Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

Andurill

Korisnik
 • Broj objava

  10
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. Hrvatsko drzavljanstvo, pripadnost hrvatskom narodu

  Znam da postoji ,da izmjene nista ne donose onda se ne bi zvale izmjene Mislim da ce biti malo lakse dokazivati nacionalnost po porijeklu,kao neko ko nema manje vise niti jedan dokument gde pise da sam hrvat ( iako sam izvadio sve dokumente sa spiska koji traze kao dokaz da nisam mogao na njima da se izjasnjavam ),pa samo zelim imati malo vece sanse za svaki slucaj . Hvala vam u svakom slucaju Bobe i Sivko na odgovorima .
 2. Hrvatsko drzavljanstvo, pripadnost hrvatskom narodu

  Dobro,kakve su sanse za ovu godinu ?
 3. Hrvatsko drzavljanstvo, pripadnost hrvatskom narodu

  Kolike su sanse da izmene zakone budu usvojene ovog meseca posle pauze ? Koliko sam pratio proslo je i drugo citanje zakona,sada bi trebalo slediti glasanje zar ne ?
 4. Stjecanje HR državljanstva na osnovu...

  Ispravite me ako gresim ali zar nije sad letnja pauza sabora ? Koliko sam pratio temu ceka se samo Rujan/Septembar da bi se usvojile izmene .
 5. Vi kazete da ste Srbin iz Makedonije koji se " oseca " kao Hrvat zato sto ima rodbinu u Hrvatskoj ? Mislim da nema osnova za dobijanje HR drzavljanstva . Nisam siguran ni da mozete da se odreknete Makedonskog drzavljanstva pre nego sto dobijete neko drugo .
 6. Hrvatsko drzavljanstvo, pripadnost hrvatskom narodu

  Mi imamo dosta slicnu situaciju,i ja sam iz Srbije ( Vojvodina ) i ja sam potomak kolonista ( zapadna Hercegovina ) i muku mucim sa tim sto me niko nikada nije pitao da se nacionalno izjasnjavam u pravnom prometu,pa nemam ni jedan dokument na kome pise da sam Hrvat . Od svojih roditelja imam sve papire,i jos unazad mogu do prvog svetskog rata dokazati da su mi se svi izjasnjavali kao Hrvati,ali ja niti jedan papir . Pomalo kvaka 22 - traze nesto sto te ovde niko i ne pita .
 7. Hrvatsko drzavljanstvo, pripadnost hrvatskom narodu

  Mislio sam zbog to ga sto u obrazcu za stecanje drzavljanstva pise " Vlastoručno potpisana izjava o pripadnosti hrvatskom narodu " ( uz druge papire kao dokaz ) .
 8. Hrvatsko drzavljanstvo, pripadnost hrvatskom narodu

  Mozete dati overenu izjavu u sudu da ste Hrvatske nacionalnosti . Mada ovo sto ste se izjasnjavali kao Jugoslovenka moze biti ( ozbiljan ) problem ( mogu to iskoristiti da vas odbiju ),jer traze starija dokumenta gde ste se VI nacionalno izjasnjavali kao hrvat/hrvatica . Ako se odlucite da ipak predate zahtev,naglasite u izjavi da ste Hrvatica ali da ste se izjasnjavali tako kako ste se izjasnjavali,mozda sacekajte da usvoje ( ako ga budu usvojili ) novi zakon po kome ce biti nesto lakse dokazivati poreklo/nacionalnost i nadajte se najboljem .. ne znam sta vam drugo reci .
 9. Ostvarivanje hrvatskog državljanstva

  Ja sam na ovoj temi napisao prosle godine da planiram aplicirati za domovnicu .... i jos uvek sam u fazi planiranja ( radilo se malo u Evropi,a i cuo sam za ovu promenu zakona ,gledajuci moju situaciju -o kojoj sam pisao u proslom postu- mislim da mi trebaju sve sanse koje mogu dobiti ) . Mislim da cu ove godine predati papire pa sta bude-bude . Ne znam da li u biografiji koja se predaje uz zahtev pisati odakle sam poreklom ili da mi sva ( bliska ) rodbina ima HR drzavljanstvo ? Moji su se iz Hercegovine doselili u Vojvodinu posle drugog svetskog rata,imam za nekoliko generacija unazad dokumenta da su se svi izjasnjavali kao Hrvati . Proverio sam sve institucije sa kojima sam imao kontakta u zivotu ( osnovna,srednja,vojni odsek,biro za zaposljavanje,sud,maticar ... ma sve ) i niko me nigde nije pitao da se izjasnim ( niti sam mogao sam da upisem ),sem sopstvene izjave i dokumenata oca,djeda i svih nazad skoro 100 godina ja nemam drugih dokaza za nacionalnost ... valjda ce biti dosta . Budem pisao ovde kako ce teci stvari .
 10. Ostvarivanje hrvatskog državljanstva

  Pozdrav Zeleo bih vas upitati za savjet - Zivim u Vojvodini i planiram aplicirati za Hrvatsko drzavljanstvo temeljem pripadnosti Hrvatskom narodu . Koliko sam citao po forumima mnogo ljudi je odbijeno jer nemaju dokumenta da dokazu svoje izjasnjavanje,mene brine da bih i ja mogao imati isti problem jer ja sam 1991 godiste i jednostavno na nijednom obrascu ovde za osnovnu skolu,srednju,zdravstenu,licnu kartu,pasos,vojni odsek ama bas nigde nisam pitan za nacionalnost i samim tim nisam se nigde ni mogao izjasniti . Od djeda i oca imam sva ta dokumenta kako su se oni izjasnjavali tada u staroj Jugoslaviji kada je to pitano ( kao hrvati ),zanima me da li bi to mozda bilo dovoljno ( pa nisam pobogu ja Rumun postao odjedanput ) Zeleo bih samo naglasiti da ja ne zelim drzavljanstvo radi hrvatskog pasosa ( kao sto mnogi ovde rade da bi mogli onda ici po Evropi ) ,vec suprotno zeleo bih zivjeti u Hrvatskoj jer ja ovde svoju buducnost ne vidim .
×