Jump to content

miroslav6

Korisnik
  • Broj objava

    496
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  • Osvojio dana

    10

Aktivnosti reputacije

  1. Hvala
    miroslav6 je reagirao na Mister-X u Hrvatska pošta ne želi vratiti novac   
    već sam spomenuo da nemam iskustva ,ali sam čitao na forumima od pojedinih forumaša.....ne,ne radi se o prevarama i slično...već jednostavno neki proizvod ima cijenu 20 e....ali "procijenom " da u tom paketu recimo ima sat i misli se da on vrijedi više...kako su pojedinci pisali,prihvaćaju se dokazi (računi) i odustaje se od naplate carine ili pdv-a,ali postoje određeni troškovi koje je kupac s tim postupkom dobio iako je naručio nešto što ne podliježe naplati carine ili pdv-a,niti lažirao......
  2. Hvala
    miroslav6 je reagirao na Matrix u Ostavinska rasprava   
    Citirano je neutemeljeno. 
    Ispuštate iz vida da su se u konkretnoj situaciji nasljednici prvog nasljednog reda odrekli nasljedstva. 
  3. Hvala
    miroslav6 je dobio reakciju od Ruby_Danderfluff u Sheranje youtube i vimeo videa   
    Ako je dozvoljeno "embedanje" pomocu "share" funkcije na youtube stranici tog videa, onda mozete staviti bez dopustenja uz navodenje autora. I naravno ne smijete uzimati ikakav prihod na temelju tog videa.
    Sa vimeom bi trebalo biti slicno.
    Provjerite u opisu videa ima li kakvih zabrana, ako ima, postupite prema tome.
    Ako autor zatrazi brisanje, napravite to odmah.
    Takoder, provjerite je li osoba koja je stavila video na youtube zbilja i njegov vlasnik.
  4. Sviđa mi se
    miroslav6 je reagirao na Matrix u Ugovor o darivanju nekretnina   
    Zašto bi darovali ako se kuća već prodaje, jednostavnije je da u toj kupoprodaji i vi nastupite kao jedan od prodavatelja, nego da svoj suvlasnički dio prenosite na brata i time proizvedete bespotrebno plaćanje poreza. 
  5. Sviđa mi se
    miroslav6 je reagirao na Epsilon u Prijava najmodavca za neprijavljivanje na adresu   
    Poštovana, 
    Imala sam malo drugačiju situaciju sa prethodnim stanodavcem sa kojim sam završila na sudu. Sud je odlučio u moju korist, i sve troškove je morao stanodavac platiti. Naime, stanovala sam kod njega skoro 6g, nikada se nismo mogli prijavili na njegovu adresu, osim što je na moje višegodišnje molbe sklopio ugovor o najmu koji je trajao 1g, a onda mi je dao otkaz istog ugovora, da bi mi ipak dozvolio da i dalje stanujem kod njega. To je bilo zato da ne mora plaćati porez državi koji iznosi 10% za iznajmljivače. Sve sam uredno plaćala od računa, do stanarine, i naravno dala sam mu pri ulasku u stan unaprijed i polog za dva mjeseca. 
    Kako smo došli nakon 6g u verbalni konflikt jer je bio nepristojan, ja sam mu rekla da ako se nastavi tako ponašati bit ću prisiljena prijaviti ga. U roku 2 dana poštom mi je poslao otkaz, da u roku 15 dana napustim stan. Šokirana, otišla sam kod pravnika i pitala šta da radim, jer kada radiš ugovor, u ugovoru stoji otkazni rok od 30 dana. U Zagrebu je teško naći stan, a pogotovo tako brzo.
    Pravnik mi je rekao da bi najbolje bilo da on mene tuži sudu da neću izaći iz stana, a ne ja njega. Na stanu sam promijenila bravu, i nisam ispoštovala rok od 15 dana, jer čovjek nema ni pravovaljani ugovor i zarađuje na crno. Prestala sam mu plaćati stanarinu, jer sam imala 2 unaprijed plaćene i on me je u roku mjesec dana tužio da me ne može izbaciti iz svoga stana. Pojavila sam se samo 1x na sudu sa odvjetnikom, priložila sve plaćene račune za 6 godina, objasnila kako je dolazio po stanarinu u stan i plaćala sam mu na ruke, kako mi nije želio osigurati ugovor o najmu.
    Sudac je nakon saslušanja obiju strana, stanodavcu naložio da mi u roku 24h mora vratiti novac kojim sam platila tu raspravu (2.500,kn)  te je odredio i otkazni rok u trajanju od 6 mjeseci, što je po zakonu maximalno kada se teško nalazi stan. I da me do kraja isteka otkaznog roka stanodavac ni na koji način ne smije uznemiravati, ni dolaziti u stan, te da je obavezan dati svoj račun za uplatu stanarine ukoliko je bude bilo kada ja obračunam i oduzmem pologe koje sam mu unaprijed dala. 
    Nadam se da će vam moje iskustvo pomoći. Mišljenja sam da vi ne biste imali nikakve troškove što ste stanovali to kratko vrijeme kod njega na crno, jer on je taj koji je zaobišao zakon, a ne vi. Prije nego dajemo nekome polog za stan, moramo odmah definirati sve stavke koje su nam važne, kako ne bi imali ovakvih problema.
    Srdačan pozdrav!
     
  6. Hvala
    miroslav6 je dobio reakciju od drot13 u Nemogucnost odjave auta u Njemačkoj zbog prometne dozvole   
    Niste pitali da li postoji izrada po zurnom postupku u konzlatu, ali cisto sumnjam, tj. i da postoji, ne ce doci kroz dva-tri dana, jer je nemoguce sve poslati u BiH i dobiti natrag tako brzo, pogotovo sto konzularna posta uvijek putuje duze od obicne, cesto ju i sami radnici u konzulatu nose pa ovisi kada idu natrag.
  7. Sviđa mi se
    miroslav6 je dobio reakciju od masterdisaster u Može li dugogodišnji korisnik postati vlasnik nekretnine   
    Postenje posjeda je osnovni uvjet za dosjelost:
    Iako:
    ... dokazivanje nepostenosti ce biti vrlo lako, a onda je opet na Vama da dokazete kako ste zaboravili da ste suvlasnik. Teoretski nemoguce, u praksi jako tesko moguce.
    Morate znati da dosjelost ne sluzi nekome da se jednostavno pocne sluziti tudom nekretninom pa cekati 10, 20 ili 40 g. da stekne vlasnistvo, nego iz drugih razloga.
  8. Hvala
    miroslav6 je dobio reakciju od drot13 u dvojno drzavljanstvo   
    Preporucam da auto iznajmite, za boravak u europi od mjesec dana, platit cete manje od 1000 € sa kaskom za srednju klasu. Buduci da ste ponudili vise opcija gdje kupiti auto, ocito imate vise opcija gdje ga iznajmiti pa vidite gdje Vam je najjeftinije. Puno vise od 1000 € godisnje za auto cete izgubiti na njegovoj vrijednosti kad bi ga kupovali. Ovako svake godine imate "novi" auto.
    Kupnjom auta (kad biste mogli) se postavlja pitanje sto cete s njim nakon povratka?
    - opet prodati, troskovi ce biti veci od najma
    - spremiti negdje u garazu, servis i registracija ce biti veci od najma, a auto koji stoji godinu dana ce imati dodatne probleme, npr. s lezajevima kotaca, tekucinama, itd.
    - kupnjom na neku drugu osobu mozete imati problem da bi ga ta osoba mogla prodati u slucaju da zapadne u probleme, ili bi se mogao ovrsiti, mozda zvuci smijesno, ali sigurno se i to dogodilo
  9. Hvala
    miroslav6 je dobio reakciju od drot13 u Nemogucnost odjave auta u Njemačkoj zbog prometne dozvole   
    http://gkbih-muenchen.de/2017/02/21/izdavanje-pasosa-bosne-i-hercegovine/
  10. Hvala
    miroslav6 je dobio reakciju od question1 u Podjela nakon ostavinske   
    Ne, udio nasljedstva moze biti u bilo kakvom omjeru koji se dogovorite, a buduci da je od roditelja, tj. u uspravnoj liniji, porez necete platiti. I da npr. jedna sestra naslijedi sve, ne bi bilo problema s porezom.
    Da, to je uvijek problematicno, zato je najbolje da ako ostavinska nije jos bila da se u rjesenje upise koji tocno dijelovi nasljedstva pripadaju kome. Je li to sve jedna cestica pa ste svi vlasnici po 1/3 ili je cestica vise pa je svaka od sestara vlasnica 1/1 pojedinih cestica?
  11. Hvala
    miroslav6 je dobio reakciju od question1 u Podjela nakon ostavinske   
    Isprike, prebrzo sam citao i pogresno sam shvatio pitanje, mislio sam da su na ostavinskoj htjele podijeliti vlasnistvo u razlicitim omjerima, ali su se bojale placanja poreza. Mozete podijeliti tu cesticu na tri cestice kako su se sestre dogovorile (ako je moguce i dopusteno prostornim planom ili ostalim pravilima) na kojoj bi opet sve bile vlasnice 1/3 svake cestice. Nakon toga sporazumno razvrgnuti suvlasnistvo na te tri parcele kako bi svaka od sestara postala 1/1 vlasnica jedne od cestica te prema čl. 13 st. 8. Zakona o porezu na promet nekretnina bile bi oslobodene poreza na promet nekretnina.
    Preparcelacija je ionako preporucljiva jer je puno lakse baratati nekretninom ako je vlasnistvo 1/1.
    Steta, trebale su staviti u rjesenje barem priblizne omjere kako su htjele podijeliti, a to iz razloga da u buducnosti netko ne bi trazio "svoj dio". Ali ako ce se preparcelacija raditi, onda nisu dodale dodatne korake do krajnjeg cilja, jer bi se razvrgnuce ionako moralo napraviti, a zakonodavac dopusta da se vlasnistvo razvrgne u drugacijim omjerima nego prije razvrgnuca pa nema placanja poreza.
  12. Hvala
    miroslav6 je dobio reakciju od question1 u Podjela nakon ostavinske   
    Ovdje je misljenje porezne uprave (nazalost nisam nasao originalni tekst na stranicama porezne uprave) o razvrgnucu suvlasnistva isplatom u novcu. Smatram da je isplata u novcu u poreznom smislu jedaka isplatom u nekretnini pa mozete povuci paralelu sa svojim slucajem. To bi trebalo znaciti da ce se porez platiti samo za stan (placa sestra koja postaje vlasnica stana, barem sluzbeno), a ne i za dio cestice koja je dana u zamjenu, ali ostavljam mogucnost da nisam potpuno shvatio misljenje porezne uprave te se nadam da me netko od ostalih clanova foruma moze ispraviti. U svakom slucaju mozete u poreznoj upravi takoder zatraziti misljenje prije nego krenete u cijelu proceduru.
    Hodogram na kraju ostaje isti, samo se u sporazumnom razvrgnucu doda i taj stan kao isplata za jedan od udjela jedne od sestara.
    Nacin stjecanja vise nije bitan za ovu temu, ali da to nije napravljeno i da su sestre jos uvijek suvlasnice stana, onda bi sve ove podjele koje sad zelite napraviti bile izuzete od placanja poreza na promet nekretnina.
  13. Sviđa mi se
    miroslav6 je dobio reakciju od G-man u parkirna kazna   
    Neki namjerno upisu krivi broj, ako su parkirani u zoni s max trajanjem 1 h, da mogu biti parkirani 2 h, a onda poslije kazu da su krivo upisali.
  14. Zbunjen
    miroslav6 je dobio reakciju od Borbena7 u Ovrha i minus u banci   
    Naravno da imaju, ali tema je sto banka nudi da se otplati razlika izmedu starog i novog dozvoljenog minusa. A to, da budem precizniji je uredeno cl. 12 st. 5. Zakona o potrosackom kreditiranju pa da OP zna odakle mi taj podatak o obrocnoj otplati (vec je proslo 7 g. od toga, vrijeme leti, mislio sam da je manje).
    Da, onda mu je teta na salteru trebala malo bolje objasniti da su ti novci vec iskoristeni za otplatu duga i dug je smanjen. Dobro, tu je moguca igra rijeci pa se nisu razumjeli. U krajnju ruku, cudno da se ti novci vide, ako su vec otisli.
    Ali prvo moraju ponuditi obrocnu otplatu, zato u ovrhu u ovom trenutku ne mogu ni krenuti.
    Ovrhu nije pokrenula banka nego EOS, a razlog promjene o minusu nije bitan, minus je mogao biti promjenjen i zbog smanjenja place ili zbog otkaza, tj. nedostatka prihoda, razlika izmedu starog i novog minusa se mora moci obrocno otplatiti.
    Cudno da je onda jos uvijek vidljiv. Mozda i nije vidljiv, nego OP misli da ih ima, a ustvari su vec otisli.
  15. Zbunjen
    miroslav6 je dobio reakciju od Borbena7 u Ovrha i minus u banci   
    Ja sam dosta brzo nasao vijest o tome, doduse za ZABA-u, malo je starija vijest, ali sam nasao i neke novije informacije na drugim forumima, dalje nisam trazio. Mislim da im je jasno da ako imate ovrhu da cete tesko platiti odjednom, vjerojatno ne bi ni zvali na dogovor, ako je dogovor "plati odmah". A buduci da je ovrha "samo" na 1/4 place, bolje im je da im Vi uplacujete mimo te ovrhe, nego da cekaju da otplatite ovrhu koja se sad otplacuje.
    Neznam sad dal je to neka vlada ili narodna banka pokrenula, da se limiti dozvoljenih minusa ne daju vise "sakom i kapom" nego da budu proporcionalni trenutnim prihodima pa se moralo naci rjesenje kako otplatiti sve te silne minuse koji su bili odobreni.
    Mozda ovrha ima kakvu ulogu, ali jos uvijek nema smisla, valjda bi svima trebao biti cilj da se dugovi rijese sto prije, a ne da Vam taj novac beskorisno lezi u banci. Provjerite svakako preko interneta ako mozete, ljudima na salteru u PBZ-u konstantno moram objasnjavati kako nesto napraviti, dosta su neinformirani o uslugama i proizvodima koje pruzaju.
    Tu Vam je @Borbena7 Tata-Mata, ali mislim da kad otplatite ovrhu u Ocevidniku FINA-e prema toj ovrsi bi stanje blokade trebalo biti 0. Jos ako bi zatrazili potvrdu toga i kad bi Vam oni to izdali (nisam siguran da to rade), onda biste bili sigurni.
  16. Zbunjen
    miroslav6 je dobio reakciju od Borbena7 u Ovrha i minus u banci   
    Nisam siguran da oni to zovu kreditom, makar teoretski gledano, i (ne)dozvoljeni minus je vrsta kredita, samo lijepo zvuci pa se ljudi nazalost navuku jer misle da ulazak u minus nije strasan, a dizanje kredita jest. Na kraju je istina ta da se minusa ljudi cesto nikad ne rijese, a i kamate na minus znaju biti vise od kamata na kredit, tako da je to dvostruka "navlakusa" banke. To bi se moglo nazvati obrocno smanjivanje dozvoljenog minusa po kamati za nedozvoljeni minus.
    Mislim da ni banke nemaju previse mogucnosti osim ponuditi obrocnu otplatu, jednokratno to nitko ne moze napraviti jer onda ne bi niti bili u minusu. Zvoni mi negdje da je to negdje tako i regulirano.
    Niste napisali koliko Vam uzima ovrha, na kraju i nebitno, ali ako Vi mozete to isfinancirati iz prihoda koji nisu ovrseni, zasto ne. Iskreno trenutno ne znam do kad traje deblokada zbog korone, ali mozda cete uspjeti otplatiti vecinu minusa pa onda nece niti biti toliko puno za otplatiti kad se ovrha opet vrati.
    Malo mi je ovo cudno da kaze da je stednja blokirana. S jedne strane imate neki dug, a s druge imate imovinu koja bi mogla pokriti dug i to u istoj banci koju Vam ona neda. Dosta paradoksalno, ali buduci da niste dali vise informacija, morate provjeriti jos jednom. Imate li internet ili mobilno bankarstvo, mozete li tamo raskinuti tu stednju?
    Napravite si kalkulaciju kako cete najlakse uspjeti to isplatiti. Imate deblokadu ovrhe pa mozete platiti vise, a onda kad ovrha dode cete placati manje. Nemojte se dogovoriti da cete otplatiti u manje obroka nego sto mozete, da ne bi zatvorili racun i ovrsili Vas kako se i prijete. Bolje platiti koju kunu kamate vise za jedan obrok vise, nego placati ovrhu sa svim dodatnim troskovima. A ranije od dogovorenog pretpostavljam da uvijek mozete otplatiti.
  17. Zbunjen
    miroslav6 je dobio reakciju od Borbena7 u Ovrha i minus u banci   
    Obicno se otplacuje u 12 mjesecnih rata. A ovisno o mogucnostima, mozete dogovoriti i neke druge opcije.
    Tekuci racun u drugoj (i trecoj i cetvrtoj itd.) banci mozete uvijek otvoriti.
    Ovrsit ce Vas kao i EOS pa ce se naplatiti ovisno o Vasim prihodima.
    To ste po meni trebali napraviti skroz na pocetku da smanjite dug EOS-a, jer je kamata na stednju uvijek manja (u zadnje vrijeme nikakva) od kamate na dug. Naravno da mozete.
  18. Sviđa mi se
    miroslav6 je reagirao na Spitfire u Samogradnja kuće na potpomognutom području   
    ..ploču kojom se označava gradilište, prijava početka radova...
    Prvi i osnovni uvjet koji propisuje zakon je ovaj,
    Izvođač
    Graditi i/ili izvoditi radove na građevini može pravna osoba ili fizička osoba obrtnik, registrirana za obavljanje djelatnosti građenja, odnosno za izvođenje pojedinih radova (u daljnjem tekstu: izvođač) koja ispunjava uvjete propisane ovim Zakonom te posebnim propisima kojima se uređuje gradnja.
  19. Sviđa mi se
    miroslav6 je dobio reakciju od Spitfire u Samogradnja kuće na potpomognutom području   
    Npr. gradevinska firma sa radnicima koji su obrazovani za poslove gradenja. Osim gradevinaca trebate i nadzornog inzenjera, itd. Nakon gradenja trebate i ovlastene ljude da provedu struju, vodu, plin, itd. Bez toga se ne mozete spojiti na te mreze, a na kraju necete dobiti ni uporabnu. Ako uopce uspijete doci do tog stadija prije nego netko ne prijavi ilegalnu gradnju pa Vam zabrane radove.
    Nema vise gradenja sa susjedima i prijateljima kao nekad.
  20. Sviđa mi se
    miroslav6 je reagirao na Mister-X u parkirna kazna   
    obično je svrhovitije ili razumnije tražiti poništenje kazne (200kn)  dokazivanjem da ste htjeli platiti kartu (10kn) pri čemu ste napravili grešku.....iako bi rezultat vjerojatno bio isti
    u pravu su što se tiče tvoje situacije,ali što se tiče opčenito o toj kazni to bi netko drugi trebao njih pitati da li su oni u pravu.....poznata je sudska odluka o tim kaznama,pa su oni to jednostavno zamjenili nazivom dnevna karta...pa uz to u nekim gradovima ta dnevna karta je veća od iznosa broja sati rada (naplaćivanja) parkinga x cijena sata...
  21. Sviđa mi se
    miroslav6 je dobio reakciju od drot13 u Založno pravo temeljem bračne diobe   
    Jasno, zelim Vam svu srecu i dobru sezonu! I da na kraju ipak uspijete u svojoj namjeri.
  22. Sviđa mi se
    miroslav6 je dobio reakciju od G-man u parkirna kazna   
    Znam da je Zagrebparking odobravao takve greskom poslane krive registracije i ponistavali su kazne za prvi put. Naravno ako nije postojala takva registracija pri provjeri. Ali to bi mogla biti samo dobra volja firme. Procitajte pise li nesto u opcim uvjetima poslovanja o tome.
    Tesko je ocekivati ovo, jer bi tako svi mogli traziti da im se vrate novci, ako radnik na terenu nije provjerio registraciju.
  23. Sviđa mi se
    miroslav6 je reagirao na Borbena7 u Kako otkupit dio kuce u suvlasnistu j   
    Ako bi se nekretnina prodala u ovršnom postupku tj. na dražbi, tada bi se dobivenim sredstvima namirivati založni vjerovnici i to isključivo redom s kojim su zabilježeni u zk. Nakon toga nekretnina je u vlasništvu kupca, a svi založni vjerovnici se brišu iz teretnog lista. 
  24. Sviđa mi se
    miroslav6 je reagirao na Spitfire u Samogradnja kuće na potpomognutom području   
    Prema propisima o gradnji, graditi može osoba koja ispunjava uvjete za obavljanje djelatnosti građenja, bez obzira gdje bi se građevina treabla graditi.
  25. Zbunjen
    miroslav6 je reagirao na Marta01 u Kršenje prava radnika   
    Je!
    Poslodavac ima pravo prilagoditi raspored korištenja godišnjeg odmora kod novonastalih situacija.
    Raditi ćemo bez prestanka do 01.01.2021. većina!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija