Jump to content

SugarSeriously

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Na primjer, Youtube se može monetizirati, što mi je izvor dodatne zarade - koristeći svoje privatne snimke obavljanja nekoliko različitih stvari u svrhu edukacije i zabave. Tome bi htio pridodati snimke krajolika kojim prolazim pješice, motorom ili automobilom a nedavno sam nabavio kameru koja šalje informacije direktno na server - dakle, ne snima na računalo ili memorijsku karticu, već direktno online uz prijenos uživo (tu bi zakon trebao pratiti razvoj tehnologije). Pridržavajući se njihovih pravila, nikad nisam imao nikakvih problema, osim u jednom slučaju, kad sam privatnoj osobi koja se našla na snimci i pritom pritužila - nakon komunikacije sa Youtubeom i navedenom osobom - zamaglio lice da se je ne prepozna. Vratimo se na snimanje i na potrebu upozoravanja u činu snimanja osoba koje se nađu u kadru - ako snimam na vrlo prometnom javnom šetalištu, trebao bi asistenta kojem bi jedina zadaća bila pristupanje svakoj osobi koja prolazi kraj kamere i upozorava ih da ih se snima, jer sam to ne bi stigao - a pritom i snimao. A što je sa sigurnosnim kamerama na pojedinim zgradama koje su uperene na javne površine i pritom snimaju privatne osobe na javnim površinama? One ne moraju nikog upozoravati. U svrhu sigurnosti? Pa i moje snimanje je, djelomično, u svrhu moje sigurnosti - jer sam prilično siguran da postoje manje šanse od napada, krađe, koje god ilegalne radnje ako potencijalni počinitelj vidi da je sniman.
  2. E ovo nema smisla. Dakle, svoju vožnju snimanu mobitelom ili auto-kamerom ne smijem objavljivati, bez obzira da li snimam krajolik ili vožnju samu, što god? Na facebooku, youtubeu, gdje god? Ko će mi to zabranit? Trebamo ažurirati zakone, ako je tome tako.
  3. Hvala na brzom odgovoru. Nekoliko potpitanja: o policijskim ručnim lampama; da li koriste samo jednu vrstu/marku (i koju) - da mogu potražiti upute o korištenju, o snimanju na vanjskim javnim površinama (šetalištima, pločnicima, vani općenito) također moramo obavijestit sve osobe koje uđu u kadar, ako je kamera jasno svima vidljiva? To nema smisla, zar ne? Ako je skrivena, onda se prije interakcije treba obavijestiti drugu stranu, zar ne? Isto sa snimanjem telefonskih razgovora sa javnim služenicima/privatnim osobama/nepoznatim osobama od strane privatne osobe? o korištenju dash-camera (auto-kamera) u privatnim automobilima ili motorima (montiranih na kacigu i/ili na prednji/stražnji dio motora) zbog osobne zaštite/radi otkrivanja krivca prilikom nezgoda, odstrane privatne osobe, isto za body-camere montirane na privatnu osobu - vjerojatno isto kao i kod snimanja običnim kamerama/mobitelima? Opet, hvala!
  4. Dobar dan, radi znatiželje i informiranosti, molio bih da me usmjerite na važeće zakone (i obrazložite ih gdje je to potrebno): o pravu hrvatske policije na legitimaciju privatnog građanina RH (da li imaju pravo u svakom trenutku legitimirati slučajnog prolaznika ili imati osnovanu sumnju da je počinjen neki prekršaj (i koje to točno sumnje moraju biti - ili je dovoljno samo da smo im "sumjnivi" i koji to su kriteriji sumnjivosti) ili nas smiju nasumično odabrati iz mnoštva na javnim površinama....), o pravilnoj upotrebi policijskih ručnih lampi od strane policije (kojima vole prekomjerno blještiti građaninu u oči i time oštećivati vid), te kad noću prilaze autom i blješte dugim svjetlima ili reflektorom u slučajnog prolaznika ili više njih, o slikanju/snimanju kamerama/mobitelima (bilo kojim napravama koje omogućuju slikanje/snimanje) na javnim površinama, unutar zgrada koje dozvoljavaju pristup javnosti (policijske stanice, pošte, sudnice...) - jer svi u današnje vrijeme imamo mobitele sa kamerama snažnijim od kamera koje je filmska industrija imala prije 15 godina, o slikanju/snimanju javnih službenika (npr. kad idemo predati/rješavati javne/osobne dokumente, da imamo nepobitne dokaze da smo ih riješili) o korištenju dash-camera (auto-kamera), i o korištenju body-camera (kamerama montiranih na privatnu osobu) i kad/da li će ih naša policija početi koristiti. Hvala unaprijed.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija