Jump to content

LoraPalmer

Korisnik
  • Broj objava

    12
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Ne moraju , osim ako niste potpisali doživotno i dosmrtno uzdržavanje sa takvom osobom za njezina života i niste to prijavili CZSS , već nastavili primati "naknade" tj ... Ako su roditelji u pitanju i ako se niste "brinuli" za njih ( recimo .... ako je czss o njihovom trošku plačao smeštaj u dom ) moguće je da vam sjednu na nasljedstvo ( nekretnina/ pokretnina ) ..
  2. Hvala na odgovoru ! Molim Vas da mi pojasnite zašto bi darovateljica trebala predati posebni zahtijev zabilježbe služnosti ? Dakle po Vama najbolja je ona prva opcija što ste napisali ?
  3. Uredu Da li je dobro ovo što je napisano tj ovo pod 2., tj da li moram ili ne moram to navoditi . Navodno bez toga prave probleme pri upisu tereta plodouživanja u zemljišne knjige . 1/. Stranke su suglasne da se temeljem ovog ugovora, kao teret nekretnine označen u članku 1. ima upisati služnost – pravo ploduživanja, a za korist darovateljice. 2/. Obdarenica daje suglasnost darovateljici da bez bilo kakvog daljnjeg odobrenja upiše u zemljišne knjige kao teret nekretnine iz čl. 1 ovog ugovora za svoju korist pravo plodouživanja iz st. 1. ovog članka.
  4. Hvala na odgovoru ! Rečeno mi je da moram staviti i tabularnu ispravu za darovni ugovor , jer bez toga se ne može upisati teret na nekretninu tzv pravo plodouživanja/ tj pravo doživotnog uživanja darovatelja ... ovaj članak 7. što ste napisali ide za " obdarenika " Da ne kompliciram , ovo mi je rečeno , ali navodim tu ne piše nista za doživotno uživanje te iste nekretnine već samo za plodouživanje . Da li moram upisivati jedno i drugo ili plodouživanje ima veće značenje od doživotnog uživanja , pa mogu staviti samo jedno ? Ili moram oba ... Buni me ta tabularna pod 2. za pravo upisa tereta plodouživanja i doživotnog uživanja,navodno da se bez toga ne može "teret "upisati u vlasnički list tj da ovi u gruntovnici prave probleme . ""Članak 3. Stranke su suglasne da se temeljem ovog ugovora, kao teret nekretnine označen u članku 1. ima upisati služnost – pravo ploduživanja –pravo doživotnog uživanja, a za korist darovateljiceje osnivanje prava plodouživanja, a ispravno bi taj članak trebalo napisati ovako -?! Članak 3. 1/. Stranke su suglasne da se temeljem ovog ugovora, kao teret nekretnine označen u članku 1. ima upisati služnost – pravo ploduživanja, a za korist darovateljice. 2/. Obdarenica daje suglasnost darovateljici da bez bilo kakvog daljnjeg odobrenja upiše u zemljišne knjige kao teret nekretnine iz čl. 1 ovog ugovora za svoju korist pravo plodouživanja iz st. 1. ovog članka. **
  5. Dakle ovako : Moram sastaviti darovnu ugovor sa klauzulom doživotnog uživanja ili plodouživanja , ali nemam pojma kako napisati tu klauzulu da mi prođe kod JB i na upisu u zemljišne knjige . Rečeno mi je da se mora u ugovor staviti u tabularna izjava za plodouživanje i doživotno uživanje , jer bi mogla imati problema prilikom upisa u zemljišnje knjige . Da li je dovoljno upisati samo plodouživanje na nekretnini sa tabularnom , ili moram još u ugovoru navesti i ovaj dio o doživotnom uživanju + još i tabularna za doživotno uživanje . Što je najbolje od toga , plodouživanje ili doživotno uživanje a da darovatelj bude siguran u darovanoj nekretnini tj da ga ne može nitko izbaciti van . Da li bi bio netko tako dobar da mi napiše ovdje kako to napišem u darovnom ugovoru , tj kako da to uvrstim taj dio . Darovni ugovor sam već sastavljala , prošao nam je bez problema u zemljišnim knjigama , ali ovo doista ne znam , a ne želim imati kasnije problema . Zahvaljujem na odgovoru
  6. Evo ovako ...ako nekome bude trebalo ... Bila sam do CZSS i to kod pravnice , sve kako je Spitfajer napisao i protumačio je ispravno . Dakle ako osoba ima teži trajni invaliditet tj ulazi nalazom i mišljenjem liječnike komisije u taj članak 60 , ima pravo bez upisa tereta na drugu nekretninu nastaviti primati doplatak za pomoć i njegu od CZSS ! Dakle još jednom nema upisa tereta na prvu , niti drugu nekretninu , ali korisnik mora imati teži trajni invaliditet koji je naveden u članku 60 zakona o kojemu smo gore pisali . **Ako ste korisnik prava na osobnu invalidinu možete imati samo jednu nekretninu u svom vlasništu i morate živjeti u njoj , na drugu nekretninu czss je upisuje pod "teret" . Nekretninu treba jedino prenjeti darovnim ugovorom , a ne ići na dosmrtno / doživotno uzdržavanje , jer taj dio je izuzet iz članka 60 , podstavka 1 , pa pripazite i na to ! U darovni ugovor može se ugraditi klauzula za darovatelja za plodouživanje / uživanje do kraja života . Problem riješen , hvala svima još jednom na odgovorima !
  7. Koliko vidim to se odnosi na Zajamčenu minimalnu naknadu ili uslugu smještaja korisnika ! Nigdje ne piše da se odnosi na naknadu doplatka pomoći i njege težih trajnih invalidnih osoba . Drugo oni koji imaju osobnu invalidninu mogu imati samo jednu nekretninu u svom vlasništvu , na drugu se vrši zabilježba , ali imaju pravo u svom vlasništvu imati barem jednu nekretninu ! Piše Vam u zakonu pročitajte malo . Isto kao što piše i za pomoć i njegu . Zajamčena minimalna naknada je sasvim nesto drugo .... Po meni je to totalna diskrimininacija osoba sa invaliditetom , jer umjesto da im se olakša koliko toliko i onako težak život , oni po tome ispadaju građani drugo reda ... Nije isto biti bolestan , nepokretan , bez ruke , noge , ovisan o tuđoj pomoći i biti netko tko trenutno ne može ili neće naći posao pa prima od države primati Zajamčenu minimalnu naknadu . No bez obzira na to kao što sam napisala otići ćemo provjeriti sa CZSS , pa u slučaju da budu tražili zabilježbu na nekretninu , tražit ćemo očitovanje Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi , pa čak i pravnika . Nama nije u interesu potkradati državu pogotovo ne zbog 500 kuna mjesečno , već želimo da danas sutra taj mladi čovijek ima od čega živjeti kad nas vise ne bude , jer posao u ovoj državi sigurno neće moći naći . A od 500 kuna doplatka za pomoć i njegu ne može nitko preživjeti ni par dana , a kamoli platiti režije za stan , lijekove i ostalo što nekome treba .
  8. Hvala na odgovoru ! Dakle prolazi ono ono o čemu sam pisala , ali otići ćemo još u czss da se raspitamo da ne bi imali problema .
  9. Na prvu nekretninu se CZSS ne može upisati , jer je u zakonu izričito navedeno : Članak 57 . stavak 2 . koja ima u vlasništvu drugi stan ili kuću, osim stana ili kuće koju koristi za stanovanje! Ostaje sporna druga nekretnina koju bi djed prepisao na unuka sa pravom na doživotno uživanje u toj istoj nekretnini . Članak 60. stavak 2 , sa podstavkama 2.,3, 4 , pobija tj isključuje što piše u članku 57 .stavak 2 ! -Članak 60 .(1) Pravo na doplatak za pomoć i njegu u punom iznosu, ***neovisno !!! o uvjetima iz članka 57. stavka 2. podstavaka 2., 3. i 4. Zakona o socijalnoj skrbi, priznaje se:*****– osobi s težim invaliditetom** Dakle po članku 60 , stavak 2 , sa podtavkama2.,3 i 4 koje su gore navedene , tj isključivo podstavka 2 koja se odnosi na drugu nekretninu , ne bi trebala utjecati na nastavak primanja doplatka za pomoć i njegu jer se doplatak za pomoć i njegu kof težeg trajnog invaliditeta ne gleda vise kao u članku 57 . stavak dva . Dakle isključuje se terećenje druge nekretnine od strane czss , zbog tog težeg trajnog invaliditeta , a korisnik bi mogao nastaviti primati doplatak za pomoć i njegu . Osim toga zbog tog istog članka 60 .stavak 2 koji isključuje članak 57 , stavak 2 , ( zbog težeg trajnog invaliditeta ) ne gleda se cenzus tj primanja u obitelji sa kojom korisnik živi , a to vam je označeno podstavkom 4 ( Članak 60.stavak 2 , podstavka 4 ) Nije sporna briga za " nasljednika" tj korisnika doplatka za pomoć i njegu , jer se za njega brine cijela obitelj i roditelji ( financijski i ostalo ) , osim toga prepisali su mu svoju nekretninu , pa tako ne vidim da bi došlo do nekih radnji da mu netko otme tu nekretninu . Dakle cijela obitelj se brine za korisnika , ali ga " pokušavaju" zbrinuti do kraja života tako da ne ovisi o državi , niti ikome kad njih ne bude više bilo , kroz tu " drugu " nekretninu , jer nije u mogućnosti raditi zbog svog invaliditeta , pa si time osigurati novčana primanja . Novačana primanja će mu danas sutra biti osigurana od strane " oca" tj nasljedit će obiteljsku mirovinu ! Drugo od 500 kuna Doplatka pomoći i njege koliko prima od " države" baš nije moguće " živjeti" , a sam korisnik nema drugih primanja , niti je korisnik neke druge " naknade" od države . Moje pitanje i dalje stoji ( mada ćemo otići i do czss to provjeriti ) , da li korisnik doplatka pomoći i njege sa trajnim težim invaliditetom , ima pravo primiti i " drugu " nekretninu darovnim ugovorom , a da nastavi primati 500 kuna doplatka za pomoć i njegu i da mu se pri tome CZSS ne upiše pod teret na tu nekretninu ? Po ovome što stoji u zakonu i člancima mislimo da može jer članak 60 .stavak 2 , sa podstavcima 2.,3,4 isključuje taj dio o nekretnini , tj izričito podstavak 2 . .... dakle bitno je da ima teži trajni invaliditet , to što je navedeno pod tim člankom 60 , stavak 2 .
  10. Jel može netko protumačiti ovo gore što sam napisala ? Da li članak 60 isključuje članak 57 kako je napisano u zakonu ? Podstavke 2.,3. 4 molim da netko komentira , one bi trebale člankom 60 biti isključene ...
  11. Dakle trebam nekog tko bi mi protumačio dio zakona o Socijalnoj Skrbi tj u svezi Naknade za pomoć i njegu u punom iznosu osobi sa težim invaliditetom !Članak 57 1) Pravo na doplatak za pomoć i njegu priznaje se osobi koja ne može sama udovoljiti osnovnim životnim potrebama uslijed čega joj je prijeko potrebna pomoć i njega druge osobe u organiziranju prehrane, pripremi i uzimanju obroka, nabavi namirnica, čišćenju i pospremanju stana, oblačenju i svlačenju, održavanju osobne higijene, kao i obavljanju drugih osnovnih životnih potreba.!!**(2) Pravo na doplatak za pomoć i njegu ne može se priznati osobi:– koja ima sklopljen ugovor o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju !!***– koja ima u vlasništvu drugi stan ili kuću, osim stana ili kuće koju koristi za stanovanje, a koji može otuđiti ili iznajmiti i time osigurati sredstva za pomoć i njegu**– koja ima u vlasništvu poslovni prostor koji ne koristi za obavljanje registrirane djelatnosti– ako prosječni mjesečni prihod samca prelazi iznos od 250% osnovice iz članka 27. stavka 2. Zakona o socijalnoj skrbi, odnosno ako prosječni mjesečni prihod članova kućanstva prelazi iznos od 200% osnovice iz članka 27. stavka 2. Zakona o socijalnoj skrbi u prethodna tri mjeseca prije mjeseca u kojem je podnesen zahtjev, odnosno pokrenut postupak po službenoj dužnosti– ako doplatak za pomoć i njegu može ostvariti po posebnom propisu– kojoj je priznato pravo na osobnu invalidninu po Zakonu o socijalnoj skrbi ili na temelju drugih propisa– kojoj je osiguran smještaj u ustanovi socijalne skrbi i kod drugih pružatelja socijalnih usluga, u zdravstvenoj ili u drugoj ustanovi, odnosno organizirano stanovanje, sukladno odredbama Zakona o socijalnoj skrbi ili drugim propisima.Članak 60 .(1) Pravo na doplatak za pomoć i njegu u punom iznosu, ***neovisno o uvjetima iz članka 57. stavka 2. podstavaka 2., 3. i 4. Zakona o socijalnoj skrbi, priznaje se:*** **– osobi s težim invaliditetom**– osobi s težim trajnim promjenama u zdravstvenom stanju ili– slijepoj, gluhoj i gluhoslijepoj osobi koja nije osposobljena za samostalan život i rad.Dakle da li članak 60 ponistava ono što piše učlanku 57.članak 2 ( oni podstavci mi nisu jasni ?! ...2.3.4 ) na što se podstavci odnose ?! Ukratko zanima me da li osoba ( punoljetna ) koja prima pomoć i njegu u punom opsegu i koja ima teži trajni invaliditet neovisno o visini primanja kučanstava zbog težeg invaliditeta po ovom zakonu smije preuzeti na sebe darovanu nekretninu od bliskog člana obitelji djeda , a da mu se centar za socijalni rad " ne upiše " na tu istu nekretninu , jer prima doplatak za pomoć i njegu u iznosu od 500 kuna , uz to vlasnik je jedne nekretnine u kojoj živi od svog rođenja , te ju je dobio darovnim ugovorom od " roditelja" ... U toj drugoj nekretnini što bi mu je djeda darovao , dakle druga nekretnina ne bi živio jer bi ju djeda koristio do kraja svog života ili do odlaska u dom umirovljenika . Ali želja djede je da se njegova nekretnina ( mali stan ) isključivo prenese na unuka za njegova života ! Hvala na odgovoru
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija