Jump to content

apsolutni_noob

Korisnik
 • Broj objava

  6
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. Poštovani, dobio sam pravomoćnu i ovršnu presudu županijskog suda u Zagrebu da me poslodavac mora vratiti na posao i isplatiti plaće s doprinosima s danom davanja otkaza od 2015. godine. Poslodavac se iste niti pridržava niti postupa po istoj. Zanima me što mi je činiti i kome se obratiti da li za poslodavca postoje sankcije? Unaprijed hvala.
 2. Odbačaj kaznene prijave

  Hvala na odgovorima. Zanima me npr. jesu li oni vezani s tim rokovima koje sam spomenuo ili nikome ništa ako se npr. rok propustio?
 3. Odbačaj kaznene prijave

  Ne znam pošto nisam vršio uvid u spis. A od dopisa u kojem su me obavijestili je prošlo više od 6 mjeseci dok u međuvremenu nisam zaprimio ništa od DO. Ne znam gdje je zapelo ali očito negdje je.
 4. Odbačaj kaznene prijave

  Hvala puno na brzom odgovoru!
 5. Odbačaj kaznene prijave

  Niže su spomenuti članci po kojima sam zaključio kako je DO odustao od progona Članak 230. (1) Državni odvjetnik je dužan u roku od mjesec dana od upisa završetka istrage ili istraživanja u upisnik kaznenih prijava podignuti optužnicu ili obustaviti istragu odnosno odbaciti kaznenu prijavu. Kada za to postoje opravdani razlozi, viši državni odvjetnik može na prijedlog državnog odvjetnika rješenjem protiv kojeg žalba nije dopuštena, rok za donošenje odluke produljiti za najviše dva mjeseca, o čemu će obavijestiti okrivljenika i žrtvu. (2) Ako državni odvjetnik u rokovima iz stavka 1. ovoga članka nije podignuo optužnicu smatrat će se da je odustao od kaznenog progona te je dužan u roku od osam dana donijeti rješenje o odbačaju kaznene prijave ili rješenje o obustavi istrage i dostaviti ga okrivljeniku i žrtvi. (3) U slučaju iz stavka 2. ovoga članka, žrtva kaznenog djela ima prava iz članka 55. ovoga Zakona. Članak 500. (1) Ako je postupak pravomoćno obustavljen prije podnošenja optužnice, na zahtjev ovlaštenog tužitelja može se dopustiti obnova postupka ako se podnesu novi dokazi na temelju kojih se sud može uvjeriti da su se stekli uvjeti za ponovno pokretanje postupka. (2) U slučajevima iz članka 230. stavka 2. ovog Zakona, ako je do propuštanja roka došlo zbog više sile ili drugih neskrivljenih okolnosti, ovlašteni tužitelj može u roku od tri dana od prestanka tih okolnosti podnijeti zahtjev za obnovu postupka. Nakon isteka mjesec dana od dana propuštanja zahtjev za obnovu postupka ne može se podnijeti. (3) U slučajevima iz članka 230. stavka 2. ovog Zakona, ako je do propuštanja roka došlo zbog stegovnog djela državnog odvjetnika koje je utvrđeno odlukom Državnoodvjetničkog vijeća ovlašteni tužitelj može u roku od mjesec dana od dana donošenja odluke Državnoodvjetničkog vijeća, a najkasnije u roku od šest mjeseci od propuštanja roka podnijeti zahtjev za obnovu postupka. (4) Kazneni postupak pravomoćno obustavljen do početka rasprave može se obnoviti kad je državni odvjetnik odustao od progona, a žrtva progon nije preuzela, ako se dokaže da je do odustanka došlo zbog kaznenog djela zlouporabe službenog položaja državnog odvjetnika ili zbog kaznenog djela prisile prema pravosudnom dužnosniku. Glede dokazivanja kaznenog djela državnog odvjetnika primjenjivat će se odredbe članka 501. stavka 2. ovog Zakona. (5) Ako je postupak obustavljen zbog toga što je oštećenik kao tužitelj odustao od progona ili što se po zakonu smatra da je odustao, oštećenik kao tužitelj ne može tražiti obnovu postupka.
 6. Odbačaj kaznene prijave

  Poštovani, prije više od 6 mjeseci dobio sam od DORH-a Obavijest o završetku istraživanja. Kako je rok za podizanje optužnica ili odbačaj kaznene prijave mjesec dana od zaprimanja u upisnik kaznenih prijava zanima me da li je DO propustilo sve rokove (ako gledamo članak 230 i članak 500 zakona o kazenenom postupku), te pošto je sam rok za rješavanje kaznene prijave maksimalno šest mjeseci. Uvid u spis nisam izvršio kako ne bih "povlačio mačka za rep". Radi se o članku 235. stavak 1. KZ) Zanima me može li DO podignuti optužnicu bez obzira na gore navedene rokove. Unaprijed hvala i sve najbolje za Uskrs!
×