Jump to content

Gljivi

Korisnik
  • Broj objava

    11
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je Gljivi objavio

  1. Jeste nešto napisali pa slučajno nije objavljeno ili je odgovor "ništa"?
  2. Postoji i vlasnik sam samo kata, tu je jasno sve mislim, zemljišna čestica je njegova. Budem to još provjerio. Ali ako je (vjerojatno je) tako, parkirno mjesto na stranu, taj dio dvorišta je ujedno jedini logičan prilaz vanjskim stepenicama/mom katu, drugi vodi oko cijele kuće uskim puteljcima, što znači on može teoretski slobodno tamo parkirati npr. kamion i doslovno mi onemogućiti prilaz stepeništu? Nema neke minimalne širine nesmetanog prilaza ili nešto slično?
  3. Pozdrav, Dobio sam kat kuće do kojeg vode vanjske stepenice. Od podnožja stepenica do ceste je najbliži prolaz širok dva metra, a ujedno se tih cca osam kvadrata zemlje koristi kao parking, na kojem je prijašnji vlasnik kata redovno parkirao svoj automobil. No vlasnik prizemnog dijela kuće ujedno je na papiru i vlasnik cijelog zemljišta, moja je samo gornja etaža kuće, te je počeo u zadnje vrijeme kršiti prešutni dogovor i parkirati svoj automobil na tom prilazu. Osim tog parkirnog mjesta, on ima prostora za parkiranje još dva automobila na drugom dijelu dvorišta, no očito želi "preuzeti" i to mjesto praksom da bi mogao koristiti sva tri. Kad je na tom prilazu parkiran automobil ostane oko pola metra prostora sa svake strane za "provući" se do stepenica koje vode na kat. Imam li neke pravne osnove za tražiti da na tom dijelu on ne parkira, tako da ja imam normalan prilaz, tj. da automatski time ja imam pravo na korištenje tog parkirnog mjesta, koje je ujedno prilaz katu kuće?
  4. Pozdrav, pitanje je možda lagano neobično. Jedini sam nasljednik osobe Z koja je bila jedini nasljednik osobe X, a osoba X je bila jedini nasljednik osobe Y. Osnovano sumnjam da je treća osoba u nizu, osoba Y, imala bankovni račun u Švicarskoj koji uopće nije pronađen u vrijeme kad ju je naslijedila osoba X. Mogu li ikako pronaći/otkriti taj račun? Može li bilježnik tokom ostavinske rasprave slati upite i drugim državama kao što može FINA-i o računima u hrvatskim bankama? Stvar je kompliciranija jer sam praktički nasljednik osobe Y tek u trećem koraku, iako postoji jasan niz rješenja o nasljeđivanju koji preko dva nasljednika vodi do mene. Hvala
  5. Pozdrav, Pokojnik je vodio parnicu u kojoj je njegov odvjetnik radio za proviziju od eventualnog dobitka. Ako kao nasljednik odlučim obustaviti postupak, tj ne nastaviti postupak, može li mi odvjetnik ispostaviti račun ili mu nisam ništa dužan?
  6. Pozdrav, htio bih potpisati predugovor s rokom od tri-četiri mjeseca za prodaju stana kojeg sam sigurno jedini nasljednik, naime jedini sam sin preminule, i prije ostavinske rasprave, koja bi se trebala odrzati negdje u veljači. zanima me nekoliko stvari: 1. mogu li i prije nego što sam sluzbeno nasljednik npr. otplatiti hipotekarni kredit i ostatak otkupa stana, dobiti od banaka/firme brisovnice i odnijeti ih na gruntovnicu da sve ubrzam i obavim dok je još u vlasničkom listu upisana pokojna majka, tj. da ne čekam ostavinsku i upis sebe kao vlasnika za rješavanje toga? 2. kad mogu potpisati konačan ugovor o prodaji, moram li čekati sluzbeno rjesenje suda da sam vlasnik ili je dovoljno da na vlasničkom listu na internetu vidim da sam upisan kao vlasnik? 3. načelno, je li rok od tri-četiri mjeseca realan da se riješe svi papiri ili sam preoptimističan i trebao bi traziti duzi? riječ je o stanu u Rijeci, ako netko zna nesto konkretnije od nacelnog o brzini rješavanja stvari tamo? Hvala!
  7. a što nije da drugi sitniji vjerovnici kad bi na taj način ostali bez mogućnosti naplate ovrhom (jer druge imovine osim stana nema) relativno lako mogu traziti poništenje tog ugovora i moguće uspjeti u tome, samo ako se sjete u roku godine dana (ili tri)? ili to moze samo drugi zakonski nasljednik? (kojeg nema, jedini sam)
  8. glavna stvar zašto se vjerojatno ne bi odrekao nasljedstva je jer sam dobar s tom osobom, bivšim bračnim drugom, i jer znam da je taj hipotekarni kredit zapravo velikom većinom koristio pokojnik, pa bi ga namirio isto tako većinom od prodaje stana, koji je u rijeci i ima 78 kvadrata i računam da vrijedi najmanje 60.000 eura, mozda 65, a da su dugovi svi zajedno oko 50-55. a što bi uopće mogao jednostrano obrisati hipoteku ako je pokojnik bio suduznik bivšem vanbračnom drugu? onda bi ostavio njega s ogromnim kreditom za koji je većinom, znam sigurno, odgovoran pokojnik. teško bi to iz moralnih razloga uradio, no pitam načelno? i još ovo: da li bi se, u slučaju kad bi se ja odrekao ipak nasljedstva da izbjegnem navedene razne rizike, taj bivši vanbračni drug mogao nekako izvući iz kredita? npr. da prestane plaćati kredit i da je nezaposlen nekoliko mjeseci i nema druge imovine, da li bi se banka namirila zapljenom stana? (kojem bi vlasnik tad mislim bio grad)... tako da bivši vanbračni drug nakon nekog vremena bude na miru, da se moze opet zaposliti i normalno zivjeti, ja izbjegnem rizike i svi sretni? ili to nije tako jednostavno? sad već zasipam pitanjima, ali kad me krenulo: "pokojnik" će to nazalost tek biti za koji tjedan ili mjesec, ali stvar je izvjesna pa... je li kasno da se npr. ugovorom o dozivotnom izdrzavanju pojednostave stvari? tako da odmah dobijem taj stan samo s tom hipotekom, a drugi dugovi (još jedan manji kredit i dugovi po karticama) ostanu za nasljedstvo kojeg bi se u tom slučaju potpuno odrekao? ili bi ga te druge banke uspješno sudski poništile onim nečim o "nesavjesnom raspolaganju imovinom" il kak se već zove, s obzirom na kratki vremenski razmak?
  9. I jedno dodatno pitanje, ako netko zna. Naime, taj stan o kojem je riječ je u vlasništvu pokojnika, no na njemu je hipotekarni kredit od 30-ak tisuća eura koji je dignut na ime bivšeg vanbračnog druga, a koji to više nije godinama. NIje mi jasno kako to pravno izgleda, znači naslijedio bi stan i na njemu imam hipoteku koja je na ime nekog tko više nema ništa sa stanom? Mislim da je pokojnik suduznik.. Dogovorio bi se nešto s tom osobom, ali zanima me kakvi rizici mi, ako da, u tom raspletu prijete?
  10. Pozdrav, suočen sam, da tako kažem, s nasljedstvom koje se sastoji od stana i silnih dugova otprilike iste vrijednosti, možda par tisuća eura manjih od vrijednosti stana. Iz određenih razloga, iako bi to bilo najpametnije rješenje, vjerojatno se neću odreći nasljedstva, ali bi jako pazio na to kolika je vrijednost nasljeđene imovine jer do te cifre odgovaram za dug. Kako je razlika imovine/duga vrlo malena, zanima me koje sve stvari mogu pribrojiti da se umanji cifra do koje sam odgovoran? Znam da se vrijednost nasljedstva sigurno umanjuje za npr. troškove pogreba, ali mogu li je umanjiti recimo bankovnim izvacima koji pokazuju da sam pomagao pokojniku financijski zadnjih mjeseci života transakcijama na tekući račun i plaćanje režija i kredita? Mogu li odmah na ostavinskoj raspravi na neki način tražiti da se utvrdi ta cifra ili moram čekati dok se netko pokuša naplatiti i potom to riješavati u žalbi?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija