Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

Vatrica

Korisnik
 • Broj objava

  6
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. Darovni ugovor i nužni dio

  I ja bi imao jedno pitanje na tu temu. Što ako moja majka meni daruje svoj stan? Imam sestru koja ne živi sa nama 50 god. Ima svoju familiju. Majka ima i kuću za odmor. Otprilike je vrijednosti kao trećina stana. Da li onda nakon godine dana sestra gubi pravo tražiti nužni dio za stan. Na ostavini iza moje majke, ako ću je nadživjet, sestri bi poklonio svoj dio vikendice. da li se ja odmah nakon darovnice mogu upisati kao vlasnik nekretnine. Mislim kako onda sestra može tražiti dio stana, ako prođe godinu dana, i pored toga posroji kuća za odmor. Meni je najbitinije da sestra na bilo koji način ne može dobio dio stana. Pretpostavljam da su najsigurniji ugovori o dosmrtnom i doživotnom uzdržavanju koji za sobom vuku i neke obaveze. A što ako se meni nešto dogodi, pa je neću moći uzdržavat? Da li postoji neko treće pravno rješenje kako sestra ne bi nikako mogla doći do nekog potraživanja za stan. Oporukom opet može tražiti nužni dio od 25%.
 2. Građevinska dozvola i katastar

  Može neki link gdje to piše. Barem broj NN.
 3. Građevinska dozvola i katastar

  Matrix, zahvaljujem. Tako sam si nešto i mislio. Iskusan, da znam za to. Znam za uporabnu dozvolu. Vikendica je posve izgrađena po građevinskoj dozvoli. Posve istih dimenzija, udaljena od sjeverne i južne međe kao što piše u građevinskoj dozvoli. Znam da je službena osoba zabila kolce vanjskih dimenzija vikendice. Čak je i posve ista izgledom kao što puše u građevinskoj dozvoli. Po tome ne bi trebalo biti problema uvesti je u zemljišne knjige. Ono što mi je bitno i tu ću opet postaviti pitanje Matrixu, da li uknjižena vikendica dobiva na vrijednosti samo kod eventualne prodaje, ili bi jednog dana i na ostavini iza oca ona vrijedila više sa 100% sređenim papirima.
 4. Građevinska dozvola i katastar

  Zašto poželjno? Radi prodaje ili čega. Da li bi time vikendica dobila na vrijednosti? Zašto to recimo ne bi napravio brat prije ili poslije očeve smrti. Jasno da je uvjet da ga nadživimo. Sve je moguće. Da, zemljište je uvedeno u katastar, tako da postoji broj katastarske čestice. Hvala na odgovoru. Ovo drugo mi je bitno.
 5. Zanima me slijedeće. Vjerujem da je ovo često pitanje. Vikendica ima građevinsku dozvolu iz 1979 god. Da li ju je potrebno upisati u katastar i zemljišne knjige. Vikendica ima struju, vodu i kanalizaciju. Naime vikendica je u vlasništvu mog oca i htio bi još za svog života napraviti oporuku tako da vikendica pripadne mojem bratu, a stan meni. Da li je za oporuku ili bilo koji drugi sličan dokument potrebno vikendicu uvesti u katastar. Da li je dovoljna samo građevinska dozvola. Taj postupak košta oko 4.000kn, pa me zanima koja bi prednosti bile iz te uknjižbe. Nagađam samo prodaja i eventulana hipoteka.
 6. Prije svega se ispričavam što ne znam pravne izraze, a pogotovo ih upotrijebiti na pravo mjesto, pa ću pisati kao se ono kaže narodnim jezikom. Dakle ovako. Majka u vlasništvu ima dvije nekretnine. Jedna je stan u kojem živim sa njom od prvog dana, a druga je kuća za odmor. Pošto imam starijeg brata koji 50 god. živi u svojoj kući, zanima me na koji način dok je majka još živa raspodijeliti te nekretnine na način da meni nakon njezine smrti pripadne stan, a bratu kuća za odmor. Taj dogovor među nama postoji (majci, bratu i meni), ali usmeni, a ja bi htio da se sve to baci na papir. Zato me zanima koji bi dokument ili kako se već to stručno zove, u ovom slučaju bio najbolji, ili jednostavno rečeno najjači za mene kako bi bio siguran da poslije majčine smrti samo ja naslijeđujem stan i sve u njemu pa tako i pripadajuću drvarnicu i sve u njoj. Isti tako da brat nema pravo na neki nužni dio. Da li se u taj dokument može upisati recimo zabrana prodaje kuće za odmor nakon majčine smrti na neki period. Recimo 10 god.
×