Jump to content

Nomenomen

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Pozdrav! Ja bih molila još jedno pojašnjenje u vezi isplate neiskorištenih dana godišnjeg. Naime, moj poslodavac sad tvrdi da ja moram raditi, a da će mi oni to platiti. Međutim, ja nigdje nisam dobila pismeno da će mi to platiti, nego ću ih morati eventualno tužiti i još će mi država uzeti velik dio plaće zbog osobnog odbitka tako da na kraju neću imati ni novac ni slobodno. Mogu li oni inzistirati na plaćanju, ako ja želim iskoristiti dane godišnjeg na koje imam pravo? Hvala na pojašnjenju!
  2. Poštovani, molila bih savjet glede korištenja prava na godišnji odmor. Naime, započela sam radni odnos 4.6.2018. ugovorom na određeno koji je istekao 4.9.2018. i tada sam potpisala aneks ugovora po kojem se radni odnos produljuje do 4.10.2018. Prije toga sam radila kod drugog poslodavca mjesec dana do 30.5.2018. i koristila jedan dan godišnjeg. Imam li sada još pravo na godišnji odmor i koliko dana bi to bilo? Znam da mi neće platiti ni prekovremene pa bih cijenila Vaše mišljenje da mogu tražiti slobodno prije isteka ugovora. Hvala na odgovoru i hvala što pomažete malim ljudima u velikoj nepravdi.
  3. Poštovani, molila bih savjet glede preraspodjele radnog vremena u radnom odnosu. Naime, u Ugovoru o radu za određeno radno mjesto navedeno je 40 sati rada tjedno, uz mogućnost preraspodjele dnevnih radnih sati od 6 do 8 sati. U praksi to znači da poslodavac u bilo kojem trenutku zahtijeva od radnika da rade prekovremeno, tj. zahtijeva da nastave raditi i drugu smjenu nakon odrađenih osam sati, jer se drugi radnik ili student razbolio, jer mu se povećao obujam posla (napunio se restoran) i to tumači preraspodjelom radnog vremena. Radnik nikad ne zna kada će moći otići kući ili hoće li imati slobodan dan onako kako bi ga trebao imati po Ugovoru, a Poslodavac to tumači kao preraspodjelu ili prekovremene sate koje će naknadno platiti i prijeti otkazom, ako Radnik ne pristane raditi duže od osam sati, sve dok se posao ne odradi (jednom je radnik odradio drugu, noćnu i jutarnju u komadu). Postoji li neki članak u zakonu ili pravilnik koji sprječava Poslodavca da radno vrijeme pretvara iz sata u sat kako mu je volja? Na koji način Radnik može zaštititi svoje privatne obaveze, dok mu prijete otkazom? Zahvaljujem na odgovoru! Lijepi pozdrav
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija