Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

Irish

Korisnik
 • Broj objava

  4
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. Poštovanje Ako bi mi netko mogao pojasniti jednu situaciju. Naime moj ujak je s mojom majkom potpisao ugovor o dosmrtnom uzdrzavanju gdje joj je prepisao 2/5 obiteljske kuće. Problem je to što njemu sad dolazi ogromna ovrha od pola milijuna kuna. Koliko ja razumijem dok je živ ovrha će mu vjerojatno skidat pola penzije, ali pošto je on u vrlo lošem zdravstvenom stanju mogao bi uskoro preminuti. Moje pitanje je da li moja majka preuzima njegov dug i ovrhu poslije njegove smrti zato jer imaju ugovor o dosmrtnom uzdržavanju i jer su na nju prepisane te 2/5 obiteljske kuće? Hvala na odgovoru
 2. Poštovani opet ja unaprijed bih se zahvalio Matrixu i ostalima na odgovorima. Naime muce me dvije stvari. Majka je sa svojim bratom potpisala ugovor o DOZIVOTNOM uzdrzavanju i odvjetnik joj je to naplatio 1000 eura i javna biljeznica oko 250 eura. Citajuci po forumima to mi se cini abnormalno puno, da li mi moze netko reci da li je to normalna cijena i koja je ona uopce? I ne samo da je naplatio toliko nego je pogrijesio i umjesto DOSMRTNOG napisao DOZIVOTNOG uzdrzavanja. Nakon sto sam to skuzio javio sam mu se i odlucio je to ispraviti i napraviti novi ugovor. Mene sad jako zanima cijena novog dosmrtnog ugovora. Naime kako je vec naplatio 1000e samo za izradu dosmrtnog ugovora (nece naplatit prepravku i pisanje novog) da li moju majku uz to jos ceka placanje poreza na upisivanje 2/5 obiteljske kuce temeljem ugovora o dosmrtnom uzdrzavanju koju bi trebala dobit od brata?
 3. Punemoć vs Oporuka

  Da vas samo pitam, da li ujak moze sastaviti oporuku na mene koji sam mu nećak ili mora biti bliži rod kao što mu je sestra?
 4. Punemoć vs Oporuka

  Postovani Molio bih za par informacija. Naime ujak mi ima rak u zavrsnoj fazi i njegov otac je umro prije tjedan dana (otac njegov je otac i moje majke naravno) te se ne ocekuje da ce ujak poziviti jos puno. Moj djed (njegov otac) ostavlja mu u ostavinskoj raspravi 2/5 kuce. Ta rasprava ce vjerojatno bit za nekih mjesec dana i mala je vjerojatnost da ce ujak to dozivit. Moja mama i on su napravili punemoc da ona upravlja sa tih naslijeđenih 2/5 i specijalnu punemoc da to onda meni moze darovati. Darovnicu smo također napravili od mame na mene. Ono sto mene zanima je ako ujak umre prije ostavinske da li ta punemoc jos uvijek vrijedi ili onda njegova oporuka (koju nema) ulazi u nacelo prvenstvenosti ili na temelju njegove smrti njegova bivsa zena i djeca mogu osporiti nasu punemoc? Kao sto je receno ujak ima bivsu zenu i 2 djece s kojima nema nikakvog kontakta i ne zeli da njima ista ostane. Puno hvala na odgovoru
×