Jump to content

fishka_

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je fishka_ objavio

  1. Dragi forumaši, Zamnima me sljedeće: otac je vlasnik obiteljske nekretnine (kuća s poslovnim prostorom). Ima suprugu i 3 djece (sina i 2 kćerke). Kćerke su isplaćene (jedna u novcu kojom je kupila nekretninu za život), a drugoj je poklonjen stan u Njemačkoj. Sin bi nakon smrti oca i majke trebao u nasljedstvo dobiti gore navedenu obiteljsku nekretninu. U tu svrhu napravljen je klasičan ugovor o doživotnom uzdržavanju kojim je određeno da će sin do mrti uzdržavati oca i majku, a poslije smrti nekretnina prelazi u njegovor vlasništvo. Na temelju tog ugovora sin je u zemljišnoj knjizi Općinksog suda u Zagrebu izvršio zabilježbu prava iz ovog Ugovora. Pitanje je sljedeće: iako je sin u odbrim odnosima sa svojim sestrama i nema razloga vjerovati da bi mu stvarale probleme oko nekretnine i nasljedstva, ipak ga zanima u slučaju nekakvog spora s njima i osporavanja njegovog prava kakvi su izgledi da takav spor ode u korist sestara? I postoji li čvršći način na koji se sin može osigurati da po smrti oca/majke nekretnina zaista završi u njegovom vlasništvu? Hvala!
  2. Ekipo, susjed je poslovni prostor dao u najam fitnes centru (isključivo kardio - aerobik, pilate i slično). Bitno je napomenuti da je susjedna zgrada nekada davno davno bila kino, zid graniči s mojim dvorištem, no nikada nije bilo nikakvih problema jer nije bilo otvora u zidu koji graniči s mojim dvorištem (nije bilo baš nikakvih otvora, samo puni zid). Prostor je iznajmljen fitnes centru, i u prvo vrijeme sve je bilo ok, no prije mjesec dana susjed je probio zid koji gleda u moje dvorište radi ventilacije, dakle to je rupa promjera cca pola metra, s unutarnje strane je ventilator koji šiba zrak iz fitnes centra van kroz tu rupu. Treba napomenuti da je ta rupa visoko na zidu, taman da gleda u moj balkon. I sada je to koma. Fitnes centar koji ima kardio programe naravno da udara glazbu i treneri non stop viču za vrijeme treninga - i sa time nemam problema. Problem je u tome što putem rupe i ventilacije taj zvuk se direknto prenosi u moje dvorište, na visinu mog balkona direktno u moj stan. Evo sjedim u svom dnevnom boravku dok ovo tipkam i non-stop čujem glazbu, čujem deranje... nemoguće mi je imati otvoren balkon ukoliko želim mir od toga. A često se čuje i ako se hermetički zatvorim. Upozorio sam susjeda na to, i on kaže da je to riješio tako da je "razgovarao" sa gospođama koje to vode i zamolio ih da ne pale taj ventilator u doba dana kada je "odmor" - što god to značilo. Sada je nedjelja, skoro 18 sati, deranje i glazba non stop. I tako svaki dan, jer programi tog fitnesa kreću u 16 sati i traju do 22 sata, svaki dan pa tako i vikendom. Dakle taman kad ja dođem doma s posla oni krenu... Nije mi cilj zaratiti sa susjedom. Ali u sljedećem razgovoru svakako bih ga volio upozoriti na formalne/pravne mogućnosti koje mi stoje na raspolaganju. Za mene bi naravno bilo idealno rješenje da zatvori taj otvor i vrati u prvobitno stanje i da na neki drugi način riješi ventilaciju. Napominjem da nisam nikada dao suglasnost za probijanjem rupe koje gleda u moje dvorište. Hvala svima!
  3. Pozdrav, zanima me što je isplativije, a da je naravno u okvirima zakona. Fizička osoba daje poslovni prostor u zakup, ostvaruje godišnji prihod cca 135.000 kn. Od toga kao fizička osoba plaća državi porez u iznosu od cca 11.161 kn. Ne bi li bilo povoljnije da ta osoba otvori paušalni obrt i da onda putem tog obrta daje prostor u zakup? Prihodi obrta svrstavali bi taj obrt u razred koji rezultira godišnjim paušalnim porezom od 2.691 kn, obrtnik je kod drugo poslodavca zaposlen gdje već plaća doprinos, stoga za obrt plaća smanjene doprinose ako se ne varam u iznosu od 3.924 kn godišnje. Na to članarina HOK od 44 kn mjesečno, dođemo ukupno do iznosa od 7.143 kn (što je ipak jeftinije od prvtono navedenog poreza). Postoji li mogućnost za ovakav scenarij? Ili postoji caka koja spriječava otvaranje paušalnog obrta koji bi se samo bavio iznajmljivanje poslovnog prostora? Hvala!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija