Jump to content

miroslav6

Korisnik
 • Broj objava

  107
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 • Osvojio dana

  1

Sve što je miroslav6 objavio

 1. Uvid porezne u inozemne plaće

  https://www.tportal.hr/biznis/clanak/drzava-utjeruje-porez-na-zaradu-u-inozemstvu-evo-na-sto-trebate-paziti-20160208 https://lider.media/znanja/rad-u-inozemstvu-mogucu-doplatu-poreza-u-hrvatskoj-moze-se-izbjeci-samo-izlaskom-iz-rezidentnosti/ itd... Sve ovisi u kojem smjeru ide pitanje postavljaca.
 2. Ustupanje kuće na uživanje

  Napisete darovni ugovor i svaki mu poklonite svoj dio. Na 2/3 ce sin platiti 4% poreza, samo se Vas dar oslobada placanja poreza jer Vam je direktni potomak. Trebali su se ujak i teta na ostavinskoj odreci svog dijela nekretnine da cijela kuca pripadne Vama pa mu darivati cijelu kucu i ne platiti porez. Zelite da sin ne proda kucu? Ako mu darujete, on moze uciniti sto hoce s njom, ali isto tako Vi mozete u darovni ugovor upisati pravo uzivanja svo troje brace tako da ce rijetko tko kupiti kucu u koju mu mogu nepozvano doci "gosti", tj. Vi.
 3. Ostavinska rasprava

  Mozete uvijek opunomociti majku ako ste s njom u dobrim odnosima ili poslati sudu pismeno ocitanje kako pise ovdje. Ne zaboravite ograniciti punomoc kako je opisano u toj temi.
 4. Pokretnina nakon završene ostavinske rasprave

  Neznam gdje je uredeno i da li je, ali vozila se obicno ne nasljeduju u dijelovima, barem je meni tako receno i tako je napravljeno. Ako se i moze naslijediti u dijelovima, ne znam da li postoji ikakav nacin da ga se registrira. Zasto se niste odrekli tog auta kad mu je vec vrijednost tako mala i ocito Vam ne treba i nije preveliki gubitak, pogotovo sad nakon par godina kad je pitanje u kakvom stanju je auto. Morat cete se dogovoriti da prodate ili poklonite jedno drugome taj auto, jer ovako samo stoji i smeta. Zeli li nasljednica taj auto, novac ili nesto trece? Jeste li prijavili na poreznu da ste naslijedili auto? Bas me zanima sto bi oni rekli na ovu podjelu. Sad jos mozete dobiti i kaznu za nepravovremenu prijavu poreza. Isplatiti ju uvijek mozete tako da vam proda svoj dio, neznam jedino kako bi ispunili taj kupoprodajni ugovor. Ako mislite prvo prodati auto, mogli biste prodati samo 5/6 sto buducem vlasniku tih 5/6 nebi bilo drago.
 5. Nejasna netto plaća

  Kao sto rekoh, dobit cete razliku sljedece godine. Nisam siguran zasto je poslodavac to napravio, buduci da ste radili cijeli mjesec. Takve stvari se rade kad ne radite cijeli mjesec sto cete vidjeti na platnoj listi za 8. mj. jer ste radili samo tjedan dana. Neznam da li se to moze promijeniti pa da Vam obracunaju ponovno i isplate ostatak za 7. mj., probajte pitati ili nek me netko ispravi. Jeste li radili dva posla u 7. mj.?
 6. Nejasna netto plaća

  Vjerojatno Vam nisu izracunali poreznu olaksicu od 3800,00 kn nego platili porez na cijeli iznos, po kalkulatoru se slaze razlika od cca. 1000,00 kn. Kao sto sivko kaze, provjerite platnu listu i ako nema naznacene porezne olaksice i ako je oporezivi dohodak 4484 umjesto 684, to je to. Dobit cete tu razliku sljedece godine negdje u ovo vrijeme kad krene isplata poreza koji ce Vam porezna sljedece godine tocno izracunati i vratiti. Tocan iznos ovisi o ostalim placama i koliko ste mjeseci radili u 2018., ali bit ce tu negdje, ako cete raditi cijelu godinu za slicnu placu, ako ne radite cijelu godinu, dobit cete i vise. Platnu listu mozete vidjeti i u e-gradani ako ju niste dobili.
 7. Najam stana sa neporeznim obveznikom

  Pretpostavljam da ste vec sve rijesili ili odustali od ovog stana i da odgovor necu dobiti... Mislite na poreznu prijavu najma stana ili promjenu adrese na poreznoj kartici? Prvo Vas se ne bi trebalo ticati, a drugo rjesavate tako da prijavite boraviste i prema tome i promjenu na PK, ako se ne varam?
 8. Pojedinačni ispravni postupak

  Zasto bi ih tuzili ako se svi slazu? Kao sto Matrix rece, napravite darovni ugovor, platite porez i to je to.
 9. Garaza na cestici u javnom vlasnistvu

  Da se javim s odgovorima koje sam dobio u gradskom uredu za graditeljstvo makar nece biti puno na pomoc drugima jer se radi o specificnom slucaju: - Napravljena je nova katastarska izmjera cijelog grada i garaze su vec parcelizirane, tako da vise nisu sve, ukljucujuci dodatnu zgradu, na jednoj parceli. Trenutno je izlaganje koje ce pretpostavljam trajati (i vec traje) godinama do sluzbenog izlaska novog katastarskog plana - Grad ce se (teoretski vec i je, samo nesluzbeno dok se ne zatrazi) odreci zemljista ispod garaze i dati suglasnost za upisom novog vlasnika u zk. - Buduci da su u mom slucaju garaze sagradene prije '68., moram zatraziti od grada ekvivalent uporabne dozvole za zgrade izgradene prije '68. - Nakon sto novi katastarski plan sluzbeno izade, sa slijedom kupoprodajnih ugovora i nasljedstava koji imam bi se trebao "bez problema" upisati u zk. Ostaje mi nedoumica kako je investitor dobio pravo gradnje i prodaje garaza na gradskoj zemlji jer taj dokument nemam. Nadam se da cu moci dobiti neku informaciju u gradu ili od gospodina koji je prvi kupio garazu od investitora, mozda on ima jos neki dokument koji mi ide u korist. Po meni dosta komplicirana stvar za koju bi obicno u HR bilo tesko dobiti pravo vlasnistva ce se rijesiti relativno brzo i lako uz pomoc grada koji je upoznat sa situacijom i voljan ju je rijesiti.
 10. Pozdrav svima, dugo pratim ovaj zanimljivi forum, a sad mi je potrebna mala pomoc i tema je dosta zanimljiva (komplicirana)pa sam se odlucio registrirati. Radi se o cestici koja je javno vlasnistvo, grad je u posjedu. Na cestici se nalazi kuca koja je upisana u zk i katastar, grad iznajmljuje koliko znam. Na istoj cestici se nalaze garaze u nizu, neucrtane i neupisane ni u katastar ni u zk. Buduci da su gradene '67., nema problema s legalizacijom. Jedna od garaza je u mom vanknjiznom vlasnistvu. Od dokumenata imam gradevinsku dozvolu, nacrte i cijeli slijed kupoprodaja i nasljedstava od investitora do danas, sa placenim porezima na promet. U nasoj obitelji je od '76. Buduci da se u vrijeme izgradnje na vlasnistvo nije gledalo kao danas, ocito je da je investitor dobio pravo gradnje na gradskom zemljistu, ali se to nikad nije upisalo u knjige. Jedina nedoumica je kako je investitor dobio pravo gradnje i prodaje, takav dokument nazalost nemam, ali imam dokument u kojem se od komunalnog poduzeca trazi nasipavanje sljunka da se nivelira dvoriste sa podom garaza, tako da je sve to islo nekim pravnim tokom i nigdje se nije radio problem oko toga. Koliko sam shvatio u nekim razgovorima, mogu traziti od grada da se upisem kao stvarni vlasnik u zk. Buduci da trenutno nisam u mogucnosti obilaziti gradske urede jer ne zivim tamo pa cu imati kratko vrijeme da pokusam pokrenuti taj postupak kada dodem na tjedan-dva, molim za pomoc i odgovore na ova pitanja: 1. Kojem uredu u gradu se mogu obratiti i traziti prijenos? 2. Buduci da je samo garaza moja, moze li se napraviti upis u omjeru na cestici ili treba raditi parcelaciju prvo? Trenutno me zanima samo upis zemljista u zk, garaza sama po sebi mi ni nije previse bitna, ali pretpostavljam da je sada to povezano s katastrom pa bi se trebalo sve i ucrtati da bude po PS-u, a i bilo bi najlakse sve napraviti odjednom, makar nije i najjeftinije. 3. Da li mogu pokrenuti taj proces sam, buduci da su garaze u nizu. Pretpostavljam da ako treba parcelacija, bilo bi jeftinije udruziti se s ostalim vlasnicima i napraviti sve zajedno. 4. Problem sa zajednickim procesom ostalih vlasnika garaza je da je vrlo vjerojatno da vecina trenutnih vlasnika nema cijeli slijed od investitora pa ne mogu dokazati vlasnistvo tako jednostavno kao sto bih ja mogao, znam za barem 3 garaze koje su vlasnici kupili "na crno", nemaju nikakve papire osim zadnjeg kupoprodajnog ugovora, ako i to. 5. Ako grad ne zeli ustupiti zemlju, odnosno garazu, mogu li tuziti na temelju dosjelosti, buduci da je garaza "u nasem posjedu" od '76.? Garazu sam vanknjizno naslijedio 2014., ali koristim se i sam garazom vec vise od 20 g. 6. Na koje probleme jos mogu naici u ovom postupku, a da nisam toga svjestan? Ispricavam se na dugom postu, ali htio sam dati sto vise informacija da lakse sve polovite. Hvala svima na pomoci, nadam se da ce nekoga zainteresirati ovaj problem i pomoci mi u rjesavanju.
 11. HZZ obračun naknade za nezaposlene

  Zaboravite na to, ne trebate ni editirati ni brisati, moderator moze to rijesiti, postavite pitanje.
 12. HRT pristojba

  Prvo: RTV pristojba je naknada za posjedovanje TV prijemnika, a ne za gledanje HRT1, 2, 3, 4, 5, itd. tako da signal nema veze s placanjem. Drugo: https://www.xn--iznajmljivai-yrb.hr/rtv-pretplata-za-iznajmljivace/ Po ovome mi se cini da ne biste trebali placati, jer se za TV u vikendici ne placa pristojba ako vec placate u svom kucanstvu. Ali kraj teksta otkriva da HRT drugacije gleda na to...
 13. Novi poslodavac želi rad pod godišnjim odmorom

  Naravno da ste ispravno ste postupili sto ste odbili rad na crno, samo sto ste umjesto odbijanja mogli traziti ugovor o djelu kako je gore predlozeno ili nekakav drugi dodatak, novi poslodavac bi bio zadovoljan jer bi poceli ranije raditi, a sve bi bilo po zakonu. Za vrijeme godisnjeg ste mogli odradivati ugovor o djelu. Sada je jos samo pitanje kakav je taj novi poslodavac, kad vec i prije nego ste poceli raditi nudi rad na crno.
 14. Otplata kredita

  Moguce, makar vece banke (a vjerojatno i sve) rade sve radnje preko softvera, tako da radnik na salteru ne moze zaracunati sam to ni da zeli. Nije bas ni njima u interesu ilegalno prevariti nekog, kad imaju toliko legalnih nacina uzeti novce, zato i postoji naknada za prijevremenu otplatu. A ako bas zele, mogu: - pomnoziti glavnicu sa kamatom i sve skupa pomnoziti sa 0 dana ostatka otplate - pomnoziti kamatu i ostatak dana otplate i sve skupa sa 0 glavnice koja je otplacena Vise je nego ocito da obje mogucnosti nisu bas isplative po banku, nego da im je bolje pomnoziti glavnicu s naknadom za prijevremeni raskid, onda ce i dobiti nesto.
 15. Otplata kredita

  Kamata po definiciji ne moze biti zaracunata za buducnost i naplacena za ono sto ne postoji (otplacena glavnica), tj. mora proci vremenski period i postojati glavnica da se moze izracunati. Isto kao i na stednju, ako se oroci na 1g, ne dobije se nista ako se razroci za 2 dana (makar bilo bi super), isto tako ne moze za kredit biti izracunata. Sad da li to pise negdje u zakonu... Pretpostavljam da je doslo do nesporazuma u banci i da se pricalo o naknadi za prijevremenu otplatu kredita koja se takoder iskazuje u postotku pa je zbog toga doslo do nesporazuma.
 16. Posljedice otkaza - naknada troškova poslodavcu

  Opravdano bi po meni bilo ako je poslodavac stipendirao radnika, ili mu je platio dodatno skolovanje, da ga zadrzi kod sebe naredni period dok mu se ulaganje ne isplati. Ostalo, kako Ruby kaze. Uz nedostatak dodatnih informacija, ovo izgleda kao robovlasnistvo, kao da morate isplatiti sebe kako bi otisli iz firme.
 17. Odricanje od nasljedstva u korist trece osobe

  Hoce li banka moci traziti ponistenje ugovora o dozivotnom uzdrzavanju zbog namjere izbjegavanja placanja duga kao sto je navedeno u slicnoj temi?
 18. Usklađivanje zemljišnih knjiga i katastra

  Mozda se ta osoba nikad nije upisala u zemljisne knjige pa sud ne zna da je vraceno. Da nije radena parcelacija, jednostavno bi s ovim rjesenjem o kojem pricate mogli upisati vlasnistvo jer imate slijed. Mozete provjeriti i sami povijesni pregled vlasnika u zemljisnim knjigama i vidjeti da li je ikad upisan bivsi vlasnik ili nije. Za ostalo ce se javiti netko kompetentniji nadam se.
 19. OVRHA NA IME UMRLE OSOBE

  Pretpostavljam da djelatnica prije godinu dana nije zatvorila racun, nego blokirala, da nitko ne moze podizati sredstva prije ostavinske. Ako niste naslijedili nista, ne mozete naslijediti ni dug. Obvezni ste platiti dug samo u visini nasljedstva sto je u Vasem slucaju 0 kn. Ocito je na racunu bilo nesto novaca koji je pojela mjesecna naknada i sad rade ovrhu. Pazite samo, ako je netko nakon smrti dizao novce na bankomatu, banka ce to protumaciti da ste prihvatili nasljedstvo i ima pravo traziti da platite dug. Makar je to pitanje dokazivanja tko je uzeo novce itd., moze tu biti svasta pretpostavljam. P.S. nasljednika uvijek ima, to su roditelji, Vi, daljni rodaci, itd.
 20. Odricanje nasljedstva

  Ako ste znali da ne vrijedi onda ste mogli odmah na ostavinskoj prenijeti na drugu osobu, pretpostavljam da je jos netko dobio komad te zemlje. Ako ne vrijedi nista, onda ce 4% poreza biti 5 kn (karikiram) pa darujte nekome ko ima veci udio na toj cestici, valjda moze toliko izdvojiti, sveukupno s biljeznikom 100 kn. Platite Vi sve ako se zbilja zelite toga rijesiti. Ali nikad ne znate sto ce biti sutra, tko zna sto moze nastati na tom komadu zemlje. Imate li troskova prema toj nekretnini? Osim moguceg poreza na nekretnine u buducnosti koji bi isto trebao biti nikakav. Koristi li tko ostatak cestice? Ako Vam nista od navedenog ne odgovara, prenesite sve nekretnine i pokretnine, novac u banci itd. na svoje nasljednike za vrijeme zivota i onda neka se oni odreknu nasljedstva koje ce se sastojati od samo te 4/502 nekretnine. Tada ce drzava preuzeti brigu.
 21. Odricanje nasljedstva

  Mozete darovati, za Vas besplatno osim troskova javnog biljeznika koji moze i primatelj dara platiti ako se dogovorite, ako niste u direktnom srodstvu (baka-djed, roditelji, djeca, unuci), platit ce 4% poreza, pretpostavljam da je rijec o nekretnini.
 22. Udaren na parkingu kako postupiti dalje?

  Osiguranje (kao ni itko drugi) Vam nece nikada ponuditi da na njihov teret trosite novac koji oni misle da nije potrebno trositi. Na kraju to ispada kao na placu. Isto tako lakse odobre cifru koja je izmedu onog sto oni ponude i onog sto Vi trazite, umjesto da se ide na sud. Pa ako Vam odgovara da kupite polovni branik i ne idete preko ovlastenog servisa, nabavite ponudu za tu opciju pa im mozete ponuditi da plate taj iznos. Na Vama je da li da idete u dogovor ili trazite potpunu isplatu za popravak u ovlastenom servisu. Tesko je reci sto ce bolje proci i sto je isplativije napraviti.
 23. Darovni ugovor

  Porez na promet nekretnina je 4% (od 1.1.2017.) i darovanje nekretnina s roditelja na dijete je oslobodeno placanja poreza ("oduvijek"). Gdje ste nasli da se 2019. mijenja porez na promet nekretnina i da se ukida oslobadanje od placanja poreza za darovanje iz ovog pitanja? Meni trazilica ne daje nikakve rezultate na takav upit?
 24. Darovni ugovor

  O kojem porezu pricate, o porezu na promet nekretnina ili o mogucem porezu na nekretnine koji "zamjenjuje" komunalnu naknadu? U prvom slucaju ste poreza oslobodeni ako roditelj daruje djecu, a u drugom slucaju nije bitno tko je vlasnik, platit ce ili otac ili Vi. To nisu isti porezi.
 25. Odricanje od nasljedstva u korist trece osobe

  Ako ne saznaju, tuze i poniste darovni ugovor.
×