Jump to content

Neravnina

Korisnik
  • Broj objava

    8
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Kod nas je problem što nam je susjed predočio samo zadnju stranicu elaborata o utvrđivanju međa na potpis, na kojoj piše samo "Potpisi nositelja prava na katastarskim česticama koje graniče s predmetnim česticama" i rekao da traži potpis da bi mogao na svojoj parceli graditi kuću. Nismo niti znali da je to dio nekakvog elaborata o utvrđivanju međa. Pitali smo susjeda pri potpisivanju da li se išta za nas tom gradnjom mijenja i on je rekao da ne, te smo potpisali. Tek smo naknadno mi zvali geodeta da iskolči teren i tom prigodom doživjeli šok, jer ispada da je međa sad dva metra u našem terenu. Potom nam je naš geodet isprintao susjedov cijeli elaborat, kojega smo zadnju stranicu potpisali, a u elaboratu stoji da se izašlo na teren i da je međa utvrđena od strane svih susjeda i da su točke linije područja mjerenih podataka "na terenu definirane i vidljivo ozačene trajnim oznakama, željeznim klinovima ili bolcnama [...] te da su sve međe nesporne", što uopće nije istina. Zbog svega toga sad moramo uložiti žalbu na susjedovu građevinsku dozvolu i pokušati nekako doći do zajedničkog rješenja, ili ćemo morati ići na sud. Uglavnom, susjed je kriv što je zaobišao taj korak o stvarnom utvrđivanju stvarne međe, ali ne vjerujem ni da je on bio svjestan da je tijekom digitalizacije / vektorizacije katastarskih knjiga došlo do greške usljed nepreciznosti i da je nužno da se te stvari provjere. Tako da sad u najboljem slučaju ako se dogovorimo to riješiti imati ćemo trošak novog utvrđivanja međe oko 5000 kuna, plus njihova izmjena projekta, također oko 5000 kuna. Budući da ova situacija ide susjedu u korist, ne vjerujem da će se on složiti sa time da sad ima ekstra trošak, pa ćemo na kraju završiti na sudu, a sve se to moglo izbjeći samo da je građanstvu javljeno da se međe moraju provjeriti nakon digitalizacije (što većina nažalost ne bi niti napravila, jer provjera međa i iskolčavanje terena i samo po sebi nosi određeni trošak).
  2. Ja ću se nadovezati samo pitanjem, jeste li uspjeli u međuvremenu otkriti što se to dogodilo i kako se dogodilo? Ja imam problem da je susjed izveo geodeta koji nije iskolčio teren, a došli su tražiti suglasnost za gradnju, te nam pokazali samo zadnju stranicu elaborata, pa nismo uopće znali što potpisujemo. Sad ispada da je ranije izvršena digitalizacija katastarskih čestica i to neprecizno, tako da digitalno utvrđene međe ne odgovaraju situaciji na terenu, te smo doživjeli šok kad smo mi izveli geodeta da iskolči teren i ispalo je da je naša međa dva metra u našem terenu. Susjed je trebao izvršiti utvrđivanje međe na terenu u našem prisustvu, ali to nije učinio (iako su u elaboratu kojeg smo tek naknadno dobili na uvid naveli da su teren iskolčili). Uglavnom, sad moramo uložiti žalbu na njihovu građevinsku dozvolu, ali budući da ne znam što da točno u njoj navedem, pretražujem forume za slične situacije. U svakom slučaju, nadam se da ste Vi uspjeli riješiti svoju situaciju. Lijep pozdrav!
  3. Poštovani, Susjed je od mog djeda kupio parcelu pored nas i sad je odlučio graditi kuću, te je banuo već dvaput da mu mama (80 godina) potpiše kako se sa time slaže, te je ona potpisala, jer joj je on rekao da je to samo formalnost (nemamo kopiju tih dokumenata koje je potpisala, on je rekao da se radi samo o tome da li nam smeta da gradi kuću i ona se naravno složila sa gradnjom.). Odjednom stiže poziv za davanje suglasnosti za izgradju kuće, te uvidom u projekt shvatimo da će kuća biti izgrađena na metar od međe. Prije potpisivanja, pozovemo mjernika, da vidimo gdje je točno međa, to jest, da ju zvanično označimo, a tom se prilikom ispostavi da je međa odjednom oko 1 - 1.5 m pomaknuta na našu stranu, u našoj parceli. Nije nam jasno kako je to moguće, kad se radi o 4 parcele, koje su bile jednake veličine, a sad je naša parcela (treća po redu, njegova je zadnja, pa još jedan susjed i to je kraj ulice) u pročelju sužena, te je odjednom međa na našoj vinovoj lozi i starom drvoredu, kojega je još moj djed posadio. Budući da je susjed nasilnik koji redovito svima uokolo uništava nasade, sa njim ne vrijedi razgovarati, pa nas zanima nekoliko stvari, ako biste nam mogli pomoći: - je li moguće da je on od mame prevarom ishodio odobrenje za izmjenu međa, bez da se izlazilo na teren itd? - u gradskom Urbanističkom su nam rekli da će mu oni dozvolu za gradnju svakako dati, ali da imamo pravo na prigovor, to jest zapisnik, u kojemu bi se objasnilo zašto ne dajemo suglasnost. Međutim, tamo su nam također rekli da od ikakvih prigovora ni tužbi nećemo imati koristi i da se jednostavno pomirimo sa situacijom. Mi bismo to i napravili, jer nam nije bitno tih metar-dva zemlje, ali budući da će susjed svakako pokušati uništiti naša stabla, sad kad su na međi (a pokušavao je to i ranije), te nam potpuno promijeniti krajolik i okoliš, mi osjećamo da moramo nešto učiniti, moramo se pobuniti protiv takve situacije, pa vas lijepo molimo za mišljeje u vezi takvih postupaka, te savjet i informaciju, što nam je činiti? Pokušali smo u Katastru ishoditi nekakav povijesni pregled izmjena parcela i međa u našoj ulici, ali tamo su nas nonšalantno odkantali i pokazali nam samo originalne nacrteod početka 20. stoljeća, u koje su naknadno rukom ucrtavane građevine, ali međe nisu mijenjane / izmjene nisu ubilježene. Jedino što nam pada na pamet je da je zadnji susjed tijekom legalizacije svoje kuće i parcele prije 5-6 godina na neki način to sve poremetio ili uknjižio, ali i dalje nam nije jasno kako se to moglo reflektirati na našu parcelu, kad je ovaj gore spomenuti susjed između nas. Ispričavam se na dugom i možda nejasnom tekstu i unaprijed zahvaljujem!
  4. Poštovani, ja bih Vas također molila primjerak žalbe - pokušavam pomoći prijatelju, čiji je zahtjev također odbijen (na osnovu nalaza i mišljenja viših vještaka), najvjerojatnije zbog pomanjkanja kontinuiteta u liječenju. Unaprijed hvala, lijep pozdrav.
  5. Postovani, u medjuvremenu sam pronasla vasu stranicu sa objasnjenjima pojma plodouzivanja te bih htjela zamoliti odgovor samo na zadnji dio pitanja, to jest, sto je relevantnija informacija o stvarnom stanju vlasnistva, ona iz Posjedovnog lista ili ona iz Vlastovnice i mogu li one biti razlicite ili je u ovom slucaju stvar u gresci, to jest, azuriranju informacija? Najljepsa hvala!
  6. U zgradi koja ima 12 jedinica (stanova / poslovnih prostora) je upisano 12 vlasnika, te u vlastovnicama (Zajednicki informacijski sustav zemljisnih knjiga i katastra oss.uredjenazemlja.hr) za svaku jedinicu stoji "suvlasnicki dio: 1/12 etazno vlasnistvo s kojim je povezano vlasnistvo na stanu (opis stana)" te ime vlasnika. Medjutim, Prijepis posjedovnog lista (isti zajednicki informacijski sustav) pokazuje da je osoba tzv PLODOUŽIVATELJ. Moze li mi netko objasniti sto taj pojam u ovom slucaju znaci i koja je od dviju informacija vaznija ili je mozda u pitanju greska? Ispricavam se ako nisam pravilno oznacila ovaj upit, ne znam tocno koja grana prava se ovakvim pitanjima bavi. Unaprijed hvala! S postovanjem, J. Ravnjak
  7. Postovanje! Moji roditelji su vlasnici malenog stana na Jadranu, a ispod njih je prije skoro 20 godina susjed kupio jednu prostoriju, tzv. konobu. On je odmah odsjekao cijevi iz nasega stana, koje vode u zajednicku septicku jamu. Time nam je onemogucio koristenje odvodinih instalacija i samoga stana. U medjuvremenu je prouzrocio i razna ostecenja na stanu. Kad sam ga poslije nebrojenih pokusaja rjesavanja problema mirnim putem nakon nekoliko godina pomislila tuziti, receno mi je da je stvar zastarjela. Moze li mi netko pojasniti gdje da nadjem informacije u vezi zastare u ovakvim situacijama? Cijela prica je predugacka i prekomplicirana, ali ako je potrebno, mogu dati jos detalja. Unaprijed hvala, srdacan pozdrav!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija