Jump to content

vrtzio

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Poštovani, Vlasnik sam i posjednik, upisan i u katastru i u gruntovnici, 1/1 na čestici zemlje, a vlasništvo sam stekao darovnim ugovorom s ocem. Susjede su vremenski prije tog darovnog ugovora s ocem napravile kupoprodajni ugovor, u kojem su one kupci. Međutim, taj ugovor nije ovjeren kod javnog bilježnika, a na njemu nema ni datuma. Vlasničkom tužbom su pokušale ipak steći pravo vlasništva te nisu uspjele, svi sudovi su odbili tužbu i to je pravomoćna presuda. Sada su pak te susjede pokrenule pojedinačni ispravni postupak na temelju tog manjkavog kupoprodajnog ugovora. Stavljena je i plomba u zk ulošku. Zanima me imaju li šanse za uknjižbu s obzirom na to da su već izgubile u parnici. Po meni bi dopuštanje njihove uknjižbe bilo i u suprotnosti sa čl.125. st.1 ZV-a. Za napomenuti je i da susjede ne ispunjavaju uvjete za stjecanje vlasništva dosjelošću. Hvala!
  2. Jeste li to 100%? Nesiguran sam jer je kuću prvo darovao majci pa je onda sklopljen ugovor o doživotnom uzdržavanju. Znači za života je supruzi darovao nekretninu pa bi nadopuna nužnog dijela mogla ići i iz tog dara. To me brine.
  3. vrtzio

    Nužni dio

    Moji roditelji imaju po jedno dijete iz prvog braka. Otac je u vlasništvu imao kuću koju je darovao mojoj majci. Zatim su oboje sa mnom sklopili ugovor o doživotnom uzdržavanju, u kojem je navedena sva imovina, uključujući i tu kuću koju je prethodno otac darovao majci. Zanima me može li nakon očeve smrti njegovo dijete iz prvog braka tražiti nužni dio, što se tiče te kuće, s obzirom na to da sada postoji ugovor o doživotnom uzdržavanju?
  4. vrtzio

    Svjedočenje

    Pozvan sam kao svjedok u kaznenom postupku (koji se vodi daleko od mog mjesta prebivališta), no kad sam preuzeo poziv, vidio sam da je to u periodu kad sam na putu u inozemstvu. Je li put opravdani razlog da zatražim odgodu svjedočenja ili da me prije puta ispita istražni sudac ili da se održi videokonferencija ako im je toliko bitno da taj dan budem saslušan? Kakva je praksa? Jer ovaj put ne mogu nikako odgoditi.
  5. Malo je složenije od toga, složit ćete se. Prije svega, mislim da je u ovom slučaju važeć ZOVO.
  6. Pozdrav svima, imam sljedeću situaciju: kuća je izgrađena (s tlom spojena) 100% na mojoj parceli, ali viseći balkoni jednim manjim dijelom ulaze u zračni prostor susjedne parcele (koja je u vlasništvu lokalne samouprave). Kakav je status tih balkona? Smatra li se da su balkoni izgrađeni i na toj susjednoj parceli, iako nisu s tlom spojeni na toj susjednoj parceli? Gradnja je dovršena prije donošenja ZV-a i nitko se nije protivio gradnji, ako je to možda bitno za ovaj slučaj. Mislim da zakonodavac nije baš najbolje definirao ovakve situacije. Nisam siguran na koji način regulirati imovinsko-pravni odnos, a to mi je važno zbog ishođenja lokacijske dozvole i upisa u katastar.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija