Jump to content

astinor84

Korisnik
  • Broj objava

    28
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je astinor84 objavio

  1. Pozdrav svima, Situacija je sljededeca. Otac zeli prepisati kucu na mene iz svojih razloga. Da li jednog dana kad on umre ta kuca moze biti predmet ostavinske i da moj brat bude ukljucen u to (nazalost nismo u nekim odnosima) i da li ima pravo traziti nuzni dio bez obzira sto ce kuca biti na meni u sudu 1/1. Kako se mogu pravno osigurati u ovom slucaju da kasnije nemam problema? Hvala na dobrim savjetima
  2. Pozdrav, Zanima me da li mi poslodavac ima pravo prekinuti godisnji odmor zbog potrebe posla? Koliko sam tu pravno zasticen ako se ne odazovem. Npr odem na godisnji na 2 tjedna i on me zove da se vratim nakon 3 dana.
  3. Slazem se sa vama, ali koliko sam iscitao ta dva ugovora nemaju veze jedno s drugim. U tom drugom ugovoru znaci za rukovoditelja pise da je sklopljen na nacin da su obje strane suglasne i da nije sklopljen pod prisilom niti prijetnjom sto znaci da ga ja nemoram potpisati ako ne zelim ako dobro razumijem?
  4. Postovani, Zaposlen sam u firmi na neodredeno 15 godina. Vec 10 godina zbog potrebe posla u ljetnoj sezoni me se unapreduje u rukovoditelja i za to razdoblje mi se daje novi ugovor i dobivam i vecu placu na osnovu toga. Nakon isteka sezone ugovor mi se automatski vraca na osnovni ugovor i tako svake godine unazad je bilo. Stvar je u tome da ja vise zbog opsega posla i stresa ne zelim biti rukovoditelj i zelim raditi posao kojeg radim veci dio godine, znaci ne zelim sezonsko "unaprijeđenje". Zanima me da li ja mogu tek tako odbiti posao rukovoditelja, da li me mogu kazniti tj da li mogu im odbiti potpisati ugovor za rukovoditelja kad me traze iduci put i reci nek nadu nekog drugog. Zanima me kakvo je moje pravno uporište u svemu tome. Hvala
  5. Postovanje, Susjed rodbina mi je prijetio da ce pobiti moju familiju i dijete. Iako smo bili u fer odnosima, zadnje vrijeme je psihicki pukao. Nisam ga prijavio. Da li uopce postoji rok za prijavu takvih stvari? Kako cu dokazati da mi je on to rekao? Iako sam siguran da je to rekao u afektu.
  6. Pozdrav svima, imam gradevinsko zemljiste 1000m2, na mom podrucju min povrsina za kucu mora biti 600m2. E sad mi nastaje problem jer preko 1/3 parcele u urbanistickom planu prolazi koridor seoske ceste i zapravo u tom slucaju tesko da bi imao 600m2. Zanima me kako se u trazenju dozvole gleda na to?
  7. Pozdrav, Zanima me ako sam vlasnik racuna u banci, a blizi clan obitelji je opunomocen na taj racun da li na taj racun moze sjesti ovrha opunomocenika?
  8. Poz ekipa, otac ima kucu i zemljiste 1/1 i zeli je darovati meni kao sinu u cijelosti. Imam sestru sa kojom nazalost nisam u dobrim odnosima. Zanima me da li ona moze doci nesto traziti na nakretnini s obzirom da ce biti upisano 1/1 na mene?
  9. Postovanje, od bratica sam trebao kupiti zemljiste te sam mu unaprijed dao 25% ukupno dogovorenog novca, naravno na povjerenje bez ikakvog pisanog traga i ugovora. Doslo je do promjene okolnosti i ja zemljiste nemogu kupiti. Zelim svoj novac nazad, on se pravi lud u smislu "tko te j...." Da li ima ikakva pravna osnova da ga tuzim, prijavim ili ista?
  10. Pozdrav svima, pitam za susjeda koji nije upucen. Branitelj je samac, bez ikakvih primanja, nema automobil i koliko sam istrazivao ima sve uvjete na pravo opskrbnine. Da li netko zna sta je sve potrebno prikupiti i gdje to odnijeti da bi ostvario pravo? Zelim mu pomoci Hvala
  11. Neznam tocno, ali svakako je to bilo 100 dana u zakonskom periodu 15.08.1990-15.01.1992.
  12. Pozdrav svima, Ako mi netko moze dati savjet/misljenje. Imam namjeru kupiti odnosno vec sam dao neki mali dio novaca za neizgradeni kat, znaci ravnu ploču na kojoj bi sagradio kat. Vlasnik kuce je clan moje rodbine. On je ok i nema tu nikakvih zapreka. Jedino sad ja to moram etazirati i prebaciti to na sebe. Da li postoji neki drugi nacin osim kupoprodaje da ja to prebacim na sebe, jer bi me to puno vise kostalo zbog poreza? Neki ugovor o darovanju ili slicno, cisto da ovjerim kod javnog biljeznika da on meni daje pravo na to? Hvala
  13. Postovanje, ako mi netko moze nesto savjetovati u vezi ove teme. Moj otac nema status dragovoljca, a trebao ga je imati jer je bio u ZNG u ljeto/jesen '91 vise od 100 dana. Pokusao je ostvariti status dragovoljca prije par godina, kolege suborci su mu isli svjedociti, ali nista. Cak je na popisu u muzeju domovinskog rata iz tog doba. Nekim kolegama koji su imali vezu to razdoblje je priznato, njemu nije. Kome da se zalimo, i da li jos uopce postoji mogucnost priznavanja statusa dragovoljca iz domovinskog rata? Hvala puno
  14. Postovani, kupujem vozilo od privatne osobe, kako ide oko poreza na prijenos vlasnistva? Da li je to jos uvijek "onih" 5% ili se nesto mjenjalo? Puno hvala na info
  15. Postovanje, planiram graditi kat na postojecoj kuci koja je davno izgrađena i njena udaljenost u jednom dijelu do susjedne parcele je mozda malo vise od 1 metra. Vjerujem da je prostornim planom uređeno da to bude 3 metra. Da li mi to moze biti zapreka u izgradnji? Jer kuca je vec 50 godina na tom mjestu i nemogu je fizicki odgurati da bude 3 metra od međe da bi radio kat. Da li postoje kakve iznimke u slucajevima kao moj sto se tice postojeceg stanja?
  16. Obiteljski nam odnosi nisu idealni, iako je to sve na svađama i nije nista nikad bilo potrebe da se prijavljuje. Stvar je u tome da ce nam pas sigurno jos pokvariti obiteljsku sliku. Pasmina je mastif i on misli ga drzati ga kao obicnog mjesanca i nema pojma o pravilniku o opasnim psima i sta se sve treba napraviti. Mene zanima da li ce inspekcija doci po mojoj prijavi sam ako navedem da mi brat drzi opasnog psa i da nema pojma sta je uzeo?
  17. Postovanje, nadam se sa mi netko moze pomoci savjetom. Brat mi je nabavio opasnu vrstu psa te ga drzi u obiteljskoj kuci, iako nema mjesto za takvog psa niti je sposoban za to. Ja ne zivim tamo ali dodem 2 put godisnje i znam da cu imat problem sa psom koji me ne poznaje i koji šeta okolo po kuci i dvoristu slobodno. Trebam savjet sta da radim i gdje da ga prijavim zbog drzanja takvkg psa u neadekvatnim uvjetima?
  18. Molim pomoc, susjed ce biti sluzbeno obavjesten u vezi moje i njegove granice odnosno oko potpisivanja iste. Radim geodetski elaborat. Ako se on ne javi u roku 14 dana da li se to racuna kao da je prihvatio ili ?
  19. Postovanje, trebam savjet jer vise neznam sta da radim. Susjed na parceli do moje kuce stalno pali vatru i lišće tako da je postalo neizdrzivo trpiti konstantni dim u kuci i izvan. Da li postoji neko zakonsko uporiste da ga sprijecim u tome?
  20. Postovanje, imam prikolicu za osobni automobil i njena registracija mi je istekla u 9/2018. Potpuno sam zaboravio na to i neznam sta da radim. Htio bi produziti registraciju da li netko zna mogu li doci na tehnicki s njom s obzirom da je isteklo toliko vremena?
  21. Postovani prof, hvala na strucom i detaljnom odgovoru. Recite mi da li znate da li on mora priloziti papire od radnog staza jer sumnjam da bi imao mirovinu vecu od minimalne braniteljske sto se tice staza?
  22. Postovanje svima, iscitavao sam novi zakon o braniteljima, ali sam potpuni laik u tome. Radi se o mome ocu koji je nezaposlen zadnjih 15 godina. Moram reci da ima oko 28 godina radnog staza. Trenutno ima 61godinu, a borbenog sektora 1250 dana. Koliko razumijem zakon da li se mjeseci provedeni u ratu oduzimaju od 65g za odlazak u mirovinu? Sto mi govori da bi on mogao za koji mjesec u mirovinu. Samo da mi netko kaze da li je ispravna moja tvrdnja. Hvala lijepa
  23. Postovanje, ako mi moze netko malo bolje razjasniti da li mogu na gradevinskoj cestiti gdje je legalizirana kuca napraviti pomocni objekt do 50m2 kako stoji u zakonu da netreba gradevinska dozvola. Znaci da li mogu krenuti u radove bez da ista idem traziti i ikog obavjestavati? Da li treba itko izlaziti na teren? Unaprijed se zahvaljujem na savjetima
  24. Pozdrav, trebao bi mi odgovor na sljedecu temu ako se netko razumije u to. Planiram se baviti fotografiranjem ajmo reci krstenja, apartmana, nekih obiteljskih dogadanja. Naravno meni se za to ne isplati otvarati obrt jer mi se nebi isplatilo odnosno nebi mogao zaraditi za doprinose i ostala davanja. Da li postoji neka druga opcija da legaliziram svoje fotografske usluge? Hvala i lijep pozdrav
  25. Ne radim. Neznam isplati li se prijaviti ga za rad na crno jer ja nemogu nicim dokazati to predpostavljam. Sta imam os toga da ga prijavim, jer sumnjam da cu ikad doci do novaca koje mi je uzeo uplatom manjih doprinosa.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija