Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

Anoniman1

Korisnik
 • Broj objava

  44
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

Objave koje je Anoniman1 objavio


 1. Ako sam fulao podmforum isprike unaprijed.

  Uglavnom razmišljam krenut voziti  preko Bolt aplikacije sa tatinim autom Eh sada imam 2 pitanja

  1. Auto  zadovoljava uvjete što se tiče Bolta broj vratiju i godina proizvodnje ,ali glasi na tatu da li ja moram od tate tražiti  punomoć da on meni daje auto na korištenje u svrhu taksi prijevoza?

  2. Da li sam obavezan imati vatrogasni aparat? Čuo sam  neke priče kao da taksisti moraju imati vatrogasni aparat ako auto kojim obavljaju taksi prijevoz glasi na firmu? Eh sada da li je to istina ili sam ja krivo čuo? Mislio sam da je ovdje najbollje pitat jer poznavajući internet i razne ostale forume naći ću svkave odgovore i ostat ću zbunjen.


 2. prije 1 sat , Borbena7 je napisao:

  Mislim da ih podcjenjujete. Nisu oni zaboravili tražiti, već puštaju da Vam idu kamate sve dok im zastarni rok to dopušta, a onda neposredno prije zastare, pokrenu ovršni postupaka i nagomilaju Vam još i silne troškove.

  ioXiw9q.jpg

  Sada sam našo ovaj dug stari e to kao što vidim broj računa je 11 i 12 mjesec 2017? I taj dug sam platio dio duga nekih 600 i nešto kuna. Ili je 10 i 11 mjesec ne znam ni ja pošto broj računa piše jedno, a razdobolje drugo. Eh to sam trebao podmiriti do 18.1.2018. Što bi značilo da zastara nastupa 19.1.2019. ako se nevaram za taja dug?

   

  rD3f9MA.jpg

  EH Danas dolazi ovaj di piše za razdoblje 07/2019 što je čista laž jer ja nisam bio njihov koristnik tada. Al sastrane broj računa piše isto 112017 i 122017 tako da se meni čini da oni mene oće muljat i lagat da ja to platim iako je u zastari? I ovaj od dans bi kao do 16.9 trebao platit.

  Eh sada mene zanimat dali da prigovaram ili da čekam ako dođe riješenje o ovrsi i na to riješenje se žalim da je prošla godina dana i da je to zastara. Sada mi nije jasno što oće s opomenom i zašto lažu? Kolko ja vidim ova dva duga su povezena? I ako se nevaram to je u zastari?

   

  Edit: Ispričavam se moderatorima ako sam negdje zvučao bahato,ali naživcirali su me s ovom opomneom i lažnim datuom razdoblja i očito pokušajem manipulacije

   

  image.png

  image.png


 3. Prije 53 minuta, Borbena7 je napisao:

  Ako je istekao, a nije raskinut, onda najvjerojatnije još vrijedi. Ako je zadnje dugovanje nastalo u 12. 2018. tada nema zastare.

  Nitko Vam na ovo ne može ovako odgovoriti kada ne znate osnovi podatak - datum dospijeća duga. Ako i mislite da je zastara to trebate dokazati, a kako ćete dokazati kada ne znate, je li Vam ugovor raskinut ili nije, o koje dugu je riječ i od kada datira.

  Možete čekati ovršni prijedlog tj. rješenje o ovrsi, pa da vidite i čemu se točno radi, ali tada riskirate odvjetničke i javnobilježničke troškove postupka. 

  12.2018 je bio dug i to sam dobio 2 računa od A1 i drugog operatera kod kojeg sam prešao s tim da je u A1 pisalo penali radi prijevremenog raskida ugovora 100 ili nezz kolko kn. Poslje ja nisam išao ništa do njih jer kak sam dobio penale sam smatrao da je raskid ugovora obavljen automatski i da ne moram ništa poduzimati.Poslje nikakve opomene ni računi nisu dolazili.

  Jedini dug koji nisam podmirio cijeli je 2017 10 i 11 mjesec. Piše u opomeni stari datum dospijeća 31.10.2018.  Znači žalio sam se na visok račun i platio nekih 667 kn što sam smatrao kao ajd ono okej dio i onda ovaj 1704 je vjerojatno dio tog duga od 2300 kn ne znam sada točno kolko je bio . I taj dug od 1704 kn se godinu dana nigdje nije tražio za naplatu ni ništa i sada ne znam jel to u zastari ili nije. Pošto taj visoki račun od 2300 i neš što nije skroz plaćen je bila opomena i trebalo je podmirit do 18.1.2018 i ja se žalio odma i platio dio i žalba odbijena.

  Eh sada ne znam jel onda sa 19.1.2019 taj dug od 2300 u zastari odnso njegov dio koji nije plaćen, a to bi trebao biti ovaj dug 1704 kn?

   

  Edit: Jel mogu ja provjerit jel to u zastari? Strah me ako je u zastari da ukolko ja pitam šta za to da nebi bilokao priznao si dug znači zastara se ukida ili tako nešto?

   


 4. Prije 19 minuta, Borbena7 je napisao:

  Najbolje je da im se obratite osobno i da vidite na ime čega i kako je nastao taj dug. Objave su Vam prilično kontradiktorne od izjave da ste raskinuli ugovor, pa do izjave da bi ga raskinuli, a ovakva neupućenost Vas izlaže riziku da oni pokrenu ovršni postupak, pa da imate dvostruko veće dugove na ime kamata i troškova.

  Ugovor je istekao,al  mislim da nije raskinut , a nikada mi nije došla nikakva opomena niti ništa u razdoblju od kada je ugovor istekao 12 mj 2018-do danas. Niti je došao ikakav račun da se treba platiti 

  A 2017 10 mjesec i 11 računi su iznosili oko 2370 kn na to sam se ja žalio i na kraju je žalba odbijena.Za tih 2370 kn dolazi opomena negdje u siječnju 2018 da treba do 18.1.2018. podmirit dug i ja sam podmirio dug što sam smatro nespornim. Poslje je bila žalba odbijena  i ništa nije bilo ti računi nikad opomena nikad ništa .Sve do danas kada dolazi ovo opomena iz prvog posta di je dug 1704 kn. Tako da ja mislim da taj dug ima veze s ovih 2370 od prije skoro 2 godine.

  Sada ne znam jel n astupila zastara na to? Jel ja mogu reć da je to u zastari? 

  I ako je zastara nastupila po nekoj logici nemaju pravo niti na ovrhu? Ako se nisu do sad sjetili tražit onda ne vidim čemu bi od sada tražili da im se podmiri dug?

  Zato me zanima ako odem tamo ,a ovo je u zastari već da nebi bilo priznao si dug prekida se zastara? Sada me zanima jel to u zastari ili nije.

  Jer piše stari datum dospijeća 31.10.2018. tako nešto

   


 5. Prije 11 minuta, drot13 je napisao:

  Ako nije raskinut, onda ti idu računi za svaki mjesec do sada.

  Pa valjda znaš jesi li raskidao ugovor? Ako nisi, onda to odmah napravi...

  Ugovor je istekao nije produžavan, a jel mogu ja raskinut odma da nebi oni rekli nisi platio račun prvo to podmiri itd


 6.  

  Prije 53 minuta, Borbena7 je napisao:

  Jeste sigurni da je ugovor raskinut?

  A što ako nije? To je meni palo napamet sada 

  Jedino ako su računi iz 2017 10 i 11 mjesec pošto sam imao tamo oko 2000 i neš kuna i to sam bio platio dio tih računa , pa se nešto žalio žalbe odbijene bile i jedino ako je ovo ostatak toga, pa poslje nije ništa plaćano sada ne znam jel to u zastari ili nije onda u zastari?

  Jel se mogu ja kako pozvat na zastaru . Pošto su računi ostali tako 1704 kn neplaćeni iz 2017 i prošle godine ništa nije došlo i danas je tek došla opomena za taj dug

  Našo sam stare račune i nešto računao dugove i ispada mi tako, a sada se sjetio da je bilo tako da kao platim ono što smatram nespornim djelom ,a to je bilo nekih600 kn koje sam ja smatro nespornim kod oba računa 


 7. Prije 9 minuta, Borbena7 je napisao:

  Ovdje nije ništa čudno, imate nepodmireni dug, a kako mu prijeti zastara, oni su se aktivirali i ovršit će Vas.

  Negdje na internetu čitao kao, ako račun padne u zastaru, a operater ide s ovrhom ili tužbom da korisnik se mora pozvat na zastaru jer nitko osim njega to neće učiniti. A kao ako korisnik prizna dug zastara ne vrijedi tako nešto sam čitao ili sam ja nešto krivo shvatio 

  Najviše me buni ova stavka za razdoblje 07/2019 i di piše stari datum dospijeća 31.10.2018. i sada ne znam koji je uopće mjesec u pitanju . Nije moguće da je 7 mjesec jer ja od kraja 12 mjeseca više nisam njihov korisnik što se tiče mobilnih usluga.


 8. Prije 39 minuta, Borbena7 je napisao:

  Ako ne podmirite dugovanje po opomeni, oni će Vas ovršiti, pa ćete imati i troškove postupka za platiti. Pod zastarom nije, a rok za pokretanje ovršnog postupka i prekid zastarnog roka je godina od dospijeća računa. 

  Zastara bi trebala po tome biti u 11mjesecu? Kolko znam račun je za 10 mjesec 2018. Nikada nisu slali opomene nego su se sad sjetili , a ja više nisam njihov korisnik to mi sve malo čudno sada.

  Jer ovo za razdoblje 07/2019 me buni ja sam ja oko 18.12.2018. prešao kod drugog teleoperatera i prenjeo broj (sada sam našo paket s datumom kada mi je teleoperater poslao svoju karticu) i ja nisam korisnik njihov više od tada. Sada mi nije jasno za koji mjesec je ovaj račun vjerojatno je za 10 mjesec prošle godine jer za 7 mjesec ne može biti nikako pošto ja od 12 nisam njihov korisnik.  Jer sam ja imao ugvoro do negdje 23.12.2018 ili 27.12.2018. ne sjećam se točno datuma, a ja sam kod drugog teleoperatra prešao tako negdje oko 20.12.2018. ili 18.12.2018 i poslje sam na zadnjem računu koji sam morao platit dobio penale jer sam prešao kao kod drugog ,a ugovor nije istekao još bio


 9. Ovako danas mi došao kao dug za mobitel 1700 kn od A1. Ima niže slika . Kada nastupa zastara? I kakvo razdoblje 07/2019? 
  Točnije u 7 mjesecu ja nisam koristio njihovu mrežu ja sam promjenio operatara tamo negdje 1,2 mjesec 2019 ne znam točno. Do sada ništa nije dolazilo i sad ova opomena njihova. 

  Piše tamo iza ako se ne plati da će mi usluga biti ograničena? Kako oni išta meni mogu ograničacat ako nisam njihov korisnik? 

  Što bi bilo najbolje sada napraviti? Trenutno sam nezaposlen ,a pitao ih jednom prilikom na rate pa su rekli kao da to ne može

  A iskreno aj zaborvio na ovaj dug jer nije do danas nikada ništa došlo

  Na kraju svega piše kao ako ne platim dug da će pokrenut naplatu ovlaštenom agenciji kao i sudskim putem nešto u tom smislu. Eh sada mene zanima dali jće taj račun biti idući mjesec u zastari i kojeg datauma bi trebao bit u zastari? Jer je to račun od 10 mjeseca 2018 izgleda koji nije plaćen

  image.thumb.png.b00b76a8336af6eea042c6197f43ef08.png

   


 10. Potpisao sam ugovor o djelu. Radi se o honorarnom poslu koji radim kad im treba radnik ,pa sada ovisi kako koja smjena dođe. Sada mene je zapala noćna smjena i radio sam od 22-6 i sada me zanima jel se meni računa veća satnica za noćni rad jer inače je 25 kn satnica,a u vezi noćnog rada nisam viido članak ili mi je možda promaknuo za noćni rad ili se noćni rad samo isplaćuje kod ugovora o radu?


 11. Sestrična je imala prometnu prije nekih mjesec dana u  Dubravi negdje. Auto je totalka i po očevidu je ona ispala kriva.Kolko sam ja shvatio ona je išla desno skretat valjda se preko tračnica htjela prestrojit u desnu traku i taman joj naišao Čazmatransov bus i došlo do sudara eh sada imam 2 pitanja.

  1. Smije li čazmantransov bus  vozit po tračnicama na kojima je žuta traka ?

  2. Tko je uistinu kriv? Policajac i vozač busa tvrde da je ona kriva.


 12. Od danas će vozač koji ne stane na pješačkom prijelazu sa semaforima kad je upaljeno crveno svjetlo platiti kaznu od 3000 do 7000 kuna, a dosad je ta kazna bila tisuću kuna. Usto, bit će mu oduzeta vozačka dozvola na razdoblje od jednog, tri i šest mjeseci, ovisno o tome koliko je puta dotad počinio taj prekršaj. A dobit će i tri kaznena boda. Čitao neki članak o o kaznama i novom zakonu, pa naletio na ovu rečinicu koja me malo buni.

  Jel se to misli ako je pješaku crveno , a on ide preko crvenog, a vozač kojem je zeleno ne propusti pješaka da bi mogao dobit to ukoliko ga policija vidi ili što se točno tu misli. Nekako mi je zbunjujući taj dio

   


 13. Ne znam kako bi stavio naslov, ali radi se o sljedećem kako je sad uvedeno da se može  provjerit stanje vozačke na stranice MUPA zanimalo me kako funkcionira i upisao broj svoje vozačke. Poslje sam ostao začuđen kad sam vidio da imam 2 boda ne znam otkud mi to jer znam da nisam plaćao veće kazne koje bi mogao povezat s time.

  Jedina kazna koja je bila tamo prije 3, 4 g ja sam vozio negdje oko 70 ili 75 max  ne sjećam se točno a bilo je 50 ograničenje i nisam vidio taj znak i zaustavili me to sam platio odma na licu mjesta pola kazne,ali nije nitko bodove spominjao. Jedino ako je za brzinu, ali zar nije to bilo onda ako je do 20 km u naseljenom mjestu ide 1 bod 30+ 2?

  Drugi prekšaj je kad sam prošao prošle godine 5.8 kroz žuto, a zaustavili me jer sam kao kroz čisto crveno po njihovim riječima prošao i bilo je kao pritjenje vidimo se na sudu, ali nisam ništa potpisao niti nisam dobio ikakve papire. Zadnje su riječi bile ajde briši doma spat nešto u tom stilu i tako smo se razišli i sve je ostalo na tim riječima.

  Ne znam jel moguće dobit bod ali bez kazne? Negdje 2017 sam imao prometnu di je mene zakačio auto i otišao, a pošto sam vozio taksi njihova politika je bila da svaka sitnica se treba prijavit policiji s autom i dobro došli oni i rekli kao da imaju osjećaj da sam malo sasjeko drugu traku i da je mene zato drugi auto zakačio jer sam mu ušao u traku, a što se tiče toga pitao sam policiju šta s tim, pa su rekli da prvo moraju utvrditi zašto je drugi auto napustio mjesto i da smatraju da smo krivi oboje za to. Ja jer sam sjekao malo i htio u drugu traku, a drugi vozač jer je skretao sa zelenog vala iz srednje trake ulijevo iako ta traka služi za džamiju i kao nebi se smjelo skretat iz nje u Draškovićevu iako mnogi skreću tako sam ja shvatio njih. Za to ne znam što je bilo na kraju s tim uglavnom nikakva kazna za to nije došla. Zato sam pitao ovo jel moguće dobit sam bodove ,ali bez kazne.

   

  Zanima me jel moguće kako provjerit za što je to dodijeljeno, ali da se ne ukopam u smislu ono da pitam pa kao da ih podjsetim na kaznu pa da mi dode poslje kazna. 

   

   


 14. , drot13 je napisao:

  Pogledaj ZSPC, čl. 82., čl. 83. i čl. 84., kako bi vidio što je kod parkiranja zabranjeno i za što se može premjestiti vozilo, jer sama činjenica da on tebi smeta za preglednost kad izlaziš iz dvorišta ne spada nužno u te odredbe.

  https://imgur.com/a/gqOvndE 

  Tu na drugoj slici di je zelena strelica je otprilike ulaz u dvorište. Ne mogu procjenit jel krši išta od navedenog. Jedino što zaklanja preglednost tj desnu stranu kad se ide izvan dvorišta, kao što se vidi na prvoj slici.


 15. Ne znam jel dobar podforum, ali pitam za sestru. Završila je 4. razred srednje Zdravstveno učilište. Eh sada čitao sam da se na HZZO treba prijavit 90 dana nakon prestanka školovanja, ali što točno podrazumijevaju sa završetkom školovanja jel se misli datum kad je završila općenito škola znaći 15.5? Ili se misli datum s kojim je branila završni rad?

  Ne znam jel bitna stavka da godinu  dana misli pauzirati i ne ići na faks.


 16. Ovako  radi se o tome da postoji jedna ulica. Eh sada ta ulica dolazi sa desne strane , ali svejedno je sporedna. Nekad je bio znak stop u njoj, ali ga nema ne znam kome je smetao da ga je maknuo, ali na cesti piše stop.  Eh  sad radi se o tome da ljudi koji ne živu blizu te ulice ne znaju da su na sporednoj i izljeću ne usporavaju ne gledaju jer misle da imaju prednost.

  Glavno pitanje kome se može obratiti za postavljanje znaka i kakva je procedura s tim?Ako mi netko može detaljno objasnit i tko snosi troškove postavljanja znaka?

  Možda je pitanje i glupo, ali pošto nemam baš iskustva s takvim stvarima. 


 17. Uglavnom pored dvorišta di je zgrada uz cestu ima jedan zidic. E sad pored tog zidića stoji kombi koji zaklanja preglednost točnije kada izlazimo iz dvorišta ne vidimo jel ide ko po cesti sa  desne strane. Eh sada me zanima jel se može kako to anonimno prijavit ili se treba biti uz vozilo to. Čitao sam po internetu ako se zove pauk da onda moramo čekat pored vozila da oni slikaju sve kako zaklanja preglednost i ostalo ,ali po meni onda to baš nije anonimno jer ako slike vidi vozač kombija ako je neki divljak može radit probleme.

  Ili bi i u slučaju zvanja policije trebalo  ih čekat pored kombija i objasnit im što je sporno s kombijem? Ili ih se može samo nazvat reć adresa i reg tablice kombija, pa da oni pozovu pauka ili eventualno kazne vozača ukoliko  ga pauk nebi mogao dić jer su mu kotači blizu zida.


 18. prije 2 sati , throwaway0 je napisao:

  također, moram li odmah platiti dio kazne? i šaljem li poštom sve zaprimljene papire (kazna, uplatnice)

  Što se tiče kazne ako se mislite žaliti nemojte plaćati kaznu, ako se kazna plati postaje važeća i nema mogućnosti za žalbu.Što se tiče žalbe ja mislim da se šalje u PP koja je izdala kaznu, pa oni to prosljede na sud. 

  Za prvi post morte čekat nekog ko se bolje kuži u te žalbe. Ja se nebi htio mješat i savjetovat da ne savjetujem krivo.


 19. Uglavnom nisam znao kako bi točno dao naslov temi, ali radi se o sljedećem. Tamo na ljubljanskoj aveniji jučer oko ponoći ili 23h i nešto ne znam točno vrijeme sam vozio oko 110 ili 100 a ograničanje je 80. Nije bilo nikog i onda sam pogledao u retrovozir i vidio kako ide auto i blica i ja usporio na 70 i kad je auto prošao pored mene vidio sam da se radi o policiji i da su ustvari oni blicali. Blicali su sve dok ja nisam usporio i kad sam usporio na nekih 70 prošli su samo pored mene nisu me zaustavljali ni ništa. Sada mene zanima jel mogao on snimit brzinu pa će tražit podatke ili je morao zaustavit odma. Nije bio presretač nego je bio običan policijski auto. Najviše me buni to njegovo blicanje. Jer je blicao cijelo vrijeme dok ja nisam usporio na 70,75


 20. 1. Zar  nije bilo pravilo prije ili sam ja krivo čuo da ako imaš važeću policu obveznog osiguranja se smiješ vozit najviše 15 dana s isteklom registracijom?. Nešto sam čitao sad Zakon i piše da će se kaznit sa 700 kn vozač ako vozi do 15 dana s isteklom prometnom dozvolom.

  Meni je prometna dozvola istekla 23.06.2019. Kako su bili ovi praznici nisam bio u Zagrebu i nisam stigao produžit registraciju.

  2. Pošto je meni istekla registracija i naravno prometna zanima me kako sad ide procedura za tehnički jel dođem najnormanlnije u stanicu i odem prijavit tehnički i čekam dok dođem na red ili prvo treba nešto plaćat jer kasnim sa tehničkim?.

  3. Plan mi je što prije ići na tehnički i riješit to,  ali me zanima što u slučaju da me policija uoči i zaustavi jel pišu odma kazne ili daju opomene ili prate vozilo i ukoliko vide da ide na tehnički onda ga puste? 


 21. Ovako radi se o tome da je frend na semaforu na žutom zakočio navodno je naglo zakočio vozač iza njega je valjda mislio da će proći i nije stigao zakočit i napucao ga je. Policiju nisu zvali jer se ovom drugom kao žurilo i nije imao vremena čekat policiju nabrzinu su razmjenili prezime, ime i broj telefona i tjt. Po tvrdnji frenda kriv je ovaj drugi, a po tvrdnji vozača kriv je frend jer je naglo kočio na žuto. Pitanje ko je kriv jesu li obojica kriva ovaj jer je kočio naglo umjesto da je prošao, a drugi vozač jer nije držao dovaljan razmak da stigne reagirat?

  Ili je kriv samo drugi vozač radi pravila da je kriv onaj koji se zabije u vozilo ispred sebe?

  Još jedno pitanje što bi bilo najbolje napravit.

  Otići na policiju prijavti i ako pitaju zašto nije odma prijavljeno izmisliti neki razlog

  Da svako snosi trošak za svoj auto?

  Da odu na osiguranje ispričaju kako je bilo,pa će osiguranje odlučit oće šta isplatit i kome

  Ili ima neka opcija još bolja koja nije navedena?

   


 22. Uglavnom radi se o tome da jučer frajer na bickilu msm znam ga inače ovako dok sam ja stajao na crvenom nešto je lupilo po autu e sad ne znam jel se on zabio u auto ili je samo lupio rukom po autu. Bila je noć tako da nisam siguran ,ali pretpostavljam da se zabio u auto s biciklom on bi pao s bicikla i nebi sigurno nastavio vozit , a meni bi bio oštećen zadnji dio auta . Nakon toga on je normalno nastavio vozit i sam je reko kao to ti je jer naglo kočiš, a ja sam stajao na semaforu ionako već ,e sad me zanima što u slučaju da mu padnu na pamet neke gluposti tipa lažne prijave  bijega s mjesta nesreće ili neka glupost. To je bilo oko 23, ponoći jučer on je samo dobacio kao to ti je jer naglo kočiš na autu nema nikakvih oštećenja on je samo nastavio vozit normalno tako da pretpostavljam da je on sam lupio rukom po autu jer da se zabio vjv bi se njemu nešto na biciklu slomilo, a meni bi bila veća šteta na autu. 


 23. prije 19 sati , sivko je napisao:

  Čim ti je dao zapisnik bit će i kazne koja će doći doma.Ako ti pošalju prekršajni nalog odmah ih zovi i traži da imaš pravo na plaćanje 50% kazne u roku 3 dana jer po nalogu plaćaš 2/3.

  1. Ako platim tih 50% jel se na sudu i dalje vodim kao nekažnjavan i ako jednog dana npr bi isao na sud za neki veci preksaj bi se mogao pozvat na nekažnjavanje ili će ova kazna utjecat na to? Pitam samo ovako informativno zlu netrebalo kako se kaže

  2. Jel postoji mogućnost opomene  ili sam ga odma trebao na licu mjesta tražit za to ? Pošto mislim da je kazna 700 kn ako mladi vozač ima do 0,5 bez ostalih prekšaja ili bi za to morao ići na sud? 

×