Jump to content

Gljivi

Korisnik
 • Broj objava

  9
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. Pozdrav, pitanje je možda lagano neobično. Jedini sam nasljednik osobe Z koja je bila jedini nasljednik osobe X, a osoba X je bila jedini nasljednik osobe Y. Osnovano sumnjam da je treća osoba u nizu, osoba Y, imala bankovni račun u Švicarskoj koji uopće nije pronađen u vrijeme kad ju je naslijedila osoba X. Mogu li ikako pronaći/otkriti taj račun? Može li bilježnik tokom ostavinske rasprave slati upite i drugim državama kao što može FINA-i o računima u hrvatskim bankama? Stvar je kompliciranija jer sam praktički nasljednik osobe Y tek u trećem koraku, iako postoji jasan niz rješenja o nasljeđivanju koji preko dva nasljednika vodi do mene. Hvala
 2. Pozdrav, Pokojnik je vodio parnicu u kojoj je njegov odvjetnik radio za proviziju od eventualnog dobitka. Ako kao nasljednik odlučim obustaviti postupak, tj ne nastaviti postupak, može li mi odvjetnik ispostaviti račun ili mu nisam ništa dužan?
 3. Pozdrav, htio bih potpisati predugovor s rokom od tri-četiri mjeseca za prodaju stana kojeg sam sigurno jedini nasljednik, naime jedini sam sin preminule, i prije ostavinske rasprave, koja bi se trebala odrzati negdje u veljači. zanima me nekoliko stvari: 1. mogu li i prije nego što sam sluzbeno nasljednik npr. otplatiti hipotekarni kredit i ostatak otkupa stana, dobiti od banaka/firme brisovnice i odnijeti ih na gruntovnicu da sve ubrzam i obavim dok je još u vlasničkom listu upisana pokojna majka, tj. da ne čekam ostavinsku i upis sebe kao vlasnika za rješavanje toga? 2. kad mogu potpisati konačan ugovor o prodaji, moram li čekati sluzbeno rjesenje suda da sam vlasnik ili je dovoljno da na vlasničkom listu na internetu vidim da sam upisan kao vlasnik? 3. načelno, je li rok od tri-četiri mjeseca realan da se riješe svi papiri ili sam preoptimističan i trebao bi traziti duzi? riječ je o stanu u Rijeci, ako netko zna nesto konkretnije od nacelnog o brzini rješavanja stvari tamo? Hvala!
 4. Umanjivanje vrijednosti naslijeđene imovine

  a što nije da drugi sitniji vjerovnici kad bi na taj način ostali bez mogućnosti naplate ovrhom (jer druge imovine osim stana nema) relativno lako mogu traziti poništenje tog ugovora i moguće uspjeti u tome, samo ako se sjete u roku godine dana (ili tri)? ili to moze samo drugi zakonski nasljednik? (kojeg nema, jedini sam)
 5. Umanjivanje vrijednosti naslijeđene imovine

  glavna stvar zašto se vjerojatno ne bi odrekao nasljedstva je jer sam dobar s tom osobom, bivšim bračnim drugom, i jer znam da je taj hipotekarni kredit zapravo velikom većinom koristio pokojnik, pa bi ga namirio isto tako većinom od prodaje stana, koji je u rijeci i ima 78 kvadrata i računam da vrijedi najmanje 60.000 eura, mozda 65, a da su dugovi svi zajedno oko 50-55. a što bi uopće mogao jednostrano obrisati hipoteku ako je pokojnik bio suduznik bivšem vanbračnom drugu? onda bi ostavio njega s ogromnim kreditom za koji je većinom, znam sigurno, odgovoran pokojnik. teško bi to iz moralnih razloga uradio, no pitam načelno?
 6. Umanjivanje vrijednosti naslijeđene imovine

  I jedno dodatno pitanje, ako netko zna. Naime, taj stan o kojem je riječ je u vlasništvu pokojnika, no na njemu je hipotekarni kredit od 30-ak tisuća eura koji je dignut na ime bivšeg vanbračnog druga, a koji to više nije godinama. NIje mi jasno kako to pravno izgleda, znači naslijedio bi stan i na njemu imam hipoteku koja je na ime nekog tko više nema ništa sa stanom? Mislim da je pokojnik suduznik.. Dogovorio bi se nešto s tom osobom, ali zanima me kakvi rizici mi, ako da, u tom raspletu prijete?
 7. Pozdrav, suočen sam, da tako kažem, s nasljedstvom koje se sastoji od stana i silnih dugova otprilike iste vrijednosti, možda par tisuća eura manjih od vrijednosti stana. Iz određenih razloga, iako bi to bilo najpametnije rješenje, vjerojatno se neću odreći nasljedstva, ali bi jako pazio na to kolika je vrijednost nasljeđene imovine jer do te cifre odgovaram za dug. Kako je razlika imovine/duga vrlo malena, zanima me koje sve stvari mogu pribrojiti da se umanji cifra do koje sam odgovoran? Znam da se vrijednost nasljedstva sigurno umanjuje za npr. troškove pogreba, ali mogu li je umanjiti recimo bankovnim izvacima koji pokazuju da sam pomagao pokojniku financijski zadnjih mjeseci života transakcijama na tekući račun i plaćanje režija i kredita? Mogu li odmah na ostavinskoj raspravi na neki način tražiti da se utvrdi ta cifra ili moram čekati dok se netko pokuša naplatiti i potom to riješavati u žalbi?
×