Jump to content

Vatrica

Korisnik
  • Broj objava

    15
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Matrix, zahvaljujem. Mislim da sam time sve doznao.
  2. Evo me nakon malo duljeg vremena pa samo da još potvrdim neke stvari. Dakle jednog dana na ostavinskoj od majke (ako je nadživim) ne mogu darovat sestri svojih 1/2 vikendice sa bilo kakvim uvjetom. Iz toga proizlazi da prihvatim svojh 1/2 što mi pripada po zakonu i onda sestri mogu preko javnog bilježnika darovat svoj dio, ali ovaj put pod uvjetom kojeg sam gore spomenuo, ili recimo da je ne može prodavat ili iznajmit za vrijeme mog života. Da li je moguće na ostavinskoj raspravi ako se sestra i ja dogovorimo da njoj u tom slučaju pripadne 2/3, a meni 1/3. Što se tada pravno mijenja. Koja je pravna razlika između 1/2 i 2/3. Što se može sa 1/2 a što sa 2/3 ili 3/4. Kada je umro otac, sestra i ja smo se odrekli svojeg dijela i sve poklonili majci.
  3. Interesantno. Svi sa kojima sam pričao su mi rekli da se penalizira staž, a ne godine. Ovo je sada dosta zeznuto. Ja sam si izračunao PVB, ali samo od 1996. god. nadalje. Za ovo ostalo moram pronaći platne listiće. Nigdje ne vidim da piše o bruto plaći ispod te 1996 god. Ovako u ovih 23 god. PVB ispada 1,13.
  4. Poštovani prof i maličovijek Hvala na informacjama. Nisam još bio nigdje i namjeravam ići u HZMO da mi to izračunaju, jer vidim da nije tako lako dobit neku približnu cifru. 22.09.2020. imat ću 60 god. i na kraju godine mislim otići u mirovinu. 30 ili 31.12. bi imao 37g i 2 mjeseca. Mogu ući u e-građane preko PBZ čitaća kartica. Ono što mi je napokon jasnije je taj prosječni vrijednosni bod. Sada vidim (nadam se) da se za svaku godinu izračinavaju sve godine i valjde je onda njihova prosječna vrijednost taj famozni PVB. Ono što mi nije jasno kako se dobiva taj PVB od 1983-1989 god. Onako ugrubo mislim da bi mi taj PVB bio sigurno preko 1. Čak možda i blizu 1,2. Nisam bio dragovoljac, jer sam tada imao radnu obvezu i radio preko firme za ministarstvo i HV. u HV-u bio 1993/94 i 1995. Sve zajedno 422 dana. I da, ja sam izabrao II Mirovinski stup. Ne znam da li sam automatski prebačen u I MS, ili ću to izabrat pri izračunu mirovine. Koliko vidim neću imati nikakvu korist što sam bio branitelj. Pa zar nije rečeno da će se taj vojni staž pribrojiti civilnom pa bi tako imao manju penalizaciju za 420 dana u ratu. (14 mjeseci). 0,2×14=2,8% manja penalizacija. Nije mi jasno kako bi ja bio penaliziran sa 12% ako imam 37 god. staža. Pa zar ne bi bio penaliziran 36×0,2=7,2%? Kada pribrojim sve onda bi imao 38 god. i 4 mjeseca staža. Znači penaliziralo bi mi se 20 mjeseci, a to je 4%. Ali što je sa onim braniteljima koji su mi rekli da imaju civilnu mirovinu oko 3000kn i dobili još naknadno u prosjeku nekakvih 500kn kao branitelji. Mislim oni koji su mi to rekli se ne poznaju. Morat ću ja to pitat o čemu se radi.
  5. Pošto se baš ne razumijem u pravo, nešto bi me zanimalo. Pokušao sam negdje naći slična pitanja, ali nisam bio te sreće. Dakle ovako. Ukoro ću imati 60 god. života i 37 god. staža. Samim time imat ću uvjete za prijevremenu starosnu mirovinu. Pored toga bio sam branitelj sa 420 dana u borbenim sektoru i imam status hrvatskog branitelja. Nisam još bio na mirovinskom da mi se izračuna visina mirovine, ali ono što me mući je to da mi je dosta branitelje poput mene reklo da su pored civilne mirovine dobili i neke dodatke u visini oko 500kn na račun statusa branitelja. Nisam htio ispast smiješan pa ih nisam pitao kako. Njihove prijevremene starosne mirovine su bile od 2900 pa do 3.500kn i vjerojatno će i moje biti unutar tih granica. Sada bi me zanimalo na temelju čega su onu dobili i taj nekakav dodatak od 450-550kn. Zafrkancija sigurno nije, jer se oni ne poznaju. Ono što je najgore da ti nitko u Ministarstvima i bilo kojim institucijama neće reći ništa, jedino ako to ne doznaš od nekog sa strane.
  6. Matrix, Hvala. Onda mi nema druge nego jednog dana ako nadživim majku uzmem 1/2 vikend kuće pa onda nakon 5-10 god. ako toliko poživim darovnim ugovorom poklonim sestri moju polovicu ili njezinim kćerima. Jednostavno sam mislio da je to na ostavinskoj raspravi moguće, da istovremeno darujem sestri moju polovicu, a ona nekakvom ovjerenom izjavom ili čime već garantira da je zauzvrat neće prodavat 10 god. Ili možda odmah poslije ostavinske rasprave skočit kod bilježnika i ako je moguće sastavit darovnicu sa tom klauzulom.
  7. Ja ne govorim o svojoj smrti. Ja govorim u slučaju majčine smrti i njezine kuće za odmor koja će biti na ostavinskoj raspravi i nju bi naslijedili ja i sestra ako je nadživimo u istom postotku. Pišem o tome, o 1/2 vikendice koju bi odmah na ostavinskoj raspravi od majke dao sestri uz uvjet zabrane prodaje 10 god. ako se ona sa time složi. No ako su naši zakoni takvi da se to ne može, (po meni glupo) onda ću tražit svoju polovicu i nakon 10 god. joj to darovat, jasno ako ću do tada biti živ. Kažem da su svu ti pravni zakoni tako napravljeni da laiku ili onom koji se slabo u to razumije ništa nije jasno pa mora angažirat odvjetnike ili koga već i to platit. Evo primjer najbližeg susjeda u zgradi. Svoj stan je darovao svojoj jedinoj kćeri koja je sada upisana kao vlasnik tog stana 6 god. ali sa time da ga ne može prodat ili iznajmit dok živi. Živi i dalje u njemu. Odavno rastavljen. Dakle ne radi se o dosmrtnom uzdržavanju, već darovnici. Taj dokument su potpisali samo kod bilježnika. Ako se ne varam ostavinsku raspravu vode upravo bilježnici i zašto se onda taj dokument ne bi mogao napraviti odmah na toj raspravi.
  8. Da budem iskren, ovo mi je malo ma moram tako reći smiješno. Ja bi sestri poklonio svoj dio, odnosno 1/2 nekretnine, a da ne mogu za istu uvjetovat ništa. Kako mi je onda država uvjetovala zabranu otuđenje auta na 7 god. jer sam ga kupio na vojnu povlasticu. Imao sam žig zabrane u prometnoj dozvoli. Da li se onda pravno može nešto napravit kako bi se spriječila prodaja vikendice 10 god. Da li je onda jedino rješenje zadržat svojih 50% i nakon 10 god. joj prepisat svoju polovicu. Zašto ona ne bi mogla ako pristane na moju 1/2 dati na ostavinskoj raspravi neku izjavu da se ista neće prodavat 10 god. Zašto onda postoji u vlasničkom listu u trećem redu "Teretovnica". Zar se tu ne može to upisat. Zar to ne spada u teretovnicu?
  9. Pošto smo riješili ugovor o doživotnom uzdržavanju imao bi još samo jedno pitanje u vezi možebitne ostavinske rasprave. Imam majku sa kojom sam sklopio ugovor o doživornom uzdržavanju. Nekretnina koju ću naslijediti (ako nadživim majku) je stan i sve u njemu. Vikend kuća će jednog dana završiti na ostavinskoj raspravi, jer imam i sestru kojoj bi ostavio svoj dio, ali pod jednim uvjetom. Da je ne može prodat i iznajmit 10 god. Da li je tu klauzulu moguće napravit. Ima muža, kćer, sina i unuka. Znači da jednog dana postoji zabrana prodaje vikendice 10 god. ma čija god bila poslije ostavine mod majke.
  10. I ja bi imao jedno pitanje na tu temu. Što ako moja majka meni daruje svoj stan? Imam sestru koja ne živi sa nama 50 god. Ima svoju familiju. Majka ima i kuću za odmor. Otprilike je vrijednosti kao trećina stana. Da li onda nakon godine dana sestra gubi pravo tražiti nužni dio za stan. Na ostavini iza moje majke, ako ću je nadživjet, sestri bi poklonio svoj dio vikendice. da li se ja odmah nakon darovnice mogu upisati kao vlasnik nekretnine. Mislim kako onda sestra može tražiti dio stana, ako prođe godinu dana, i pored toga posroji kuća za odmor. Meni je najbitinije da sestra na bilo koji način ne može dobio dio stana. Pretpostavljam da su najsigurniji ugovori o dosmrtnom i doživotnom uzdržavanju koji za sobom vuku i neke obaveze. A što ako se meni nešto dogodi, pa je neću moći uzdržavat? Da li postoji neko treće pravno rješenje kako sestra ne bi nikako mogla doći do nekog potraživanja za stan. Oporukom opet može tražiti nužni dio od 25%.
  11. Može neki link gdje to piše. Barem broj NN.
  12. Matrix, zahvaljujem. Tako sam si nešto i mislio. Iskusan, da znam za to. Znam za uporabnu dozvolu. Vikendica je posve izgrađena po građevinskoj dozvoli. Posve istih dimenzija, udaljena od sjeverne i južne međe kao što piše u građevinskoj dozvoli. Znam da je službena osoba zabila kolce vanjskih dimenzija vikendice. Čak je i posve ista izgledom kao što puše u građevinskoj dozvoli. Po tome ne bi trebalo biti problema uvesti je u zemljišne knjige. Ono što mi je bitno i tu ću opet postaviti pitanje Matrixu, da li uknjižena vikendica dobiva na vrijednosti samo kod eventualne prodaje, ili bi jednog dana i na ostavini iza oca ona vrijedila više sa 100% sređenim papirima.
  13. Zašto poželjno? Radi prodaje ili čega. Da li bi time vikendica dobila na vrijednosti? Zašto to recimo ne bi napravio brat prije ili poslije očeve smrti. Jasno da je uvjet da ga nadživimo. Sve je moguće. Da, zemljište je uvedeno u katastar, tako da postoji broj katastarske čestice. Hvala na odgovoru. Ovo drugo mi je bitno.
  14. Zanima me slijedeće. Vjerujem da je ovo često pitanje. Vikendica ima građevinsku dozvolu iz 1979 god. Da li ju je potrebno upisati u katastar i zemljišne knjige. Vikendica ima struju, vodu i kanalizaciju. Naime vikendica je u vlasništvu mog oca i htio bi još za svog života napraviti oporuku tako da vikendica pripadne mojem bratu, a stan meni. Da li je za oporuku ili bilo koji drugi sličan dokument potrebno vikendicu uvesti u katastar. Da li je dovoljna samo građevinska dozvola. Taj postupak košta oko 4.000kn, pa me zanima koja bi prednosti bile iz te uknjižbe. Nagađam samo prodaja i eventulana hipoteka.
  15. Prije svega se ispričavam što ne znam pravne izraze, a pogotovo ih upotrijebiti na pravo mjesto, pa ću pisati kao se ono kaže narodnim jezikom. Dakle ovako. Majka u vlasništvu ima dvije nekretnine. Jedna je stan u kojem živim sa njom od prvog dana, a druga je kuća za odmor. Pošto imam starijeg brata koji 50 god. živi u svojoj kući, zanima me na koji način dok je majka još živa raspodijeliti te nekretnine na način da meni nakon njezine smrti pripadne stan, a bratu kuća za odmor. Taj dogovor među nama postoji (majci, bratu i meni), ali usmeni, a ja bi htio da se sve to baci na papir. Zato me zanima koji bi dokument ili kako se već to stručno zove, u ovom slučaju bio najbolji, ili jednostavno rečeno najjači za mene kako bi bio siguran da poslije majčine smrti samo ja naslijeđujem stan i sve u njemu pa tako i pripadajuću drvarnicu i sve u njoj. Isti tako da brat nema pravo na neki nužni dio. Da li se u taj dokument može upisati recimo zabrana prodaje kuće za odmor nakon majčine smrti na neki period. Recimo 10 god.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija