Jump to content

ossa_ossy

Korisnik
  • Broj objava

    8
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Imam nekakvih nedoumica vezano uz apsolutnu zastaru prekršajnog postupka. Shvatio sam da postoji relativna i apsolutna zastara. Relativna se može prekidati, kad sud poduzima određene radnje, a koliko sam shvatio, apsolutna zastara prekrsajnog postupka nastupa nakon sto prode dvije godine od pocinjenja prekrsaja, a u tom periodu ne bude donesena pravomocna presuda. Citao sam svakave teorije i rasprave o "apsolutnoj zastari", a sad ja bih naveo jedan primjer i zanima me da li to uistinu onda tako i funkcionira. Recimo ovako. Osoba NN je privedena u vrijeme nogometne utakmice zbog alkoholiziranosti ili posjedovanja pirotehnickih sredstava, a datum je recimo 30.07.2007. Znaci policija nakon uhicenja podnosi prekrsajnu prijavu. Osoba NN u meduvremenu je na privremenom radu u inozemstvu. Od datuma pocinjenja prolazi uskoro 2 godine ( 30.07.2007 - 30.07.2009), a za sve to vrijeme na adresu pocinitelja NN dolaze pozivi za sud koje nitko ne podize jer NN nije na podrucju Hrvatske. Takoder ni policija ne moze utvrditi na kojoj adresi se on nalazi, odnosno ne moze mu uruciti poziv za sud. Da li njemu nastupa aposlutna zastara prekrsajnog postupka 30.07.2009, ili ako ne, kada onda nastupa, odnosno kojeg datuma se obustavlja prekrsajni postupak protiv NN zbog nastupa aposlutne zastare?
  2. za kazneni postupak - nema još zastare, ali moguće da postupka i neće biti jer je prijava odbačena, pa najbolje da se provjeri u nadležnom drž. odvjetništvu što je sa predmetom za prekršajni postupak - moguća zastara, ali ako je sud poduzimao kakve radnje u cilju pronalaska osobe, moguće da se zastara prekidala, pa taj dio baš nije definitivno točan..ovisi.. je sud je poduzimao određene radnje, dobivao je pozive putem pošte, no nije mu osobno uručen niti jedan poziv. takoder policija je bila na adresi stanovanja kako bi utvrdila da li on tu stanuje, no on tada nije bio doma. Ali meni je sad nejasno ovo o prekidu zastare. Pa ne nastupa li apsolutna zastara nakon sto proteknu dvije godine od pocinjenja djela, okrivljeni ne dobije pravomocnu presudu?? koliko bi onda moralo proci vremena da nastupi zastara, iako sud poduzima odredene radnje?? recimo okrivljeni za prekrsaj ima dvojno drzavljastvo i ode u susjednu zemlju, i koliko onda tamo mora prvest vremena da bi nastupila aposlutna zastara unatoc sto sud poduzima neke radnje?
  3. Zanima me da li se moguće zaposliti u državnoj službi, recimo u MORH-u, ako je osoba jednom prekršajno prijavljena. Navedeno je "nekažnjavanje". Da li se to odnosi na kaznena djela ili tu ulaze i prekršajne prijave??
  4. Ok, hvala na informaciji. Pitao bih još nešto. Znači kad policija podnese i kaznenu i prekršajnu prijavu, da li sud može odbaciti kaznenu prijavu i da se osobu samo prekršajno tereti? Recimo da se ovo okarakterizira kao beznačajno kazneno djelo i da uslijedi samo prekršajna prijava i novčana kazna? I da li se nakon okončanja ovakvog kaznenog postupka može dobiti potvrda o nekžnjavanju, u svrhu recimo zapošljavanja?
  5. ossa_ossy

    joint...

    Događaj se zbio negdje sredinom listopada 2007. Prijatelj je pušio "joint" na jednom parkingu i zatekla ga je policija. Priveden je, jonit mu je oduzet i pušten je bio u roku pola sata. Bilo je možda recimo pola grama marihuane u "jonitu". Na policiji su mu rekli da će to biti prekršajna prijava. Poslan mu je poziv za sud dva puta, no on tada nije bio na području stanovanja. U međuvremenu se vratio te se obratio na sud i sad ponovo očekuje poziv za sud. Krivnju će priznat i u obranu nema što reć osim da mu je žao. Do sad nije kažnjavan osim nekakavih kazni za parkiranje ili nešto sitno u prometu, tipa "crveno". Kakva ga kazna čeka, da li zatvor, da li visoka novčana kazna?? Ima li kakve šanse za zastaru? Ima li ko kakvih sličnih iskustava?? Hvala na bilo kakvim informacijama.
  6. Može pitanje? Da li radiš na sudu, ili možda studiraš pravo?
  7. Evo imao bih i ja pitanje unutar ovog posta, a vezano za ovu temu, pa ako mi netko moze odgovoriti. Bio sam pocinitelj jednog prekrsaja u listopadu 2007 god i u meduvremenu mi je dvaput dosla na adrseu preporucena posiljka s povratnicom, no rok za podizanje je bio 5 dana, a ja nisam bio u to vrijeme u mjestu stanovanja i tako sam dvaput propustio podici najvjerovatnije poziv za sud. E sad, mene zanima ako je sud to prebacio na policiju, da li ce mene policja privesti na sud, ili ce mi samo uruciti poziv da dodem na sud u neko vrijeme. Takoder kako bih ja mogao provjeriti da li je mene sud zvao i kako da stupim u kontakt sa sudom kako bi sam dosao na raspravu, a ne da me policija ne odvodi?
  8. Krajem prošlog tjedna sam išao kući sa posla i na semaforu sam prošao kroz žuto. Nakon nekoliko sekundi u retrovizoru sam ugledao plavo rotirajuće svijetlo i skrenuo u desno. Policajac me zatražio dokumente i saopćio da sam prošao kroz crveno. Ja tvrdim da sam prošao na žuto, no nisam se htio previše natezati sa policajcem, jer naprosto nema smisla. Dobio sam uplatnicu na kojoj je iznos 2000kn koje moram platiti. Ja bih htio podnijeti žalbu, iako mislim da teško mogu nešto postići, nemam svjedoka jer sam bio sam u vozilu, a moja riječ nasuprot dvojice policajaca, tako dam mislim da ne mogu izbjeći plaćanje kazne, ali bih htio barem malo odgoditi plaćanje kazne kako bih sakupio novce, jer trenutno mi je puno dati 2000kn, jer sam izvanredni student i plaćam studij, pa mi treba neko vrijeme da stavim na stranu 2000kn. Rečeno mi je da mogu donijeti pisanu žalbu u PP u roku od 8 dana i to u dva istovjetna primjerka. E sad ja bih zamolio ako mi netko može pomoći oko sastavljanja žalbe budući da je nikad nisam pisao niti sam ikad vidio kako bi to trebalo izgledati. Hvala
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija