Jump to content

drmrgood

Korisnik
 • Broj objava

  10
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. Poštovanje! Na čestici sa 2 suvlasnika nalazi se naša kuća i kuća od strica. Prilikom priključenja na kanalizaciju stric je prokopao kanal preko našeg dijela dvorišta u dužini od cca 7 metara i spojio se na kanalizaciju. Naša kuća je spojena na septičku koja se igrom slučaja nalazi u stričevom dvorištu. Mi se sada želimo spojiti na kanalizaciju ali da bi to napravili moramo iskopati cca 2 metra kanala,položiti cijev i spojiti se na kanalizaciju. Kanal koji treba iskopati nalazi se na njegovom dijelu čestice. Stric nam sada brani da kopamo tj.ne da da mi iskopamo kanal na njegovom dijelu čestice. Kanal bi išao jednim dijelom kroz ostavu za alat i iza njegove ulazne kapije do glavne cijevi. Pitanje je: Da li stric ima ikakve pravne osnove da nama brani da mi iskopamo taj kanal s obzirom da je čestica zajednička i s obzirom na to da smo mi njemu dozvolili da kopa kroz naš dio dvorišta?
 2. Problem sa susjedom i pristupnim putem

  Posto nitko nije odgovorio napisat cu sam sebi odgovor nakon sto sam se raspitao: Ja imam pravo ukloniti koliko god zelim zemlje sa svog zemljista pritom se obavezujuci da cu nadoknaditi svu eventualnu stetu na zidu. U slucaju da ju ne nadoknadim susjed me ima pravo tuziti.
 3. Poštovanje! Imamo situaciju da jedna čestica ima dva suvlasnika - moj otac i moj stric. Na čestici se nalaze dvije obiteljske kuće - naša i stričeva. Čekamo legalizaciju oba objekta te namjeravamo napraviti cijepanje čestice tj. razvrgnuće zajednice. Stric je godinama prolazio posred našeg dvorišta međutim u zadnje vrijeme nakon zahlađenja odnosa sa njim i njegovim dijelom obitelji on traži pješački prilaz do svoje buduće čestice. Mi smo mu voljni dati taj prilaz međutim javlja se problem sa zajedničkim susjedom koji ne želi da diramo zajednički zid na međi. Naša namjera nije da rušimo zid već da srušimo dio našeg zida i uz zajednički zid na međi napravimo taj pristupni put. Žuto - naša čestica Plavo - buduća stričeva čestica sa njegovom kućom Zeleno - planirani pješački put Crveno - naš zid uz cestu Bijelo - čestica od susjeda koji ne želi da mi radimo taj put. Naš plan je da se naš zid uz cestu sruši u širini cca 2 metra i tu se napravi otvor kojim će stric ići do svoje čestice. Međutim, naša čestica(žuto) je 2 metra viša od susjedove(bijelo) te bi se nakon što se sruši dio našeg zida(zeleni dio u nastavku crvene linije) trebalo raditi iskop i to uz zid koji se nalazi na međi(zeleno). Prilikom tog iskopa nemoguće je ne oštetiti postojeći zid na međi pa se susjed ne slaže s tim jer tvrdi da ćemo prilikom radova oštetiti zid i on ne dozvoljava nikakve radove. Da li je zakonski moguće napraviti taj iskop na način da se eventualno mi obavežemo da ćemo sve vratiti u postojeće stanje i čak i pojačati njegov zid(pošto više neće biti spojen na kutu sa našim zidom a nije baš najbolje sazidan)?
 4. Dizanje potkrovlja

  Kako, ako i on zida bez dozvole znaci u istom smo prekrsaju?
 5. Dizanje potkrovlja

  Oni ne mogu predati zahtjev za izdavanje rješenja za izvedeno stanje samo za svoj dio jer je to jedna cestica, a ako se ide na parcelizaciju onda je potrebno da moj otac i stric(stric je ta druga strana) jedan drugog tuze, pri cemu ovaj drugi odgovara protutuzbom i onda se ide na podjelu cestice. Tek tada je moguce upisati izvedeno stanje, prema tome oni su tu nemocni, bar koliko se ja razumijem. Prema lokacijskoj informaciji dozvoljeno je dizanje potkrovlja/kata ako cjelokupna visina ne prelazi 11 m, a mi smo debelo ispod toga.
 6. Dizanje potkrovlja

  Ma ne vrijedjam se ja,sve 5,samo me zanimao odgovor na moj trenutacni problem.
 7. Dizanje potkrovlja

  Ne mogu, jer i oni zidaju bez dozvole, pa bi na taj nacin i sebi stvorili problem.
 8. Dizanje potkrovlja

  Pa nazalost u nasoj drzavi takav postupak je i brzi i jeftiniji. Imamo dobru arhitekticu a i mi i oni imamo u biti samo jednog susjeda, koji je suglasan sa svime. Mene samo interesira, kao sto rekoh, da li me ti moji "susjedi"(napomena da smo na istoj cestici) mogu sada u toku gradnje na bilo koji nacin omesti? Kasnije sumnjam da mi ista mogu jer ce u gruntovnicu biti uneseno izvedeno stanje tj. ja sam vec sazidao i onda im je kasno za bilo sta, bar tako ja shvacam to.
 9. Dizanje potkrovlja

  Savjetovano nam je od strane pravnice koja se bavi iskljucivo zemljistima da podjelu cestice napravimo na kraju pa da se onda u gruntovnicu unese postojece stanje. Mene samo zanima u svemu ovome da li meni netko ista moze ako ja nastavim sa zidanjem i ako dignem kat na visinu koju namjeravam - visina zida na kraju 1.7 metara a na sljemenu krova oko 3 metra. Pod time "da li mi itko ista moze" podrazumijevam to da li me taj susjed moze tuziti(ne vidim kako posto je to sve jedna cestica pa pravno gledano i nismo susjedi) ili da me netko tuzi za 10 godina pa da sve moram rusit.
 10. Dizanje potkrovlja

  Pozdrav svima na forumu! Problem je slijedeci: Na jednoj cestici postoje dva objekta u kojem zive dvije obitelji. Moja kuca je visa od susjedne a ja sad imam namjeru dizati kat. Medjutim susjedi se zale da cu im na taj nacin zakloniti sunce,sto je po meni nebuloza. Sa tim smijesnim argumentom pokusavaju mi zaustaviti zidanje kata. Napominjem da je moja kuca u sadasnjem stanju visa od njihove prema tome ja im sa zidanjem kata ne zaklanjam pogled niti ista slicno. Pitanje je da li me i na koji nacin mogu zaustaviti u gradnji ili mi eventualno kasnije pokrenuti rusenje? Cestica ima dva suvlasnika,prema tome pravno gledano mi smo suvlasnici njihove kuce kao i oni nase. P. S. Nakon sto sazidamo kat namjeravamo napraviti parcelaciju odnosno podjelu cestice na dva dijela. P. P. S. Napominjem da su i oni zidali jedan dio kuce a ni mi ni oni nemamo gradjevinsku dozvolu nego svi namjeravamo kasnije pokrenuti postupak legalizacije.
×