Jump to content

kornelije

Korisnik
 • Broj objava

  3
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. Dogovorna podjela brata i sestre nije uspjela

  Hvala na odgovoru, Matrix, mislim da je to pravi put. No, sto ako nakon sklopljenog dozivotnog ugovora roditelj premine nakon par dana? Hoce li taj ugovor vrijediti ili ga se moze osporiti? Ili ako je roditelj pri sklapanju ugovora tesko bolestan npr. predinfarktno stanje ili slicno?
 2. Dogovorna podjela brata i sestre nije uspjela

  Prije svega hvala na odgovoru! Imam jos pitanja! Koje bi to "pravne radnje" mogli roditelji poduzeti kojima bi sestru na posredan način isključili iz nasljeđivanja? Je li doslo do povrijede nuznog dijela ako jedan roditelj oporucno ostavi sestri, a drugi roditelj oporucno ostavi bratu svoju imovinu? Roditelji zacijelo nece umrijeti u isto vrijeme, pa ce jedno od dvoje nasljednika dobiti nasljeđe prije drugoga. Tako ispada da jedan nasljednik s prvim umrlim roditeljem dobiva sve, a drugi ostane prikracen za nuzni dio, sve dok ne umre i drugi roditelj koji ostavlja svoju imovinu tom drugom djetetu.
 3. Sestra i ja smo se dogovorili kako bi jednog dana podijelili roditeljsku imovinu nakon njihove smrti. Sestra bi preuzela ocevu kucu sa zemljom, a ja majcin stan u gradu. Kuca je nesto malo vrijednija od stana. Zajednicke bracne stecevine nemaju u nekretninama. Roditelji su blagoslovili takav miran dogovor, iako sam ja bio u minusu, sto meni nije smetalo. Problem je nastao kad se pojavila jedna neznatna mamina parcela na selu koju je mama nasljedila i odlucila dati meni jer uz stan nemam zemljiste, pa kao kompenzaciju sto je tatina kuca koju bi trebala dobiti sestra nesto vrijednija. I mama i tata se u tome slazu i misle da je sada postenija podjela. I kako to u sloznim obiteljima biva: sestra se pobunila i trazi pola tog maminog zemljista uz prijetnju da ce inace traziti svoj dio u svemu nakon njihove smrti uz komadanje kuce, stana, zemlje i drugog. To dakako nikome ne ide u prilog, jer bih onda i ja morao traziti svoje nuzne dijelove u „njezinim“ nekretninama, ali ludilo je jace od pameti pa seka ne odustaje od svoje nakane dok ne postigne svoj cilj. Kako se rijesiti tih prijetnji i moze li roditelj ikako unaprijed zastititi sina, a uskratiti kceri mogucnost trazenja polovice ili nuznog dijela one nektretnine koja bi po dogovoru pripala sinu? Ugovor o darivanju i oporuka se mogu opovrgnuti. Imali stogod jace od toga? Hvala unaprijed!
×