Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

MsBourne

Korisnik
 • Broj objava

  8
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. Optima, ugovor sklopljen u moje ime bez pristanka

  U svakom slucaju, mozete se pozvati na odredbu HAKOM-a, a ukoliko su uporni, mozete ih i prijaviti HAKOM-u. Ujedno mozete im zaprijetiti i tuzbom te se pozvati upravo na snimak koji su priznali da imaju u posjedu i zatraziti vjestacenje glasa. Bilo bi puno korisnije da kontaktirate njihovu pravnu sluzbu, a ne korisnicku podrsku te svakako uputite prigovor i trazite pismeno ocitovanje po kojoj osnovi su vam napravili ugovor bez da su utvrdili tocno i nedvojbeno s kime razgovaraju, a potom i tko je potpisao produljenje ugovora (pa vjestacenje rukopisa). S pismenim ocitovanjem, dobiti cete materijal za tuzbu, bilo HAKOM-u i/ili sudu.
 2. Znam da vam je ovo sada kasno ali da znate za ubuduce ili mozda jos neko bude trazio odgovor na isto pitanje. Ugovor koji radite s izvodjacem je slican Ugovoru o djelu i mora biti definirano vrijeme u kojem ce stranac obaviti posao, kao i vrsta posla koju ce obavljati. Sa tim Ugovorom ste obvezni prijaviti rad, odnosno zatraziti privremenu dozvolu od strane MUP-a u uredu za strance. Obicno rjesavaju za par sati ili dana. Ugovorom mozete definirati i nacin na koji cete strancu isplatiti naknadu za njegov rad. U slucaju kontrole i vi i stranac morate imati kod sebe primjerak ugovora, kao i primjerak privremene radne dozvole.
 3. Onemogućavanje rada od strane poslodavca

  Sukladno članku 54. Zakona o radu, poslodavac je dužan educirati vas i osposobiti za rad sukladno radnom mjestu koje obavljate. U suprotnom će morati dokazivati da je to već napravio. Nadalje, u vašem ugovoru o radu kao i specifikaciji radnih mjesta, morao bi stajati opis poslova koje ste dužni obavljati. Prije otkaza, poslodavac je dužan upozoriti vas i pismeno (čl.119. Zakona o radu). Načini zaštite u ovakvim slučajevima su svakako Predstavka inspektoratu rada, a nakon njihovog postupanja moguće je pokrenuti i spor pred nadležnim sudom. Dok ste u radnom odnosu važno vam je sačuvati što više dokaza, kako bi pred nadležnim tijelima imali mogućnosti i sredstva kojim ćete potkrijepiti svoju izjavu a time i braniti prava koja imate.
 4. Zastara ovrhe

  Postovana Borbena7, Znate li kako sudska praksa gleda na cinjenicu da je dug otplacen jos 2011. godine i to u novcu. Naplata je isla direktno sa place ovrsenika na racun ovrhovoditelja, no iz nekog razloga odvjetnicki ured ovrhovoditelja nije upoznat s time. Tvrtka ne zeli sastanak i nagodbu, nego sve usmjeravaju na odvjetnicki ured, koji evidentno ne raspolaze svim informacijama. Mi smo jos prosle godine htjeli pokrenuti postupak ali se zavrsilo tako da odvjetnik koji nas je trebao zastupati je zagovarao stajaliste odvjetnickog ureda ovrhovoditelja, pa je sve gotovo zavrsilo prijavom na HOK. Cijeli slucaj je zapoceo jos 1997.god., a ovakvim nacinom razvoja situacije bi mogao potrajati i do 2097. Imate li neku sugestiju za konacno rjesenje predmeta?
 5. Zastara ovrhe

  Nisam nasla ovakvu temu sa novijim datumom, pa se nadam da je u redu ako ovdje postavim pitanje?! Pitanje - Da li je pokretanjem radnje prekinut zastarni rok ili on tece i dalje? Obrazlozenje - Sudsko rjesenje o ovrsi je doneseno 27. svibnja 2009. i to na nekretninama, placi i motornom vozilu. Na nekretninu je stavljena zabiljezba ali nikada nije proveden postupak prodaje i namirenja, tako da status zabiljezbe i dalje stoji; motorno vozilo je bilo predmetom zaplijene ali nikada nije fizicki izuzeto. Ovrhovoditelj je pokrenuo u travnju 2018.godine postupak pred sudom sa zahtjevom za promjenu predmeta i sredstva ovrhe. Sud je zahtjev odbio s obrazlozenjem "Sukladno citiranoj zakonskoj odredbi* pretpostavka za udovoljenje prijedlogu za promjenu predmeta ili sredstva ovrhe jest nemogucnost provedbe ovrhe." ..........proizlazi da nisu ispunjene pretpostavke za usvajanje prijedloga za promjenu predmeta ovrhe, slijedom cega sud smatra da prijedlog za promjenu predmeta i sredstva ovrhe valja odbiti kao neosnovan." *citiran je clanak 5. Ovrsnog zakona NN 112/12, 25/13, 93/14, 55/16 i 73/17 Rjesenje datira sa 16. studeni 2018. Osim mogucnosti pokretanja zalbenog postupka pred Zupanijskim sudom da li je ovom radnjom prekinut zastarni rok?
 6. Pravno savjetovanje proslo bez savjeta

  Ukoliko postoji zastita potrosaca u odnosu na sve subjekte u obaveznim odnosima, zasto i odvjetnici ne spadaju u to? Dakle, usluga nije pruzena i posao nije obavljen ili je obavljen nekvalitetno. U svakom drugom odnosu (banaliziram - usluga ciscenja stubista, gdje je pola stubista samo pometeno a na racunu je iskazano i metenje, i dubinsko ciscenje strojem i kemijskim sredstvima), postoji nacin reklamacije, storniranje racuna, naknada, umanjenje iznosa itd. samo kod odvjetnika se placa vrijeme za ispijanje kave i tri povrsne recenice na mail. Da li je za ovakve situacije moguce traziti misljenje odvjetnicke komore?
 7. cijena za konzultaciju s odvjetnikom

  Moze li mi netko pojasniti odvjetnicke tarife i kada se one naplacuju? Dakle, konzultacija je placena (ovih 500kn spomenutih u odgovorima iznad), od odvjetnika je zatrazeno da utvrdi tocan iznos dugovanja prema drustvu XY, jer je odredjen niz godina dug otplacivan. Nakon godinu dana, dobijem samo proslijedjen odgovor odvjetnickog drustva koje zastupa drustvo XY iz kojeg se vidi stanje pocetnog dugovanja i kamata za isto, bez evidentirane iti jedne uplate - dakle, trazena informacija nije tocna. (zadatak nije ispunjen) Koliko kosta takva odvjetnicka usluga? Obzirom da mi je odvjetnik od kojeg sam trazila info i dala punomoc, samo proslijedio odgovor odvjetnickog drustva bez dokumentacije i informacije o koracima koje je on poduzeo. Hvala na odgovoru!
 8. Trazim odvjetnika za potraznju dokumenta iz MUPa

  Mozete traziti preko odvjetnika ali tu vam moze pomoci i privatni detektiv, tako da vam prikupi sve dokazne materijale potrebne za postupak. Ukoliko je postupak u tijeku, a navedeni iskaz sluzi kao dokaz u postupku, tada isti mozete naci i u spisu na sudu gdje se postupak vodi.
×