Jump to content

malitin1

Korisnik
  • Broj objava

    39
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. U potresu je oštećen gospodarski objekt i prijeti daljnjem urušavanju. posebice ako malo što zatrese. Taj objekt je zapravo međa sa susjedom i urušavanjem prijeti nekoga ozlijediti, a nedajbože, i ubiti . Dva su suvlasnika tog objekta. RH plaća saniranje takvih objekata - rušenje i odvoz, vlasnici trebaju sami platiti, a država vrši povrat troškova. Obrazac Zahtjeva za te radove trebaju potpisati svi suvlasnici, ali u ovom slučaju jedan uopće ni o čemu ne želi razgovarati, a najmanje bilo što plaćati unatoč povratu. Pitanje: Da se desi neka nezgoda i potencijalno stradala osoba zatraži plaćanje odštete za svoje pretrpljeno stanje i ozljedu, može li jedan suvlasnik biti aboliran od odštete ako ima dokaz da je tražio od drugog da potpiše zahtjev za rušenje od RH i to e-mailom iz kojeg je vidljivo da je vlasnik e-maila i suvlasnik? Možda da budem jasnija - mogu li biti oslobođena od krivnje jer sam tražila pisanim putem drugog suvlasnika da potpiše zahtjev, na što se nije očitovao nikakvim načinom? Ili je sigurnije da poslati mu obrazac Zahtjeva poštom s povratnicom? Što u slučaju da odbije primiti, mora li pošta napisati razlog povrata i nepreuzimanja pošiljke? Hvala puno unaprijed!
  2. U potresu je oštećen gospodarski objekt i prijeti daljnjem urušavanju. posebice ako malo što zatrese. Taj objekt je zapravo međa sa susjedom i urušavanjem prijeti nekoga ozlijediti, a nedajbože, i ubiti . Dva su suvlasnika tog objekta. RH plaća saniranje takvih objekata - rušenje i odvoz, vlasnici trebaju sami platiti, a država vrši povrat troškova. Obrazac Zahtjeva za te radove trebaju potpisati svi suvlasnici, ali u ovom slučaju jedan uopće ni o čemu ne želi razgovarati, a najmanje bilo što plaćati unatoč povratu. Pitanje: Da se desi neka nezgoda i potencijalno stradala osoba zatraži plaćanje odštete za svoje pretrpljeno stanje i ozljedu, može li jedan suvlasnik biti aboliran od odštete ako ima dokaz da je tražio od drugog da potpiše zahtjev za rušenje od RH i to e-mailom iz kojeg je vidljivo da je vlasnik maila i suvlasnik? Možda da budem jasnija - mogu li biti oslobođena od krivnje jer sam tražila pisanim putem drugog suvlasnika da potpiše zahtjev., na što se nije očitovao nikakvim načinom. Hvala puno unaprijed!
  3. Može li DAROVATELJ nekretnine u mjestu svog prebivališta potpisati i ovjeriti svoj potpis kod javnog bilježnika, poslati to sve ovjereno poštom, a OBDARENIK isto to napravi u svom mjestu prebivališta. Ako može, treba li u ugovor staviti članak koji to definira i u koliko primjeraka se takav ugovor radi? Hvala!
  4. Mogu li roditelji koji su vlasnici stana svaki u dijelu 1/2 dati svom punoljetnom djetetu punomoć za sve obaveze prema stanu u zgradi kao i dopuštenje za davanje istoga u najam i to jednu punomoć od oba roditelja zajedno ili mora svaki suvlasnik dati posebno svoju punomoć? Hvala unaprijed!
  5. malitin1

    Oporuka

    Molim pomoć! Sad već pokojni otac (preko 20 g.) ostavio je vlastoručno pisanu oporuku (koju je sud u ostavinskoj raspravi prihvatio). U oporuci stoji: "Svoju imovinu ostavljam sinovima Marku i Milanu ako se Milan vrati ŽIV u Hrvatsku". Za Milana se ne zna gdje živi, nepoznata država i adresa, a i niti je li živ ili ne. Otišao je u svijet pred 60 godina. U HR se ne nalazi u knjizi državljana (sad bi imao nešto preko 80 g.) Pitanje: Ako se NE VRATI ŽIV u Hrvatsku, ima li njegov sin rođen prije odlaska i koji živi u RH, pravo nasljeđivanja bilo u kojem dijelu nekretnina? Hvala!
  6. Sestra i ja smo suvlasnice nekretnine - kuća i okućnica - koju želimo prodati. Budući da sestra živi 550 km dalje od predmetne nekretnine, želi meni dati punomoć da i u njezino ime vršim prodaju i sve radnje za uknjižbu u ZK. Molim vas - što sve treba pisati u takvoj punomoći osim imena i prezimena, OIB-a i adrese stanovanja sestre? Hvala!
  7. Osoba želi darovati svom nećaku (sestrinom sinu) svoj dio nekretnine veličine 5/36 kuće i okućnice, a ne žive u istom gradu (Split i Zagreb). Molim vas, kako treba izgledati ta darovnica kad ju ne može potpisati obdarenik pri ovjeravanju kod bilježnika od strane darovatelja. Treba li biti Ugovor o darovanju ili drugi naziv i forma. Podatke iz ZK posjeduje. Hvala!
  8. Poštovani Matrix, molim odgovor, nisam bila dovoljno koncentrirana odmah sva pitanja postaviti.
  9. Puno hvala! Molim Vas još jedan odgovor. Ako se vlasnici ostalog dijela kuća, dakle 5/6 slože za prodaju iste, može li se primorati na prodaju i sin vlasništva 1/6 budući da nitko od nasljednika ne živi u njoj? Unaprijed hvala. Moram ovdje naglasiti da je ovaj forum nešto neopisivo korisno. Ne znam kako funkcionirate, jeste li volonteri s dobrom voljom za savjete, primate li kakve donacije (naravno primjerene umirovljeniku). Srdačan pozdrav!
  10. Druga 1/2-ina je u vlasništvu sestre pokojnog. U toj kući su žijvjeli pok. vlasnik, također pok. njegova supruga i njihova kćer. Sin iz prvog braka nije živio s njima.
  11. Pročitala sam skraćene osnove nasljeđivanja, no ipak ne mogu zaključiti veličinu dijelova nasljedstva. Vlasnik je 1/2 nekretnine preminuo, a ta nekretnina je nasljeđena. U trenutku smrti vlasnik je bio u braku sa suprugom i imaju kćer toga braka. Iz prvog braka ima sina. Ostavinska rasprava po smrti vlasnka nije bila završena, a preminula je njegova supruga, što je zakompliciralo cijelu ostavinu. KOLIKI DIO NEKRETNINE PRIPADA VLASNIKOVOM SINU IZ PRVOG BRAKA? Hvala unaprijed.
  12. Hvala, fantastično jasan odgovor.
  13. Vlasnica sam dijela nekretnine (stana) i želim ju darovati svojoj majci. U ZK sam, kao vlasnik tog dijela, s djevojačkim prezimenom i adresom predmetne nekretnine. Budući da sam udajom promijenila prezime i adresu stanovanja, trebam li u Ugovor o darovanju staviti svoje udano prezime s navedenim djevojačkim? Naravno da u ZK je upisan moj OIB. Hvala!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija