Jump to content

jelenica1004

Korisnik
  • Broj objava

    7
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je jelenica1004 objavio

  1. pravno gledano dijete je bilo zakinuto za alimentaciju jer otac ni jedan mjesec nije uplatio bivšoj ženi alimentaciju (ali samo zato jer su se tako usmeno dogovorili), ali ako se gleda kao običan laik onda se vidi da je tom djetetu pruženo svaki mjesec i više nego što je ta alimentacija propisana jer otac želi sve najbolje za svoje dijete koje je samo odlučilo da ne želi živjeti sa majkom i da mu je kod oca puno bolje i ima bolje uvjete za život. da ne govorim da majka nije otišla ni 3 puta u školu na informacije od kada se dijete školuje niti na roditeljski sastanak i ako bi netko išao malo dublje čačkati (recimo socijalna radnica) onda bi se itekako vidjelo da se samo otac brine o djetetu, a ne majka kao što je sud odredio. Kao tadašnji zz djeteta, po još uvijek važećoj odluci, može (ali ne mora) ga ovršiti...ali ako ta odluka više ne vrijede jer je sud donio novu odluku gdje piše da je otac zakonski skrbnik, da li ga ona i dalje može ovršiti za period dok je ona bila zakonski skrbnik?
  2. mislila sam da mi je sve jasno, ali što više čitam ovaj citat postajem zbunjenija pa ako može samo još jedno pitanjce i puštam vas sve na miru ako otac postane zakonski skrbnik i sporazumno se dogovore oko toga i sud to potvrdi, da li bivša žena i dalje može potraživati alimentaciju za dio djetetova života kada je ona bila zakonski skrbnik? kažete da ona ne može dati izjavu da nema nikakvih potraživanja prema bivšem suprugu jer to nije njena imovina već djetetova. iz toga dolazim do zaključka da u onom trenu kada otac postane zakonski skrbnik da ona kao majka i bivši skrbnik ne bi mogla tužiti oca za neplaćanje alimentacije dok je bila skrbnik jer ona više nije zakonski skrbnik i ona je ta koja bi trebala početi plaćati alimentaciju, da li dobro razmišljam?
  3. ako se bivši supružnici uspiju dogovoriti i skupa odu kod socijalne radnice i tamo se dogovore da će od sada, pa na dalje otac biti zakonski skrbnik i sud to potvrdi, da li se i u tom slučaju dijetetu dodijeluje posebna skrbnica za zadatkom da ispita volju i mišljenje djeteta ili je to slučaj samo kada se roditelji ne mogu dogovoriti?
  4. ako se uspiju dogovoriti i odu kod socijalne radnice i tamo naprave novi plan uzdržavanja djeteta gdje će pisati da je otac od sad, pa na dalje zakonski skrbnik i sud to potvrdi, da li bivša žena i dalje može potraživati alimentaciju za ono vrijeme dok je ona bila skrbnik? ako može to potraživati da li postoji neka opcija da se ona toga odriče ili da li se može napisati neka izjava koja bi se ovjerila kod javnog bilježnika gdje bi pisalo da nema nikakvih potraživanja prema bivšem suprugu?
  5. Stan koji bi se kupio bio bi 50 % moje vlasništvo, a 50 % njegovo, makar bi kredit on dignuo na svoje ime jer radi u boljoj firmi i kreditno je sposobniji od mene. Nije pokrenuo nikakav postupak oko promjene odluke s kojim roditeljem će dijete živjeti jer je u strahu da će mu ona uzeti dijete i da će pokrenuti ovrhu ako bilo šta kaže i ako bilo što pokrene jer po njegovom mišljenju očevi u RH nemaju skoro nikakvih prava i da je uvijek slučaj da majka pobijedi na sudu i da se dijete uvijek dodijeli majci, a dijete skoro uopće ne odlazi kod majke i kad mu se kaže da bi moralo ići kod nje to mu je najveća kazna, što je jako žalosno da li to onda znaći, ako on ne pokrene nikakav postupak oko promjene odluke s kojim roditeljem će dijete živjeti, da ona može do dijetetove 26 godine (ako će se redovito školovati) potraživati alimentaciju?
  6. Poštovani forumaši, kao i sve druge ovdje i mene mući nekoliko stvari oko alimentacije i zastare iste, pa da krenem sa svojom problematikom i molim nekoga ako mi može pomoći sa par savjeta bila bi jako zahvalna. Živim sa čovjekom koji je rastavljen već 10 godina i ima dijete (koje je sada ima 15 god.) iz tog braka i dijete živi sa nama. Prilikom razvoda sud je dodijelio skrbništvo majci, a ocu iznos mjesečne alimentacije, ali pošto je majka u trenutku razvoda bila već trudna s drugim djetetom i s drugim čovjekom oni su se usmeno dogovorili da će dijete živjeti s njom i da otac ne mora plaćati alimentaciju, ali da sve što dijete treba da će mu otac osigurati i tako je i bilo. u jednom trenu dijete je samo odlučilo ( prije cca 6 god.) da više ne želi živjeti sa majkom već sa ocem koji i dalje daje sve za svoje dijete. sad dolazimo do toga da ja i taj čovjek želimo započeti svoj život i želimo kupiti stan, a on živi u strahu od toga da će mu bivša žena ako joj puhne u glavu stisnuti ovrhu za neplaćanje alimentacije za sve godine unazad i da će mu uzeti dijete koje uopće ne živi s njom već godinama niti ona ima uvjete za život za to svoje prvo dijete. naravno i mene počinje biti strah toga jer ako se nas dvoje odlučimo na brak i kupnju stana i ona pokrene orvhu za alimentaciju to će utjecati i na mene i ne daj bože da izgubimo stan koji bi kupili na kredit i taj kredit se ne bi mogao otplaćivati. da li postoji nešto što bi se moglo napraviti da se otac osigura da ona ne može pokrenuti ovrhu za alimentaciju? Unaprijed hvala na pomoći
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija