Jump to content

Chane

Korisnik
 • Broj objava

  15
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. Spor sa teleoperaterom

  Poštovani, Krajem 10. mjeseca sam dogovorio sa djelatnicom u A1 poslovnici prijenose 3 broja iz drugih mreža i 3 mobilna uređaja u kojem je jedan uređaj trebao ostvariti puno veći popust za uređaj. Dva broja su iz svojih razloga prešla naknadno, pa smo dobili samo jedan uređaj, po većoj cijeni. Kada su ostali brojevi uspješno prebačeni, djelatnica tvrdi da joj sustav ne pušta preostala dva uređaja da idu na rate i da dođemo za tjedan dana kada se šef vrati sa godišnjeg. Svo to vrijeme imamo tarife bez ugovorne obveze koji idu po napumpanoj mjesečnoj naknadi. Sa djelatnicom smo se čuli putem maila koji nam je dala u međuvremenu za točan termin, a ona nam odgovara kako ipak ne mogu mobiteli na rate ali da dođemo pa ćemo se dogovoriti za neki od uređaja za jednokratno plaćanje. Meni je takav način manipulacije sa popustima i laganja u lice bio neprihvatljiv, pa sam otišao na trg u A1 poslovnicu podnjeti prvostupanjski prigovor. Djelatnik me pita dali hoću pisanim putem ili digitalno, na što odgovaram digitalno. Objasnio sam mu situaciju i složili smo prigovor, te mi on govori da je rok odgovora 2 tjedna te da će me se kontaktirati na mobitel. Nakon 14 dana, nema odgovora, te ja ponovno idem u A1 poslovnicu pitati kakvo je rješenje prigovora, na što djelatnica zbunjeno gleda u svoj sustav, te odlazi kod djelatnika kod kojeg sam pisao prigovor nešto provjeriti, te se vraća i kaže da je rok za odgovor 15 radnih dana (vikendi se ne računaju), te da pričekam. Danas kako je i taj rok prošao a nisam dobio kontakt, zovem A1 službu provjeriti što je s tim i tamo mi čovjek kaže da nema nikakvog prigovora već da je djelatnik samo ostavio u napomeni nekoj da sam nezadovoljan sa djelatnicom s kojom sam sklapao ugovor. Bitno mi je još jednom napomenuti da ja uslugu svo ovo vrijeme dok mi djelatnici A1 lažu u lice koristim po napuhanoj mjesečnoj naknadi, a i očekujem mobitele koje sam dogovorio. Što napraviti?
 2. Poštovani, Prijateljica je donjela sporazumni raskid ugovora u kojem piše: Članak 4. Utvrđuje se da stranke jedna prema drugoj nemaju nikakvih potraživanja, te da je radnik izvršio primopredaju svih zaduženja koja je imao kod poslodavca. Članak 5. Poslodavac se obvezuje da će isplatiti plaću u zakonskom roku. Pošto je ona voljna raskinuti ugovor pod uvjetima da dobije plaću proporcionalnu odrađenim satima, dali može potpisati ovaj sporazumni raskid?
 3. Poštovani, Glede moga ugovora o radu, navedeni su uvjeti rada: pon-pet 6h dnevno (30 sati tjedno). Stvarno radno vrijeme je pon-sub 7h dnevno (42 sata tjedno) Odgovor na pitanje zašto poslodavac nije naveo puno radno vrijeme, čime bi se rasteretio tih nelogičnosti sa ugovora, leži u tome što je moja plaća ispod minimalne plaće propisane za puno radno vrijeme. Zanima me imam li osnove za prijavu inspekciji, te dali to mogu učiniti nakon raskida ugovora o radu, kako bih izbjegao neugodne situacije na radnom mjestu. Dokaze mogu priložiti u formatu zvučnog zapisa sa svog smartphonea, a dodatno mogu omogućiti inspekciji broj sa kojeg su moji pozivi obavljeni, kako bi ona tražila provjeru od njihovog teleoperatera. Zahvaljujem.
 4. Pozdrav, majka mi odlazi raditi u Austriju. Prebivaliste nije odjavljano, a posao ce se odvijati na mjesecnoj bazi kroz dva tjedna, tako da ce majka dva tjedna biti tamo, a dva u RH. Mene zanimaju tri stvari: 1. Posao je dobila preko agencije, nikakav ugovor nije potpisan. Tvrdi da ce u Austriji dobivati placu na ruke, a da agenciji svakih cetiri mjeseca mora patiti naknadu za posredovanje, na sto ce dobiti racun. Dali tu sve stima? 2. Majka je trenutno u prijevremenoj mirovini sa potpunom radnom nesposobnoscu. Receno joj je da ce prihvacanjem posla u Austriji izgubiti mirovinu. Receno je da mirovinu koju dobije nakon prijave mora vratiti. Dali tu sve stima? 3. Majka uzima lijekove na recept svakih mjesec dana. Dali ce ona i dalje imati omogucene lijekove, shodno obrazlozenjima navedenim iznad? Unaprijed zahvaljujem
 5. Poštovani, Vezano za sklapanje ugovora o radu, zanima me ima li fizička osoba pravo na raskid ugovora o radu bez otkaznog roka ako je otkaz podnešen u roku od 2 tjedna od sklapanja ugovora? Ako nema, koje su moguće posljedice fizičkoj osobi za nepoštivanje otkaznog roka? Zahvaljujem
 6. Pozdrav, U sklopu projekta u kojem cu operirati kao posrednik, raditi cu telefonske kontakte sa potencijalnim suradnicima diljem Hrvatske. Zanima me koji je najjednostavniji legitimni nacin za sklapanje ugovora na daljinu. Forma ugovora je spremna, zanima me samo dali postoji jednostavniji nacin od slanja dokumenata standardnom postom. Zahvaljujem
 7. Pravno savjetovanje proslo bez savjeta

  Nema umanjenja, jer je odvjetnik drzavni, te je cijena usluge fiksirana na 500kn. Kakva je procedura ako mu ne podmirim taj racun?
 8. Postovani, U sklopu projekta koji pokrecem kao pravna osoba, uzeo sam pravno savjetovanje kod odvjetnika. Razgovor s njim tekao je kao da sam na kavi sa studentom prve godine, polagano nagađanje, bez konkretnih informacija. Kada sam predlozio da sastavimo formu ugovora i pravila koristenja, rekao je da to sami napravimo, posaljemo mu mail, pa ce on prekontrolirati. Imao sam jos neke upite sa strane za koje je rekao da ce odgovoriti. Forme dokumenata sam sastavio, poslao, nisam dobio odgovor na vrijeme nakon cega sam ga dodatno kontaktirao porukom. Mail je konacno stigao, a savjet za dokumente je isao rijecima "po meni dovoljno", "po meni nedovoljno". Za ostale upite me je proslijedio na clanke zakona, koje sam vidio i sam na internetu prije dolaska. Zanima me, s obzirom da je racun "savjetovanja" stigao na firmu i nije jos placen, dali sam ja ovakvo "savjetovanje" duzan platii, te dali se uopce "po meni nedovoljno" smatra savjetom? Zahvaljujem.
 9. Pozdrav, Zanima me dali firma moze isplatiti placu zaposleniku kojem su placeni doprinosi, ako doprinosi nisu placeni svim ostalim zaposlenicima? Zahvaljujem
 10. Pitanje uz osnivanje j.d.o.o.-a

  Ako ste zaposleni drugdje, ne morate biti zaposleni na firmi i firma ne mora imati niti jednog zaposlenika. Imajte na umu da u slucaju prestanka rada kod drugog poslodavca uz to sto cete se morati zaposliti na svoju firmu, minimalna placa kao direktoru ce morati biti 5213 kuna bruto, a zajedno sa doprinosima za zdravstveno biste morali isplacivati sa firme 6109 kuna. Tu bi vasa mjesecna davanja bila oko 1500-2000 kuna i vi biste dobili neto placu oko 4000-4500 kuna, ovisno o broju djece i eventualnom invaliditetu. Uvijek se naravno mozete zaposliti preko prijateljeve firme na minimalac na pola radnog vremena i time se osloboditi duznosti zaposljavanja na svojoj firmi i znatno si rasteretiti mjesecna davanja (cca 500 kuna mjesecno ukupno). Sto se tice djelatnosti, najbolje vam je registrirati sve djelatnosti koje ne traze dodatna odobrenja. Cak i one koje sumnjate da biste se njima ikada bavili. Zato sto vas nece nista kostati, a naknadno dodavanje se naplacuje. Najvece pitanje o kojem biste trebali najvise razmisljati je dali uci u sustav PDVa. Ako ste u sustavu PDVa, morate placati PDV kada prodajete fizickoj osobi, ali ste zato oslobodeni placanja PDVa kada prodajete drugoj firmi koja je u sustavu PDVa. Isto tako ste oslobodeni placanja PDVa kod nabave robe od druge firme koja je u sustavu PDVa. Ako niste u sustavu PDVa, necete placati PDV kada prodajete uslugu bilo firmi ili fizickoj osobi. Ali cete ga zato placati kada kupujete robu. Tako da ako biste vecinom poslovali sa firmama, ulazak u sustav PDVa bi vam bila bolja solucija jer tu ne biste nigdje imali taj trosak, a ako biste vecinom poslovali sa fizickim osobama, onda je bolje ne uci u sustav PDVa jer ako se radi o prodaji vasih usluga ne biste placali PDV, ili ako se radi o preprodaji robe onda vam je bolje platiti PDV na nabavnoj cijeni proizvoda nego na prodajnoj. Ako ste u dilemni, bolje je na pocetku ne uci pa vidjeti kako ce se stvati odvijati, a uvijek mozete naknadno svojevoljno uci. Jer ako odmah svojevoljno udete, nemate mogucnost izlaska odredeni broj godina. Ako ostvarite vise od 300 000kn prometa u kalendarskoj godini, duzni ste uci u sustav PDVa.
 11. Trgovina na sezoni

  Pozdrav, Vodim j.d.o.o. i dobio sam ideju za preprodaju odredenih proizvoda na Jadranu na sezoni. Znam da bih za svoj stand trebao dobiti dozvolu, a mene zanima dali mene ista sprjecava da se samo setam po obali i prodajem svoje proizvode?
 12. Posudba

  Nisam siguran za pravnu stranu. Ali znam iz osobnog iskustva kako su to moji poznanici rjesavali. Metodom bombardiranja koju primjenjuju agencije za otkup dugova. Javljaj se doticnom na sve moguce nacine i upoznaj njegovu okolinu sa situacijom. Primjeri su: objavljivanje i oznacavanje svih njegovih prijatelja na drustvenim mrezama; slanje poste rodbini, susjedima, prijateljima, kolegama sa posla; zvanje na telefon. Bilo kome tko ima veze sa doticnim. I bilo kojom metodom koja ce kopati doticnog. Upoznaj ih sa situacijom i reci im da pitaju doticnog kad planira vratit dug. Pa tko duze izdrzi. Potrudi se da ne popustis. Ako ce netko ponuditi jednostavnije pravno rjesenje, odlicno. Ako ne, sa srecom.
 13. Tuzba autobusnog poduzeca

  Vrijeme od polazista do vremena odredista podjeljeno sa trajanjem voznje mi govori da je vozio 140 u prosjeku. Nitko te nije trazio da se dodes pravit pametan jer hvala Bogu da nesto pisem. Vecina putnika je rekla da ce na povratku traziti povrat novca za kartu, s tim da mene to ne zadovoljava s obzirom na sve okolnosti koje su prosle. Prvo cu otici kod autoprijevoznika traziti odstetu, ali samo zelim prvo znati koja su moja prava da se znam postaviti sto je bolje moguce.
 14. Tuzba autobusnog poduzeca

  Pozdrav, Imao sam uzasno iskustvo sa jednim autobusnim poduzecem. Naime, autobus je prvo kasnio oko sat i pol. Nakon prelaska granica sa Slovenijom (na kojima smo se isto malo zadrzali), slijedi uzasno iskustvo. Na autocesti nas presreta Slovenska policija zbog toga sto su vozaci ili firma radili nekakve muljaze sa tablicama. Tu smo se zadrzali jos nekih sat i pol do dva sata. Vozac je dobio kaznu od 200 ili 400 eura, a firma 1000 eura. Nije potrebno da navodim kolike su frustracije kad se nekome oduzima njegovo vrijeme prvo zbog kasnjenja (sto mozda cak ima neko racionalno opravdanje), ali oduzimanje mog vremena zbog toga sto ili firma ili vozac ide spremati novce u dzep mi je krajnje ponizavajuce. Ali najgora stvar u cijeloj prici je to sto nakon sto smo nastavili voznju prema Italiji, gledam vozaca kako vozi slalom po autocesti sa brzinom od nekih 150-160kmph. Sto mi je i razumljivo, jer je bilo pritiska i psovanja i unosenja u lice od strane ostalih putnika koji su imali tanje zivce i koji su kasnili na svoje daljnje linije, ali meni je apsolutno nehumano da se ugrozava ne samo moj zivot, niti od suputnika, vec zivot svih ljudi koji su putovali na autocesti, dok vozac vozi pod adrenalinom pritiska odredenih suputnika. Takoder, cijelo putovanje bilo je popraceno smradom iz wca. Pa mene zanima dal imam mogucnost tuzbe protiv firme, te sto mogu ocekivati. Zahvaljujem
 15. Pozdrav, zanima me koja su prava osobe u slucaju osiguranja od invalidnosti u slucaju da osoba nema utvrdenu invalidnost ali se pronalazi u tablici invalidnosti. Takoder me zanima postoji li determinirana naknada za svaku specificnu invalidnost i moze li se osoba osigurati kod neogranicenog broja osiguravackih kuca ili postoji limit. Ako nas netko moze preusmjeriti kod odvjetnika na daljnje konzultacije bio bih zahvalan. Unaprijed zahvaljujem.
×