Jump to content

Arhaic

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Da, ni ja nisam naišla na takav slučaj. Naravno, malo je škakljivo poduzeti takav korak jer će me uzeti "na zub" (osobito zbog toga što se nitko drugi, iako bi i sami to htjeli, ne usudi tako nešto pa ću samim time ja ispasti crna ovca i kao jedino ja se bunim, nikome drugome to ne smeta). Zato bi mi bilo lakše kad bih znala da li je on obvezan prihvatiti moj zahtjev. Jer ako nije, ništa se glede prekivremenih neće promijeniti osim što ću ja doći na crnu listu. Molim samo još odgovor na drugi dio pitanja - mogu li i pod kojim uvjetima odbiti raditi prekovremeno, te može li poslodavac tražiti prekovremeni rad bez prethodne najave? Osobito se to odnosi na rad vikendom (inače imamo 40-satni radni tjedan, pon-pet). Hvala unaprijed!
  2. Ne, nije, što se tiče toga, sve je po zakonu (pa i ova preraspodjela jer smo mi potpisali da se s tim slažemo). Ali s vremenom se tih sati nakupi i svakako da bih radije da mi ti sati budu plaćeni (godišnjeg imam dovoljno i ne trebaju mi ti sati za korištenje). Dakle, poslodavac je zakonski čist, mene zanima mogu li (i ako da - kako) tražiti "raskid" te izjave o pristanku na neplaćanje prekovremenih u zamjenu za slobodne dane.
  3. Prije 5 g potpisala sam kao i svi u firmi (deklarativno "dobrovoljno") izjavu kojom pristajem da mi se prekovremeni sati ne plaćaju već u zamjenu mogu koristiti slobodne dane. U to doba gotovo da i nismo radili duže, no unatrag 1,5 g gotovo svakodnevno se od nas traži prekovremeni rad, osobito subotom (nekad i nedjeljom), uključujući i rad od kuće. S obzirom da sam na taj način financijski na gubitku, ne želim više u zamjenu za prekovremeni rad slobodne dane, već plaćanje prekovremenih sati (ne ovih već odrađenih, nego ubuduće). Mogu li ja kao pojedinac (bez Radničkog vijeća i neovisno o ostalim radnicima) otkazati tu izjavu (otkazati pristanak) i zahtijevati plaćanje budućih prekovremenih? Ako da, koji je postupak? Drugo, mogu li i pod kojim uvjetima odbiti raditi prekovremeno, te može li poslodavac tražiti prekovremeni rad bez prethodne najave? Osobito se to odnosi na rad vikendom (inače imamo 40-satni radni tjedan, pon-pet). Hvala na odgovorima!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija