Jump to content

boris_

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

377 pregleda profila
  • kira

  1. To mi je jasno, moje pitanje je bilo koji oblik odnosa je iz poreznog aspekta najbolji.
  2. Prije svega, hvala na odgovorima. Nismo pravnici i po životnim pozivima nemamo dodir s pravnom strukom tako da smatram ove odgovore izuzetno korisnim informacijama. Imamo usmenu informaciju da je iza djeda provedena ostavinska rasprava, tim više što je i poslovni prostor prije glasio na njega a sada glasi na pok. oca ali nemamo dokument - rješenje o nasljeđivanju. Koja bi onda bila procedura? Kod javnog bilježnika inicirati i taj postupak? Zanimljivo mi je da javni bilježnik nije ništa komentirao taj slučaj, već je uzeo papire od stana kao da će riješiti pod ostavinskom. Možda oni sami to izdvoje u zaseban postupak? I trajanje nam nikako nije jasno jer ako su izuzeli stan i rade samo na poslovnom prostoru koji je 1/1 i bankovnim računima zašto nas ne zovu već više od 4 mjeseca? Vezano za poslovni prostor i naplatu rente, Javni bilježnik nam je dao tu informaciju. Doo se čak i bunio da im u računovodstvu rade probleme zbog neplaćanja rente (?) ali nismo imali točnu informaciju pa smo ih zamolili da se strpe s uplatom. Da li je potrebno mijenjati postojeći ugovor, napraviti novi ili uopće ne dirati ugovor nego im reći da uplate počnu raditi na taj i taj račun?
  3. Zaručnica i ja čekamo okončanje ostavinske rasprave nakon koje će kao jedina nasljednica postati vlasnica poslovnog prostora. U poslovnom prostoru trenutačno se nalazi d.o.o. koji obavlja svoju djelatnost na temelju ugovora o najmu s fizičkom osobom (pok. otac moje zaručnice). Zanima nas iz poreznog aspekta koji je optimalan način za nastavak ovog odnosa, odnosno je li nakon ostavinske rasprave bolje nastaviti ovaj odnos na način da se ugovor promijeni na drugu fizičku osobu, osnivanjem d.o.o.-a koji će iznajmljivati prostor ili ima neko treće rješenje? Koje su nam uopće trenutačne obveze prema državi u ovom modelu? Hvala
  4. Mojoj zaručnici je u 10.-tom mjesecu 2017. preminuo otac. Ona je jedinica i u tom smislu nema nikakvih problema s utvrđivanjem nasljednika jer joj je i majka umrla. Imamo nekoliko pitanja vezana za prirodu imovine u nastaloj situaciji. Radi se o stanu i poslovnom prostoru. Stan je trenutačno prazan i mi smo njime nakon smrti nastavili raspolagati na način da ga obiđemo i održavamo, međutim stan nikada nije glasio na zaručničinog oca. Formalno je kao vlasnik upisan zaručničin djed, također pokojni. U stanu smo od papira pronašli djedovu oporuku kojom stan ostavlja svojoj supuzi (baki). U oporuci je navedeno ispravno prezime i nama je nedvojbeno da se radi o njegovoj supruzi - tako i navodi u tekstu oporuke, međutim navodi se drugačija izvedenica imena. Nakon djedove smrti, baka i njen sin (zaručničin otac) ostaju dalje živjeti u stanu. U zemljišnjim knjigama oporuka nikad nije provedena. Dalje, baka pred smrt radi darovni ugovor sa svojim sinom i stan prepisuje na svog sina (situacija je čista jer je i on sin jedinac). Na tom darovnom ugovoru ime bake je napisano kako piše i na osobnoj iskaznici, pišu i OiB-ovi i sve. Niti taj darovni ugovor nije proveden kroz zemljišne knjige. Ne znamo zašto, odnosno čija je krivnja. Sada, nakon smrti oca situacija je takva da stan još uvijek glasi na djeda i imamo oporuku (djed na baku s krivim imenom), darovni ugovor s bake na oca koji sadrži ispravna imena oboje. Možemo li ovdje očekivati veće probleme jer na ostavinsku čekamo već 4 mjeseca. Odvojeno pitanje je ono poslovnog prostora, ovdje ne očekujemo bilo kakve komplikacije jer je poslovni prostor i u zemljišne knjige zaveden 1/1 kao očevo vlasništvo, međutim, problem nam se stvara oko najmoprimca, odnosno najmoprimac je d.o.o. koji u prostoru obavlja svoju djelatnost na temelju ugovora o iznajmljivanju prostora s fizičkom osobom. Obzirom da je fizička osoba preminula, rečeno nam je da najmoprimac ne smije raditi nikakve uplate - na račun pokojnika niti ne može jer je zamrznut, na račun zaručnice nema pravne osnove jer nije potpisnik ugovora. Obzirom da zbog gore navedenog razloga ostavinska očito traje dulje od planiranog, postoji li način da preuzmemo naplaćivanje iznajmljivanja prostora jer tvrtka koja iznajmljuje prostor od 10.-tog mjeseca ne plaća rentu. Napominjem da je moja zaručnica jedini nasljednik, odnosno nema drugih osoba koje bi imale osnovu biti zainteresirane za navedene stvari.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija