Jump to content

ssssamanta730@gmail.com

Korisnik
  • Broj objava

    68
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  • Osvojio dana

    1

Sve što je ssssamanta730@gmail.com objavio

  1. Zanima me ima li netko saznanja koja su prava sluzbenika kojega se usmeno upucuje na rad u drugo mjesto rada? Dakle sluzbenik je zaposlenik uprave te ga se upucuje da, za potrrbe te uprave putuje u drugu upravu, u drugom mjestu radi obavljanja posla? Iz iskustva znam da ne nudi nikakva prava, cak upucivanje priopcavaju usmeno.
  2. Jedinice lokalne samouprave tako oduzimaju čestice puta u privatnom vlasništvu sukladno odredbama Zakona o cestama. Znači čestice puta koje su postojale 2011 .g. godina stupanja na snagu tog Zakona, postaju vlasništvo JLS, neovisno o upisanim vlasnicima. Tu nemate pravo na obeštećenje. U drugim slučajevima treba provest postupak izvlaštenja, gdje se pozvani na aktivno sudjelovanje i pravičnu naknadu.
  3. Pozdrav Imam pitanje u vezi upravnog postupka izvlastenja. Naime kao stranka postupka koja predlaze donosenje rjesenja o izvlastenju, na nekretnini koja je predvidjena za javnu infrastrukturu, baziram se na procjeni vjestaka koja je izradjena u prethodnom postupku osiguranja dokaza. Vlasnik nekretnine se ne slaze i prilaze novu procjenu koja sadrzi vecu cijenu. Kao pokretac postupka izvlastenja da li mogu prihvatit vecu procjenu iako ona nama neide u korist?
  4. Svakako bi izjava njih dvoje da zive najmanje 3 godine u izvanbracnoj zajednici, ovjerena kod j.b. bila dokaz, u slucaju potrebe. Mozete i sada na sudu pokrenut postupak oboje kako bi ishodili rjesenje o postoj.izvanbracne zajednice. Sto se kuce tice, ako zelite nju ostavit kceri, pametno je to ucinit temeljem ugovora o dozivotnom uzdrzavanju.
  5. Nitko se ne moze odricati za drugog. Ako imate kucu na koju polazete pravo vi i sestra, tada se ona mora odreci svog prava u korist vas. Tada je kuca vasa u cijelosti. Njezini nasljednici ne mogu nasljediti nesto cega se njihova majka odrekla.
  6. Ne prema sadasnjem Zakonu u kojemu ostavine vode biljeznici, rok za prigovor je 8 dana na rjesenje o nasljedjivanju. Ukoliko prigovor stigne tada biljeznik sve salje na sud. Tada su se ostavine vodile na sudu pa se pravomocno rjesenje moze pobijati u nekim slucajevima 10 godina od donosenja, 20 ne!
  7. Nisam sigurna da se za pokrernu imovinu ne vodi ostavina, dapace to je isto imovina. Vjerojatno pokojni nije imao vrijedne imovine pa se ostavina nije pokrenula. Ukoliko postoji registracija, sta ne mozete putem policije saznati vlasnika, pa potom u maticnom uredu pitati za smrtni list i podatke o obitelji- izvod iz matice rodjenih. Na taj nacin dodjete do nasljednika?
  8. Ne znam koji je vas cilj? Ukoliko vi zelite steci dio te imovine, uputite dopis onima koji su vam dostupni, u smislu kupnje suvl. Dijela.. ukoliko su voljni prodati onda kada postanete vecinski vlasnik mislim da mozete sudskim putem zatraziti otkup ostalih dijelovima te imenovanje priv.zastupnika za one nepoznatog boravista ili nedostupnih. Nazalost o tome postoje odredbe u Zakonu o vlasnistvu.... pa bi ipak trebali pomoc odvjetnika. Zaista je zamrseno.
  9. Nisam bas shvatila, dakle ne mozete se proknjizit zbog krivog imena bake? U tom slucaju pokrece se postupak radi utvrdjenja vlasnistva vas, temeljem tih isprava, svjedoci potvrdjuju odredjene cinjenice o kojima imaju saznanja, te time se nalaze upis prava vlasnistva na vas, ako sam vas dobro shvatila.
  10. Da ako prenosi bez naknade imate obrazac darovnih ugovora u narodnim novinama. Ovjera ce soc u grubo 100 kn, ali to ovisi koliko primjeraka trazite za sebe. Porez je 3 % na vrijednost nekretnine, placate vi. Porez na nekretnine ne placaju stjecatelji 1 nasljednog reda.
  11. Hvala vam na iscrpnim informacijama, u biti super ste to naveli, no ostavitelj ne zeli dok je ziv prenijeti stan na djecu, a njegova vanbracna partnerica dobiva nesto drugo, cime ce je obestetiti. Tako da npr. Ako ostavitelj umre, djeca bi se trebala knjiziti a gdja izaci iz stana- imenovana ima gdje otici. Nisam mogla otvoriti datoteku na mobu, pa budem preko kompa. Da li se ugovor solemnizira i odmah provodi u z.k.? Takodjer vezano za strane ugovora, dakle ugovor potpisuju vlasnik stana, sinovi i vanbracna partnerica u znak suglasnosti? Znaci njezina izjava nije dostatna kako nebi trazila nuzni dio?
  12. Tako je, ona je pristala da potpise izjavu da se odrice prava na stan. Jedino kako ugovorom utvtditi da ce imovina pripasti djeci po smrti, te do tada obvezati djecu na placanje rezija? Dakle on ne zeli ugovor o dozivotnom uzdrzavanju?
  13. Pozdrav, Mozda ima iskusnih odvjetnika ovdje da mi odgovori na neka pitanja. Imam situaciju gdje stariji covjek zeli svoj stan ostaviti dvojici sinova, svakom pola. Sa njim zivi vanbracna partnerica 30 godina. On hoce vrstu ugovora gdje bi stan presao na djecu po smrti, izjavu da se partnerica odrice prava na stan, te obvezu djece da placaju rezije. Dakle ne trazi dozivotno uzdrzavanje. Mislim da takav koncept ugovora ne postoji, odnosi bilo koji ugovir bi se predbiljezio na sudu, moze se pobijati, osim ako partnerica potpise izjavu da se odrica prava na stan? Ima li tko kakav prijedlog?
  14. Pozdrav U trenutku kad saznate da vam je netko u posjedu mozete pozvat policiju, napise se zapisnik i mozete sami pokusat vratit posjed. Po proteku tog roka tece onaj id 1 godine gdje podnosite tuzbu za smetanje posjeda sudu.
  15. Pozdrav, Zanima me da li netko zna tocno, iako mislim da nigdje u ZOO- Zakonu o obveznim odnosima, nije navedeno sto je sa rezervacijom stana ljeti za studenta u drugom gradu. Naime imam kcer koja odlazi na studij, kaparirat cu stan, kako bi na jesen ona zakljucila ugovor o najmu stanu. Medjutim kapara je u iznosu visina najamnine. Smatram da se ista mora ukljuciti u cijenu. Vlasnici najcesce naplacuju punu cijenu najamnine za cijelu godinu, bez obzira sto ljeti studenti ne koriste stan. Da li netko zna tocno praksu i taksativno odredbe Zakona o tome?
  16. Situacija nije jednostavna. Takav ugovor se raskida ukoliko bilo koja strana ne ispunjava sadrzaj istog, i to sudskim putem nakon dokazivanja nastupanja izmjenjrnih okolnosti. Takodjer javni biljeznik ga solemnizira i salje na sud, radi upisa, zabiljezbe postojanja tog pravmog odnosa. Tako da za detalje, ipak morate odvjetnika konzultirati.
  17. Po rastavi braka ide podjela imovine, kao posebna parnica. U parnici utvrđuje se sva imovina na njihovim imenima, dakle imovina roditelja nije predmet diobe. Trebate ju upozoriti da ako mirno ne preda posjed, slijedi tužba... jedino kada su maloljetna djeca u pitanju, tada je sud obazriviji, posebice ako žena nema svoje imovine.
  18. Ne znam da li ste pokrenuli diobu imovine? Ukoliko niste pokrenite, ono što je nasljeđeno i što imate dokaze da ste sami izgradili je vaša vlastita imovina. Problem je što ste vi, u medjuvremenu kupili stan, a ženi išli na ruku. Sudovi zauzimaju stav da ako žena nema svoju imovinu i nema gdje ići, a tu su i djeca-ne znam da li su malodobna, tu nastaje problem. Nije poželjno takvu ženu tjerati na ulicu, još ako ne radi, tu je problem. U svakom slučaju sud bi najprije utvrdio diobom vlasništvo, a potom vi morate tražite oslobađanje posjeda u kući. Ona bi se svakako trebala nekako snaći.
  19. Ako ste vi kupili kuću za vrijeme trajanja izvanbračne zajednice onda druga strana može potraživati polovicu. Medjutim ako imate dokaze da je to vlastita imovina /stečena kupnjom vlastitim novcem, recimo kredit, onda nije predmet diobe. Dakle ako bi započeli sudski postupak, vi biste trebali dokazati da je to vaša vlastita imovina, da nije stečena zajedničkim radom.
  20. Trebate dokazati da je pokojni gradio na njezinoj parceli. Sve ono što stečemo, zajedničkim radom, za vrijeme braka se dijeli. Možda postoji kakav ugovor medju njima, ili je otac uzeo kredit pa postoji dokaz da je ulagao u gradnju. Svakako bi prigovorila te pokušala dokazati, da je na njezinoj imovini bilo zajedničkog ulaganja...dakle nekretnina je nesporno njezina ali kuća bi se trebala dijeliti. No treba vidjeti tko je koliko uložio?
  21. Navela sam gore, kod formiranja puteva, širinu i dužinu određuje Plan općine....
  22. Nigdje nije taksativno propisano kolika mora biti sirina, u grubo jedinice lokalne samouprave za nuzni prolaz i provoz daje 3 metra sirine, duljina ovisi odakle se starta do povlasne nekretnine. U pravilu geodet radi izmjeru lica mjesta, sa prijedlogom formiranja puta. Navedeno cini u dogovoru sa urbanistima.
  23. Pa primatelj dosmrtnog uzdrzavanja ne smije raspolagati nekretninom koja je vama prepisana? Moze u njoj zivjeti a ne raspolagati, na nacin kako navodite. Ugovor kao takav se solemnizira te se obavezno evidentira uz.k., tako da nema sta primatelj uzdrzavanja odredjivati bitne klauzule ugovora.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija