Jump to content

M.Gub

Korisnik
 • Broj objava

  11
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. Razvrgnuće suvlasništva nekretnine

  Hvala na odgovoru. Mislio sam na neki oblik dobrovoljnog razvrgnuća ali ne poznajem proceduru i terminologiju i mislio sam da se taj postupak nužno vodi preko suda (da on potvrdi naše slaganje). Bio sam pod dojmom da se u slučaju sudskog razvrgnuća ne treba odraditi parcelacija, tj. da sudski vještak napravi prijedlog podjele suvlasništva, s kojim se ide na sud te da se na taj način formiraju nove čestice sa samostalnim vlasnicima, bez da se formalno provodi projekt parcelacije i diobe. Ta bi metoda trebala biti nešto povoljnija i brža od ove kad se provodi parcelacija.
 2. Razvrgnuće suvlasništva nekretnine

  Lijep pozdrav, zamolio bih da me netko uputi u proces razvrgnuća suvlasništva sudskim putem. Zadnjih sat vremena pročitao sam dosta upita postavljenih na ovom forumu, ali svi su specifični i nitko zapravo ne pita nulta pitanja. Dakle, mene zanima kako bi tekao postupak od njegova početka i što je sve potrebno prikupiti? Radi se o parceli sa 3 suvlasnika između kojih postoji usmeni dogovor o podjeli parcele. Pretpostavljam da bi prvo trebalo angažirati sudskog vještaka - geodeta koji bi napravio prijedlog podjele onako kako je dogovoreno, i što zatim? Pretpostavljam trebalo bi sastaviti i ovjeriti neki diobeni ugovor? Da li se i u kojoj fazi angažira odvjetnik? Kako se taj predmet upućuje sudu? Ovo su vjerujem banalna pitanja, ali do sada nikada nisam bio u interakciji s pravosuđem pa vas molim za razumijevanje. Eto, unaprijed hvala.
 3. pravo služnosti puta

  Hvala još jednom.
 4. pravo služnosti puta

  Ok, hvala na odgovoru. Dakle vlasnik ne može opstruirati ovlaštenika da koristi svoje jednom dobiveno pravo na služnost... I to je otprilike to? Znači ja kao vlasnik ne smijem ometati susjeda u izvršenju služnosti (služnosti prolaza, provoza i progona stoke), a on ima jedino pravo koristiti tu služnost? članak 177. 3 - Vlasnik poslužne stvari ne smije činiti ništa što bi onemogućilo ili bitno otežalo izvršavanje služnosti; Znači susjed nema nikakva prava da ograniči moje korištenje tog puta? Pitam zato jer je susjed uredio taj prilaz. Doduše, u zemljišnoj knjizi stoji samo pravo prolaska i nije nigdje navedena izgradnja prilaza ni zidića. On je uz prilaz zazidao zidić (retenciju) koji mene ograničava u korištenju prilaza svojoj nekretnini, a po članku 177. 2 - Ovlaštenik prava služnosti mora pri izvršavanju svojih ovlasti postupati obzirno, tako da što manje opterećuje poslužnu stvar. Također sam pronašao: Članak 181. 2 - Ako se poslužnom stvari služi i njezin vlasnik, on je dužan razmjerno snositi troškove iz stavka 1. ovoga članka (trškove održavanja i popravka). Znači ja kao vlasnik se smijem koristiti tim prilazom. Barem nisam nigdje pronašao neki članak koji bi ograničavao vlasnika da se koristi svojom parcelom na uštrb ovlaštenika. Kad govorimo o ograničavanju prolazka, ne znam kako se to tumači, ali ako je put prohodan za hod, vozila i stoku, ja ovlaštenika ni na koji način ne onemogućujem da taj put koristi te ga ja kao vlasnik također mogu neometano koristiti, dok snosim dio troškova održavanja. Da li ovlaštenik od vlasnika može zahtjevati naknadu za izgradnju puta ili ne? Nadam se dobrosusjedskim odnosima i da ćemo to uspjeti normalno riješiti. Još jednom hvala.
 5. pravo služnosti puta

  Lijep pozdrav, evo još jednog pitanja na temu služnosti prolaza za kojeg bih vas zamolio za pomoć. Ovo postavljam informativno, a za sada još nisam razgovarao s drugom stranom, što naravno namjeravam napraviti. Nadam se da će taj dio proći s obostranim razumjevanjem, a ovdje bi se samo informirao oko pravnog okvira. Dakle, naslijedili smo komad zemlje (na uploadanoj slici - parcela 1) na koju je u vlasničkom listu upisana služnost prolaza u korist susjedove parcele (parcela 2). Susjedu je to jedini prilaz do kuće, budući da nema direktog izlaza sa svoje parcele do ceste te si je on to uredio kao put (smeđi dio). Taj prilaz kao čestica ne postoji, već je dio naše parcele. Budući da je to brdovit dio, on je taj svoj prilaz ukopao u zemlju i podigao retenciju koja djelomično onemogućuje prilaz s ceste toj našoj parceli. Zanima me koja su naša prava, a koja njegova? Da li mi imamo pravo u dogovoru s njim koristiti taj put kojeg je on uredio, jer bi nam se tako znatno olakšao pristup parceli? Da li imamo pravo rušiti ili kratiti retenciju da bi si preko nje napravili svoj put (u slučaju da ne smijemo koristiti njegov put)? Nemam nikakvu želju onemogućiti ili uskratiti njemu pristup svom posjedu, samo me zanima da li on to može učiniti nama? Da li on ima pravo reći da nam ne dopušta pristup preko tog puta kojeg si je uredio iako je na našem posjedu? Hvala unaprijed.
 6. Web stranice za prezentaciju usluga

  Hvala vam na odgovoru.
 7. Pozdrav. Molio bih pomoć. Zanima me krši li se kakav zakon i da li radim nešto kažnjivo ako recimo imam otvoren obrt pod nazivom Cipela na koji su registrirane 2 djelatnosti. Ja bi htio napraviti zasebnu web stranicu za svaku od te dvije djelatnosti (jer nisu povezane) i zanima me da li smijem jednu od njih nazvati Cipela - izrada cipela, a drugu (jer bi mi zbog djelatnosti više odgovaralo drugačije ime) nazvati nekako drugačije npr. "Studio Nova - grafičke usluge" iako nemam nigdje registrirano to ime? Mislim pretpostavljam da ne smijem, ali me zanima što time točno kršim. Da li mogu negdje na stranici staviti napomenu da se djelovanje Studija Nova funkcionira kroz registrirani obrt Cipela? Da li smijem reklamirati nešto što ne postoji kao firma i da li nekako mogu registrirati samo ime bez da otvaram zasebni obrt? Ako Studio Nova zaštitim kao trademark, da li bi to značilo da ga tada smijem koristiti? Ako da, da li se on registrira na obrt ili mene kao fizičku osobu? I ako ja s vremenom prepišem obrt na drugu osobu, da li se ta druga osoba tada može reklamirati pod tim nazivom, ako je ime registrirano na mene? Hvala unaprijed.
 8. Nasljeđivanje zemljišta - porez

  Super. Hvala.
 9. Nasljeđivanje zemljišta - porez

  Hvala. Možete molim vas pročitati moj drugi post, pa mi samo reći da li je taj ugovor o diobi zapravo to razvrgnuće suvlasništva?
 10. Nasljeđivanje zemljišta - porez

  Mislim da sam krivo mislio. Mislio sam da se suvlasnici darovnim ugovorom odriču svog dijela (tih 25% tj. nove parcele), a sad mi se prema Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima čini da je riječ o razvrgnuću suvlasništva. Može li mi netko potvrditi da se radi o tome? Dakle, trebalo bi parcelirati zemlju te nakon toga tražiti razvrgnuće suvlasništva na toj našoj novonastaloj parceli i istovremeno potpisati razvrgnuće našeg suvlasništva nad preostalim dijelom zemlje. također, prema Zakonu o porezu na promet nekretnina, čl. 13. Porez na promet nekretnina ne plaćaju: 8. osobe koje razvrgnućem suvlasništva ili diobom zajedničkog vlasništva stječu posebne dijelove te ili tih nekretnina, neovisno o omjerima prije i nakon razvrgnuća suvlasništva ili diobe zajedničkog vlasništva. Može li samo potvrda da se situacija rješava na taj način. Hvala.
 11. Lijep pozdrav, molio bih vas za mišljenje i savjet. Ovo je u kraćim crtama situacija: riječ je o komadu komadu zemlje podijeljenom na 3 parcele. Vlasnici te zemlje su moja pokojna baka (trenutno se čeka ostavinska) 1/2 i žena njenog pokojnog brata 1/2. Nakon ostavinske rasprave, bakin dio bi trebao biti podijeljen između moje majke i njene sestre, dakle svakoj po 1/4. Gospođa koja je vlasnica drugog dijela zemlje je sklopila ugovor o doživotnom uzdržavanju s jednom obitelji koja će nakon njene smrti naslijediti njen dio. Eh sad. Budući da će nakon nekog vremena ta cijela zemlja postati podijeljena na još više vlasnika, ja bi htio izvući maminih 25%, parcelirati ih kao zasebnu česticu i uz suglasnost ostalih vlasnika uknjižiti nju na tu česticu kao 1/1 vlasnika te se odreći sveg ostalog udjela na preostaloj imovini. Molim vas da mi kažete koji su postupci da se takvo što napravi i također (pitanje iz naslova) - postoji li mogućnost da se to prenese na mamu bez plaćanja poreza? eto, unaprijed vam hvala.
×