Jump to content

miroslav6

Korisnik
  • Broj objava

    496
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  • Osvojio dana

    10

Sve što je miroslav6 objavio

  1. Sve jasno, slazemo se da nije primjereno naplacivati nesto za sto nije bilo potrebe, to bi im trebalo biti u opisu posla da provjeravaju nasumicno ili kada posumnjaju na prevaru. Mozda se nakon izbora nesto promjeni. :NePostojiSmajliSTolikoIronije:
  2. U Svicarskoj je covjek htio poslati mobitel u inozemstvo, sto zbog baterije nije bilo moguce obicnom postom. Javio se online podrsci da vidi razlog zbog kojega je paket vracen. Na kraju je dobio doma pismo u kojemu se ispricavaju da nisu mogli dostaviti njegov paket (prema pravilima naravno, posiljatelj je kriv u potpunosti jer se nije informirao), sa pismom su dosle i postanske marke u visini iznosa postarine. Sve se moze kad se hoce, kod nas nitko nista nece. To je bilo sad prije par dana, na zalost ne mogu pronaci vise tu vijest. Carinik ima pravo odrediti cijenu robe ako smatra da je preniska. Pogotovo ako dolazi iz Kine i slicnih zemalja. I tu naravno nije kriv carinik nego "obican gradanin" koji voli cesto prevariti drzavu. A carinik ne moze znati je li taj racun ispravan ili je prodavatelj u dogovoru s kupcem lazirao racun (a cesto i bez dogovora i uvijek pisu da je poklon, makar to vise nikome nista ne znaci). Nisu ni oni blesavi, prate oni cijene i na ebay-u i alibaba-i i znaju sto koliko kosta. Sad ne znam na sto ste tocno mislili s naplatom troska postupka, je li carinik odustao od svoje procjene ili nije vjerovao iznosu racuna i naplatio sve kako je planirao?
  3. Da. Neka poslodavac napise u ugovor da sva prava koja ste stekli u trenutnoj firmi zadrzavate prelaskom u drugu (otpremnina, jubilarna nagrada, dani godisnjeg i slicne povlastice koje ste stekli u ovih 17 g.) Poslodavac cesto i radi promjenu firme da bi se mogao lakse rijesiti radnika i stecenih povlastica ("samo potpisi, sve ostaje isto"), daleko od toga da mislim da to i Vas poslodavac zeli, ali treba paziti, jer on sigurno nece.
  4. Samo kupoprodajni ugovor ide automatski. Da Vas ne bi ganjali iz porezne je potrebno poreznu obvezu prijaviti osobno, to je Vasa obveza.
  5. Postenje posjeda je osnovni uvjet za dosjelost: Iako: ... dokazivanje nepostenosti ce biti vrlo lako, a onda je opet na Vama da dokazete kako ste zaboravili da ste suvlasnik. Teoretski nemoguce, u praksi jako tesko moguce. Morate znati da dosjelost ne sluzi nekome da se jednostavno pocne sluziti tudom nekretninom pa cekati 10, 20 ili 40 g. da stekne vlasnistvo, nego iz drugih razloga.
  6. Mislim da se tu radi samo o tome da morate izjaviti da u nekretnini nitko ne zivi, tj. nitko ne "proizvodi" smece na redovnoj bazi. Ali svakako pricekajte da jos netko da svoje misljenje. Ako imate tu izjavu kod sebe, mozete staviti ovdje da se vidi sto tocno pise u njoj. To tesko, tj. nemoguce da ce netko moci uciniti s ovom izjavom. I ovo tesko da ce zbog te izjave raditi, ako zele, mogu i bez te izjave, a i ako netko i zivi u nekretnini, jos uvijek bi mogli.
  7. U zemljisne knjige -> gruntovnicu. Donesite brisovnice i zatrazite pomoc pri ispunjavanju zahtjeva koji ce Vam oni dati. Ovdje imate primjer, nista posebno ne trebate upisati, osobne podatke i podatke o nekretnini, isprava temeljem koje se trazi brisanje je upravo brisovnica koju vec imate.
  8. Niste pitali da li postoji izrada po zurnom postupku u konzlatu, ali cisto sumnjam, tj. i da postoji, ne ce doci kroz dva-tri dana, jer je nemoguce sve poslati u BiH i dobiti natrag tako brzo, pogotovo sto konzularna posta uvijek putuje duze od obicne, cesto ju i sami radnici u konzulatu nose pa ovisi kada idu natrag.
  9. Jer se olaksica i porez gledaju na godisnjoj razini. Ako u godini zaradi vise od tih 15-ak tisuca kuna, ne moze cijelu godinu biti nekome olaksica. Na stranu to da netko moze prezivjeti godinu dana s 15 tisuca kuna, da nije tako, onda bi ljudi bili na olaksici 11 mj. pa bi im u 1 mj. netko isplatio veliki iznos i onda opet natrag na olaksicu. Osobno smatram da bi se osim povecanja iznosa trebalo na malo bolji nacin utvrditi kako se olaksice racunaju, pogotovo za djecu koja zavrsavaju sa skolovanjem i skidaju se tokom godine s PK roditelja. Ali to bi vjerojatno otvorilo dodatne mogucnosti lovljenja u mutnom pa je bolje imati sto jednostavnija pravila.
  10. Samo Vi i brat, ali samo na 1/3 cestice. Znaci da niste vlasnici, nego posjednici, tj. koristite se 1/3 te cestice, paralelu mozete povuci npr. s najmom stana; date stan u najam, ostajete vlasnik, ali niste vise posjednik, posjednik je najmoprimac koji tada ima neka prava u tom stanu. Ako je majka bila vlasnik, onda biste trebali krenuti u ispravni postupak, dokazati vlasnistvo. Ako je takoder bila posjednik onda je tako kako je. Problem je u tome da se nekada katastar smatrao registrom vlasnistva, sto nije istina, a i katastar i zemljisne knjige se nisu smatrale necim vrlo bitnim i nisu se ni vlasnici ni posjednici upisivali prilikom stjecanja vlasnistva ili posjeda. Mozda zbog izbjegavanja poreza ili neceg drugog. Rezultat toga je ovaj Vas problem. Kako dalje, tesko je reci, trebate vidjeti kakvu dokumentaciju imate, sto kazu vlasnici, mozda provjeriti povijesno stanje u ZK i katastru.
  11. Preporucam da auto iznajmite, za boravak u europi od mjesec dana, platit cete manje od 1000 € sa kaskom za srednju klasu. Buduci da ste ponudili vise opcija gdje kupiti auto, ocito imate vise opcija gdje ga iznajmiti pa vidite gdje Vam je najjeftinije. Puno vise od 1000 € godisnje za auto cete izgubiti na njegovoj vrijednosti kad bi ga kupovali. Ovako svake godine imate "novi" auto. Kupnjom auta (kad biste mogli) se postavlja pitanje sto cete s njim nakon povratka? - opet prodati, troskovi ce biti veci od najma - spremiti negdje u garazu, servis i registracija ce biti veci od najma, a auto koji stoji godinu dana ce imati dodatne probleme, npr. s lezajevima kotaca, tekucinama, itd. - kupnjom na neku drugu osobu mozete imati problem da bi ga ta osoba mogla prodati u slucaju da zapadne u probleme, ili bi se mogao ovrsiti, mozda zvuci smijesno, ali sigurno se i to dogodilo
  12. http://gkbih-muenchen.de/2017/02/21/izdavanje-pasosa-bosne-i-hercegovine/
  13. Ovdje je misljenje porezne uprave (nazalost nisam nasao originalni tekst na stranicama porezne uprave) o razvrgnucu suvlasnistva isplatom u novcu. Smatram da je isplata u novcu u poreznom smislu jedaka isplatom u nekretnini pa mozete povuci paralelu sa svojim slucajem. To bi trebalo znaciti da ce se porez platiti samo za stan (placa sestra koja postaje vlasnica stana, barem sluzbeno), a ne i za dio cestice koja je dana u zamjenu, ali ostavljam mogucnost da nisam potpuno shvatio misljenje porezne uprave te se nadam da me netko od ostalih clanova foruma moze ispraviti. U svakom slucaju mozete u poreznoj upravi takoder zatraziti misljenje prije nego krenete u cijelu proceduru. Hodogram na kraju ostaje isti, samo se u sporazumnom razvrgnucu doda i taj stan kao isplata za jedan od udjela jedne od sestara. Nacin stjecanja vise nije bitan za ovu temu, ali da to nije napravljeno i da su sestre jos uvijek suvlasnice stana, onda bi sve ove podjele koje sad zelite napraviti bile izuzete od placanja poreza na promet nekretnina.
  14. Isprike, prebrzo sam citao i pogresno sam shvatio pitanje, mislio sam da su na ostavinskoj htjele podijeliti vlasnistvo u razlicitim omjerima, ali su se bojale placanja poreza. Mozete podijeliti tu cesticu na tri cestice kako su se sestre dogovorile (ako je moguce i dopusteno prostornim planom ili ostalim pravilima) na kojoj bi opet sve bile vlasnice 1/3 svake cestice. Nakon toga sporazumno razvrgnuti suvlasnistvo na te tri parcele kako bi svaka od sestara postala 1/1 vlasnica jedne od cestica te prema čl. 13 st. 8. Zakona o porezu na promet nekretnina bile bi oslobodene poreza na promet nekretnina. Preparcelacija je ionako preporucljiva jer je puno lakse baratati nekretninom ako je vlasnistvo 1/1. Steta, trebale su staviti u rjesenje barem priblizne omjere kako su htjele podijeliti, a to iz razloga da u buducnosti netko ne bi trazio "svoj dio". Ali ako ce se preparcelacija raditi, onda nisu dodale dodatne korake do krajnjeg cilja, jer bi se razvrgnuce ionako moralo napraviti, a zakonodavac dopusta da se vlasnistvo razvrgne u drugacijim omjerima nego prije razvrgnuca pa nema placanja poreza.
  15. Ne, udio nasljedstva moze biti u bilo kakvom omjeru koji se dogovorite, a buduci da je od roditelja, tj. u uspravnoj liniji, porez necete platiti. I da npr. jedna sestra naslijedi sve, ne bi bilo problema s porezom. Da, to je uvijek problematicno, zato je najbolje da ako ostavinska nije jos bila da se u rjesenje upise koji tocno dijelovi nasljedstva pripadaju kome. Je li to sve jedna cestica pa ste svi vlasnici po 1/3 ili je cestica vise pa je svaka od sestara vlasnica 1/1 pojedinih cestica?
  16. Neki namjerno upisu krivi broj, ako su parkirani u zoni s max trajanjem 1 h, da mogu biti parkirani 2 h, a onda poslije kazu da su krivo upisali.
  17. Naravno da imaju, ali tema je sto banka nudi da se otplati razlika izmedu starog i novog dozvoljenog minusa. A to, da budem precizniji je uredeno cl. 12 st. 5. Zakona o potrosackom kreditiranju pa da OP zna odakle mi taj podatak o obrocnoj otplati (vec je proslo 7 g. od toga, vrijeme leti, mislio sam da je manje). Da, onda mu je teta na salteru trebala malo bolje objasniti da su ti novci vec iskoristeni za otplatu duga i dug je smanjen. Dobro, tu je moguca igra rijeci pa se nisu razumjeli. U krajnju ruku, cudno da se ti novci vide, ako su vec otisli. Ali prvo moraju ponuditi obrocnu otplatu, zato u ovrhu u ovom trenutku ne mogu ni krenuti. Ovrhu nije pokrenula banka nego EOS, a razlog promjene o minusu nije bitan, minus je mogao biti promjenjen i zbog smanjenja place ili zbog otkaza, tj. nedostatka prihoda, razlika izmedu starog i novog minusa se mora moci obrocno otplatiti. Cudno da je onda jos uvijek vidljiv. Mozda i nije vidljiv, nego OP misli da ih ima, a ustvari su vec otisli.
  18. + ako ce to znaciti da se vjerovnici nece moci naplatiti iz ostavine, mogli bi podici tuzbu da je darovanje napravljeno samo iz razloga izbjegavanja placanja dugova pa se darovni ugovor moze ponistiti.
  19. Ja sam dosta brzo nasao vijest o tome, doduse za ZABA-u, malo je starija vijest, ali sam nasao i neke novije informacije na drugim forumima, dalje nisam trazio. Mislim da im je jasno da ako imate ovrhu da cete tesko platiti odjednom, vjerojatno ne bi ni zvali na dogovor, ako je dogovor "plati odmah". A buduci da je ovrha "samo" na 1/4 place, bolje im je da im Vi uplacujete mimo te ovrhe, nego da cekaju da otplatite ovrhu koja se sad otplacuje. Neznam sad dal je to neka vlada ili narodna banka pokrenula, da se limiti dozvoljenih minusa ne daju vise "sakom i kapom" nego da budu proporcionalni trenutnim prihodima pa se moralo naci rjesenje kako otplatiti sve te silne minuse koji su bili odobreni. Mozda ovrha ima kakvu ulogu, ali jos uvijek nema smisla, valjda bi svima trebao biti cilj da se dugovi rijese sto prije, a ne da Vam taj novac beskorisno lezi u banci. Provjerite svakako preko interneta ako mozete, ljudima na salteru u PBZ-u konstantno moram objasnjavati kako nesto napraviti, dosta su neinformirani o uslugama i proizvodima koje pruzaju. Tu Vam je @Borbena7 Tata-Mata, ali mislim da kad otplatite ovrhu u Ocevidniku FINA-e prema toj ovrsi bi stanje blokade trebalo biti 0. Jos ako bi zatrazili potvrdu toga i kad bi Vam oni to izdali (nisam siguran da to rade), onda biste bili sigurni.
  20. Nisam siguran da oni to zovu kreditom, makar teoretski gledano, i (ne)dozvoljeni minus je vrsta kredita, samo lijepo zvuci pa se ljudi nazalost navuku jer misle da ulazak u minus nije strasan, a dizanje kredita jest. Na kraju je istina ta da se minusa ljudi cesto nikad ne rijese, a i kamate na minus znaju biti vise od kamata na kredit, tako da je to dvostruka "navlakusa" banke. To bi se moglo nazvati obrocno smanjivanje dozvoljenog minusa po kamati za nedozvoljeni minus. Mislim da ni banke nemaju previse mogucnosti osim ponuditi obrocnu otplatu, jednokratno to nitko ne moze napraviti jer onda ne bi niti bili u minusu. Zvoni mi negdje da je to negdje tako i regulirano. Niste napisali koliko Vam uzima ovrha, na kraju i nebitno, ali ako Vi mozete to isfinancirati iz prihoda koji nisu ovrseni, zasto ne. Iskreno trenutno ne znam do kad traje deblokada zbog korone, ali mozda cete uspjeti otplatiti vecinu minusa pa onda nece niti biti toliko puno za otplatiti kad se ovrha opet vrati. Malo mi je ovo cudno da kaze da je stednja blokirana. S jedne strane imate neki dug, a s druge imate imovinu koja bi mogla pokriti dug i to u istoj banci koju Vam ona neda. Dosta paradoksalno, ali buduci da niste dali vise informacija, morate provjeriti jos jednom. Imate li internet ili mobilno bankarstvo, mozete li tamo raskinuti tu stednju? Napravite si kalkulaciju kako cete najlakse uspjeti to isplatiti. Imate deblokadu ovrhe pa mozete platiti vise, a onda kad ovrha dode cete placati manje. Nemojte se dogovoriti da cete otplatiti u manje obroka nego sto mozete, da ne bi zatvorili racun i ovrsili Vas kako se i prijete. Bolje platiti koju kunu kamate vise za jedan obrok vise, nego placati ovrhu sa svim dodatnim troskovima. A ranije od dogovorenog pretpostavljam da uvijek mozete otplatiti.
  21. Obicno se otplacuje u 12 mjesecnih rata. A ovisno o mogucnostima, mozete dogovoriti i neke druge opcije. Tekuci racun u drugoj (i trecoj i cetvrtoj itd.) banci mozete uvijek otvoriti. Ovrsit ce Vas kao i EOS pa ce se naplatiti ovisno o Vasim prihodima. To ste po meni trebali napraviti skroz na pocetku da smanjite dug EOS-a, jer je kamata na stednju uvijek manja (u zadnje vrijeme nikakva) od kamate na dug. Naravno da mozete.
  22. Npr. gradevinska firma sa radnicima koji su obrazovani za poslove gradenja. Osim gradevinaca trebate i nadzornog inzenjera, itd. Nakon gradenja trebate i ovlastene ljude da provedu struju, vodu, plin, itd. Bez toga se ne mozete spojiti na te mreze, a na kraju necete dobiti ni uporabnu. Ako uopce uspijete doci do tog stadija prije nego netko ne prijavi ilegalnu gradnju pa Vam zabrane radove. Nema vise gradenja sa susjedima i prijateljima kao nekad.
  23. Znam da je Zagrebparking odobravao takve greskom poslane krive registracije i ponistavali su kazne za prvi put. Naravno ako nije postojala takva registracija pri provjeri. Ali to bi mogla biti samo dobra volja firme. Procitajte pise li nesto u opcim uvjetima poslovanja o tome. Tesko je ocekivati ovo, jer bi tako svi mogli traziti da im se vrate novci, ako radnik na terenu nije provjerio registraciju.
  24. Nastavit ce ovrsavati, ali ne taj udio u kuci koji netko kupi, nego osobu koja je duzna. Nakon ovrhe nad nekretninom, na nekretnini se brisu svi tereti povezani s dugom prijasnjeg vlasnika.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija