Jump to content

neighborhood123

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Postovani, U nastavku slijedi kratki opis situacije koji prethodi trenutno aktualnom problemu kako bi imali sto jasniju sliku: Vec duze vrijeme imamo problema s susjedima koji su zapoceli prosle godine pokretanjem postupka ishodovanja rjesenja o izvedenom stanju za dio kuce koji u 70-ima nije izgradjen u skladu s tadasnjom gradjevinskom dozvolom i projektima. Nakon sto su moji roditelji predali zahtjev krenule su primjedbe od strane susjeda. Moji roditelji su otklonili sve nedostatke koji nisu u skladu s zakonom o prostornom uredjenju . Dok je kuca prlagodjena svim zakonskim regulativma , nastavljen je postupak te nam je izdano rjesenje o izvedenom stanju od Upravnog odjela za prostorno uredjenje, gradnju i zastitu okolisa Zupanije. Tome su prethodile zalbe od strane nasih susjeda na svim mogucim instancama. Svaka zalba je odbijena (Zadnja od Ministarstva graditeljstva i prostornog uredjenja). Necu ni ulaziti u verbalne ispade i vrijedjanja preko ograde za vrijeme cijelog tog postupka. Ja sam zamolila roditelje da ostanu mirni i da ne ulaze u nikakve rasprave jer ce Zakon na kraju krajeva sve rijesiti. Dakle, ta tema je za mene rijesena. Medjutim ne i s njihove strane. Prosli tjedan sam posjetila roditelje i primijetila intenzivan neugodan miris u straznjem dijelu kuce i na vanjskoj terasi.Imali smo goste koji to mogu takodjer potvrditi. Ispostavilo se da su susjedi tik do ograde tocno na visini vanjske terase gdje ljeti svakodnevno boravimo iskopali rupu cca. 1m x 0,5m ogradili je niskim drvenim letvama i u nju bacaju sve otpatke iz domacinstva (mozda i fekalije) i zivotinjske lesine. Miris , ovisno o dnevnim temperaturama, postaje nesnosan. Osim toga se bojimo prenosenja bolesti ili privlacenja stetocina . Rupa je dovoljno udaljena od njihove kuce da im ne ulazi miris. Susjedna parcela je dovoljno velika za izgradnju jos dvje kuce tako da ovo mjesto gdje je iskopana rupa odabrano cisto zbog psihickog ( sad vec i fizickog) maltertiranja i inacenja. Kontaktirala sam komunalnog redara te sanitarnu inspekciju i dobila odgovor da to nije u njihovoj nadleznosti. Sto mogu napraviti ?Kome da se obratim? Zahvaljuje unaprijed!
  2. Puno hvala na odgovorima! Javit cu ishod situacije ??
  3. Zahvaljujem na odgovoru. Da , ni me ni nije bas sve kristalno jasno . Suglasnost tadasnjih vlasnika je bila potrebna kako bi se ishodila gradjevinska dozvola. Prema prostornom planu uredjenja opcine (clanak 18) gradnja s otvorima na udaljenosti manjoj od 3 m od susjedne medje nije dozvoljena: Mozda susjedi samo prijete a stav MGiPU je "izmisljen"... Mene u stvari zanima da li je uopce moguce da netko nakon 40 godina trazi da se prozori zabrore unatoc tome sto postoji gradjevinska dozvola temeljena na projektu u kojem su ucrtani ti prozori veci od 60x60 okrenuti na susjedno zemljiste nad udaljenosti oko 1m od medje. Zahvaljujem unaprijed!
  4. Roditelji su izgradili obiteljsku kucu u 70-im godinama udaljenu cca. 1m od susjedne medje s dva "normalna" prozora (djecje sobe okrenute na tu stranu). Kuca je projektirana od projektanta te legalno gradjena s gradjevinskom dozvolom. Kako bi se izbjegli moguci sporovi ili buduce nesuglasice napravljen je ugovor s tadasnjim vlasnicima susjednog gradilista da se slazu da ta dva sporna prozora budu okrenuta na njihovu stranu. Projekat je izradjen s prozorim i ishodjena je gradjevinska dozvola kuce s tim prozorima U medjuvremenu je susjedno gradiliste prodano, izgradjena kuca te sadasnji susjedi (20 godina nakon sto su izgradili kucu) u sklopu legalizacije zahtjevaju od roditelja da zatvore ta dva prozora jer se njima narusava njihova privatnost. Raspitali su se kod nadleznih sluzbi i vele da ugovor sklopljen s tadasnjim vlasnicima danas vise ne vrijedi. Da li je pravo na njihovoj strani i dali se pozori nakon toliko godina moraju stvarno zatvoriti (ozidati) ? Zahvaljujem unaprijed na pomoci!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija