Jump to content

luckipucki

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Poštovani, Desio se slučaj da je jedna velika komercijalna televizija iskoristila samoizdatu pjesmu jednog benda u prime timeu, bez ikakvog prijašnjeg zahtjeva za dopuštenjem ili ikakve najave. Bend je zauzvrat to prijavio ZAMP-u, odnosno poslao je dokaz koji postoji na internetu da je pjesma emitirana da bi natjerao televiziju da plati određenu tarifu. Ipak, to se tiče samo onoga što je televizija bila primorana platiti i u slučaju da je bendu prijavila korištenje pjesme. S druge strane, taj bend koji izvodi pjesmu nije nositelj prava, odnosno samo neki članovi benda su nositelji prava odnosno autori glazbe i teksta, ostali su izvođači (radi se o velikom bendu koji broji 20 ljudi), pa je ta pjesma zapravo obrada neke već prije snimljene pjesme. Može li to stvoriti problem bendu u ovom slučaju? Napominjem da su autori pjesme dopustili korištenje i obradu! Ako ne, koje bi onda poteze trebali provesti ti izvođači i autori budući da je televizija iskoristila pjesmu bez ikakve najave i zahtjevom za dopuštenjem, da bi naplatili taj njihov propust? Ili se sve svodi na tu tarifu koju televizija mora platiti ZAMP-u koji će to naknadno obračunati autorima? Napominjem da se radi o prime time emisiji na komercijalnoj televiziji prepunoj reklama! Lijep pozdrav, nadam se nekom odgovoru, a ako ima neka zainteresirana pravnica ili pravnik na području autorskog prava koji bi mogao pomoći neka se slobodno javi da porazgovaramo.
  2. E zapravo jedno potpitanje koje je važnije od ovog pitanja. Hoće li mojoj baki, ako bude porezna olakšica, to utjecat na penziju i u kojoj mjeri?
  3. Pozdrav! Imam jedno pitanje i volio bih da mi pomognete. Znači, moj otac radi u Njemačkoj već nekoliko godina i sada je osvijestio da mu se porezi mogu smanjiti ako navede osobe koje uzdržva (mene i moju baku). Imam obrazac koji moram popuniti i ovjeriti (Izjava o uzdržavanju za kalendarsku godinu 20__/Unterhaltserklärung für das Kalendarjahr 20__). U njoj piše da je to zahtjev za priznanje poreznog odbitka. Sad, moju majku, s kojom nije u bračnoj zajednici, je uhvatila panika da bi to značilo da ja njemu postajem, a njoj prestajem biti porezna olakšica. Moj otac nije baš dovoljno upućen u te stvari i to predstavlja kao da nije porezna olakšica (iako u formularu piše "porezni odbitak"), pa sam odlučio među vama potražiti pomoć. Jesu li sumnje moje majke opravdane, odnosno istinite? Ako sam ja njoj ovdje u Hrvatskoj porezna olakšica onda ne mogu biti i njemu u Njemačkoj isto? Unaprijed hvala i lijep pozdrav.
  4. Aj još jedno usputno pitanje! Je li kažnjivo snimati policijskog službenika? S nekoliko sam strana čuo da to uopće nije kažnjivo djelo, a opet sam čuo da su službenici tjerali ljude da brišu snimljeni materijal.
  5. Poštovani, imam jedan upit.Po povratku s fakulteta, nakon što sam izašao iz busa, ispred zgrade u kojoj živim me presreo civilni policijski auto iz kojeg su izašli policijski službenik i službenica te me pretresli, tako iz čista mira, bez da su mi dali ikakvu informaciju zašto to rade i otkud im povod. Službenik me prepipao, pregledao torbu, gaće, tenisice, čarape, sve pred očima znatiželjnih gledatelja. Kako mi je cijela situacija bila jako stresna, jer bi se pod takvim tretmanom velika većina osjećala krivom, službenike nisam pitao za što sam ja osumnjičen i koji je točan razlog tog pretresa, osim što su implicirali da traže drogu, a time implicirali i da znaju da je imam, u vezi čega su bili u krivu.Ponavljam, ja sam bio 50 metara od stana, upravo izašao iz busa nakon što sam dan proveo na fakultetu, u ušima sam nosio slušalice, a u ruci knjigu i meni su autom presjekli put da bi me cijelog pretresli.Zanima me kome se mogu obratiti da saznam o čemu se tu točno radi jer, koliko znam, građanin je do sada trebao biti uključen u sumnjive radnje da bi ga pretresli? Je li proveden neki novi zakon koji je povećao ovlasti policiji da zaustavlja i pretresa bilo koju osobu u bilo koje doba dana? Jesam ja išta mogao reći tim službenicima da me puste da na miru odem kući? Ako sam slučajno pisao u krivi podforum molim vas uputite me na onaj ispravni i unaprijed vam hvala.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija