Jump to content

melx

Korisnik
 • Broj objava

  7
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. Ugovor o najmu stana

  Malo sam citao forume, ponekad se naleti na grozne najmoprimce sklone neplacanju racuna i devastaciji stana. Sto u tom slucaju konkretno moze onda posluziti ovjeren ugvor o najmu kod JB ako opet najmodavac mora potegnuti i poplacati sve racune i dugove nesavjesnog najmoprimca, pa jos potom se i naganjati po sudovima sa najmoprimcem ili ga osobno istjerivati iz stana. Ispada da je sa i bez ovjerenog ugovora o najmu sasvim izgledno da ce najmodavac ipak na koncu svega ostati na cjedilu jer sud nece bas ekspresno rijesiti (dugotrajan sudski proces) njegov problem te pomoći mu da se eventualno naplati od najmoprimca (ukoliko isti ima bilo kakav izvor prihoda ili neku nekretninu na koju bi se mogla izvrsiti moguća ovrha odnosno naplata potrazivanja). Kako god okrenem sve je do karaktera najmodavca/najmoprimca i medjusobnog fer dogovora izmedju ove dvije strane. Moliti se onda dragom Bogu da nadjes fine i korektne najmoprimce na dugorocno.
 2. Ugovor o najmu stana

  Pozdrav, ja i sestra bi kao suvlasnici iznajmili stan prvi put u jednoj zgradi na dugorocno mladom bracnom paru. Sastavili bi ugovor i isti ovjerili kod notara. 1. Da li moramo predociti originalni energetski cetrifikat ili moze i kopija ili moze općenito bez toga da se uopće u ugovoru ne navodi ta stavka? 2. Da li je ugovor i dalje pravno valjan i da li je najmodavac/najmoprimac nekako zasticen po klauzulama, iako ga ne odnesemo u poreznu da nam ovjere i izdaju uplatnice za porez? 3. Da li s tim ugovorom najmoprimci mogu ostvariti prijavu boravka/prebivališta na novoj adresi u MUP-u ili će oni traziti da se prehodno ugovor odnese u poreznu i zavrsi ta procedura pa tek onda da se vrate u MUP? 4. Da li mozemo dogovoriti isplatu na tekuci racun u banci ili je bolje da isplata najamnine ide na ruke? Unaprijed hvala na odgovorima.
 3. Zamjena suvlasnickih dijelova

  Dakle prema gore izrecenom, kako god okrenes biti cemo podvrgnuti novom zakonu i platiti porez u iznosu od 4%?
 4. Zamjena suvlasnickih dijelova

  Hvala na odgovoru, OIB-ove svakako imamo od ranije, a isti su navedeni u prethodnim kupoprodajnim ugovorima.
 5. Zabiljezba posebne imovine u zk ulosku

  Koje zakonske odredbe postoje, da neka nekretnina ne bi usla u zajednicku bracnu stecevinu?
 6. Pozdrav, ja i sestra imamo u vlasnistvu (od po 1/2) jedan stan kojeg smo nedavno kupili. I ja i sestra smo u bracnim zajednicama. Naknadno smo skontali da zelimo upisati dodatno i zabiljesku u zk ulosku, tj da u slucaju razvoda ili smrti jednog od suvlasnika, bracni partneri od trenutnih suvlasnika nemaju mogucnost naslijediti suvlasnicki udio doticnih suvlasnika na tome stanu. Na koji nacin bi najlakse mogli izvrsiti upiszabiljezbe i koja bi to zabiljezba bila (zabiljezba posebne imovine ...). Da li bi to islo aneksom na prvotni kupoprodajni ugovora sto smo radili s investitorom ili na neki drugi nacin? Unaprijed hvala!
 7. Ja i moja sestra imamo dva stana u Puli od po 50-tak m2 (jedan stan 55m2 drugi stan 50m2) i priblizno iste vrijednosti po m2 (cca 75000eur). Trenutno vlasnistvo mene i sestre jeste 1/2 na oba stana. Kupili smo oba stana izravno od investitora u razmaku od par godina. Sada bi htjeli da izvrsimo zamjenu suvlasnickih dijelova na tim nekretninama na nacin da ona meni dodijeli svoju 1/2 na jednom stanu, a ja njoj da dam svoju 1/2 na ovome drugome stanu, tako da na koncu imamo vlasnistvo 1/1 ja na svome stanu ona 1/1 na svome stanu. Nerezidenti smo i nemamo prijavljeno prebivaliste u HR, niti smo porezni obveznici. Moje pitanje glasi, da li se placa porez na ovu zamjenu suvlasnickih dijelova i u kojem iznosu? Unaprijed hvala na odgovoru!
×