Jump to content

Ogilvie

Korisnik
  • Broj objava

    98
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je Ogilvie objavio

  1. Zna li netko neku dobru knjigo o obveznicama?
  2. Postupak se pokreće prijedlogom za otvaranje stečajnog postupka u kojem moraš navesti jedan od dva stečajna razloga - nelikvidnost i insolventnost. Također moraš dokazati i pravni interes, tj. da si ti vjerovnik i temeljem kojeg pravnog osnova. U principu ako je firma u blokadi dulje od dva mjeseca, navedeš da je firma u blokadi i koliko dugo, te navedeš koja potraživanja ti imaš prema firmi i dostaviš kopije računa. Također, potrebno je uplatiti sudsku pristojbu za otvaranje stečajnog postupka u iznosu od 100 kn, te pristojbu u 10.000,00 kn koju moraš uplatiti u fond za pokriće troškova stečajnog postupka i to moraš dostaviti uz prijedlog. Isto tako možeš navesti imovinu kojom firma raspolaže i ne zabori tražiti privremene mjere postavljanja privremenog stečajnog upravitelja, zabrana raspolaganja imovinom i odgoda ovršnih postpaka ako postoje. Naknadno, sud će ti odrapiti i dodatnu pristojbu od cca 3.000 kn, za troškove vođenja stečajnog postupka.
  3. Ajd' recite jel' ova moja ideja dobra ili što? Fino se osnuje udruga za pomoć i promicanje prava poduzetinka. Ovdje mogu dobiti različite informacije i pomoć, podijeliti iskustva, iznjeti vlastitu praksu, lobiranje pred državnim tijelima, networking. Ukoliko trebaju pravnu pomoć, mi ćemo ih proslijediti odvjetniku koje je pouzdan i pružat će im (kao članovima) svoje usluge jeftinije.
  4. Pa, postoji tzv. zabluda o osobi kod ugovora o daraovanju. Tako, npr. možeš tražiti nazad dijamantni prsten ako si dao curi, jer si mislio da se ona hoće udati za tebe. Po istoj logici ako si smatrao da će te ostati u braku, pa si joj iz tog razloga darovao automobil onda bi mogao tražiti raskid ugovora o darovanju zbog zablude. No, stvar nije tako jednostavna. Da li automobil ulazi u zajedničku imovinu. Je si li ti primio nešto drugo od nje.Tko je uopće pokrenuo brakorazvodnu pranicu itd. Nisam imao takav slučaj, pa ne znam kako bi to u praksi radilo.
  5. Udruga koja se brine oko odštenih zahtjeva! Ovo je odlična fora. Oni se pretpostavljam mogu fino reklamirati, a onda upućuju stranke svom odvjetniku. Mogo bi ja osnovati Udrugu za pomoć malim, srednjim, a pače i velikim poduzetnicima, pa napraviti fino marketinšku kampanju i onda sve koji mi se obrate za pomoć upućivati određenom odvjetniku. Inače što se tiče teme - u slučaju štete od neosiguranog vozila, naknadu plaća Hrvatski ured za osiguranje (koji ima ond pravo regresa od počinitelja). Odvjetničke provizije variraju u ovom slučaju od 10%-20% (neki su spremni i platiti vještaćenje, ali ne i pristojbe).
  6. U principu ako vjerovnik odbije ispunjenje, tj. ako njegovom krivnjom se ne može izvršiti tvoja obveza, to te ne sprečava da potražuješ čitav iznos iz ugovora. Također, oni će vjerojatno osporiti rješenje o ovrsi, a onda je teret dokazivanja na tebi da dokažeš da je isključivo njegovom krivnjom došlo do djelomičnog ispunjenja i da si spreman ispoštovati ugovor do kraja. Zato budi oprezan, jer imao sam slučaj gdje je tuženi preko telefona obavjestio tužitelja da neće primiti ispunjenje do kraja, a kada ga je ovaj tužio da mu plati barem ono do sada izvršeno, onda se on pozvao na to da tužitelj svoju obvezu nije u cijelosti ispunio i dobio parnicu jer nije bilo nikakvih dokaza da ga je nazvao.
  7. 1. Ne (ako nema oporuke), za sada si u pojedu stana, pa ostani u njemu do okončanja spra. Ali ako sud utvrdi da majčin polubrat ima većinsko vlasništvo, te ako ti on veli da moraš van onda moraš van. 2. Ne možeš ga adaptirati, bez suglasnosti vlasnika, tj. sve što uložiš, a nemožeš odnijeti ostaje vlasniku. 3. Nemaš pravo na nužni dio, to imaju samo zakonski naslijednici.
  8. Škakljivo pitanje - znam. Ali, situacija je slijedeća: Prijatelj ima poduzeće, te se između ostalog bavio i djelatnošću koja mu je nakon par godina zabranjena od strane inspekcije, iako je Min. Financija (koje i obavlja inspekciju) bilo obaviješteno o njegovoj djelatnosti. On je uzeo poticaj za zapošljavanje, imajući namjeru proširiti upravo tu djelatnost, te je prije odluke inspekcije zaposlio ljude i uložio u pogon. Nakon godinu dana natezanja s inspekcijom, vidio je da će daljnji troškovi pogona koji ne radi dovesti do stečaja čitavog poduzeća. Tako je otpustio radnike (uz plaćene sve otpremnine, otkazne rokove i neiskorištene godišnje odmore), prodao je strojeve (po nižoj cijeni od nabavne), jer je izračunao da firma može preživjeti ako to napravi tada. No, zaboravio je bio da mora vratiti i poticaj jer nije držao radnike dovoljno dugo, a kako sad krpa gubitke, tako će u slučaju povrata poticaja najvjerojatnije u stečaj. Nisam našao niti jedno uporište u zakonu o tome kada se netko može osloboditi od vraćanja poticaja (čak ni u slučaju više sile). Ako netko ima neku ideju, makar da se plaća na rate, neka slobodno iznese.
  9. To bi trebalo proći, iako upozoravam da z.k. refernti nisu dipl. pravnici, pa bi se ovdje mogli raditi probleme. Btw. nadam se da vam je ugovor radio profesionalac jer je ovo dosta kompliciran odnos. Također, onaj ortak koji stječe zemlju mora platiti 5% poreza. Itd.
  10. Premalo informacija za točan odgovor. Naime, naveli ste da u ugovoru postoji tabularan klauzula. Ona sama po sebi nije dovoljna za upis nekretnine u gruntovnicu, nego je potreban tzv. kauzalni pravni osnov. Dakle, ako u ugovoru o ortaklu glede nekretnine samo stoji ova odredba koju ste napisali, a nema drugih odredbi iz kojih bi bila vidljiva kauza, onda po meni to ne bi trebalo proći. Navedite sve odredbe ugovora koje se odnose na nekretninu za precizniji odgovor.
  11. Još s fakultata se sjećam pravila: "Lex specialis derogat legi generali", što zanči da je lex specialis jači i on bi se trebao primjenjivati. No, nisam siguran u tvom konkretnom slučaju. Možda propisi nisu u koliziji nego se odredba iz Zakona o policji odnosi na policajce s manje od 20 godina staža, ne zanam kakva je praksa Probaj se žaliti možda ti prođe.
  12. Velim ti, možda postoji šansa. Ne mogu tvrditi da nema šanse a da nisam vidio sadržaj tih izjava itd. Zato ako hoćeš odi kod pouzdanog odvjetnika s kompletnom dokumentacijom koji će ti reći ima li smisla tužiti ili nema.
  13. Radi se o ugovoru! Naime, naše pravo priznaje i usmene i tzv. konsenzualne ugovore gdje se ugovor može sklopiti samo konkludentnim radnjama, laički rečeno ne trebaju se niti izgovoriti riječi. Dakle, preuzimanjem robe vi ste sklopili ugovor, a u izjavi ste samo priznali da dugujete određeni iznos. Teoretski možete pobijati izjavu iz svih razloga nevaljanosti pravnog posla navedenih u ZOO-u, ali u praksi jako teško. Također, možete pobijati i gore spomenuti ugovor iz istih razloga, npr. zbog materijalnih nedostatak robe, ali napominjem da to spada u trgovačke ugovore gdje su rokovi jako kratki, tu ti je 6 mjeseci (čl. 404. ZOO). Na kraju napominjem da nemam, niti mogu imati dovoljno informacija da bih ti dao kompletan savjet, pa potraži savjet odvjetnika koji će ti pregledati svu dokumentaciju i dati odgovor.
  14. Evo ti pravna definicija iz Zakon o trgovini NN 49/03 "Trgovina na veliko je kupnja robe radi daljnje prodaje trgovcima na malo, industrijskim, trgovačkim i profesionalnim korisnicima i ustanovama te drugim trgovcima na veliko kao i posredovanje u kupnji, odnosno prodaji robe za treće osobe. Trgovina na veliko, u smislu ovoga Zakona je i kupnja i prodaja robe na inozemnom tržištu." A daj mi reci, kako ti misliš uspjeti u poslu, ako ne znaš niti što je trgovina na veliko, a kamoli sve što trebaš vezano za uvoz robe?
  15. Jednogodišnji rok zastare Članak 232. (1) Zastarijevaju za jednu godinu: 1) tražbina naknade za isporučenu električnu i toplinsku energiju, plin, vodu, za dimnjačarske usluge i za održavanje čistoće, kad je isporuka, odnosno usluga obavljena za potrebe kućanstva, 2) tražbina radiopostaje i radiotelevizijske postaje za uporabu radioprijamnika i televizijskog prijamnika, 3) tražbina pošte, telegrafa i telefona za uporabu telefona i poštanskih pretinaca te druge njihove tražbine koje se naplaćuju u tromjesečnim ili kraćim rokovima, 4) tražbina pretplate na povremene tiskovine, računajući od isteka vremena za koje je tiskovina naručena. (2) Zastara teče iako su isporuke ili usluge produljene.
  16. Kao profesionalci sukladno novom ZOO-u (ne znam napamet članak, ali ako se nekome da provjeriti samo naprijed) nemate pravo na pobijanje trgovačkog ugovora zbog toga jer ste krivo procijenili vrijednost robe.
  17. Ima li tko kakav link? Ili barem kako se "sudski registar" zove na Engleskom, jer nisam uspio naći.
  18. Ogilvie

    real chances

    Na sudu teško jerbo imaš masu sudskih savjetnika i vježbenika na čekanju. Kod odvjetnika, ha ovisi za koju plaću si spreman raditi, koliko imaš znanja i iz kojih područja. Poanta odvjetništva ti je da jednog dana budeš samostalan, tj. da ti veći dio prihoda bude od stranaka koje sam pribaviš. Za odvjetništvo prvo nađi stranke, a onda uzmi nekog odvj. za partnera - to ti je moj savjet.
  19. a) Vlastoručna oporuka - dakle osoba je mora vlastoručno napisati i potpisati (ovaj potpis je bitan uvjet valjanosti) b) Pisana oporuka pred svjedocima - ne mora je sam napisati ali je mora potpisati (mora znati čitait i pisati), te izjaviti pred dva svjedoka da je to njegova oporuka, koji svjedoci se onda potpišu na oporuku (ne na kovertu nego na oporuku) i ti svjedoci moraju biti nepristrane osobe (dakle ne benefitori i njihovi srodnici i supružnici). c) Javni bilježnik može izaći na lice mjesta i sastaviti oporuku (izlazak se dodatno plaća).
  20. Zna li netko kako provjeriti preko interneta (ili na drugi jednostavan način) postoji li određeno trgovačko društvo u SAD-u. Prema mojim neformalinim informacijama ono više ne egzistira ali treba mi nekakav konkretniji dokaza, npr. ima li SAD nekakav ekvivalent sudskom registru na internetu kakav postoji u RH.
  21. Pitanje poreza zapravo ne spada u pravnu struku već se za to trebaš obratiti financijskom servisu, koji će ti reći na koji način platiti što manje poreza i što je važnije koje sve papire trebaš predati nadležnim tijelima. (sukladno mom iskustvu uvijek kad tražiš nekakvu odgodu moraš proći čitavu proceduru pred poreznim organima). Nakon isteka ugovora o zakupu ne plaća se nikakva porez jer vlasništvo nad zemljom nikad niti ne prelazi na drugu osobu.
  22. Iz tvog posta nije jasno kupuju li tvoji partneri dio tvog poduzeća ili se mislite zajedno upustiti u određeni poduhvat. U drugom slučaju najčešće se sklapa tzv. ugovor o poslovno tehničkoj suradnji, koji je jedan od ugovora koji obuhvaća najrazličitiji broj međusobnih odnosa. Dakle, tu se popišu obveze jedne i druge strane, te kako dijeliti profit i dr. (joint venutre iliti zajedničko ulaganje bi spadao pod ovu vrstu ugovora - vidi dva posta ispod). Također, možeš sklopiti i ugovor o ortakluku. Osobno imam situaciju da moj potencijalni partner hoće kupiti dio mog poduzeća i to većinu udjela, tako da sam i ja svojevremeno postavio pitanje koje su najčešće opasnosti i kako se zaštiti od kompletnog preuzimanja, no nisam dobio odgovor kojem sam se nadao. Ako prodaješ udio gledaj da zadržiš 75%, tada praktički kontroliraš sve. Ako to nije moguće zadrži barem 51%, a nikako ne pristaj na manje od 50:50. Tako su barem mene savjetovali, jer da me u protivnom mogu istisnuti iz vlsništva, kako i zašto ne znam, niti mi je itko zano reći postupak, samo da se to u praksi događa. Ako netko zna na koji način vas većinski vlasnik može istinuti molim da napiše, jer i mene zanima kako se zaštiti.
  23. Teoretski možeš darovati, ali iz nekog razloga se u tvom slučaju poduzeća uvijek prodaju za 1 kn.
  24. ZTD Odjeljak 3, Pododjeljak 1. Uprava, vođenje poslova društva, članak 422. stav 2.: "Uprava vodi poslove društva u skladu s društvenim ugovorom, odlukama članova društva i obveznim uputama skupštine i nadzornog odbora, ako ga društvo ima:" Ako su te upute usmene, onda si u gabuli, tj. onda pismeno izvjesti članove društva da si sukladno njihovoj uputi učinio to i to.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija