Jump to content

caxx77

Korisnik
  • Broj objava

    18
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Postovani,da li je moguce da iznajmim stan na par meseci,imam novcanih sredstava prilozicu kao dokaz da mogu samu sebe da izdrzavam i uplatiti zdravstveno osiguranje za te mesece? Da li mogu dobiti na taj nacin boravak u HR na tih par meseci koliko bi stan iznajmila ?
  2. Hvala vam na odgovoru.Da li mi mozete reci kako na koji nacin da trazim/dobijem boravak, kako bi to dostavila zavodu ?
  3. Dobar dan ,postovani ... Ja sam SR drzavljanin ,radim u HR kao sezonski radnik.Imam 9 meseci radnog staza u dve godine kod istog poslodavca.Na zavodu za zaposlenje su mi rekli da imam pravo na primanja naknade 3 meseca posle radnog odnosa,Ali da moram imati ovde boravak.Ja kao strani drzavljanin imam boravak ali na osnovu rada.Kada mi istekne radna dozvola meni se gubi i boravak.Interesuje me kako mogu ostvariti prijavu boravka kako bi dobila nadoknadu kao strani drzavljanin jer imam pravo na to...?
  4. Mozda ste moj odgovor protumacili da sam bila gruba.U poruci iznad ste napisali bolje je napraviti privremeni boravak u HR nego ici preko konzulata.Slazem se sa tim da je bolje predati licno ali niste ljudima lepo objasnili sustinu vaseg slucaja.Da ste vi osoba koja zivi u Hrvatskoj i da ste dobili boravak preko zaposlenja.Tako vam je odobrena boravisna i radna dozvola i stoga ste mogli licno predati u bilo kojoj policijskoj postaji u HR.Jer imate adresu na kojoj ste i tu ce vam stici odgovor.Mada opet sam i vama rekla ako vam se ne produzi radna i boravisna dozvola nakon godinu dana,gde ce vama stici odgovor ako ste tu adresu prijavili.Sluzbena osoba vas nece ni pitati za punomocnika jer vi dajete svoju adresu na kojoj stanujete ,i vidi iz prilozenog da imate adresu u HR a njih bas briga koliko cete vi biti na toj adresi,ako me razumete.Ovim sto vam kazem ne mislim vam nista lose ,vec vam samo ukazujem kako je ,jer sam osoba koja misli malo na daleko,sta ako bude onako kako nisam planirala.Ja vam se izvinjavam ako sam vas necim uvredila,i ovde mislim da nije vreme za raspravu ,vec da pomognemo jedni drugima.A ja sam samo vas slucaj malo vise rasclanila jer ga vi niste lepo objasnili na pocetku o cemu se radi.Tek u sledecoj poruci ste napisali da je najbolje da se ode u Hrvatsku i raspita.Ako zelite da predate u neku Hrvatsku postaju treba vam bilo koja osoba kao punomocnik koja je sigurna da ce biti kuci i koja ce vam javiti da vam je stigao odgovor ako ste osoba koja predaje iz Bosne ,Srbije,Makedonije.Mozete i da predate kako ste rekli u jednom danu i da ne otvarate privremeni turisticki boravak ,ali svakako vam treba punomocnik za primanje pismena ,neko ko je iz Hrvatske.
  5. Nemojte onda da pogresno informisete ljude.Vi tamo radite i tako ste dobili boravak.Vi imate radnu i boravisnu dozvolu.Dobili ste je kao osobna iskaznica.Vazi vam na godinu dana,kada istekne ili je produzavate ili ako idete kuci a odgovor vam nije stigao,nemaju gde da vam odgovore.Predajom u Hrvatskoj u neku policijsku postaju,morate se prijaviti kao turista kod koga ste dosli to mozete kao privremeni boravak do 3 meseca.Morate uzeti bilo koju osobu koju poznajete za punomocnika za primanje pismena.I to prilozite uz dokumentaciju.Kako bi odgovor stigao na njegovu adresu u Hrvatskoj.Preko konzulata ne mora punomocnik.
  6. Posto ste vi Bih drzavljanka,ne razumem na osnovu cega ste prijavili privremeni boravak.Vi kao turista mozete prijaviti privremeni boravak do 3 meseca,a vi ste rekli da vam mogu odgovoriti i nakon godinu dana.Pa ne znam kada vam istekne privremeni boravak od 3 meseca kao turista gde ce vama stici odgovor.Ili radite,zaposleni ste u HR pa ste tako dobili duzi privremeni boravak.Nije mi to jasno... Da imate punomocnika za primanje pismena u HR to mi je jasno,ali ovo sa privremenim boravkom ne razumem ?
  7. Postovani,Ja sam rodjena u Vojvodini 90godiste.A moj otac ima uvjerenje iz 1982 godine da ima Republicko drzavljanstvo Hrvatsko.On je trazio naknadni upis na osnovu tog dokumenta 2005 i dobio domovnicu 2006 godine.Posto je znaci imao uvjerenje u trenutku mog rodjenja jer sam rodjena 90te.Da li imam pravo da podnesem zahtev po novom Hrvatskom zakonu? Gde mogu videti koja dokumenta da predam i gde se predaje zahtev ?Unapred zahvalna
  8. Postovani,da li neko od clanova ima zapisnik o opredeljenju vasih roditelja za vase Republicko drzavljanstvo,da je zapisnik iz Rijeke i da je iz 1985 ,1986god,10987 god? Mnogo bi mi znacilo ako neko ima ,da mogu da uporedim izgled vaseg zapisnika i svog iz tih godina ? Hvala unapred.
  9. Postovani,moja baka i ja smo napravile ugovor o dozivotnom izdrzavanju.Na prvoj strani ugovora pisu moji i bakini licni podaci.S tim sto moja adresa stanovanja na prvoj strani ugovora je tacna 15 maj a na zadnjoj strani ugovora gde notar overava pograsio i stavio 15 avgust pa u nastavku... detaljni podaci su svi na prvoj strani ugovora.Da li to moze da mi stvara neki problem sada u proceduri upisa zabelezbe u katastru i u buducnosti sa nuznim naslednicima da pobijaju ugovor? Hvala unapred
  10. 1.Postovani da li mi mozete reci vas savet ,odnosno kojim putem da idem da bi dobila tu kucu a da naslednici kojima baba neda nuzni deo nemaju nikakva prava posle babine smrti.Baba hoce samo meni to da prepise a da nemaju niko nikakva prava posle njene smrti? 2.Imam jos jedno pitanje koje konkretno interesuje moju majku.Njen otac je umro pre 2.5 godine .Ostavinskom raspravom moja mama i njena rodjena sestra su se odrekle svog naslednog dela i ustupile su sve njihovoj majci.Medjutim u medjuvremenu majka je prodala kucu i otisla da zivi kod cerke.Kuca je prodata bez saznanja i obavestenja moje mame koja bi bila po smrti njene majke bila prvi red naslednika takodje i njena sestra kod koje je majka otisla da zivi.Pa posto sam u prethodnom pitanju navela da su se naslednici odrekli prilikom ostavinske rasprave ,a kuca bi se prodala meni ,naslednici bi imali pravo da pokrenu da je ugovor fiktivan.Pa me interesuje u situaciji moje mame ako se odrekla naslednog dela kao i njena sestra i ustupile mami ,ona je prodala kucu bez ikakvog saznanja da li moja mama moze da pokrene tuzbu da je ugovor fiktivan vec sada ili tek posle babine smrti i koga ona tu tuzi ?
  11. Postovani da li mi mozete reci vas savet ,odnosno kojim putem da idem da bi dobila tu kucu a da naslednici kojima baba neda nuzni deo nemaju nikakva prava posle babine smrti.Baba hoce samo meni to da prepise a da nemaju niko nikakva prava posle njene smrti?
  12. Postovani... Mene interesuju prava i Vas strucni savet oko nepokretne imovine. Situacija je sledeca : Moja Baka zeli meni da pokloni kucu.Baka je vlasnik 1/1.Posle dedine smrti bila je ostavinska rasprava i svi naslednici sin i dve cerke su se odrekli svog dela i dali su njihovoj mami odnosno mojoj babi.Od te ostavinske rasprave kako je deda umro proslo je vise od 20 godina.U medjuvremenu babi je umrla jedna cerka ali iza te cerke su ostali njeno dvoje dece sto znaci da su oni medju prvim naslednicima ,ujedno sa drugom cerkom i sin- moj tata.Znaci ja sam njena unuka zeli meni da pokloni kucu uz pravo PLODOUZIVANJA do kraja njenog zivota.Pa me interesuje prilikom predaje poklona nekretnine mogu li ja da prepisem kucu na sebe?I interesuje me da li imaju pravo na nuzni deo svi naslednici posle njene smrti,iako su se odrekli svog dela prilikom dedine smrti -babinog muza i ostavili sve babi svoje nasledne delove. Drugo: interesuje me procedura oko kupoprodaje nekretnine.Kada bi ja kupila kucu od svoje bake.Prilikom tog kupoprodajnog ugovora moze li da se navede kalauza ili napomena kako vec da baba iako je prodala kucu ima pravo na plodouzivanje do kraja zivota? Gore sam vam navela sve naslednike,znaci kao sto sam rekli da su se odrekli svog dela prilikom ostavinske rasprave posle dedine smrti i ustupili babi.Da li naslednici imaju pravo da traze nuzni deo ili da podnesu tuzbu da je ugovor fiktivan. Nadam se vasem odgovoru i najboljem savetu.Hvala vam unapred .Bojana
  13. Postovani,imam jos jedno pitanje...Pitala sam Vas predhodno pitanje dobijanja Hr domovnice preko tate.Sada me interesuje ,Majka mi je Sr drzavljanka a njena majka odnosno moja baka je bila Hr drzavljanka.Moja mama je i po narodnosti madjarica gde se dosta tako i izjasnjavala ali prilikom upisa u moje Predskolsko upisala je narodnost hrvatica.Pa me interesuje da li preko tog dokumenta gde se ona izjasnila kao hrvatica po noradnosti iako nije nikada bila drzavljanka HR postoji neka mogucnost da tako izvadim HR domovnicu? Jer traze da ti se jedan od roditelja izjasnjavao kao hrvat po norodnosti na bilo kom dokumentu. Unapred hvala .
  14. Postovani zovem se Bojana i rodjena sam 1990 godine u Sremskoj Mitrovici.Tata mi je rodjen u Kninu 1964 godine.Tata je sa nekih 5,6 godina doselio u Srbiju.Isao je za utvrdjivanje drzavljanstva 2005 godine i dobio ga je 2006 godine. Ima Republickom drzavljanstvo Hrvatske.Pa mene interesuje ja sam sada punoletna osoba,da li imam neke mogucnosti za dobijanje HR drzavljanstva na osnovu Predaka i da li bi mi nesto znacilo jer moj tata ima dokaz o Republickom drzavljanstvu Hrvatske. Hvala Unapred.
  15. Postovana,imam isti slucaj kao vas i u procesu sam.Molim vas da mi se javite na moj gmail:Dragisic.Bojana@gmail.com
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija