Jump to content

Marko876

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Situacija je takva da sam vozio u mjestu na kojem ne vozim često i išao sam prema kružnom toku na kojem me google maps navodio da skrenem desno, no na cesti na ulazu u ulicu je bio postavljen onaj znak zabrane ulaska (bijeli krug s crvenim obrubom) jer su vjerojatno bile pripreme za neke radove. No ispred mene je bilo desetak auti i svi su bez krzmanja ušli u tu ulicu preko suprotne trake na kojoj nije stajao taj znak. Pa sam bedasto i ja tako napravio, jer, budala, kud svi tud i malo Mujo, misleći da lokalna ekipa valjda zna da još nisu počeli radovi pa prolaze. No onda je na kraju ceste bio policajac koji je legitimirao aute, pa se stvorio red. To jest, nas desetak je čekalo na legitimiranje. Vidjevši to, ja sam naprosto iz reda skrenuo u prvo dvorište kuće i na rikverc se okrenuo i otišao natrag prema kružnom. Sad prvo pitanje je jesam li to smio napraviti, to jest jesam li bio dužan čekati da me se legitimira. S jedne strane si mislim da policajac nije ništa nikome pokazao da se mora čekati čekati ili nam dao znak da nas je zaustavio, već se samo bavio s prvim vozačem s kojim je pričao, a ostali auti su se samo nagruvali u redu i čekali, a s druge strane svima je jasno da smo napravili prekršaj i logično je da nas se legitimira. Pa me samo zanima bi li se to moglo tumačiti kao bježanje? A drugo pitanje je koja je očekivana kazna za prekršaj, pretpostavljam pogrešnog smjera, ako je policajac zapisao moju registraciju (što je vrlo lako mogao ako je htio) i koji je najbolji način da tome pristupim kada dođe upit o vozaču i onda kazna. Unaprijed hvala na pomoći i odgovoru.
  2. Ali kakvi bi to samo troškovi mogli biti? Ovo je prava zona sumraka, kako ta specifikacija, tako i taj dodatak od 9,000 kn. O_o
  3. Osiguranje je HOK. Imaju članak 3 koji definira gubitak prava iz osiguranja i kada osiguravajuća kuća ima pravo na naknadu cjelokupno isplaćenog iznosa (to su one uobičajene stvari: alkohol, vožnja bez vozačke, tehnički neispravno vozilo; zapravo, koliko vidim, to je copy-pejst Zakona na koji se referiraš). Ni za prekršaj za bijeg ili za nedavanje podataka po mom shvaćanju osiguravajuća kuća ne može tvrditi da se također dogodio neki od navedenih slučajeva po kojima ima pravo na nadoknadu cjelokupnog iznosa popravka štete. No ovako što sam proučio čini mi se kao bolja opcija ići s nepoznatim identitetom počinitelja, jer tada prekršaj nije ni ustanovljen ili bar nikome nije službeno pripisan. Mislim oni bi mogli tjerati vodu na svoj mlin pa pretpostavljati da je ta osoba nepoznatog identiteta mogla biti pijana ili nije možda imala vozačku, ali takva tvrdnja bi s obzirom na nedostatak činjenica mogla biti jednako istinita i neistinita pa ne znam bi li baš imali temelja za nju? Ukoliko postoji opasnost da kuća traži nadoknadu za popravak štete (gubitak bonusa je pošten, ali bi mi bilo suludo da opale i gubitak bonusa i 100% nadoknadu štete po njihovoj procjeni), onda razmišljam i o drugim opcijama. Sad kad je to već došlo na policiju i ako bi s osiguravjaućom kućom bile ove opasnosti da se pozivaju na članak 3 ima li šanse da se dogovorim sa drugom stranom kojoj je oštećen auto pa da joj platim popravak, a ne osiguravajuća kuća koja bi se tada zaobišla. Sve ovo pišem kao možda neku egzotičnu alternativnu opciju jer sam pročitao na drugom topicu na ovom forumu onu nenormalnu cifru od 35.000 kuna za kvrcnuti branik. Pa sam čisto paranoičan da poduzmem sve što je u mojoj moći da se takva lakrdija ne dogodi i meni. Inače, drot, hvala ti na odgovoru. Čitao sam puno tvojih savjeta danih drugim ljudima, i svaka ti čast na trudu i pomoći koje godinama pružiš!
  4. Došla policija da je prije dva tjedna našim autom napravljena šteta na drugom parkiranom autu, i da se nije ostalo na mjestu/ostavili podaci. Nekolicina nas u obitelji ima pristup autu (žena, djeca) i svi se prave tulavi da nitko to nije napravio. Ja sigurno nisam jer bih znao. Realno šteta na mom autu je minimalna, a i uostalom auto je full star, tako da nisam ni zapazio tu ogrebotinu dok se na nju nije ukazalo. Ali se mjesta (visina) štete i boje podudaraju. Ako ima i svjedoka čisto sumnjam da netko iz obitelji to nije napravio, ali ne mogu znati tko, a nije ni bitno sada, kakva mi korist od te informacije, kada će ovako ionako kakva god kazna bila ići iz našeg budžeta. Uopće ne znam što mi je u ovoj situaciji najbolje napraviti za što manju kaznu? Ovako što sam malo gledao ispada da se daje kazna za bijeg i za počinjeni sudar i onda se još osiguranje naplati za popravak. Kakva je situacija s nedavanjem podataka, kazna za bijeg i sudar se ne dobivaju i dobije se kazna od 2000-5000 kuna? Pretpostavljam da se i u toj situaciji osiguranje naplati od mene? (Uz već visoku cijenu kazne, ovo mi je najgore da se osiguranje zbog manje ogrebotine ne iživi s cifrom ko da je pola auta). Treće opcije nema, ako shvaćam. To je više-manje to? Hvala vam puno na bilo kakvoj pomoći. Svjestan sam da je stvarno retardirano to što je napravljeno, ali u globalu već sam se isposvađao doma sa svima oko toga, tako da sam realno sad samo fokusiran da iz cijelog tog cirkusa imam što manje financijske posljedice.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija