stvarno ne znam.
  3. Poštovani, Zanima me samo da li je istina da se otkada smo u europskoj uniji nikome ne oduzima poslovna sposobnost u potpunosti? Moja majka je konačno (nakon godinu i pol) dobila skrbništvo nad mojim bratom - dijagnoza coma vigile (koma svijesti) drugim riječima moj brat vegetira. U rješenju je navedeno da mu je djelomično oduzeta poslovna sposobnost. Kao obveze majke navedeno je da mora brata uključivati u svakodnevni život, brinuti o njegovim socijalnom kontaktima pa čak i pisati izvještaje o stanju njegove imovine i njegovom općem stanju i to njemu (OSOBI U KOMI!!!) dostavljati na uvid, a ima toga još. Kada je majka od centra tražila objašnjenje rečeno joj je da otkada smo u europskoj uniji nikome se ne oduzima poslovna sposobnost u potpunosti. Ako je važno, brat je prva tri mjeseca bolesti bio u bolnici, svo ostalo vrijeme je doma kod mame i ona se brine o njemu. Hrani se na sondu, lijekove dobiva putem sonde, u pelenama je... Kao i do sada, uopće nije upitno dal' će se moja mama brinuti o mom bratu, ali ne znam koja je razlika između potpunog i djelomičnog oduzimanja poslovne sposobnosti, a i ovo rješenje mi baš nema veze sa zdravim razumom.
  4. Poštovani, Molila bih vas da mi netko pomogne pronaći rješenje za situaciju u kojoj sam se našla. U rujnu ove godine sam odjavila obrt koji sam imala zadnjih devet godina. Sveukupno imam 25 godina staža. Kod odjave obrta knjigovođa me je rekao da ne zna točnu proceduru kod odjave obrta pa neka pitam u uredu za gospodarstvo. Tamo mi je gospođa rekla da ne trebam ništa brinuti i nigdje ići jer oni šalju rješenja na sve potrebne adrese i dalje se stvari rješavaju automatizmom. Prošli tjedan sam išla provjeriti po institucijama u kojoj su fazi rješavanja tih odjava i doživjela šok na HZZO u. Naime, ništa ne ide automatizmom, već se treba sam doći odjaviti i prijaviti te kako je prošlo 30 dana ja sam izgubila pravo na obavezno zdravstveno osiguranje. Kao da me grom pogodio. Mislim, cigani, probisvijeti, lopovi po zatvorima imaju pravo na doktora, a ja nakon 25godina što sam uplaćivala doprinose, od toga zadnjih devet godina iz samostalne djelatnosti i ako za ništa drugo nije bilo doprinose sam redovito uplaćivala, ja sad nemam pravo na zdravstvenu zaštitu. Sve zbog toga što sam poslušala savjet službenice u uredu za gospodarstvo. Ako itko zna što se može napraviti, molim vas pomozite. (Nemam muža po kojem bi se mogla osigurati)
  5. Pročitala. Govori o priznanju duga. Ništa ja ne priznajem. Nit sam dizala kredit, nit trošila na kartici. Niti znam na što je potrošen novac. Tako da me baš zaboli ko kaj hoće. Osobno nemam nikakvih kredita niti kreditne kartice. I hoću da tako i ostane. I kaj su davali kredit i kreditnu karticu nezaposlenoj osobi.
  6. Hvala vam puno. Sad sam malo mirnija. Ne dam se lako zastrašiti, ali se bojim za mamu.
  7. Hvala na odgovoru, poslala sam medicinsku dokumentaciju i banci i Erste card. Banka me samo obavijestila da su naplatili policu životnog osiguranja da se umanji dug za kredit, a Diners je pokrenuo ovrhu. Dobila sam (odnosno brat) od odvjetnika pismo da je pokrenuta ovrha. Zvali su me i iz nekr agencije da bar malo uplatim, ali sam to kategorički odbila. Rekla sam im neka mi pošalju ako sam im ja osobno, imenom i prezimenom, nešto dužna i to ću platiti,a o ovome neću uopće razgovarati. Jedino ne želim da mi upadaju u kuću i maltretiraju majku. Ne znam da li to mogu jer smo svi prijavljeni na istoj adresi.
  8. Poštovani, Imam problem, brat mi je u komi (vegetira) od kolovoza 2016. U Erste banci je imao kredit i Diners. Kako postupak za oduzimanje poslovne sposobnosti još nije došao ni do suda on nema skrbnika pa tako neznam ni detalje za što je dignut kredit i na što su potrošena sredstva na Diners kartici. Problem je u tome što banka i Diners pozivaju majku i mene da platimo dug. Banka je imala neku policu životnog osiguranja, a Diners je preko Hanžekovića pokrenuo ovrhu. Moj brat nije bio zaposlen niti ima ikakvu imovinu. Mogu li nas teretiti za bratove dugove?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija