Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

samir825

Korisnik
 • Broj objava

  5
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. Poštovanje, jedno kratko pitanje, moja parcela nema prilaz, preko 30 godina pristupamo parceli preko parcele koja se nalazi pored nas. Vlasnik te parcele je u Australiji i za 30 godina niti jednom nije došao tu. Ne znam mu ni adresu ni ništa. Kako pokrećem postupak za upis prava služnosti? Da li je dovoljno da idem sa prijedlogom, ili moram podnijeti tužbu Sudu da se to riješi u parničnom postupku? Kako riješiti nepoznatu adresu?
 2. Bar u Bosni i Hercegovini to teško ide. Da postoji legalno rješenje za to, niko ne bi otvarao firmu. Svi bi pružali usluge i prodavali proizvode tako, uz plaćanje nekog minimalnog poreza. Najbolje ti je, odeš na stranicu porezne upravu, nađeš kontakt, nazoveš ih i oni će ti dati informacije iz prve ruke. U svakom slučaju ako ti posao dobro ide, razmisli o otvaranju bar obrta. To je onda puno ozbiljnija i bolja situacija.
 3. U pitanju je d.o.o. Neki od udjeličara žele istupiti iz firme. Sada, da li da svaki član posebno istupa iz Društva, i da mu se isplaćuje njegov udio, ili da Skupština Društva donese odluku kojom poziva sve udjeličare koji žele po toj i toj cijeni prodati udio, pa da se oni prijave. Nakon toga ide odluka Skupštine kojom se smanjuje kapital za taj dio i to je to. Zanim me vaše mišljenje šta bi po vama bilo ispravnije po ZOPD?
 4. Zastupanje firme

  Iz BIH sam i koliko shvatio tumačeći ZPP ista situacija je i kod nas. Hvala Vam puno na odgovoru i lp
 5. Zastupanje firme

  Poštovani članovi foruma, zanima me da li pravnik bez položenog pravosudnog ispita u društvu sa ograničenom odgovornošću može zastupati firmu na Sudu uz punomoć ovlaštenog lica ili to mora biti advokat? Također, ukoliko pravnik može zastupati firmu, da li ima pravo tražiti i naknadu troškova koje je imao i ako je zaposlenik kod tužitelja. Naime da li može tražiti naknadu za sastavljanje tužbe, trčanje po gradu zbog kopiranja, ovjeravanja, odlasci na Sud i sve to maltretiranje ili to spada u redovni opis poslova jednog pravnika pa se ne može isticati u tužbenom zahtjevu? Naime ZPP kaže (1) Parnične troškove čine izdaci učinjeni u toku ili u povodu postupka. (2) Parnični troškovi obuhvaćaju i nagradu za rad advokata i drugih osoba kojima zakon priznaje pravo na nagradu. Kome to još Zakon priznaje pravo na naknadu. Lp i hvala I da u pitanju je postupak naplate dugovanja po osnovu zakupnine
×