Jump to content

Bergling

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Hvala na odgovoru. Mozete li mi na primjeru pojasniti jednu stvar u citatu, sto znaci :"nasljednik vrača dugove ostavitelja do vrijednosti nasljeđene imovine"? Imam jos dva pitanja: 1) Kako mogu doznati ima li polubrat kakve dugove ili kredite bez da ga osobno pitam? Nismo u dobrim odnosima pa zato takvo pitanje. 2) Ako se odlucim odreci nasljedstva, ma kakvo ono bilo (polubratova imovina u slucaju njegove smrti) jesam li se time rijesio i obveze naslijedjenog duga?
  2. Moj pokojni otac je iz dva različita braka (oba razvrgnuta) imao dvoje djece, mog polubrata i mene. Polubrat je u teškom zdravstvenom stanju, a zbog životnih okolnosti nismo u kontaktu zadnjih dvadesetak godina niti smo ikad živjeli skupa. Polubrat se nije nikad ženio niti ima potomke. U slučaju da mu za života ostane nekakav dug, prenosi li se njegovom smrću taj dug na nekoga i ako da - na koga? Koliko sam informiran polubrat nije u vanbračnoj zajednici ni na nikakvom dosmrtnom ili doživotnom uzdržavanju. U slučaju da to nije istina i da je ipak nešto potpisao, kako to nakon njegove smrti utječe na a) nasljeđivanje mogućeg duga, b) nasljeđivanje njegove imovine c) nasljeđivanje imovine koja je ostala iza očeve smrti, a koju do sad nismo razdijelili? Ako netko može odgovoriti na ova pitanja - hvala unaprijed.
  3. Ok, imam još dva pitanja za kraj. Kako i kome ostali zaposlenici (niti ravnatelj niti članovi šk. odbora) mogu poslati prijavu ako žele reagirati na nepravilnosti za koje sumnjaju da je ravnatelj ili školski odbor kriv? Jer ne vjerujem da ne postoji ama baš nikakav mehanizam vanjske zaštite? Samo prosvjetnoj inspekciji ili može još nekome? Kako i kome zaposlenici mogu prijaviti neprofesionalnost i loše ponašanje te male nakon što bude primljena, a da se izbjegnu ravnatelj i šk. odbor? Ako to ide do njih već znamo koji je scenarij, oni će pozvati malu kod ravnatelja, on će joj održati bukvicu, nakon čega će se ona drugog dana nastaviti ponašati bahato i loše obavljati dužnosti, dakle to ne pomaže.
  4. Problem nastaje u slucaju ako skolski odbor bude postupio "beskicmeno" i popusti na forsiranje ravnatelja. Odavno znamo da su ljudi u odboru protiv zaposljavanja, jer imaju vrlo negativan dojam kao i vecina skole, pa bi bilo ocito da su promijenili plocu zbog prisile. Mogu li ostali zaposlenici nesto napraviti u tom slucaju? U vezi ovog drugog - razumijem vas, ali se ne slazem. Zaposljavanja bi trebala biti u domeni djelatnika na mjestima gdje je hijerarhija relativno ravna i gdje prethodi osposobljavanje ili pripravnistvo, jer su zaposlenici u ovom slucaju bili u kontaktu s kandidatom i vidjeli kakve su mu sposobnosti, a osim toga prirodno je da se netko usprotivi zaposljavanju bahatog i razmazenog derista, koje ce uz to lose uciti djecu. Mislim da nikome nije drago da mu dijete ide u skolu u kojoj radi nesposoban ucitelj. Bilo je kod nas natjecaja u kojima su odbijeni kandidati slali zalbe inspekciji, ali nijednog gdje je zalba dosla iznutra, tj. od zaposlenika institucije. Mislio sam da bi to imalo neku tezinu za razliku od zalbe koju podnosi kandidat, ali ocito se varam. U uvodnom postu sam napisao da se i sam ravnatelj povjerio da je protiv zaposljavanja i da mu ta cura nije nimalo legla, ali mu bivsa sefica prijeti vezama. Rekli bi mu da proba te prijetnje "neutralizirati" nekako ali ne znamo kako...
  5. Nismo ni mislili napraviti ista prije zaprimanja obavijesti. Ako sam dobro razumio, u slucaju da sk. odbor uskrati suglasnost, ravnatelj je duzan poslusati odluku odbora? Sto u slucaju da se na to oglusi ili da forsira clanove sk. odbora da promijene misljenje? S ozbirom na to da nikakvo snimanje razgovora u zatvorenom prostoru nije dokaz, a pretpostavljam i da je ilegalno, kako dokazati inspekciji da je sk. odbor promijenio misljenje pod iznudom, u slucaju da se to dogodi? To znaci da drugi zaposlenici (ne kandidati) nemaju pravnu osnovu da bilo kako prijave sumnjiv rezultat natjecaja ako sumnjaju da iza toga stoji namjestanje ili da se radi o osobi iznimno losih strucnih sposobnosti, makar ispunjava formalne uvjete? Smije li, bar hipotetski, kandidat koji nije primljen poslati prijavu koju obrazlaze nepotizmom (ili u Hrvatskoj to nije kaznjivo)?
  6. Poštovani, radi se o natječaju za radno mjesto profesora psihologije u srednjoj skoli. Bivsa ravnateljica, koja je otisla u mirovinu prosle godine, dovela je svoju kcer na strucno usavrsavanje bez zasnivanja radnog odnosa jos u vrijeme dok je bila ravnateljica. Usavrsavanje joj istjece za par mjeseci te smo doznali da bivsa ravnateljica forsira novog ravnatelja, kojeg je ona ujedno zaposlila, da njenoj kceri "sredi" mjesto profesorice koja odlazi u mirovinu na ljeto. S obzirom da je ravnatelj otvoreno protiv toga, stara ravnateljica je priprijetila "vezama" tj. prisiljava ga da uzme njenu kcer, o cemu se tocno radi nismo dobili detalje. Vecina osoblja u skoli, otprilike 2/3, izricito se protivi da se malu zaposli jer se u posljednjih pola godine nije nimalo iskazala, vec upravo suprotno. Pitanje je sto napraviti, kome prijaviti namjestanje ako do toga dodje i je li to moguce napraviti direktno visoj (inspektorat rada?) instanci, da se izbjegne ravnatelj, s obzirom da na njega stara moze utjecati i ne znamo tko ce zapravo donijeti odluku, on ili neka visa "veza"...? Isto tako zanima me je li prijavu moguce podnijeti anonimno? Hvala unaprijed.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija