Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

Chane

Korisnik
 • Broj objava

  22
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. Pozdrav, zaposlen sam 5 mjeseci, svaki mjesec obnavljam ugovor o radu na novih mjesec dana. Zanima me što ako poslodavac ne bude htio obnoviti ugovor, a nisam iskoristio svoj razmjerni dio godišnjeg odmora?
 2. Pozdrav, Zanima me dali u slucaju da strani drzavljanin (konkretno iz Hong Konga) kupi nekretninu u RH, dali on moze prijaviti prebivaliste u njoj i ostati legalno u Hrvatskoj?
 3. Rad u Austriji, porez

  Bez obzira sto je prebivaliste i dalje u HR?
 4. Pozdrav, Prijateljica mi radi u Austriji ali i dalje ima prebivaliste u Hrvatskoj. Ako ona plaća porez na primanja u Austriji, dali je duzna i u Hrvatskoj?
 5. Digitalno izdavanje racuna

  Pa nece ih biti previse, znaci mogu ga sam pisati, samo je bitno da sadrzi sve elemente koji su zakonom propisani?
 6. Pozdrav, otvoriovsam j.d.o.o po me zanima koja je procedura za prijavu i izdavanje racuna putem maila. Navodno da trebam platiti 375kn fini, barem mi je tako rekla njihova djelatnica iako nisam siguran da me se nije samo zeljela rjesiti. Na njihovoj stranici vidim previse kategorija u cjeniku, a one su za mene pre abstraktne. Ako netko ima informacija u vezi toga, uvelike bih bio zahvalan
 7. Pozdrav, Zanima me dali je provedivo da firma ugovorom onemogući drugoj firmi poslovanje sa svim ostalim firmama istog tj slicnog sektora? Zahvaljujem.
 8. Spor sa teleoperaterom

  Poštovani, Krajem 10. mjeseca sam dogovorio sa djelatnicom u A1 poslovnici prijenose 3 broja iz drugih mreža i 3 mobilna uređaja u kojem je jedan uređaj trebao ostvariti puno veći popust za uređaj. Dva broja su iz svojih razloga prešla naknadno, pa smo dobili samo jedan uređaj, po većoj cijeni. Kada su ostali brojevi uspješno prebačeni, djelatnica tvrdi da joj sustav ne pušta preostala dva uređaja da idu na rate i da dođemo za tjedan dana kada se šef vrati sa godišnjeg. Svo to vrijeme imamo tarife bez ugovorne obveze koji idu po napumpanoj mjesečnoj naknadi. Sa djelatnicom smo se čuli putem maila koji nam je dala u međuvremenu za točan termin, a ona nam odgovara kako ipak ne mogu mobiteli na rate ali da dođemo pa ćemo se dogovoriti za neki od uređaja za jednokratno plaćanje. Meni je takav način manipulacije sa popustima i laganja u lice bio neprihvatljiv, pa sam otišao na trg u A1 poslovnicu podnjeti prvostupanjski prigovor. Djelatnik me pita dali hoću pisanim putem ili digitalno, na što odgovaram digitalno. Objasnio sam mu situaciju i složili smo prigovor, te mi on govori da je rok odgovora 2 tjedna te da će me se kontaktirati na mobitel. Nakon 14 dana, nema odgovora, te ja ponovno idem u A1 poslovnicu pitati kakvo je rješenje prigovora, na što djelatnica zbunjeno gleda u svoj sustav, te odlazi kod djelatnika kod kojeg sam pisao prigovor nešto provjeriti, te se vraća i kaže da je rok za odgovor 15 radnih dana (vikendi se ne računaju), te da pričekam. Danas kako je i taj rok prošao a nisam dobio kontakt, zovem A1 službu provjeriti što je s tim i tamo mi čovjek kaže da nema nikakvog prigovora već da je djelatnik samo ostavio u napomeni nekoj da sam nezadovoljan sa djelatnicom s kojom sam sklapao ugovor. Bitno mi je još jednom napomenuti da ja uslugu svo ovo vrijeme dok mi djelatnici A1 lažu u lice koristim po napuhanoj mjesečnoj naknadi, a i očekujem mobitele koje sam dogovorio. Što napraviti?
 9. Poštovani, Prijateljica je donjela sporazumni raskid ugovora u kojem piše: Članak 4. Utvrđuje se da stranke jedna prema drugoj nemaju nikakvih potraživanja, te da je radnik izvršio primopredaju svih zaduženja koja je imao kod poslodavca. Članak 5. Poslodavac se obvezuje da će isplatiti plaću u zakonskom roku. Pošto je ona voljna raskinuti ugovor pod uvjetima da dobije plaću proporcionalnu odrađenim satima, dali može potpisati ovaj sporazumni raskid?
 10. Poštovani, Glede moga ugovora o radu, navedeni su uvjeti rada: pon-pet 6h dnevno (30 sati tjedno). Stvarno radno vrijeme je pon-sub 7h dnevno (42 sata tjedno) Odgovor na pitanje zašto poslodavac nije naveo puno radno vrijeme, čime bi se rasteretio tih nelogičnosti sa ugovora, leži u tome što je moja plaća ispod minimalne plaće propisane za puno radno vrijeme. Zanima me imam li osnove za prijavu inspekciji, te dali to mogu učiniti nakon raskida ugovora o radu, kako bih izbjegao neugodne situacije na radnom mjestu. Dokaze mogu priložiti u formatu zvučnog zapisa sa svog smartphonea, a dodatno mogu omogućiti inspekciji broj sa kojeg su moji pozivi obavljeni, kako bi ona tražila provjeru od njihovog teleoperatera. Zahvaljujem.
 11. Pozdrav, majka mi odlazi raditi u Austriju. Prebivaliste nije odjavljano, a posao ce se odvijati na mjesecnoj bazi kroz dva tjedna, tako da ce majka dva tjedna biti tamo, a dva u RH. Mene zanimaju tri stvari: 1. Posao je dobila preko agencije, nikakav ugovor nije potpisan. Tvrdi da ce u Austriji dobivati placu na ruke, a da agenciji svakih cetiri mjeseca mora patiti naknadu za posredovanje, na sto ce dobiti racun. Dali tu sve stima? 2. Majka je trenutno u prijevremenoj mirovini sa potpunom radnom nesposobnoscu. Receno joj je da ce prihvacanjem posla u Austriji izgubiti mirovinu. Receno je da mirovinu koju dobije nakon prijave mora vratiti. Dali tu sve stima? 3. Majka uzima lijekove na recept svakih mjesec dana. Dali ce ona i dalje imati omogucene lijekove, shodno obrazlozenjima navedenim iznad? Unaprijed zahvaljujem
 12. Poštovani, Vezano za sklapanje ugovora o radu, zanima me ima li fizička osoba pravo na raskid ugovora o radu bez otkaznog roka ako je otkaz podnešen u roku od 2 tjedna od sklapanja ugovora? Ako nema, koje su moguće posljedice fizičkoj osobi za nepoštivanje otkaznog roka? Zahvaljujem
 13. Pozdrav, U sklopu projekta u kojem cu operirati kao posrednik, raditi cu telefonske kontakte sa potencijalnim suradnicima diljem Hrvatske. Zanima me koji je najjednostavniji legitimni nacin za sklapanje ugovora na daljinu. Forma ugovora je spremna, zanima me samo dali postoji jednostavniji nacin od slanja dokumenata standardnom postom. Zahvaljujem
 14. Pravno savjetovanje proslo bez savjeta

  Nema umanjenja, jer je odvjetnik drzavni, te je cijena usluge fiksirana na 500kn. Kakva je procedura ako mu ne podmirim taj racun?
 15. Postovani, U sklopu projekta koji pokrecem kao pravna osoba, uzeo sam pravno savjetovanje kod odvjetnika. Razgovor s njim tekao je kao da sam na kavi sa studentom prve godine, polagano nagađanje, bez konkretnih informacija. Kada sam predlozio da sastavimo formu ugovora i pravila koristenja, rekao je da to sami napravimo, posaljemo mu mail, pa ce on prekontrolirati. Imao sam jos neke upite sa strane za koje je rekao da ce odgovoriti. Forme dokumenata sam sastavio, poslao, nisam dobio odgovor na vrijeme nakon cega sam ga dodatno kontaktirao porukom. Mail je konacno stigao, a savjet za dokumente je isao rijecima "po meni dovoljno", "po meni nedovoljno". Za ostale upite me je proslijedio na clanke zakona, koje sam vidio i sam na internetu prije dolaska. Zanima me, s obzirom da je racun "savjetovanja" stigao na firmu i nije jos placen, dali sam ja ovakvo "savjetovanje" duzan platii, te dali se uopce "po meni nedovoljno" smatra savjetom? Zahvaljujem.
×