Jump to content

Brokenwave

Korisnik
  • Broj objava

    36
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

Postignuća

  1. Poštovani; zahvaljujem se na odgovoru. Ljubazno molim pojašnjenje odgovora na 1. pitanje, kako slijedi: Odgovor 1: Molim pojašnjenje zbog čega pričuva za plaćanje održavanja zgrade u kojoj se nalazi privatni stan jednog od supružnika ne predstavlja bračnu stečevinu, odnosno ne može biti predmetom isplate vlasnika stana prema supružniku u iznosu od 50% od ukupnog iznosa pričuve, obzirom da se plaćanjem pričuve povećeva ukupna vrijednost stana. U to povećanje vrijednosti stana jednog supružnika, podjednako su ulagana sredstva oba supružnika. Ako je ulaganje u stan poput ugradnje protuprovalnih vrata i PVC dio bračne stečevine, zbog čega to ne bi bio i ukupni trošak održavanja zgrade i stana? Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.
  2. Poštovani; ljubazno molim da mi odgovorite na pitanje da li dolje navedeno spada u elemente za podjelu bračne stečevine, kako slijedi: 1. Ukupno obračunati iznos za plaćanje pričuve za održavanje zgrade u kojoj se nalazi stan u vlasništvu bivše supruge tijekom 20 godina braka (ulaganja u povećanje vrijednosti stana) - Da li se ukupno obračunati iznos umanjuje za neku vrijednost i temeljem čega? 2. Troškovi za kupovinu i ugradnju PVC stolarije, plinskog bojlera i prateće instalacije te ulaznih protuprovalnih vrata u stanu tijekom braka (ulaganja u povećanje vrijednosti stana) - Da li se ukupno obračunati iznos umanjuje za neku vrijednost i temeljem čega, obzirom da je PVC stolarija i vrata još uvijek u dobro očuvanom i uporabnom stanju? 3. Stvari u stanu koje su kupljene zajedničkim sredstvima od zarađenih plaća tijekom braka (bijela tehnika, namještaj, kućanski aparati i sl.) - Da li se njihova vrijednost računa prema cijeni kupnje ili prema procjeni vještaka sukladno trenutnoj tržišnoj vrijednosti? - Da li sud po tužbi samo utvrđuje elemente za podjelu bračne stečevine ili i ukupnu vrijednost te nalog za isplatu bračne stečevine u određenom roku? Unaprijed zahvaljujem na iscrpnom odgovoru i potrebnim pojašnjenjima. lp
  3. Poštovani; tijekom 20 godina braka, živio sam i ulagao u zajednički u stan koji pripada bivšoj supruzi i ne spada u bračnu stečevinu iako je kupljen u braku. Naime, izvor prihoda za kupnju stana bila je prodaja polovice stana kojeg je nasljedila od roditelja. Zanima me da li imam pravo tražiti nužni dio tog stana, obzirom da sam u njemu tijekom braka koji je razveden živio punih 20 godina, ulagao u njega u smislu povećanja vrijednosti ili mi ostaje samo pravo zatražiti podjelu preostale bračne stečevine? Unaprijed zahvaljujem na odgovoru. lp
  4. Zahvaljujem na sugestiji. Razgovarat ću sa sinom i preporučiti mu da prvo razgovara sa majkom a onda sa odvjetnikom.
  5. Tražit ću isplaćivanje alimentacije u visini 1/4 ili 1/3 mjesečne plaće bivše supruge. Ona ima redovita primanja i nekretnine u svom vlasništvu. I daleko je od minimalca.
  6. Obzirom da hrvatski državljani koji su i državljani BiH mogu iz BiH prebaciti dosadašnji radni staž, moja pretpostavka je bila da se to može učiniti i sa vojnim stažom koji je benificiran te statusom bivšeg ratnog zarobljenika. Ono što mi je rečeno jest da se vrijeme provedeno u ratu obračunava kao beneficirani radni staž.
  7. Dijete je maturant i namjerava upisati fakultet. Dakle i dalje će se školovati i ima svoja prava do 26. godine.
  8. Na brakorazvodnoj parnici koju je inicirala bivša supruga, sutkinja je odbila raspravljati pitanje uzdržavanja djeteta iako je dostavljena izjava djeteta ovjerena kod javnog bilježnika da dijete želi nastaviti živjeti sa mnom i u postojećem stanu. Rekla je da pitanje uzdržavanja punoljetnog djeteta nije predmet brakorazvodne parnice i da dijete treba tužiti majku za alimentaciju. Sutkinja je samo donijela odluku o razvodu bez rasprave o bilo čemu drugom.
  9. Ja sam taj status već ostvario u Sarajevu no živim u Zagrebu već 20 godina. Zanima me da li se to pravo odnosno statut može prebaciti sukladno hrvatskom zakonu.
  10. Poštovani; hrvatski sam državljanin koji već 20 godina živi u Hrvatskoj. Tijekom rata u BiH bio sam u ratnom zarobljeništvu srpskog agresora kao pripadnik bosanske vojske. Zanima me da li mogu i na koji način u Hrvatskoj ostvariti stazus repatriranog (oslobođenog) ratnog zarobljenika, na koji način i koja prava time mogu steći? Od dokumentacije posjedujem izjavu iz Crvenog križa BiH o zerobljeništvu i razmjeni. Unaprijed zahvaljujem.
  11. Podrazumijeva se da postupam isključivo po njegovim željama. Jedini motiv za to je da ne izlažem dijete stresu od suda i tužbe protiv vlastite majke. Ja imam posao i materijalno sam neovisan od supruge ali nastavio sam živjeti sa sinom, po njegovoj želji, ovjerenoj kod javnog bilježnika.
  12. Poštovani; tijekom brakorazvodne parnice koju je inicirala supruga nakon odbijanja sporazuma o uzdržavanju djeteta i podjeli bračne stečevine, sutkinja je odbila raspravljati o uzdržavanju punoljetnog djeteta i navela da dijete samo može tužiti majku za plaćanje troškova uzdržavanja. Obzirom da je punoljetno dijete u korektnim odnosima sa majkom, siguran sam da ono samo neće tužiti majku. Zanima me da li postoji mogućnost da punoljetno dijete da punomoć ocu za pravno zastupanje vezano za plaćanje alimentacije? Također me zanima kakva je pravna procedura u tom slučaju i koliko visoku alimentaciju mogu zatražiti ako bivša supruga zarađuje 8.000 kn mjesečno a posjeduje i značajan broj nekretnina - građevinskog zemljišta veličine 3.500 m2 te kuću na moru. Unaprijed zahvaljujem.
  13. Ona je svoj dio stana platila novcem od prodaje polovice drugog stana kojeg je naslijedila prije braka. Ja sam svoj dio novca posudio od sestre te joj vratio nakon 5 godina a imam i potvrdu o novčanoj transakciji u banci. Supruga nema nikakvu potvrdu o plaćanju osim izjave u kupoprodajnom ugovoru da je novac uplaćen u cijelosti. No u ugovoru je upisan iznos od samo 1/3 procijenjene vrijednosti stana. Drugu trećinu sam ja dao ali nisam upisan kao suvlasnik jer sam smatrao da bi to kompliciralo situaciju obzirom na moje dvojno državljanstvo.
  14. Ona je upisana kao vlasnik stana koji je kupljen u braku. Stan je kupljen kobninacijom uloženog novca od prodaje druge nekretnine i dijela mog novca. Sin je srednjoškolac, još se školuje a namjerava i studirati.
  15. Poštovani; u postupku sam početka brakorazvodne parnice. Supruga se želi razvesti ali ne želi potpisati sporazum o podjeli bračne stečevine i sporazum o zajedničkom uzdržavanju punoljetnog djeteta. Pokrenula je brakorazvodnu parnicu i želi razvod te moje iseljenje iz obiteljskog stana za koji ona tvrdi da je njen, iako je kupljen u braku. Ona je prije nekoliko mjeseci odselila iz stana kod svog ljubavnika s kojim još uvijek živi. Sin je kod javnog bilježnika ovjerio svoju izjavu da želi nastaviti živjeti sa ocem u postojećem stanu i ne slaže se da mama svojata stan u smislu moguće prodaje ili davanja istog u najam. Ja želim da ostvarim pravo na nastavak života sa sinom u postojećem stanu, bez obzira da li je taj stan privatno vlasništvo ili dio bračne stečevine, sve dok se sinu ne završi školovanje odnosno roditeljska obveza uzdržavanja. Također želim pokrenuti sudsku parnicu za podjelu bračne stečevine i ostvarivanje prava suvlasništva nad stanom kojeg smatram dijelom bračne stečevine. Molim da mi se odgovori na pitanje kakve realne šanse imam da ostanem živjeti sa djetetom u postojećem stanu i da li ja moram dokazivati da je stan kupljen u braku dio bračne stečevine ili supruga mora dokazivati da je stan njena privatna imovina? Hvala unaprijed na odgovoru.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija