Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

Domagoj81

Korisnik
 • Broj objava

  22
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. Poštovani, trebam savjet; da li direktor firme koja ima jednog zaposlenog + direktor, može raditi 4 sata na blagajni. Znači, ima radnika u ugostiteljstvu koji radi 8 sati, i on kao direktor bi radio još 4 sata? Da li je to moguće i kako regulirati?
 2. Molim pomoć; dobio sam presudu za prekršaj u kojoj sam proglašen krivim ali sam oslobođen plaćanja kazne, te moram platiti troškove postupka od 200 kn. I to u roku 15 dana od pravomoćnosti, a na presudi stoji rok za žalbu od 8 dana. Kada ce biti pravomoćna tj.kada moram uplatiti, i hoću li dobiti kakvu obavijest da je pravomoćna? Hvala
 3. Ugovor o radu

  Molim pomoć; Ugovor o radu je potpisan 1993.g. na neodređeno. Neke zakonske odredbe su se mijenjale i sad više ne stoji ono što piše u Ugovoru. Da li se sa radnikom trebalo sklopiti novi ugovor ili napraviti aneks, ili kako? Radi se o tome da se inspektoru rada trebaju dostavit ugovori, a ugovor potpisan 93. i od tada nije mjenjan. Što napraviti?
 4. Molim pomoć, ukoliko je radnik do sada imao sklopljen Ugovor o radu na puno radno vrijeme, i na njegov zahtjev sada prelazi na nepuno radno vrijeme, da li je dovoljno napraviti aneks ugovora, ili je potrebno napraviti raskid starog i sklapanje novog? Hitno, Puno hvala!
 5. Ustupanje radnika

  Molim pomoć! Jedna osoba je vlasnik dva d.o.o.-a. Potrebno je radnika zaposlenog u A d.o.o. prebacit u B d.o.o., za potrebe izvršenja određenog posla u trajanju 6 mjeseci najmanje. S kojim ugovorom se taj odnos regulira?
 6. Popunjavanje ESPD obrasca

  prvi put popunjavam espd obrazac, i trebam Vašu pomoć! Naime ,u dijelu osnova za isključenje gospodarskog subjekta, Naručitelj navodi da GS kao preliminarni dokaz u ponudi dostavlja ESPD , te da naručitelj može prije donošenja odluke od ponuditelja koji je podnio ekonomski najpovoljniju ponudu zatražiti da u primjerenom roku dostavi ažurirane popratne dokumente ( izvadak iz kaznene evidencije....) Zanima me da li je kod popunjavanja obrasca dovoljno označiti odgovor NE, i da li je obvezno popuniti dio gdje stoji ako su relevantne informacije dostupne u elektroničkom obliku navesti stranicu...Dakle, moram li navesti stranicu tijela koje može izdati navedene dokumente ili ne? Nadam se da sam dovoljno jasno postavila pitanje, Hvala unaprijed,
 7. Otkaz- skrivljeno ponašanje radnika

  Da, radnik je upozoravan u više navrata ali nije reagirao. A što u slučaju da odbije primiti pismo? Kako ide stvar sa izvanrednim otkazom?
 8. Molim savjet; zbog neizvršavanja radnih obaveza poslodavac radniku daje redovni otkaz, skrivljeno ponašanje radnika, otkazni rok 15 dana. Radnik odbija potpisati odluku o redovnom otkazu. Koje su posljedice tog nečinjenja? I da li u ovom slučaju poslodavac može dati izvanredni otkaz i na što se tu mora paziti? Hvala
 9. OIB - državljani Bosne i Hercegovine

  Sivko, dakle nema OIB-a prije dozvole za boravak i rad. A dozvolu ne može dobit prije zaposlenja, a zaposlenja nema bez prekvalifikacije. Nema nikakvog zaobilaznog puta?
 10. Građevinska tvrtka ima u planu zaposliti dvije osobe, državljane Bosne i Hercegovine. Jedna osoba je po struci elektrotehničar računalne tehnike. S tim zanimanjem ne može biti zaposlena kod nas, niti isto postoji na onoj listi kvota za zapošljavanje. Osoba bi išla na prekvalifikaciju na jedno učilište u Zagrebu, međutim uvjet za upis je da osoba ima pripadajući OIB. Zanima me da li je moguće da se osobi dodjeli oib prije zaposlenja tj. prije dobivanja dozvole za boravak i rad? Kakva je procedura? Hvala
 11. Ugovor o radu u graditeljstvu

  Razumijem. Sada ako definiram fiksni dio plaće kao minimalac od 2800 netto, da li mogu je potrebno ovaj stimulativni dio u ugovoru definirat, mislim, kriterije po kojima ce se određivat? I gdje bi mogao pronaći primjere takvih kriterija.Gledao sam Kolektivni ugovor za graditeljstvo ali nisam našao.
 12. Molim pomoć, kako sastaviti ugovor o radu za građevinske radnike u kojemu će biti navedeno da se plaća obračunava po odrađenim satima ili po učinku?
 13. Koje su obveze malog poslodavca ( manje od 20 zaposlenih ) u sektoru graditeljstva, prema Uredbi o zaštiti osobnih podataka koja stupa na snagu 25.05.2018. Odakle krenuti sa usklađivanjem?
 14. Otkaz ?

  Da, ali na mirovinskom je odjava napravljena sa šifrom otkaz radnika, kao da je on sam dao otkaz, dragovoljno
 15. Otkaz ?

  Kako sastaviti odluku o otkazu u slučaju da radnik jednostavno prestane dolaziti na posao? Ne radi se o nekoliko dana, nego jednostavno čovjek je dao otkaz na takav način, nedolaskom na posao? Pravnica ga je na mirovinskom odjavila sa šifrom 13, otkaz radnika, iako on nije dao otkaz u papirnatom obliku. Kako formulirati odluku?
×