Jump to content

Vatrica

Korisnik
 • Broj objava

  10
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. Ostavinska rasprava i uvjet

  Matrix, Hvala. Onda mi nema druge nego jednog dana ako nadživim majku uzmem 1/2 vikend kuće pa onda nakon 5-10 god. ako toliko poživim darovnim ugovorom poklonim sestri moju polovicu ili njezinim kćerima. Jednostavno sam mislio da je to na ostavinskoj raspravi moguće, da istovremeno darujem sestri moju polovicu, a ona nekakvom ovjerenom izjavom ili čime već garantira da je zauzvrat neće prodavat 10 god. Ili možda odmah poslije ostavinske rasprave skočit kod bilježnika i ako je moguće sastavit darovnicu sa tom klauzulom.
 2. Ostavinska rasprava i uvjet

  Ja ne govorim o svojoj smrti. Ja govorim u slučaju majčine smrti i njezine kuće za odmor koja će biti na ostavinskoj raspravi i nju bi naslijedili ja i sestra ako je nadživimo u istom postotku. Pišem o tome, o 1/2 vikendice koju bi odmah na ostavinskoj raspravi od majke dao sestri uz uvjet zabrane prodaje 10 god. ako se ona sa time složi. No ako su naši zakoni takvi da se to ne može, (po meni glupo) onda ću tražit svoju polovicu i nakon 10 god. joj to darovat, jasno ako ću do tada biti živ. Kažem da su svu ti pravni zakoni tako napravljeni da laiku ili onom koji se slabo u to razumije ništa nije jasno pa mora angažirat odvjetnike ili koga već i to platit. Evo primjer najbližeg susjeda u zgradi. Svoj stan je darovao svojoj jedinoj kćeri koja je sada upisana kao vlasnik tog stana 6 god. ali sa time da ga ne može prodat ili iznajmit dok živi. Živi i dalje u njemu. Odavno rastavljen. Dakle ne radi se o dosmrtnom uzdržavanju, već darovnici. Taj dokument su potpisali samo kod bilježnika. Ako se ne varam ostavinsku raspravu vode upravo bilježnici i zašto se onda taj dokument ne bi mogao napraviti odmah na toj raspravi.
 3. Ostavinska rasprava i uvjet

  Da budem iskren, ovo mi je malo ma moram tako reći smiješno. Ja bi sestri poklonio svoj dio, odnosno 1/2 nekretnine, a da ne mogu za istu uvjetovat ništa. Kako mi je onda država uvjetovala zabranu otuđenje auta na 7 god. jer sam ga kupio na vojnu povlasticu. Imao sam žig zabrane u prometnoj dozvoli. Da li se onda pravno može nešto napravit kako bi se spriječila prodaja vikendice 10 god. Da li je onda jedino rješenje zadržat svojih 50% i nakon 10 god. joj prepisat svoju polovicu. Zašto ona ne bi mogla ako pristane na moju 1/2 dati na ostavinskoj raspravi neku izjavu da se ista neće prodavat 10 god. Zašto onda postoji u vlasničkom listu u trećem redu "Teretovnica". Zar se tu ne može to upisat. Zar to ne spada u teretovnicu?
 4. Pošto smo riješili ugovor o doživotnom uzdržavanju imao bi još samo jedno pitanje u vezi možebitne ostavinske rasprave. Imam majku sa kojom sam sklopio ugovor o doživornom uzdržavanju. Nekretnina koju ću naslijediti (ako nadživim majku) je stan i sve u njemu. Vikend kuća će jednog dana završiti na ostavinskoj raspravi, jer imam i sestru kojoj bi ostavio svoj dio, ali pod jednim uvjetom. Da je ne može prodat i iznajmit 10 god. Da li je tu klauzulu moguće napravit. Ima muža, kćer, sina i unuka. Znači da jednog dana postoji zabrana prodaje vikendice 10 god. ma čija god bila poslije ostavine mod majke.
 5. Darovni ugovor i nužni dio

  I ja bi imao jedno pitanje na tu temu. Što ako moja majka meni daruje svoj stan? Imam sestru koja ne živi sa nama 50 god. Ima svoju familiju. Majka ima i kuću za odmor. Otprilike je vrijednosti kao trećina stana. Da li onda nakon godine dana sestra gubi pravo tražiti nužni dio za stan. Na ostavini iza moje majke, ako ću je nadživjet, sestri bi poklonio svoj dio vikendice. da li se ja odmah nakon darovnice mogu upisati kao vlasnik nekretnine. Mislim kako onda sestra može tražiti dio stana, ako prođe godinu dana, i pored toga posroji kuća za odmor. Meni je najbitinije da sestra na bilo koji način ne može dobio dio stana. Pretpostavljam da su najsigurniji ugovori o dosmrtnom i doživotnom uzdržavanju koji za sobom vuku i neke obaveze. A što ako se meni nešto dogodi, pa je neću moći uzdržavat? Da li postoji neko treće pravno rješenje kako sestra ne bi nikako mogla doći do nekog potraživanja za stan. Oporukom opet može tražiti nužni dio od 25%.
 6. Građevinska dozvola i katastar

  Može neki link gdje to piše. Barem broj NN.
 7. Građevinska dozvola i katastar

  Matrix, zahvaljujem. Tako sam si nešto i mislio. Iskusan, da znam za to. Znam za uporabnu dozvolu. Vikendica je posve izgrađena po građevinskoj dozvoli. Posve istih dimenzija, udaljena od sjeverne i južne međe kao što piše u građevinskoj dozvoli. Znam da je službena osoba zabila kolce vanjskih dimenzija vikendice. Čak je i posve ista izgledom kao što puše u građevinskoj dozvoli. Po tome ne bi trebalo biti problema uvesti je u zemljišne knjige. Ono što mi je bitno i tu ću opet postaviti pitanje Matrixu, da li uknjižena vikendica dobiva na vrijednosti samo kod eventualne prodaje, ili bi jednog dana i na ostavini iza oca ona vrijedila više sa 100% sređenim papirima.
 8. Građevinska dozvola i katastar

  Zašto poželjno? Radi prodaje ili čega. Da li bi time vikendica dobila na vrijednosti? Zašto to recimo ne bi napravio brat prije ili poslije očeve smrti. Jasno da je uvjet da ga nadživimo. Sve je moguće. Da, zemljište je uvedeno u katastar, tako da postoji broj katastarske čestice. Hvala na odgovoru. Ovo drugo mi je bitno.
 9. Zanima me slijedeće. Vjerujem da je ovo često pitanje. Vikendica ima građevinsku dozvolu iz 1979 god. Da li ju je potrebno upisati u katastar i zemljišne knjige. Vikendica ima struju, vodu i kanalizaciju. Naime vikendica je u vlasništvu mog oca i htio bi još za svog života napraviti oporuku tako da vikendica pripadne mojem bratu, a stan meni. Da li je za oporuku ili bilo koji drugi sličan dokument potrebno vikendicu uvesti u katastar. Da li je dovoljna samo građevinska dozvola. Taj postupak košta oko 4.000kn, pa me zanima koja bi prednosti bile iz te uknjižbe. Nagađam samo prodaja i eventulana hipoteka.
 10. Prije svega se ispričavam što ne znam pravne izraze, a pogotovo ih upotrijebiti na pravo mjesto, pa ću pisati kao se ono kaže narodnim jezikom. Dakle ovako. Majka u vlasništvu ima dvije nekretnine. Jedna je stan u kojem živim sa njom od prvog dana, a druga je kuća za odmor. Pošto imam starijeg brata koji 50 god. živi u svojoj kući, zanima me na koji način dok je majka još živa raspodijeliti te nekretnine na način da meni nakon njezine smrti pripadne stan, a bratu kuća za odmor. Taj dogovor među nama postoji (majci, bratu i meni), ali usmeni, a ja bi htio da se sve to baci na papir. Zato me zanima koji bi dokument ili kako se već to stručno zove, u ovom slučaju bio najbolji, ili jednostavno rečeno najjači za mene kako bi bio siguran da poslije majčine smrti samo ja naslijeđujem stan i sve u njemu pa tako i pripadajuću drvarnicu i sve u njoj. Isti tako da brat nema pravo na neki nužni dio. Da li se u taj dokument može upisati recimo zabrana prodaje kuće za odmor nakon majčine smrti na neki period. Recimo 10 god.
×