Jump to content

nepar

Korisnik
  • Broj objava

    7
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je nepar objavio

  1. Pitam za radni odnos, jer je poslan email MUP-u po tom pitanju, međutim uglavnom u odgovorima citiraju zakon, bez nekod određenog i konkretnog odgovora. Ono što su naveli je to da bi za takvu osobu onda trebalo ishodovati radnu dozvolu i da se na takvu osobu onda primjenuju godišnje kvote za zapošljavanje stranaca. Iako im je u nekoliko navrata jasno napisano da je ta osoba već u stalnom radnom odnosu.
  2. Hvala. U praksi bi to onda značilo da bi nakon rastave braka koji je trajao tri godine supružnik koji nije državljanin države članice EGP-a samo nastavio svoj boravak vjerojatno do datuma koji je naveden na osobnoj tj. dokle god je odobren prvobitni privremeni boravak? Pretpostavljam da bi zadržao dozvolu za rad izdatu od temeljem braka i da bi samo nastavio raditi gdje i radi, bez obzira na kvote koje država raspisuje, jer je već u radnom odnosu? Ne bi došlo do prekida radnog odnosa?
  3. Poštovanje. Interesira me da li pravilno tumačim zakon. Naime, u zakonu piše: Članak 91: Između ostalog: (5) U slučaju razvoda ili poništenja braka, član obitelji državljanina države članice EGP-a, koji nije državljanin države članice EGP-a, zadržava pravo na privremeni boravak: 1. ako je prije pokretanja razvoda ili poništenja braka brak trajao najmanje tri godine, pri čemu najmanje jednu godinu u Republici Hrvatskoj. Da li se ovo primjenjuje na slijedeću situaciju. Supružnici, privremeni boravak odobren u shvrhu spajanja obitelji, žena Hrvatica, muž Srbin, brak traje 3 godine, muž zaposlen, osiguran, ima svoja sredstva za uzdržavanje? Da li se ovdje pod ''Državljanin članice EGP'' smatra njegova supruga? Zadržava li on kao državljanin države koja nije članica EGP-a pravo na preostali privremeni boravak (malo manje od dvije godine) i nakon rastave sa hrvatskom državljankom temeljem braka i neprekidnog boravka u RH u periodu od 3 godine? Hvala.
  4. Pozdrav. Prijateljica je dobila kaznu za brzinu napravljenu prije 3 mjeseca. Ograničenje 60km/h, brzina 104km/h. Kazna iznosi 2.000 kuna. Pola u roku od 3 dana. Savjetovali su je da navede da je ona vozila, onda da sačeka da joj stigne kazna od 2.000 kuna priznavanjem da je ona vozila, pa da se na tu kaznu zali zbog neke proceduralne pogreške i da se to prebaci na prekršajni sud. Onda bi je valjda trebali zvati na sud, gdje bi ona kukala i gdje bi navodno najgore sto bi mogla dobiti bilo opet kazna od 2000 od koje moze platiti pola u roku od tri dana, a najbolje oprost kazne. Napominjem da je imala manju kaznu za brzinu prije malo vise od godine dana, gdje je na licu mjesta platila 250kn. Jel to izvedivo ili da plati pola kazne u roku od 3 dana? Pitanje nevezano za to. Snimaju li kamere na semaforima po Zg prolaske kroz crveno, konkretno na Aleji Bologne? Hvala.
  5. Hvala Vam sivko na odgovorima. Imala bih još jedno pitanje, da li bih mogla tražiti odobrenje privremenog boravka temeljem stalnog zaposlenja i prije rastave? Da li bih ga mogla već sada tražiti po drugom osnovu ili moram čekati rastavu? Hvala još jednom.
  6. Nemamo djece. Samo me brine to da li bi mi na osnovu posla ponovo odobrili boravak i da li za sve to vrijeme smijem raditi i boraviti u HR (tijekom procesa rastave, te podnošenja novog zahtjeva za boravak). Inače, iz iskustva, koliko uopće traje sporazumna rastava u braku gdje nema djece? Hvala!
  7. Postovani, imam odobreni privremeni boravak u RH na temelju sklapanja braka sa Hr drzavljanom. Drzavljanka sam treće zemlje. U braku smo oko dvije godine i u zadnje vrijeme se ne slaženo baš najbolje. Postoji izgledna mogućnost sporazumne rastave, pa me interesira, hoće li automatski doći i do prekida privremenog boravka? Da li bi se boravak mogao nastaviti zbog posla? Zaposlena sam za stalno u RH. I imam li pravo normalno boraviti i raditi u RH za vrijeme trajanja eventualne rastave? Hvala. Lp.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija