Jump to content

Saritos

Korisnik
 • Broj objava

  16
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. Energetski certifikat

  Posjedujem stan od 47,42 m2 s pripadajućom drvarnicom koja se nalazi u suterenu od 3,01 m2 što sveukupno čini 50,43 m2. Budući imam u planu prodati stan zanima me da li moram izraditi i energetski certifikat za istog . Hvala
 2. Pozdrav. Studiram u Sloveniji, imam tamo prijavljen privremeni boravak (od 2015. do 2020. godine, kojeg mogu po potrebi produžiti), ali nemam slovensko državljanstvo. Počela sam raditi preko slovenskog student-servisa u Sloveniji te su me, kada je trebalo isplatiti plaću na moj račun, obavijestili da mi ne mogu plaću isplatiti jer su iz porezne javili da nisam rezident Republike Slovenije. Poslali su mi izjavu u kojoj sam morala napisati državu čiji sam rezident. Ja sam se izjasnila kao rezident Republike Hrvatske s obzirom da nemam stalni boravak u Sloveniji. Drugi dan plaća je bila isplaćena, no odbijena mi je "akontacija dohodnine" odnosno porez 22,5% jer nisam rezident Slovenije. Povrat poreza mogu tražiti nazad samo pod uvjetom da sam njihov rezident. No, obavještena sam da, ukoliko želim postati rezident Republike Slovenije moram podnjeti zahtjev. Uvjete za rezidenta Republike Slovenije imam jer boravim više od 183 dana u Sloveniji. Mene sada zanima, ako se ja izjasnim kao rezident Republike Slovenije, hoće li moja plaća preko student-servisa biti neoporeziva, a da pritom neću trebati u Hrvatskoj platiti porez?
 3. Poštovani: Prije cca 40 godina moj otac je sa susjedom zamijenio jednu česticu za koju osobno znam da je sad njihova, ali sam prije nekoliko dana uvidom u katastar uočio da se ta čestica u posjedovnom listu vodi na njega, a da se i dalje na gruntovnici vodi na mene. Molim Vas da mi netko odgovori kako da taj problem riješim jer ukoliko navedenu česticu želim nekome darovati, zanima me tko će vlasnik biti tada, darivana osoba ili osoba na posjedovnom listu.
 4. Neki dan me policija na državnoj cesti isključila iz prometa jer sam upravljajući traktorom za izvlačenje trupaca na kotačima imao postavljene lance, te ih nisam skinuo u vrijeme kada sam premještao traktor s jednog odjela u drugi. Isti su mi rekli da ću zbog toga dobiti prijavu. Svjestan sam svoje greške i platit ću kaznu, ali mene osobno zanima kolika je ta kazna i po kojem će me to članku iz Zakona o sigurnosti na cestama kazniti ili za taj prekršaj postoji neki drugi zakon. Hvala.
 5. Ravnopravnost u nasljeđivanju

  ok.sad mi je jasnije. hvala
 6. Ravnopravnost u nasljeđivanju

  to mi je jasno da je darovni ugovor sasvim nešto drugo. Sad vidim da sam krivo postavio pitanje. Htio sam pitati da li nakon ovjerenog ugovora s roditeljima o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju, ostala njihova djeca imaju pravo na nužni dio.
 7. Ravnopravnost u nasljeđivanju

  Da li onda nakon ovjerenog darovnog ugovora o uzdržavanju oba roditelja s jednim od njihove djece, ostala djeca, nakon smrti jednog od roditelja imaju ili nemaju pravo na nužni dio njihove obiteljske kuće.
 8. Smrt strica.

  hvala Matrix
 9. Smrt strica.

  možete li biti precizniji, budući po forumima ne bi trebalo biti tako kao što vi smatrate...
 10. Smrt strica.

  zanima me u ovoj situaciji ako stric ostavi pisanu oporuku uz potpis dva svjedoka koji nisu u nikakvom srodstvu, da li braća i ostali nečaci imaju pravo na nužni dio.
 11. Porez na nasljedstvo

  20% su poljoprivredne namjene, tj. služe za otkos trave, sve ostalo je šuma koja je posjećena kao i pašnjaci koji su zarasli u šikarje ili šumu, tj. građevinske zone za sada nema na vidiku, niti će u skoro vrijeme biti budući je to gorski i zaostali kraj lijepe naše. Zanima me da li je djelatnica na poreznoj može još spustiti vrijednost cijene više od 50% od max.cijene 28 kuna po m2. Realno 20% zemlje ima vrijednost i 20 kn.m2, ali najmanje 50% nema skoro nikakvu cijenu, max 5 kuna m2, ali nju to ne zanima.
 12. Porez na nasljedstvo

  Sve se na poreznoj propitao. Oni gledaju vrijednost zemlje koja je unazad godinu ili dvije prodana na tom području, te da su imali zemlju (oranica) koju je jedna firma kupila za 28 kuna m2, te da zato ispod 50% vrijednosti od najveće ne mogu spustiti vrijednost m2. Sporno nije nikakvo zemljište već cijena koju bi trebao platiti na poreznoj upravi. Možda postoji još kakva mogučnost ali neznam koja.
 13. Porez na nasljedstvo

  Da li mi je onda najbolje ako se on odluči ,da napravimo običan darovni ugovor na kat. čestice koje mi trenutno odgovaraju, a da sve ostale čestice ostanu u oporuci koju bi on ostavio na mene, pa bi se tek tada ukoliko prije ne odapnem od njega odlučio da li ću ih prihvatiti ili ne.
 14. Moji stric ima puno nekretnina u vidu poljoprivredne zemlje, oranica,pašnjak, šikara i šuma. Cca 150000m2. Zemljište više nije vrijedno budući je šuma porušena, te samo nekolio parcela uz cestu ima neku vrijednost. Zanima me ako mi stric nakon njegove smrti ostavi naslijedstvo, da li ja mogu platiti porez za samo one čestice koje želim ilii mogu dio ostaviti državi ili lokalnoj upravi budući je vrijednost m2, cca 15 kuna, te toliko novaca nemam za platiti.
×