Jump to content

Ultramaratonac

Korisnik
  • Broj objava

    16
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Ja sam ti u mirovini od prosinca 2006. Dok sam radio koristio sam drugi dio porodiljnog dopusta 2005. godine. Radio sam na mjestu operativnog časnika i nakon šest mjeseci sam se vratio na isto radno mjesto. Na listama za plaću u tih 6 mjeseci mi je pisalo PORODILJNI DOPUST OBVEZNI, Ukupno za isplatu 0,00 kn. Dok sam mislim iznos od 4.250,00 kn dobivao na knjižicu preko pošte.
  2. Proučit ću navedeni zakon. Dio grana koje prelaze u naše dvorište posjekao je sam prošle godine kad sam mu prvi put prigovorio. Da odreže sve grane koje prelaze u naše dvorište problem ne bi bio rješen jer večina lišća sa tog drveta završi u našem dvorištu. U jesen npr. svaki dan nakupimo minimalno jednu kantu tog lišća. Da ljudi nisu bili zločesti prema nama, te da su nam dozvolili da stavimo izolaciju na kuću, mišljenja sam da bi i mi progledali na ovo smeće koja nam konstantno pada u dvorište. Ne želimo se spuštati na njihov nivo, ali isto tako nismo više spremni trpiti takvo ponašanje.
  3. Pozdrav iz Osijeka! Prije tri godine kupili smo kuću u gradu i do danas dosta uložili na renoviranje. Kuća je katnica i prva u nizu. Susjed sa bočne strane obzirom da smo prva kuća u nizu nije nam dozvolio da stavimo izolaciju (5 cm stiropora i akrilnu žbuku)na taj dio kuće, jer ulazimo u njegov zračni prostor. Krajem prošle godine stavili smo izolaciju sa čeone i dvorišne strane kuće. Imamo malo dvorište iza kuće u koje smo puno uložili i ljepo ga sredili. Mali zidani bazen, dvorište popločano kockama Semerlok. Problem!!! Susjed ima ogromno stablo višnje uz našu zidanu ogradu i večim dijelom godine sa tog stabla pada lišće i plodovi u naše dvorište. Sinoć je bilo nevrijeme te sam kamerom snimio, a zatim i slikao koliko je lišća i plodova palo u naše dvorište. Tijekom ljeta taj mali zidani bazen (2,4 x 1,8 x 1 m)za djecu nisam u mogučnosti normalno izbaciti vodu iz njega jer pumpa ne može protjerati lišće koje padne u njega pa ga moram ručno prazniti. Susjedu sam rakao da nas poštedi tog smeća, a on je odgovorio da ga tužim. Zvao sam i komunalno u Osijeku, te su mi rekli da to nije u njihovoj domeni obzirom da se radi o dvorištu iza kuće. Nedavno sam otišao kod njih, ali mi nisu otvorili vrata već su se pojavili na prozoru sa kata kuće. Rekao sam im da ih može biti stid, kako nam nisu dozvolili da stavimo izolaciju na kuću sa strane gdje je njihova bašča, a sad nas zatrpavaju sa svojim smećem. Da bude apsurd još veći oni su pozvali policiju koja je došla na naša vrata jer ih navodno mi maltretiramo. Policajci su bili OK te su rekli da oni moraju izaći na poziv, te da se pokušamo dogovoriti sa susjedom oko nastalih problema. Molio bi da nas neko posavjetuje koje je najbolje rješenje za nas u ovom slučaju. Ja sam umirovljeni časnih HV, a supruga liječnik u KB Osijek.
  4. Radi se o poslu trenera u atletskom klubu, diplomirani sam kineziolog (VŠS) sa velikm iskustvom iz tog područja. Isključivo se traži zasnivanje radnog odnosa. Nadnevka 21.11.1991. u jednoj akciji sam ranjen od tenkovske granate. Liječen sam u bolnici i stacionaru, te sa na svoj zahtjev vratio u postrojbu. Od 91. po tom ranjavanju više nisam išao liječniku. Kad sam 2005. predao zahtjev za ostvarivanje statusa rvi, dobio sam ga samo za PTSP, jer za ranjavanje nisam imao kontinuitet liječenja. Ovo sam naveo iz razloga da me neko lakše može savjetovati. Trenirao bi djecu i sad više nisam pametanšto napravitii. Sa mirovinom sam zadovoljan, ali bi istovremeno volio raditi taj posao (životna želja mi je bila da radim sa djecom vezano uz sport, ali me rat na žalost u tome prekinuo) i maknuti se iz kuće. Temeljem nekih informacija bojim se da ne bi stekao uvjete za ukidanje mirovine. I dalje po potrebi odlazim liječniku (psihijatru). Raditi ili ne raditi?
  5. Pitanje za morskywuk? Dobio sam invalidsku mirovinu zbog profesionalne nesposobnosti za rad (satnik) 100% vojno oboljenje. Trenutno mi mirovina iznosi 6574 kn (MF 0,8000), ako se zaposlim sa 01.01.2008. da li bi mi onda mirovina iznosila 5478 kn (MF 0,6667) plus plača na novom radnom mjestu. Da li sam na kraju godine (2008.) dužan platiti neki vid poreza ili bi mi se taj porez odbijao od plače.
  6. Kao što sam gore naveo, danas sam bio kod pravnika u mirovinskom. Ako trenutno stavim mirovinu u mirovanje i stupim u novi radni odnos postojeća mirovina bi mi se računala po koeficijentu 0,5 plus primanja na novom radnom mjestu. Kod tog pravnika na stolu sam vido uvezanu "skriptu" koju je pred menom prelistao i prenio mi tu informaciju da će se od 01.01.2008. godine primjenjivati koeficijent 0,6667 umjesto dosadašnjeg 0,5. To isto mi je čovjek napisao na papirić tako da si mogu sam izračunati o kojem bi se to iznosu radilo kod mene. Ako sam ga dobro razumio povečanje koeficijenta sa 0,5 na 0,6667 je stimuliranje zaposlenja branitelja sa profesionalnom mirovinom.
  7. Danas sam bio u mirovinskom a pitao sam koliko mi se mirovina umanjuje ako se zaposlim. Pravnik mi je odgovorio slijedeće. Obzirom da sam bio DVO nije bio u mogućnosti ući u nekakav program da mi izračuna mirovinu po koeficijentu koji je sada na snazi. Rekao je da bi mi se mirovina sada računala po koeficijentu 0,5, dok mi je pri izračunu mirovine koeficijent bio 0,800. Od 01.01.2008. taj će koeficijent biti 0,6667 i tada bi mi se isplatilo staviti mirovinu u mirovanje i ponovo zaposliti.
  8. Dobio sam rješenje za profesionalnu mirovinu i ona iznosi 6574 kn. Našao sam si posao koji mogu radit jedino ako zamrznem postojeću mirovinu. Zanima me koliko mi se mirovina umanjuje obzirom da stupam u novi radni odnos. Koji mi se staž računa pri izračunu plače, da li onaj koji mi je naveden u rješenju sa benificijom? Može li mi ponovno zaposlenje štetiti kod kontrolnog pregleda koji mi je naveden u rješenju. Radio bi kao trener za profesorsku plaču.
  9. Hvala na primljenoj informaciji, pregledat ću navedenu web stranicu pa možda i pronađem neko rješenje za sebe. Pozdrav iz Osijeka!
  10. Prije nekoliko godina u mojoj su se postrojbi žalili vojni namještenici. Zamislite kako su se ti dečki osječali. S večinom smo zajedno od `91. godine, da bi u jednom od preustroja dobili namještenička mjesta (svi su prije toga bili dočasnici) i uz to uredno dežurali s nama u vojarni. Oni imaju sindikat dok DVO nemaju. Dečki su se žalili, žalba uvažena i unazad određenog vremena isplačena im je novčana naknada za prekovremeni rad i još dodjeljeno slobodnih dana. Nakon toga nisu imali ni sata prekovremenog. Ali kao što sam naveo prvi put imam informaciju da se trenutno radi na rješavanju tog pitanja. Više nisam u sustavu i žao mi je što još uvijek ima takvih slučaja gdje zapovjedni kadar ne vodi dovoljno brigu o svojim djelatnicima. Inače radio sam kao časnik u odjelima S2 i S3. Pozdrav!
  11. Imaš pravo na prekovremeni rad i upravo to pravo tvoji nadređeni koriste. Možda te zanima zašto ti to nije dodatno plačeno i prikazano u satnici liste za plaču. Ovih su dana došle zapovjedi u kojima se traži da se obrati pažnja na pisanje sati rada za DVO, što navodi da se nešto poduzima po tom pitanju.
  12. Prošle sam godine upisao četvrtu godinu na Ekonomskom fakultetu u Osijeku i kao izvanredan student platio 3.000,00 kn. Od upisa te četvrte godine nisam izlazio ni na jedan ispit (bio sam na dvije operacije, tri puta hospitaliziran, sam proveo sa dvoje djece šest mjeseci). U međuvremenu sam umirovljen i dobio profesionalnu mirovinu. Fakultetu sam podnio zamolbu za nastavak studija bez plačanja. Dobio sam negativan odgovor jer se nakon 6 godina studiranja ne može dobiti upis bez plačanja. Fakultet sam upisao 2000. godine. Naveli su da mi se odobrava nastavak studija u šk. god. 07/08 uz uplatu 3.000,00 kn. Volio bi nastavit studij ali mi je trenutno problem uplata školarine jer već 10 mjeseci primam akontaciju mirovine od oko 2.000,00 kn. Zanima me da li kao dragovoljac i rvi imam pravo iz nekog fonda na plačanje troškova školarine na fakultetu. Sam fakultet je prije tri godine ukino popust za plačanje školarine koji je za branitelje iznosio 50%.
  13. Susjede još nisam pitao da li bi mi odobrili stavljanje te izolacije na kuću koja tim dijelom gleda na njihov vrt (bašću). Pitanje sam postavio jer me sve vuće na to da će se protiviti. Kao što sam naveo kuću smo kompletno renovirali iznutra i do sada uložili oko 30.000,00 €. Da smo predvidjeli ovakav problem sigurno bi u startu izolaciju postavili s unutarnje strane kuće. Sad bi nam bila velika šteta, a mislim i neisplativo postavljati izolaciju s unutarnje strane. Inače radi se o kući od 225 m2 stambenog prostora. Kuću i renoviranje u cijelosti smo financirali putem kredita.
  14. Suborac nije predao zahtjev za priznavanje statusa HRVI u zakonskom roku (31.12.2005.). Na forumu nismo našli informaciju da li se taj zahtjev može predati. Inače radi se o čovjeku prognaniku iz Baranje koji je u HV od ljeta ´91. i bio je sve do umirovljenja (siječanj 2007.). Molio bi Vas ako imate informaciju na koji bi način mogao predati zahtjev za ostvarivanje HRVI.
  15. 2006. godine kupili smo kuću u Osijeku koju smo renovirali. Od radova nam je ostalo postavljanje stiropora (izolacije) na vanjske zidove kuće. Kuća je građena fasadno ciglom ali bez izolacije, pa bi postavili vanjsku izolaciju. Zanima me da li mi susjed može zabraniti postavljanje izolacije sa njegove strane dvorišta obzirom da se kuća nalazi na "nuli", tj. morao bi ući u njegov zračni prostor sa fasadom nekih 5 - 6 cm. Isti mi je susjed pravio probleme za otvorom za kuhinjsku napu koji smo napravili sa ukrasnom rozetom, istu sam da se ne zavadimo postavio na zid sa čeone strane kuće i tako si oduzeo prostor od tri gornja elementa kuhinje koja nam je rađena po mjeri.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija