Jump to content

kikikiki

Korisnik
  • Broj objava

    9
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Aktivnosti reputacije

  1. Hvala
    kikikiki je reagirao na MarkoDelija u Mirovina udovice hrvi?   
    I više jer ide i unazad, ima pravo od idućeg mjeseca nakon smrti supruga a ne dulje o 6 mjeseci... Recimo ako je suprug preminuo 06.08. obzirom da gđa podnosi zahtjev u 1. mjesecu tek dobit će zaostatke od 01.09. ako je preminuo 06.02. dobit će zaostatke od 01.07.
  2. Hvala
    kikikiki je reagirao na Draganec u Mirovina udovice hrvi?   
    Da. Na zalost toliko im je potrebno za obradu spisa. Medjutim isplata mirovine je sa zaostacima od dana podnosenja zahtjeva,u lipu.
  3. Hvala
    kikikiki je reagirao na MarkoDelija u Mirovina udovice hrvi?   
    Dobiti ćete 80% da, jer ste supruga, ja sam rekao 100% jer mi je sestrična kako je dobila bila u glavi. Samo dobiti ćete veći polazni koeficijent 1,90 zato što je aktivna postrojba a i dragovoljac, a suprug je imao manji koeficijent, mislim 1,80 pa ste tu negdje na istom i sa 80%... A prolazim ja i sam sve te borbe, još se tučem sa mirovinskim oko obiteljske mirovine oca  (dobio sam ju na invalidnost) pa od prilike znam kako vam je, uglavnom naoružajte se strpljenjem, potrajati će to...
  4. Hvala
    kikikiki je reagirao na MarkoDelija u Mirovina udovice hrvi?   
    (izvinjavam se adminu,htio sam nešto dodati ispalo je citiranje umjesto editiranje)
  5. Hvala
    kikikiki je reagirao na MarkoDelija u Mirovina udovice hrvi?   
    https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2017_12_121_2758.html
    Pročitajte članak 40. do 48. 
    Nisam upoznat dobro sa slučajem gospođinog muža ali ako je izvršio suicid a imao stalni hrvi 30% na ptsp ide 100% jer se suicid računa da je posljedica PTSP-a (bar je tako bilo u nekim slučajevima za koje znam)... Sada izračun polaznog faktora ovisi o statusu branitelja, dali je dragovoljac itd. 
    Evo dolje od HZMO objašnjenje za takav slučaj,  u gornjem linku je detaljnije i za sve ostale...
    c) Obiteljska mirovina

     
    Obiteljsku mirovinu prema ZOPHBDR-u mogu ostvariti članovi obitelji s utvrđenim statusom smrtno stradalog branitelja čija je smrt prouzročena ranjavanjem, ozljedom, bolešću, pogoršanjem odnosno pojavom bolesti zadobivenoj u obrani suvereniteta RH.

    Obiteljska mirovina određuje se na isti način kao i invalidska mirovina, s tim da se razlikuje vrijednost polaznog i mirovinskog faktora u pojedinim slučajevima:
    Polazni faktor za obiteljsku mirovinu iznosi:
    - 1,50 – za obiteljsku mirovinu nakon smrti branitelja
    - 1,90 – za obiteljsku mirovinu nakon smrti branitelja pripadnika gardijske postrojbe i specijalne policije te dragovoljca iz Domovinskoga rata.

    Mirovinski faktor za obiteljsku mirovinu, ovisno kojem članu obitelji pripada mirovina, iznosi:
    - 1,0 - ako pripada bračnom drugu i djetetu, ili samo djetetu hrvatskog branitelja
    - 1,0 - ako pripada samo za oba roditelja
    - 0,8 - ako pripada samo bračnom drugu, odnosno samo jednom roditelju
    - za svako sljedeće dijete mirovinski faktor povećava se za 0,1.
  6. Hvala
    kikikiki je reagirao na Draganec u Mirovina udovice hrvi?   
    Da li joj pripada 70%, 75% ili 80% od suprugove mirovine, ili puna mirovina?
  7. Hvala
    kikikiki je reagirao na MarkoDelija u Mirovina udovice hrvi?   
    Poštovana gđo, ne može se više ishoditi status člana obitelji smrtno stradalog hrvatskog branitelja.

    Konkretan odgovor od prije 3 mjeseca izdan od ureda državne uprave:
    Vezano za Vaš upit koji ste nam dostavili, izvješćujemo Vas da je ostvarivanje statusa člana obitelju stradalog hrvatskog branitelja bilo moguće do 21.11.2009. godine odnosno do dana stupanja na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji („Narodne novine“, br. 137/09). Naime, člankom 14. navedenog Zakona propisano je da danom stupanja na snagu toga Zakona, prestaje priznavanje statusa člana obitelji smrtno stradalog hrvatskog branitelja i prava na obiteljsku invalidninu na temelju smrti hrvatskog branitelja. Novi Zakon o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji („Narodne novine“, br. 121/17), koji je na snazi od 14.12.2017. godine, ne sadrži odredbe o priznavanju navedenog statusa i prava.
     
    Ali ukoliko ispunjavate zakonske okvire za obiteljsku mirovinu tada to rješavate u HZMO-u.
    LP
  8. Hvala
    kikikiki je reagirao na esigente u Mirovina udovice hrvi?   
    Clanak 29, stavka 1 zakona: https://zakon.hr/z/325/Zakon-o-pravima-hrvatskih-branitelja-iz-Domovinskog-rata-i-članova-njihovih-obitelji
     
    Moja sucut zbog gubitka supruga. Po zakonu imate pravo na obiteljsku mirovinu, imate vise od 40 godina u trenutku smrti supruga.
     
    Sada vidim da je to stari zakon, i po novom zakonu je isto: clanak 44, stavka 1 zakona. https://www.zakon.hr/z/973/Zakon-o-hrvatskim-braniteljima-iz-Domovinskog-rata-i-članovima-njihovih-obitelji-
     
    U svakom slucaju ostvarujete pravo na obiteljsku mirovinu, pitanje je samo kako ce tumaciti suicid vaseg supruga. U najgorem slucaju po Vas , moze po clanku 47, stavka 1 zakona, da ostvarujete pravo na obiteljsku mirovinu koju bi vam poceli isplacivati kada navrsite 50 godina zivota. Predajte zahtjev za obiteljsku mirovinu u HZMO, a u Ministarstvu branitelja trazite informaciju o svojim pravima u pravnoj sluzbi.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija