Jump to content

advokatus

Korisnik
  • Broj objava

    62
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  • Osvojio dana

    1

advokatus je na 13. siječnja 2020 zadnji put osvojio dan.

Posjetitelji rado čitaju što advokatus objavi!

3 pratitelja

Nedavni posjetitelji profila

828 pregleda profila

Postignuća

  1. Poštovani, ako se parnični postupak prekine zbog prethodnog pitanja (npr. dok se ne rješi neki drugi predmet) navedeno određuje sud koji vodi postupak rješenjem protiv koje je moguća žalba. Znači u vašem predmetu je potrebno da parnični sud koji vodi postupak donese takvo rješenje i time odlučuje o zahtjevu protustranke o prekidu postupka. Ako nebi udovoljilo se zahtjevu protustranke, sud bi odbio takav prijedlog. Lp!
  2. Poštovani, da bi navedeno vrijedilo, poslodavac je obvezan plaćati ugovorenu nagnadu za vrijeme ugovorne zabrane natjecanja. U protivnom ne vrijedi. Također, plaća radnika mora biti viša od prosjeće plaće u RH da bi se moglo primjenjivati na radnika. Lp!
  3. Brisala se osnova iz očevidnika na temelju zakonske odredbe, no to ne znači da i dug dalje ne postoji. Ovrhovoditelji ne "šalju" ponovno jer trebaju plaćati i predujmove za provedbu ovrhe koje najčešće kod prvotnih stavljanja u očevidnik nisu morali plaćati. Lp!
  4. Poštovani, za koju vrstu stečaja potrošača FINA navodi da vas poziva za davanje očitovanja? Lp!
  5. Poštovani, najčešći način u takvim slučajevima je skraćeni stečajni postupak. Može ga pokrenuti FINA-a, dužnik ili vjerovnici društva. Postoji mogućnost i kroz likvidacijski postupak. Lp!
  6. Poštovani, nasljedničkom izjavom nasljednici se očituju o prihvaćanju ili o odricanju od nasljedstva. Svakako je preporuka pristupiti ostavinskoj raspravi, a ako niste u mogućnosti osobno doći moguće je i opunomoćiti osobu radi davanja nasljedničke izjave kao i dati nasljedničku izjavu u pisanom obliku s potrebnom ovjerom. Lp!
  7. Poštovani, pismom namjere se banka obvezuje da će u određenom roku i uz ispunjavanje svih uvjeta, isplatiti kreditirani iznos, najčešće prodavatelju. Također, moguć je i sporazum između vas kao vlasnika i založnog vjerovnika kojim se obvezujete dio kupovnine isplatiti založnom vjerovniku ili trostrani sporazum izmežu vas, založnog vjerovnika i novog kupca. Lp!
  8. Poštovani, nakon nekoliko uspješno provedenih postupaka stečaja potrošača, a u kojem sudjelujem kao povjerenik, smatram da je navedeni postupak jedini mogući i zakoniti način za rješavanje dugogodišnjih blokada i nenamirenih tražbina. Istina je da nedostaje veliki broj povjerenika jer je prema zadnjim podacima FINA-e ukupan broj blokiranih preko 330 tisuća te je veliki problem u nerazmjeru između broja blokiranih građana i broja povjerenika. Također je veliki problem što su i sami Općinski sudovi koji kao stvarno nadležni provode postupke stečaja potrošača još nedovoljno upućeni, no s vremenom će to svakako postati puno bolje. Naime, u samom postupku stečaja potrošača, sukladno odredbama Zakona o stečaju potrošača, potrebno je razlikovati jednostavni stečaj potrošača od običnog (redovnog) postupka stečaja potrošača. Svrha jednostavnog stečaja potrošača,je u svojoj biti, osloboditi dugovanja one potrošače čije ukupno dugovanje ne prelazi iznos od 20.000,00 kn. Svrha običnog (redovnog) postupka stečaja potrošača je kroz stečajni postupak namiriti postojeće vjerovnike, ako je isto moguće, te u konačnici kod potrošača koji nije u mogućnosti namiriti sva dugovanja istoga osloboditi dugova kako bi kroz sudski i zakoniti postupak potrošač konačno mogao se osloboditi dugova nagomilanih kroz godine. Naravno da svaki od navedenih postupaka ima svoje specifičnosti te da svaki slučaj stečaja potrošača treba detaljno analizirati kako bi se mogao izabrati pravi način za postizanje svrhe stečaja potrošača. Konačno, mislim da je navedeni postupak jedino rješenje za dugotrajno blokirane građane jer sve ostale mjere, poput onih provedenih kroz Zakon o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima ili Ovršnog zakona, samo statistički uljepšavaju brojku smanjenja broja blokiranih dok u stvarnosti dugovi koji su prisilno izbrisani iz evidencija i dalje postoje dokle god ne budu otpisana u zakonskom ili drugom odgovarajućem postupku. Ovim sam htio izraziti svoje mišljenje i iskustvo dosadašnjim postupkom stečaja potrošača. Ako netko ima dodatna pitanja, slobodno mi se može obratiti privatnom porukom. Lp!
  9. Poštovani, tek nakon odluke županijskog suda je moguće podnošenje izvanrednog pravnog lijeka Vrhovnom sudu RH. Lp!
  10. Poštovana, ako ste vi suvlasnik upisan u zemljišne knjige, onda neće moći prodati cijelu nekretninu bez vašeg suvlasničkog dijela. Ako i vi i ona želite prodati kuću, kad pronađete kupca oboje sklapate ugovor te kupovninu dijelite prema suvlasničkim dijelovima. Lp!
  11. Pozdrav! Ugovor o zakupu je bolja opcija jer je riječ o obveznom pravu, odrede se svi bitni pravni odnosi te se tako omogući pravo korištenja vašeg zemljišta. Kod plodouživanja je riječ o stvarnom pravu koje se ne koristi u takvim pravnim situacijama. Jedino kod zakupa može biti problem ako je riječ o besplatnom zakupu (bez zakupnine, bez naknade) da ćete u nadležnoj poreznoj ispostavi morati opravdati tu činjenicu jer se u pravilu zakup daje radi ostvarivanja zakupnine. Lp!
  12. Zabilježba ovrhe je jedino kao pravna činjenica vidljiva u zemljišnim knjigama (gruntovnici) te ako se provodi ovrha nad tom nekretninom onda isto mora biti vidljivo u zemljišnim knjigama. U katastru to ne postoji stoga mi nije točno jasna vaša problematika. Lp!
  13. Je li doneseno rješenje o izvlaštenju? Kad isto bude doneseno, u njemu se naznačuje: – naznaku zakona ili odluke iz članka 13. ovog Zakona – naznaku korisnika izvlaštenja – naznaku nekretnine koja se izvlašćuje, uz navođenje zemljišnoknjižnih i katastarskih podataka – naznaku prijašnjeg vlasnika i posjednika izvlaštene nekretnine i njegovo prebivalište ili sjedište (adresa) – naznaku građevine ili radova radi čije se izgradnje odnosno izvođenja radova nekretnina izvlašćuje – obvezu prijašnjeg vlasnika nekretnine da ju je dužan predati u posjed korisniku izvlaštenja, kao i rok predaje u posjed – obvezu korisnika izvlaštenja glede naknade za izvlaštenu nekretninu: oznaku odgovarajuće zamjenske nekretnine s određivanjem roka predaje u posjed odnosno novčani iznos tržišne vrijednosti izvlaštene nekretnine, s rokom isplate koji ne može biti duži od 15 dana od pravomoćnosti rješenja o izvlaštenju, ili naznaku nagodbe ako je sklopljena sukladno članku 39. stavku 1. ovog Zakona – obvezu korisnika izvlaštenja na isplatu zakonske zatezne kamate, tekuću od 30. dana od dana donošenja prvostupanjskog rješenja o izvlaštenju do isplate – nalog za upis zabilježbe zabrane raspolaganja izvlaštenom nekretninom unutar roka od sedam godina od dana pravomoćnosti rješenja o izvlaštenju – nalog za provedbu rješenja o izvlaštenju u zemljišnim knjigama – nalog za brisanje hipoteke, služnosti i drugih stvarnih prava u zemljišnim knjigama – odluku o troškovima postupka. Na to rješenje je dopuštena žalba te po odluci o žalbi i upravni spor.
  14. Dosmrtni odnosno ugovor o dosmrtnom uzdržavanju ima snagu tj. isti je valjan te proizvodi pravne učinke. Da bi određeni obveznopravni odnos poput odnosa davatelja i primatelja uzdržavanja odnosno darovatelja i daroprimca prestao moraju se ispuniti uvjeti predviđeni zakonom.
  15. Poštovani, ako ste zabilježbu spora na nekretninama upisali prije nego je bivši suprug učinio darovanje kojim vas se oštećuje, sa pravomoćnom presudom možete ishoditi brisanje knjižnih upisa provedenih nakon zabilježbe spora. Lp!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija