Jump to content

vrtzio

Korisnik
 • Broj objava

  5
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. Nužni dio

  Jeste li to 100%? Nesiguran sam jer je kuću prvo darovao majci pa je onda sklopljen ugovor o doživotnom uzdržavanju. Znači za života je supruzi darovao nekretninu pa bi nadopuna nužnog dijela mogla ići i iz tog dara. To me brine.
 2. Nužni dio

  Moji roditelji imaju po jedno dijete iz prvog braka. Otac je u vlasništvu imao kuću koju je darovao mojoj majci. Zatim su oboje sa mnom sklopili ugovor o doživotnom uzdržavanju, u kojem je navedena sva imovina, uključujući i tu kuću koju je prethodno otac darovao majci. Zanima me može li nakon očeve smrti njegovo dijete iz prvog braka tražiti nužni dio, što se tiče te kuće, s obzirom na to da sada postoji ugovor o doživotnom uzdržavanju?
 3. Svjedočenje

  Pozvan sam kao svjedok u kaznenom postupku (koji se vodi daleko od mog mjesta prebivališta), no kad sam preuzeo poziv, vidio sam da je to u periodu kad sam na putu u inozemstvu. Je li put opravdani razlog da zatražim odgodu svjedočenja ili da me prije puta ispita istražni sudac ili da se održi videokonferencija ako im je toliko bitno da taj dan budem saslušan? Kakva je praksa? Jer ovaj put ne mogu nikako odgoditi.
 4. Zračni prostor tuđe nekretnine

  Malo je složenije od toga, složit ćete se. Prije svega, mislim da je u ovom slučaju važeć ZOVO.
 5. Pozdrav svima, imam sljedeću situaciju: kuća je izgrađena (s tlom spojena) 100% na mojoj parceli, ali viseći balkoni jednim manjim dijelom ulaze u zračni prostor susjedne parcele (koja je u vlasništvu lokalne samouprave). Kakav je status tih balkona? Smatra li se da su balkoni izgrađeni i na toj susjednoj parceli, iako nisu s tlom spojeni na toj susjednoj parceli? Gradnja je dovršena prije donošenja ZV-a i nitko se nije protivio gradnji, ako je to možda bitno za ovaj slučaj. Mislim da zakonodavac nije baš najbolje definirao ovakve situacije. Nisam siguran na koji način regulirati imovinsko-pravni odnos, a to mi je važno zbog ishođenja lokacijske dozvole i upisa u katastar.
×