Jump to content

Dinko73

Korisnik
 • Broj objava

  25
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

Sve što je Dinko73 objavio

 1. Prvostupanjsko povjerenstvo

  Poslije prvostupanjske predmet šalju u Zg na drugostupanjsku komisiju. Ako dobijete RVI i drugostupanjska potvrdi imat ćete privremenu invalidnost koju bi po zakonu u roku od 3 godine trebali prevesti u trajnu. Tek kad postane trajna možete ostvariti benefite koje donosi status HRVI.
 2. Dodatak borbenom sektoru po danu

  Može on tražiti ,ali nažalost neće dobiti jer ga ne pripada po zakonu.
 3. indicije -bolesti za priznavanje HRVI

  Koliko znam zadnji rok za predaju zahtjeva, za ostvarivanje statusa HRVI je istekao prije par dana, točnije 31.12.2018.god. Moje mišljenje je da Vi eventualno možete otići na bolovanje i procjenu radne sposobnosti. Samo u slučaju da Vas proglase radno nesposobnim ,mogli bi ostvariti invalidsku mirovinu, koja bi sa dodatkom za sudjelovanje u DR iznosila oko 2000 kn.
 4. hrvi novi zakon

  I ja čekam komisiju pa ću biti slobodan pitati, koliko dugo se liječite od PTSP-a u kontinuitetu i da li ste tijekom liječenja redovito išli na kontrole i dnevne bolnice?
 5. Spominjali su da će najniže mirovine u 2019. rasti 5-6 %
 6. usporedni izračun mirovina

  To nije najniža braniteljska mirovina tako da Vam po novom zakonu ne pripada dodatak na dane provedene u borbenom sektoru. U suprotnom ,već bi ste dobili povećanje od 01.04.2018.god.
 7. hrvi novi zakon

  Poštovana! Vjerovatno mu nije jasan datum pošto jedanaesti mjesec ima samo 30 , a ne 31 dan
 8. Ponovni izračun mirovine

  Poštovani prof, Najniže braniteljske mirovine su po novom zakonu od 01.03.2018. automatizmom povećane , profesionalne broj dana provedenih u borbenom sektoru x 0.40kn, a opće za broj dana x 0..50kn
 9. Točan iznos usklađenja je 0,932%
 10. Danas sam zvao HZMO i saznao definitivno da mi je profesionalna mirovina sa 2083 kn narasla na 2572 kn ili 40 lipa po danu borbenog sektora. Svi braniteljima kojima u rješenju piše da primaju najnižu braniteljsku mirovinu dobit će povećanje od 50 lipa po danu borbenog sektora za opću, a 40 lipa za profesionalnu nesposobnost.
 11. Glede povećanja najniže braniteljske mirovine ,nije baš da nema razloga za veselje. Zvao sam danas mirovinski i profesionalna mirovina mi je narasla sa 2083 na 2572 kn ili 40 lipa po danu borbenog sektora.
 12. Članak 5. Od 1. ožujka 2018. najniža mirovina, iz članka 1. ove Odluke korisnicima iz članka 1. – 4., povećava se za 0,015%, od utvrđene proračunske osnovice predviđene propisom kojim se regulira izvršavanje državnog proračuna Republike Hrvatske (skraćeno: proračunske osnovice) odnosno za 0,4989 kn za svaki dan sudjelovanja u obrani suvereniteta Republike Hrvatske u borbenom sektoru, uz primjenu odgovarajućega mirovinskog i polaznog faktora prema kojemu je mirovina određena, odnosno mirovinskog i polaznog faktora iz članka 50. i 51. ZOHBDR-a. Mirovinski i polazni faktor za profesionalnu mirovinu je 0.8 tako da se ovih 0,4989 množi sa 0.8 što iznosi 0,39912
 13. To je najniža profesionalna braniteljska mirovina koja je nakon nekoliko usklađivanja narasla na 2080 kn. Imate pravo na povećanje u iznosu od 40 lipa po danu borbenog sektora.
 14. usporedni izračun mirovina

  https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2018_03_25_496.html Evo i službene potvrde o povećanju najnižih mirovina. Još je samo upitno da li će i korisnici najniže profesionalne dobiti 0,4989 kn po danu borbenog sektora ili će to biti pomnoženo sa faktorom 0,8 pa će ispasti nekih 40 lipa po danu. Taj dio se navodi u članku 5
 15. Usklađivanje mirovina proljeće 2018

  Održana 15. sjednica Upravnog vijeća HZMO-a - Povećanje aktualne vrijednosti mirovine za 0,94 posto Dana 9. ožujka 2018. održana je 15. sjednica Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje na kojoj je na temelju objavljenih službenih podataka Državnog zavoda za statistiku o stopi promjene indeksa potrošačkih cijena i prosječne bruto plaće u RH za razdoblje I.-XII. 2017. u odnosu na isto razdoblje 2016. donesena Odluka o aktualnoj vrijednosti mirovine od 1. siječnja 2018. koja iznosi 63,88 kn. Budući da je aktualna vrijednost mirovine od 1. srpnja 2017. iznosila 63,29 kn, povećanje iznosi 0,94 posto. Napominjemo da će mirovine usklađene prema novoj aktualnoj vrijednosti mirovine biti isplaćene u travnju (mirovina za ožujak), zajedno s razlikom za siječanj i veljaču. Stopa usklađivanja AVM-a koja se primjenjuje od 1. siječnja kalendarske godine, počevši od 1. siječnja 2018., određena je u visini razlike između stope godišnjeg rasta mirovina određene prema rotirajućem omjeru stope indeksa potrošačkih cijena i bruto plaće svih zaposlenih u R Hrvatskoj u prethodnoj godini u odnosu na godinu koja joj prethodi i stope usklađivanja AVM-a utvrđene šest mjeseci prije toga dana.
 16. Povećanje najniže mirovine kreće već od 1. ožujka ove godine za sve korisnike najniže mirovine, ovisno o broju dana sudjelovanja u borbenom sektoru i to za nešto manje od 50 lipa po danu borbenog sektora, a ostala mirovinska prava koja smo predvidjeli novim Zakonom bit će u primjeni od 1. siječnja 2019. godine, što treba naglasiti da bi branitelji znali. Za 2019.g. za mirovinska prava osigurano je 245 milijuna a utvđeno je kako je trenutno oko 32 tisuće branitelja korisnika najnižih mirovina. Korisnici takvih mirovina ne mraju podnosti nikakve zahtjeve veće će to automatikom riješiti HZMO u dogovoru sa Ministarstvom branitelja.
 17. Stalno se spominje povećanje najnižih mirovina za 50 lipa po danu borbenog sektora ,ali za ovih 10 posto dodatka za dragovoljce prvi put čujem. Iz kojeg izvora ste dobili tu informaciju ?
 18. 6a-mirovina

  Zvao sam pročelnicu HZMO Vukovar, ni ona ne zna tko ima pravo. Kaže da su zasada samo dobili obavijest iz Zg da će se provesti novi izračun za neke mirovine ,ali još ne zna za koje. Zagreb zovem danima ali na brojeve koje su mi dali se nitko ne javlja. U svakom slučaju Vama hvala na odgovoru poštovani prof !
 19. 6a-mirovina

  Po ovome najniže braniteljske mirovine ne postoje ako čovjek sa HRVI ima 2050 kn i takva mirovina ne spada u najniže. Ja sam umirovljen 2011 zbog profesionalne nesposobnosti i dobio sam najnižu braniteljsku u iznosu oko 1980 kn . Usklađivanjem mirovina mi je narasla na 2050 kn i sada više nije najniža braniteljska ? Izglasali zakon i onda naravili pravilnike po kojima niti će nezaposleni dobiti naknadu, niti će se nejniže mirovine povećati ,niti će itko moći ostvariti RVI. Po svemu sudeći ovaj zakon da nije žalostan bio bi smiješan.
 20. Novi zakon ministra Medveda

  Poštovani prof ! Puno hvala na odgovoru
 21. Novi zakon ministra Medveda

  Poštovani prof ! Ja sam korisnik invalidske mirovine -profesionalna nesposobnost od 2011.god,dragovoljac sa 1200 dana borbenog sektora. Nisam sam donio zaključak nego sam u zadnjih par mjeseci ,otkad je zakon bio pred izglasavanjem i otkad je stupio na snagu primio razne kontradiktorne informacije. Čak je i g. Akmadža spominjao povećanje najniže braniteljske mirovine koja trenutno iznosi 2558kn . Zvao sam HZMO Vukovar i rekli su da još nisu dobili nikakve upute i da ne znaju konkretno koje mirovine će se povećavati od 01.03.2018. Ako Vi znate nešto konkretno u vezi navedenog molim Vas da napišete. Hvala i lp
 22. Novi zakon ministra Medveda

  Upitno je da li će korisnici profesionalne mirovine dobiti povećanje mirovine na osnovi dana provedenih u DR. Spominju povećanje najnižih mirovina ali moguće je da se isti odnosi na starosne braniteljske i najniže mirovine ostvarene po osnovi opće nesposobnosti za rad.
 23. Novi zakon ministra Medveda

  Iz kojih razloga čovjek ne bi trebao tražiti svoja prava ako je umirovljen zbog bolesti prouzrokovane sudjelovanjem u ratu ,a ostvario je najnižu braniteljsku civilnu mirovinu?
 24. Novi zakon ministra Medveda

  Peksa5555 Gore si napisao da imaš 665 dana borbenog sektora. U tom slučaju mirovina bi ti trebala biti uvećana za 332,50 kuna
 25. Novi zakon ministra Medveda

  Ako imaš 1660 dana borbenog sektora mirovina bi ti od 01.03. trebala biti uvećana za 830 kuna. Zakon kaže da se najniže braniteljske mirovine uvećavaju za 50 lipa po danu provedenom u borbenom sektoru i nigdje se ne navodi da se radi samo o mirovinama sa općom nesposobnosti.
×